Турбокомпресора счупи двигателя на 320Д 150к.с. при ГТП

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW E46 320D 150k.s. 2002

Мнение от light123 » 04 Фев 2012, 14:12

Случилото се е с мен лично на 01.02.2012г. при минаване на Годишен технически преглед. За теста за газове служител от пункта се качва в колата и я вкарва на максимални обороти. Това продължава повече от 20 сек при което цялата кола се покрива с дим, чува се пукот и мотора млъква. Човека от пункта излиза разтреперан и обяснява че не могъл да изгаси мотора - извадил кючът дори и чак като вкарал на първа предавка със спирачка - угаснала. В картера не беше останало масло. Моля за коментари и мнения: служителя нарочно ли счупи колата ми или турбината е предизвикала това. Ще Ви бъда благодарни и за съвети - да поправям ли двигателя или да купя втора употреба.
PS: Ако ДАЙ найстина правят вече записи как мога да го изискам.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Re: Турбокомпресора счупи двигателя на 320Д 150к.с. при ГТП

Мнение от xerial » 04 Фев 2012, 16:01

Мн кофти случка , направо бих ги гръмнал :bang: :bang:

Първо тоя служител е пълен малоумник да форсира и държи тая кола в лютеницата!!! Абсолютно неадекватно е да се реже на МЯСТО!!!
Според мен до голяма степен той е виновен! Но от друга страна явно и турбината ти е била пътник....

Ти къде си бил като си видял какво става ???
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: му се на вода

Мнение от frizzante » 04 Фев 2012, 16:42

Много кофти! Да имаш случайно чип??На мен ми се случи същото нещо в движение обаче на предната кола...и аз така я загасих с първа и спирачка. Турбото беше буквално на 2 парчета и всичко масло от картера...абе мармалад. Само че на двигателя нищо му нямаше. Ново турбо, всичко се почисти от маслото, турбо пътища, кулер...Двигателя си е екстра. Защо реши, че ти трябва нов двигател?
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 04 Фев 2012, 16:45

Определено за да стане така турбото ти е било пътник. Но и тоя не знам от какъв зор ще форсира колата на макс - дизел не се кара на 4000 оборота - няма смисъл.

По въпроса ти - честно казано не знам какво да те посъветвам - пробвай да се разбереш с пункта за ГТП дали няма да измислите нещо заедно.
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e34 520i
Мечтае да кара: Машината на времето !
Детайли за колата: Бяла подводница от 1992 г. в перфектно оригинално състояние !

Мнение от dagger » 04 Фев 2012, 16:51

Не си първия колега, за съжаление. Не са виновни служителите от пункта за ГТП. Имам приятел в Германия, който работи в сервиз. Там масово правят такива счупени мотори. Главно от продължително каране по магистрала на турбо дизели на високи обороти. Ситуацията е следната: в турбината нещо избива и започва да вкарва много масло в мотора и понеже този процес е неконтролируем, колата започва да се форсира, шофьора гаси от ключа, но така или иначе мотора има цялото масло на разположение за да работи докато го изсмуче от картера или както е станало при теб е включил на скорост и едновременно със спирачка е спрял мотора. За съжаление това се случва !
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 04 Фев 2012, 16:55

Това е често срещан проблем при всички дизели :yes:
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 04 Фев 2012, 17:00

Абе не е много чест този проблем, но си е неприятно да ти се случи, имал си късмет, че не е автомат и сте я изгасили на скорост.
Ново турбо, масло и газ на техниката.

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M47N

Мнение от mustang1986 » 04 Фев 2012, 17:37

http://www.youtube.com/watch?v=58SoI7YKr4o
Ето нагледно какво се случва :banghead:
Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 04 Фев 2012, 17:56

Ок де не е ли имало предисловия на тази случка за да се стигне до тук турбото би трябвало да е давало някакви признаци че не е ок....трябва да е имало и загуба ма масло...неможе здрава турбина от 20 секунди тест да се предаде при това на место когато не е под сериозен товар...? Естествено може и да греша ,съжалявам за колегата дано не е много зле колата.. :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 04 Фев 2012, 18:08

случайно съвпадение е че е станало точно при ГТП ,турбото ти е било пътник .. радвай се че не е станало в движение ,не можеш да загасиш колата щото мотора се храни от маслото от счупената турбина и се форсира на макс ..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 04 Фев 2012, 18:23

:banghead:
Кофти момент - но ,ако ако някой може да ми каже защо държат на максимални обороти двигателя и то 20 сек !!!При това положение направо си искам да ми сменят турбото ГТП-то...дали е пътник или не не може да се каже...но самия факт ,че форсират на максимални обороти е лудост - варианта да е само турбината си е направо лек - но какво правим ако скапе и двигателя - всичко за наша сметка така ли? - тва е пълен абсурд
Колега бих се посъветвал с специалисти - защото не мисля,че ти трябва да си поемеш целия ремонт - това ,че е станало там от една страна са виновни и те - предупредиха ли те за самия тест - и подписал ли си някъде документ,с който ги освобождаваш от отговорност - мен лично ми е интересно,защото скоро и аз ще минавам преглед и подобно нещо ако се случи,просто незнам дали ще ми издръжат нервите - дано намерите общ език :yes:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 04 Фев 2012, 18:35

Според мен, техника си е подал нормално газ, но мотора се е изфорсирал неконтролируемо и за тези 20 секунди човека е успял да изгаси колата, а не, че е държал 20 секунди оборотите умишлено.

Потребител
Аватар
Кара: BMW E46 320D 150k.s. 2002

Мнение от light123 » 04 Фев 2012, 18:37

Мотора е зле: стопени дюзи, счупени колектор, глава, клапани, бутала ... В понеделник ще разбера какво е останало здраво

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M47N

Мнение от mustang1986 » 04 Фев 2012, 18:38

Retrofit написа:Според мен, техника си е подал нормално газ, но мотора се е изфорсирал неконтролируемо и за тези 20 секунди човека е успял да изгаси колата, а не, че е държал 20 секунди оборотите умишлено.

Подкрепям мнението ти
Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: му се на вода

Мнение от frizzante » 04 Фев 2012, 18:40

Аз пак да попитам автора - Защо е нужно да сменя мотора? :roll: :roll: :roll:

Колегата който пита дали не е имало някакви признаци, че турбото е пътник...Ами при мен нямаше никакви, нито масло дърпаше, не пушеше, не свиреше...изобщо всичко нормално. Качвам се, паля и след 2 минути изпреварвайки един автобус в града 50-6о км/ч изгърмя като автомобилна гума, после взе да се форсира, извадих ключа и след 5 секунди шаш вкарах първата и я загасих, отзад бях като парен локомотив.... :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!

Следваща

Назад към E46