АЦС и АБС лампите светят постоянно!

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e46 319i - 1998

АЦС и АБС лампите светят постоянно!

Мнение от kokoshkaa » 22 Май 2010, 23:15

Здравейте Колеги,

Колата ми е Е46 318 - 98г.
Проблемът е че след смяна на предните дискове и накладки, смяна на масло и филтри лампите на АЦС и АБС почнаха да светят постоянно!
АБС-а работи, но лампата си свети. Бутона на АЦС-то не реагира. Възможно ли е интервенциите върху колата да са отговорни за проблема. Преди това нямаше проблем. При смяната на накладките се скъса кабела за датчика за състоянието им. И последно възможно ли е проблема да е от натягането на ръчната от жилата в купето.
Моля за съвет!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Re: АЦС и АБС лампите светят постоянно!

Мнение от kriso85 » 23 Май 2010, 0:28

Колега най-вероятно проблема е от датчиците за АБС.
Отиди да видят на компютър кой точно дава грешка. Пробвайте първо да я изтриете грешката.Ако не се изтрие си прецакал датчика и трябва да го подмениш.

Датчика за накладките светва една друга жълта лампа.
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: с кеф...
Мечтае да кара: МИГ29
Детайли за колата: Е90 бензин 129 к.с. 2007.

Мнение от katronski_br » 23 Май 2010, 3:28

а какъв е проблема тогава ако нито едната от двете лампи не свети?
нито тази на АСЦ нито на АБС? натискам си бутона на АСЦ и нищо.
АБС -а ми работи частично.
обяснявам
при равен гладък асвалт скачам на педала и двете предни гуми влачат.
а когато едната стъпи на пясък или вода или каквото и да било, различно от другата тогава се включва АБС-а и педала трепери.АСЦ-то не ми работи , предполагах че е само лампата но колкото и както и да натискам бутона дупето на колата ми се върти при всяко пипане на гаста в завой.
Така и не разбрах какво е пипано и кое точно не ми работи, какво е махано или изключено.
На компютър още не съм ходил това предстои просто събирам мнения иначе ще иде на диагностика.
В началото бе самолетен двигател..... и Господ каза: ''Нека бъде BMW''

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 23 Май 2010, 10:22

Колегата kriso85 е прав.
Датчик АБС.

Възможно е при смяната на накладките да са го разместили, не да е прецакан, но проблема ти е от него.
Имаш 2 такива датчика - задно дясно колело и предно ляво. - виж ги и 2та, почисти ги ако трябва и ако не се оправи - диагностика, локализираш кой е и сменяш.

Предполагам ти свети АСЦ и ръчната, нали?

Потребител
Аватар

Мнение от kokoshkaa » 23 Май 2010, 10:30

Мислех си за датчик на АБС-а, но това се получи точно след смяната на дисковете и накладките. А и АБС-а си работи.
Ако е заминал датчик, няма ли да откаже цялата система? Иначе като запаля ми светят само лампата за АЦС и АБС.
Тази за ръчната премигва при запалване и после изгася. Има ли начин да се ресетне компютара и да се изчистят грешките от акумулатора, като се махнат клемите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 23 Май 2010, 11:48

Dimitroff написа:Колегата kriso85 е прав.
Датчик АБС.

Възможно е при смяната на накладките да са го разместили, не да е прецакан, но проблема ти е от него.
Имаш 2 такива датчика - задно дясно колело и предно ляво. - виж ги и 2та, почисти ги ако трябва и ако не се оправи - диагностика, локализираш кой е и сменяш.

Датчиците на АБС-а са четири на всяко колело има по един и при тях разместване трудно би станало защото при смяна излиза почти винаги на парчета понеже с годините клеасва в отвора на гладината където влиза датчика, а буксите са в една кутиика закачена на купето така, че ако са пипали там може да е от букса.
А така както описва колегата Dimitroff тези датчици които са два на брой и са разположени диагонално задно дясно и предно ляво колело са за накладките и служат да сигнализира чрез лампата на таблото, че накладките са за смяна преди да са надрали диска, но ако проблема е в тях свети само лампата за накладки.
Тази комбинация е за датчик на АБС-а, но най-добре една диагностика да се види кой от четирите прави проблем има вариант да е тръгнал датчика или пък замърсен и след чистене на грешката лампите да изгаснат и след време пак да светнат, но трябва да се пробва има случай в които се оправя само с чистена на датчика, но за целта ако излезне здрав, което ме съмнява е да се почисти от гъм гривната там е и контактната повръхност на датчика, другия вариант е да се легне от долу и със спрей за почистване на ацетонова основа и ако това не помогне се сменя датчика и проблема е отстранен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: само по празници

Мнение от Wolfen » 23 Май 2010, 13:28

oci написа:
Dimitroff написа:Колегата kriso85 е прав.
Датчик АБС.

Датчиците на АБС-а са четири на всяко колело има по един и при тях разместване трудно би станало защото при смяна излиза почти винаги на парчета понеже с годините клеасва в отвора на гладината където влиза датчика, а буксите са в една кутиика закачена на купето така, че ако са пипали там може да е от букса.
А така както описва колегата Dimitroff тези датчици които са два на брой и са разположени диагонално задно дясно и предно ляво колело са за накладките и служат да сигнализира чрез лампата на таблото, че накладките са за смяна преди да са надрали диска, но ако проблема е в тях свети само лампата за накладки.
Тази комбинация е за датчик на АБС-а, но най-добре една диагностика да се види кой от четирите прави проблем има вариант да е тръгнал датчика или пък замърсен и след чистене на грешката лампите да изгаснат и след време пак да светнат, но трябва да се пробва има случай в които се оправя само с чистена на датчика, но за целта ако излезне здрав, което ме съмнява е да се почисти от гъм гривната там е и контактната повръхност на датчика, другия вариант е да се легне от долу и със спрей за почистване на ацетонова основа и ако това не помогне се сменя датчика и проблема е отстранен.

Така е! Наложи се и аз да смянам 2 датчика на АБС-а, оказаха се двата предни... не помня цена, ама бяха скъпички :mhihi: на диагностика излизат кои не са наред. Мнооого трудно се махат, спрейове ала бала ...ама пак много трудно

Ванка, това дето ти си го написал е за датчиците за накладките. Те са два, по един отпред и отзад ;)

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 23 Май 2010, 13:47

Мдам...бях останал с впечатление, че накладните са срещуположни, а от другата страна (пак срещуположни) са датчиците на АБС-а. :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от kokoshkaa » 23 Май 2010, 17:27

Междудругото видях че кабела на АБС датчика на предно дясно колело е вързан с няква клема. Явно е бил прекъсван и е съединяван после.
Възможно е да се е разбутало нещо там. Но най-странното е че системата работи :shock: На голфчето като заминеше един от датчиците, системата прекъсваше.
А това че лампата АЦС свети, означавали, че не работи тази система?
Мисля да приложа това по-долу на първо време, докато някой сервиз не отвори другата седмица, пък ще видим.

Reset на софтуера на автомобила.
Това е форума на Е39, но важи и за Е46. Може да помогне за някои проблеми, но не очаквайте чудеса . За сериозните проблеми ходете на диагностика.

CheGevara написа:
За да ресетнеш ВСИЧКИ управляващи устройства и да изчистиш грешките, направи следното:
1. Откачи акумулатора: първо - и после +
2. Вземи един кабел и свържи двата полюса както са откачени от акумулатора.
(ВНИМАНИЕ: най-добре е акумулатора да се махне от колата, за да не стане късо съединение!!!)
3. с ключа дайте на контакт!
4. Изчакайте 30 мин. и закачете обратно акумулатора.
5. Включете на контакт, но в НИКАКЪВ случай не палете колата, а задръжте така 4-5 мин. докато се рестартира напълно софтуера на всички устройства.
След това запалете и карайте колата ПОНЕ 10 км. за да се настрои софтуера.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 23 Май 2010, 19:01

kokoshkaa написа:Междудругото видях че кабела на АБС датчика на предно дясно колело е вързан с няква клема. Явно е бил прекъсван и е съединяван после.
Възможно е да се е разбутало нещо там. Но най-странното е че системата работи :shock: На голфчето като заминеше един от датчиците, системата прекъсваше.
А това че лампата АЦС свети, означавали, че не работи тази система?
Мисля да приложа това по-долу на първо време, докато някой сервиз не отвори другата седмица, пък ще видим.

Reset на софтуера на автомобила.
Това е форума на Е39, но важи и за Е46. Може да помогне за някои проблеми, но не очаквайте чудеса . За сериозните проблеми ходете на диагностика.

CheGevara написа:
За да ресетнеш ВСИЧКИ управляващи устройства и да изчистиш грешките, направи следното:
1. Откачи акумулатора: първо - и после +
2. Вземи един кабел и свържи двата полюса както са откачени от акумулатора.
(ВНИМАНИЕ: най-добре е акумулатора да се махне от колата, за да не стане късо съединение!!!)
3. с ключа дайте на контакт!
4. Изчакайте 30 мин. и закачете обратно акумулатора.
5. Включете на контакт, но в НИКАКЪВ случай не палете колата, а задръжте така 4-5 мин. докато се рестартира напълно софтуера на всички устройства.
След това запалете и карайте колата ПОНЕ 10 км. за да се настрои софтуера.

Това не вярвам да помогне колега аз съм го правил когато ми светеше само, че чека нищо не се получи и накрая като я закачиш с компа грешките в модулите си стояха.
Ако искаш ми пиши на ЛС ще те насоча към човек от форума който ще ти помогне за София и в сравнение със сервиз ще ти излезне в пъто по евтино.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 23 Май 2010, 21:40

Колега откачи акумулатора за 20-25 мин. Цялата процедура горе е доста усложнена.

Но не вярвам да изтрие грешките от АБС-а, защото те са записани в паметта. Трябва софтуерна интервенция.
Вече доста колеги имат ДИС, свържи се с някой, няма смисъл да гадаем, компа ще си каже всичко
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: с Adaptive Drive
Мечтае да кара: F06 с B58

Мнение от 100imenov » 23 Май 2010, 23:42

При мен датчика(до колкокота разбрах са 2) на помпата за АБС даваше грешка,че постоянно е натисната спирачката и от там дава грешка и светвт лампите(правеше го рядко),а АБС си работи като изгася и запаля се оправяше.В Дару като сменях маслото им казах изтриха ми грешката около 250 пъти я имало и от тогава не ми е правило проблем,казаха да го сменя като се развали напълно,но от половин година не свети нищо,виж при теб да не е нещо такова.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kokakabana » 24 Май 2010, 15:53

вчера сменях накладки на ръчната спирачка смених ги качих се в колата запалих и ми светнаха ръчната и ДСЦ натиснах хяколко пъти спирачката огасих я и запалих отново и всичко беше ок. преди време пък разкачах навигацията след като я закачих пак светеха тогава си изтрих грешката и се оправи. та пробвай с триене на грешки

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 07 Юли 2016, 12:11

320д е46 2003г.
Колеги днес ми се случи нещо колата я карах много малко има няма 200 метра и после се качвам дръпнах ръчната и запалих и веднага ми светна лампата за АБС и лампата за ръчната спирачка не изгася всичко жълто свети и триъгълника за ако пребоксуваш и той свети постоянно и се чува едно яко бръмчене до казанчето за течността на спирачките.... и като натисна педала (спирачката ) се чува едно хррр Хррр не спира това бръмчене даже и като я изгася колата , махнах клемата и тогава спира сложа ли я пак почва .....

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 07 Юли 2016, 14:53

Nakamuri123 написа:320д е46 2003г.
Колеги днес ми се случи нещо колата я карах много малко има няма 200 метра и после се качвам дръпнах ръчната и запалих и веднага ми светна лампата за АБС и лампата за ръчната спирачка не изгася всичко жълто свети и триъгълника за ако пребоксуваш и той свети постоянно и се чува едно яко бръмчене до казанчето за течността на спирачките.... и като натисна педала (спирачката ) се чува едно хррр Хррр не спира това бръмчене даже и като я изгася колата , махнах клемата и тогава спира сложа ли я пак почва .....

Предполагам клемата на ABS-a? Ако е така... изгоряла електроника на АBS-a. Накъде ги правят, другаде го сменят!
Има ли колата DSC или други стабилизиращи програми?
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

Следваща

Назад към E46