Автоматично затваряне на задните прозорци за купе

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: купета

Автоматично затваряне на задните прозорци за купе

Мнение от vassil_bk » 09 Сеп 2010, 15:53

Здравейте,
Случайно докато ровчих за ГМ-а попаднах на тая тема:
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=783164

Човекът описва как да си нагодим бутоните за задните прозорци на купетата да имат втората позиция, както е предполагам при седана. Така може да се затварят малките прозорчета без да се налага да се държи бутона докато се затворят. Това ме нервира докато карам и ми се ще да се пробвам с тази манипулация при мен... :roll:

Някой от вас дали го е прваил това? Някой дали може да ми помогне с въпросното програмиране на ГМ-а? Скрито е някъде из "car key memory" и трябва да се сетне на "active".

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Re: Автоматично затваряне на задните прозорци за купе

Мнение от pazokolarov » 09 Сеп 2010, 17:41

Вклизаш в програмиране, в Car memory на GT1 DIS.

pazokolarov написа:Програмируеми функции Е46.
(Продължение)

3. Window Regulators/Sunroof.
- Convenience opening from Remote Control (комфортно отваряне от дистанционното) - активно/не активно : когато е активно, прозорците и шибедаха/гюрука могат да бъдат отворени с натискане и задържане на бутона „отключване” на дистанционното. Тази функция не е налична от дистанционното за Е46 кабриолет; при тези модели функцията работи само когато ключалките се задействат ръчно (ключът е пъхнат в ключалката). За Е46 кабриолет се задействат само прозорците, ръчно, ако гюрука е прибран.
- Convenience opening without hinged windows Remote Control (E46 coupe) - активно/ неактивно : когато функцията е активна, задните прозорци на моделите „купе” не се отварят след задействане на функцията „комфортно отваряне” от дистанционното.
- “One Touch” Driver’s window close (auto up) - активно/не активно;
“One Touch” Driver’s window open (auto down) - активно/не активно;
“One Touch” Passenger window close (auto up) - активно/не активно;
“One Touch” Passenger window open (auto down) - активно/не активно;
“One Touch” Rear windows close (auto up) - активно/не активно;
“One Touch” Rear windows open (auto down) - активно/не активно : единично натискане (без да е необходимо да се задържа) на копчето отваря/затваря прозореца до край. Второ натискане на копчето прекъсва действието.
- “One Touch” sunroof close (auto close) - активно/не активно;
“One Touch” sunroof open (auto open) - активно/не активно;
“One Touch” raise sunroof - активно/не активно: единично натискане (без да е необходимо да се задържа) на копчето отваря/затваря шибедаха до край. Второ натискане на копчето прекъсва действието.
- Open window by touching central switch - активно/не активно (само за Е46 кабриолет) : ???

Изображение
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 10 Сеп 2010, 8:45

pazokolarov написа:...
Много благодаря за жокера, но вече се бях подготвил - бях ги чел точно тия опцийки :yes:

Вчера уж успяхме да му набичим на моя ГМ5 да ги прибира тия джамове:
Ако правилно си спомням, е т'ва: "FH_TUEREN_HINTEN_TIPP_ZU" от "nicht_aktiv" го направихме да е "aktiv".

После побутнах малко моите бутони... И вече задния бутон работи точно като предния, или поне така показва уреда...

Всичкото хубаво, ама не стана работата - както преди си е :|

:help: :help:
Дали някой колега със седан с 4 ел. стъкла, ще може да ми услужи за 5-10 мин. с едни от неговите бутони?! Така ще разбера дали проблемът ми е в бутоните и трябва да си купя такива от седан или ГМ-а се прави, че не иска да я върши тая работа...
Последна промяна vassil_bk на 25 Сеп 2010, 22:40, променена общо 2 пъти

Е46нтусиаст
Е46нтусиаст
Аватар
Кара: M3 E46
Мечтае да кара: M3 E46
Детайли за колата: BMW E46 M3 '03 - Carbon Black & Manual Gearbox

Мнение от Runnaway » 10 Сеп 2010, 9:53

Васко, пробва ли с някой от бутоните за предните стъкла ?
"Съборът" >>> ЦЪК!
"Поредният работен ден" - до Част 7 >>> ЦЪК!
"Разходката" >>> ЦЪК!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 10 Сеп 2010, 10:00

Runnaway написа:Васко, пробва ли с някой от бутоните за предните стъкла ?
Хрумна ми това, но е много трудно да се сменят. На една платка са запоени и е доста криво. Не са като тия от темата, дето съм дал за справка. Освен това, платката май е 2 или 3 слойна и може при мен да не са прекарани всички пътечки, така че дори и да разменя бутоните може пак да не сработят нещата.

Е46нтусиаст
Е46нтусиаст
Аватар
Кара: M3 E46
Мечтае да кара: M3 E46
Детайли за колата: BMW E46 M3 '03 - Carbon Black & Manual Gearbox

Мнение от Runnaway » 10 Сеп 2010, 10:01

Аз само питам.

Ако намериш решение на това със задните прозорци - свиркай, че и мен ме дразни.
"Съборът" >>> ЦЪК!
"Поредният работен ден" - до Част 7 >>> ЦЪК!
"Разходката" >>> ЦЪК!

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 10 Сеп 2010, 10:35

Уфффф...аз чак сега погледнах линка от Е46 фанатикс...

Там платката няма нищо общо с твоята, бе човек...отварял съм бутоните на Е46 седан преди фейса с 2 ел стъкла и е като тази от снимките на линка - тоест доста по-различна от твоята!
Той автора там казва, че няма нужда да са от седан, но неговото купе е след фейса...предполагам, че на това се дължи разликата при теб...

Справка - виж втората снимка от поста там.

Едит:
Сега като проверих номера в realOEM.com излиза само за купета пък...
http://www.realoem.com/bmw/partxref.do? ... &details=1

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 10 Сеп 2010, 10:49

Runnaway написа:Ако намериш решение на това със задните прозорци - свиркай, че и мен ме дразни.
Ти как си представяш да го направя това и да не ти се похваля, за да те ъпгрейднем и теб. :P Нямаш грижи, само да го преборим :yes:
Между другото може да помогнеш малко по темата. Искаш ли да си свалиш десните бутончета, да ги отвориш и да ми кажеш какво има вътре - платка или същото като от темата, от е46фанатикс? И някоя снимчица да фляснеш даже... ;)
Dimitroff написа:... Там платката няма нищо общо с твоята, бе човек...
Да бе да, аз това го осъзнах още снощи като отворих бутона у нас. Явно моята, като е от по-старите, е с платка и бутоните са други. В крайна сметка какво илиза на буксата е едно и също, без значение какво има в бутоните - дава се на късо маса и едно от крачетата. Затова искам да тествам с бутони от седан, за да елиминирам бутоните като проблем и да остане чуденето с ГМ-а какво да правя, за да го накарам да ги действа стъклата както трябва.

ентусиаст
Аватар
Кара: с Adaptive Drive
Мечтае да кара: F06 с B58

Мнение от 100imenov » 10 Сеп 2010, 13:51

Ако не е проблем и си свободен,може да мина да пробваме на фейс,ако не стане сиг. ще е от копчето. :roll:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 11 Сеп 2010, 18:39

Някой с 4 врати и 4 ел. стъкла... :help:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: лоша F30-ка

Мнение от kozela » 14 Сеп 2010, 13:43

Имаш л.с. :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 20 Сеп 2010, 9:23

kozela написа:Имаш л.с. :)
Евала! Много ти благодаря за оказаната помощ! Това беше най-ключовия момент с диагностицирането на проблема! :yes: :bchug:

Резултатът до момента:
Моят модифициран бутон работи на пушка в кола с 4 врати и 4 ел. стъкла. На бутона от такава кола, както и моя, при мен не им работи автоматичното вдигане - следователно трябва да се погъделичка още малко ГМ-а... :banghead:

Мога да дам снимки на модификацията, защото вече е 100% сигурно, че всичко съм направил правилно:
Ето така изглежда моя бутон, както предполагам ще са и всички купета преди фейса...
Изображение

Ето това е едната от модификациите, които трябва да му се направят:
Изображение

Изображение

Това са бутончетата за предното стъкло. Обърнете внимание на бутончето с диода. Близо до ламаринката има ограничителна пластмаса, която държи две много малки пластинки. Понеже пластмасичката не е равна от двете страни, като се натиска бутона, първо дава контакт едната пластинка, а после и другата. Когато даде контакт първата, това е половин натиснат бутон, а като се натисне още малко и чукне другата, това е положението за автоматичното вдигане. Като го разглобите и натиснете бутончето веднага ще видите какво имам предвид...
Изображение

Това е бутончето за задните стъкла. Той има само едно положение - максималко натиснато. След като поизрязах малко от зелената пластмаса, така че да заприлича на червения бутон, вече имаме 2 положения. Първото положение се постига като се обере луфта при леко натискане на бутона. Второто положение е директното му натискане до долу. При тази ситуация пластинките дават контакт точно както предния бутон. Малко трудно се усеща междинното положение, но така или иначе аз не смятам да го ползвам - тия прозорчета ми трябват или отворени или затворени :mhihi:
Изображение

П.П. Ако мислите, че все още не е ясно съвсем, мога да снимам пак нещата или да направя и снимки/клипче на различните положения на бутона.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 20 Сеп 2010, 23:12

Мамка му и прасе! Взех, че разнищих целия файл с настройките на ГМ-а и след упорита борба този следобед:
ВСИЧКО РАБОТИ!!! :lalala: :driving:
Нема такъв кеф - да си затвориш прозорчетата с едно натискане!! 8) :mhihi:
Хиляди благодарности на колегата Se7ven за търпението, усилията и отделенето време да се преборим :bowdown: :bchug: Без него нямаше да се справя!!! Благодаря :bowdown:

С две думи: просто трябваше да се бутне още една настройка в ГМ-а, за да тръгне работата. С проклетият немски никак не се разбираме и се наложи да приложа груба сила.
Опциите на ГМ-а, които трябва да се бутнат са следните:
FH_TUEREN_HINTEN_TIPP_ZU (Rear windows power up one touch) трябва да бъде activ
AUSSTELLFENSTER (Vent windows) трябва да бъде nicht_activ

Това е от мен по темата! Който е с купе и желае да си пусне въпросната екстра и нещо не му е ясно - може да се свърже с мен. Ще помагам с каквото мога :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vassil_bk » 25 Сеп 2010, 22:58

:arrow: Сетих се още нещо: задните прозорчета все още не знам какво трябва да се направи, за да се затварят със задържане на бутона за заключване на дистанционното, както предните. Мъчихме го, ама не се получи. В момента екстрата работи само когато колата е на контакт. Ако изровя нещо повече по темата ще споделя тук :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: с Adaptive Drive
Мечтае да кара: F06 с B58

Мнение от 100imenov » 25 Сеп 2010, 23:57

:clap: ще се възползвам със сигорност. :lalala:

Следваща

Назад към E46