За гумите, стабилността и проходимостта на Е39.
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
61 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- ALEX_525tds_2000
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 530d
За гумите, стабилността и проходимостта на Е39.
Колеги,
Позволявам си да отворя тази тема, вземайки повод от множеството постинги, които пряко или косвено приемат допускането на компромиси с избора на гуми за Е39. В същото време масово се приема, че Е39 е автомобил с изключителна нестабилност (особено на задницата) и незадоволителна проходимост.
Моят личен опит опровергава категорично всичко това.
Използването на висококачествени и подходящи гуми прави от Е39 изключително стабилен и впечатляващо проходим автомобил (за класа си).
ЗИМНИ ГУМИ
Това са гумите, които използвах през изминалата зима: Continental ContiWinterContact™ TS 810 - http://www.conti-online.com/generator/w ... 10_en.html
В най-жестокия сняг и студ бях на Белмекен. Знаете за каква височина и за какви пътни и метеорологични условия става дума там. Условията бяха не просто тежки, а направо екстремни. Колата беше с 4 души - трима от които доста тежки, и с пълен багажник. Колата е комби. Пътувахме в група няколко автомобила. Бях споделил с всички останали от групата, че се притеснявам, как ще се справи моята кола с тези условия, защото знам, че по принцип БМВ (и в частност Е39) и МЕРЦЕДЕС нямат добро поведение нито на мокро, нито на сняг. Нещо повече. Тъй като ABS/ASC модула ми е изгорял напълно, не ми работи ASC-то.
Какви мислите бяха резултатите? Автомобила имаше такова супер сигурно сцепление с пътя и такава висока проходимост, че единствените, които успяхме безпроблемно да достигнем Белмекен бяхме аз с моя автомобил, джиповете и тези с вериги. Имайте предвид, че ви говоря за екстремно каране в екстремни условия. Приятелите ми не можеха да повярват на очите си и казваха, че се чувстват като в реклама на БМВ. Те също били чували за нестабилността на БМВ и МЕРЦЕДЕС, а какво се оказва?!?!?
ЛЕТНИ ГУМИ
Това са гумите, които използвам в момента: Continental ContiPremiumContact™ 2 - http://www.conti-online.com/generator/w ... abNr=.html
Тук пък вече нямам какво да кажа. Впечатлен съм! Колата е като залепена за пътя, както на сухо, така и на мокро.
ВАЖНО!
С оглед лунните пейзажи, по които сме принудени да караме в България, изключително важно и препоръчително е, да се използват не просто скъпи гуми, а гуми носещи (наред с останалите важни качества) и обозначението XL или "Extra Load (reinforced)" - т.е. гуми с висок товарен индекс и двойно усилен страничен борд. Идеята е, при среща с острия ръб на дупките по пътищата страничния борд на гумата да не се сгъва прекалено много и да издържа на екстремното натоварване, без да допуска прекомерни увреждания на материята.
Иначе, никой не отрича, че има много видове скъпи гуми, които са направени по супер технология и с изключително качествени материали. Повечето от тези материали обаче са меки - т.е. неспособни да се опълчат поне малко на родния лунен пейзаж.
Въпреки че вероятно постинга ми прилича на реклама на Continental, уверявам ви, че нямам никакъв интерес от това, да рекламирам тази марка. Просто споделям личния си опит, с което се надявам да помогна и на други колеги да се насладят по пълноценно на удоволствието от шофирането на Е39.
С пожелание за безопасно и безаварийно шофиране!
Весели Великденски Празници!
Позволявам си да отворя тази тема, вземайки повод от множеството постинги, които пряко или косвено приемат допускането на компромиси с избора на гуми за Е39. В същото време масово се приема, че Е39 е автомобил с изключителна нестабилност (особено на задницата) и незадоволителна проходимост.
Моят личен опит опровергава категорично всичко това.
Използването на висококачествени и подходящи гуми прави от Е39 изключително стабилен и впечатляващо проходим автомобил (за класа си).
ЗИМНИ ГУМИ
Това са гумите, които използвах през изминалата зима: Continental ContiWinterContact™ TS 810 - http://www.conti-online.com/generator/w ... 10_en.html
В най-жестокия сняг и студ бях на Белмекен. Знаете за каква височина и за какви пътни и метеорологични условия става дума там. Условията бяха не просто тежки, а направо екстремни. Колата беше с 4 души - трима от които доста тежки, и с пълен багажник. Колата е комби. Пътувахме в група няколко автомобила. Бях споделил с всички останали от групата, че се притеснявам, как ще се справи моята кола с тези условия, защото знам, че по принцип БМВ (и в частност Е39) и МЕРЦЕДЕС нямат добро поведение нито на мокро, нито на сняг. Нещо повече. Тъй като ABS/ASC модула ми е изгорял напълно, не ми работи ASC-то.
Какви мислите бяха резултатите? Автомобила имаше такова супер сигурно сцепление с пътя и такава висока проходимост, че единствените, които успяхме безпроблемно да достигнем Белмекен бяхме аз с моя автомобил, джиповете и тези с вериги. Имайте предвид, че ви говоря за екстремно каране в екстремни условия. Приятелите ми не можеха да повярват на очите си и казваха, че се чувстват като в реклама на БМВ. Те също били чували за нестабилността на БМВ и МЕРЦЕДЕС, а какво се оказва?!?!?
ЛЕТНИ ГУМИ
Това са гумите, които използвам в момента: Continental ContiPremiumContact™ 2 - http://www.conti-online.com/generator/w ... abNr=.html
Тук пък вече нямам какво да кажа. Впечатлен съм! Колата е като залепена за пътя, както на сухо, така и на мокро.
ВАЖНО!
С оглед лунните пейзажи, по които сме принудени да караме в България, изключително важно и препоръчително е, да се използват не просто скъпи гуми, а гуми носещи (наред с останалите важни качества) и обозначението XL или "Extra Load (reinforced)" - т.е. гуми с висок товарен индекс и двойно усилен страничен борд. Идеята е, при среща с острия ръб на дупките по пътищата страничния борд на гумата да не се сгъва прекалено много и да издържа на екстремното натоварване, без да допуска прекомерни увреждания на материята.
Иначе, никой не отрича, че има много видове скъпи гуми, които са направени по супер технология и с изключително качествени материали. Повечето от тези материали обаче са меки - т.е. неспособни да се опълчат поне малко на родния лунен пейзаж.
Въпреки че вероятно постинга ми прилича на реклама на Continental, уверявам ви, че нямам никакъв интерес от това, да рекламирам тази марка. Просто споделям личния си опит, с което се надявам да помогна и на други колеги да се насладят по пълноценно на удоволствието от шофирането на Е39.
С пожелание за безопасно и безаварийно шофиране!
Весели Великденски Празници!
Хубава тема, колега ALEX_525tds_2000.
Гумата е нещо доста важно наистина
И за Континенталките е малко време за реклама, но гумите са си хубави
Ще си позволя да дам едно мнение за гумите, което прочетох от тестовете на някакава известна компания или какато се нарича-дъра-бъра за тестване на гуми, подобно на ADAC, а може и тя да беше.
Та там пишеше, че: "Не може да се сбърка при избора на гума!"
Идеята тук, е че всички гуми, които са на Premium марките (като Мишелин, Гуудиър, Тойо, Континентал, Вредещайн, Фулда... и още от тези хубавите марки) имат разлика в представянето си от сорта на до 5%!!! Което, както те казват, си е разлика ако отиваш на съзтезание с тези гуми, но от нормалния шофьор може трудно да се улови някаква разлика. Така че, ако си купите гуми на по-известните или така наречените Premium производители, трудно ще сбъркате!
Е, ако някой си купи гума 225/55/16 за 70 лева... май няма да е от тези премиум марки, но поне да кара по-разумно!!!!!
Весели празници и само червени черешки и зелени светофари
P.S. Само да добавя, че съм мн съгласен с част ВАЖНО! на колегата отгоре!
Гумата е нещо доста важно наистина

Ще си позволя да дам едно мнение за гумите, което прочетох от тестовете на някакава известна компания или какато се нарича-дъра-бъра за тестване на гуми, подобно на ADAC, а може и тя да беше.
Та там пишеше, че: "Не може да се сбърка при избора на гума!"
Идеята тук, е че всички гуми, които са на Premium марките (като Мишелин, Гуудиър, Тойо, Континентал, Вредещайн, Фулда... и още от тези хубавите марки) имат разлика в представянето си от сорта на до 5%!!! Което, както те казват, си е разлика ако отиваш на съзтезание с тези гуми, но от нормалния шофьор може трудно да се улови някаква разлика. Така че, ако си купите гуми на по-известните или така наречените Premium производители, трудно ще сбъркате!
Е, ако някой си купи гума 225/55/16 за 70 лева... май няма да е от тези премиум марки, но поне да кара по-разумно!!!!!
Весели празници и само червени черешки и зелени светофари

P.S. Само да добавя, че съм мн съгласен с част ВАЖНО! на колегата отгоре!
If you think that everything is under control, it's just because you are not moving fast enough!
Аз тази зима си купих Dunlop 3D Winter Sport и мога да кажа че гумата е страхотна.Наложи ми се да пътувам в чужбина и трябваше да се върна 4 януари,когато беше най големия сняг и не се виждаше асфалта,всичко беше бяло и колата вървеше перфектно и бях без вериги,даже като спрях да зареждам хората ме питат как карам БМВ в това време
Следващия ден ми се наложи да бутам 2 мерцедеса на паркинга защото не можаха да излизат,понеже на паркинга никой не чисти снега и моята кола беше единствената която спираше на нейното място,където снега беше до вратата.

Следващия ден ми се наложи да бутам 2 мерцедеса на паркинга защото не можаха да излизат,понеже на паркинга никой не чисти снега и моята кола беше единствената която спираше на нейното място,където снега беше до вратата.
Proud owner of Мini Cooper S R53 04' and BMW E66 08'

- Sesko
- ентусиаст
-
- Кара: е60 525 x-drive
- Мечтае да кара: M6
- rdvr_burgas
- младши ентусиаст
-
- Кара: T-34
Аз мога само да потвърдя впечатлението на колегата за гумите на Континентал - джъст дъ бест 

R6 - Was sonst?
- Marto66
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 525dA
До колегата ALEX_525tds_2000 с колко цола джанти и гуми си - съответно зимни и летни и какви размери са гумите?
- ALEX_525tds_2000
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 530d
Marto66 написа:До колегата ALEX_525tds_2000 с колко цола джанти и гуми си - съответно зимни и летни и какви размери са гумите?
Имам един единствен комплект джанти - 16 цола.
Размерът и на зимните, и на летните ми гуми е един и същ - 225/55/16.
- joropc
- младши ентусиаст
-
- Кара: 03'BMW525DA;06'BMWX5 3.0DSportpaket
- Мечтае да кара: Волга комби
Колега,ALEX_525TDS_2000,при четирима по-едри пътници и известно количество багаж,Е39 turing е като танк,т.е няма спиране на що годе утъпкан път.Имам предвид,че дори и с гуми,доста по-евтини от споменатите от теб,ефекта ще е същия.Относно въпросните зимни гуми,аз карах един сезон с такива и мога да кажа,че не са лоши.Да,обаче когато пролетта пукна ,побързах да ги продам,защото имах доста затруднения през цялата зима да си търся четирима пътника и багаж,за да се движа нормално.
Ако живееш в град като моя,със сигурност ще ме разбереш....,аз Белмекен го качвам всекидневно по нашите улици.Та на следващата зима(изминалата) си купих гуми от друга известна марка,който се оказаха доста,ама доста по добри от контито и да ти кажа честно мисля да карам зимни само от тази марка,но не и КОНТ.Относно летните съм абсолютно съгласен с теб,една от най-добрите гуми за този размер.Аз не карам с такива,но имам приятел,доста екстремен карач и той изказа това мнение.Абсолютно си прав,че компромис с гумите(зимни,летни) е меко казано непрепоръчителен за нашите колици.
П.С Това за Е39,че е нестабилно на мокро(от дъжд),го чувам за първи път.Карал съм и същото комби като твоето цели 4,5години,сега карам седан,но въобще нямам такива впечатления.
Този пост не го пускам с идеята да се заяждам с теб,просто споделям моето мнение.

П.С Това за Е39,че е нестабилно на мокро(от дъжд),го чувам за първи път.Карал съм и същото комби като твоето цели 4,5години,сега карам седан,но въобще нямам такива впечатления.
Този пост не го пускам с идеята да се заяждам с теб,просто споделям моето мнение.
- joropc
- младши ентусиаст
-
- Кара: 03'BMW525DA;06'BMWX5 3.0DSportpaket
- Мечтае да кара: Волга комби
meha написа:мен предстоящата 09' зима,ще ми е първата с Е39......ще я обуя с хубави гуми,но пак съм леко притеснен,дали ще мога да изляза спокойно извън София![]()
Със Е36-цата,с добри гумета,всичко е било 6,никога не е предавала фронта.....ама Е39-ката си е тежка машинка.....дано да няма яд
Спокойно,колега.Хубави гуми и всичко е под контрол...

- DjFace
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 520i, Suzuki GSXR 750 (K7)
Re: За гумите, стабилността и проходимостта на Е39.
ALEX_525tds_2000 написа:
... В същото време масово се приема, че Е39 е автомобил с изключителна нестабилност (особено на задницата) и незадоволителна проходимост.
!
... но това е мнение на хора които НЕ карат Е39. Това са същите "разбирачи" които обясняват и, че БМВ (генерално) били бързообортни машини и затова не можело да се карат на сняг и пр.
Моят опит показва друго обаче. Е39 (520i) е автомобил с много добро пътно поведение. Прецизност на управлениие, стабилност в завои, возия, спирачки... (не съм фанатичен почитател на марката, но факта си е ФАКТ).
Зимата бях с гуми Мишелин Пилот Алпин 225/55 - 16, без оплаквания съм, никъде не са ме бутали и пр.
Според мен просто няма гуми за нашите пътища (нито летни - за пътища осеяни с дупки, нито зимни - за абсолютно непочистени пътища) .....
Както впрочем и коли (окачване) за същите тези пътища
За съжаление .................
Иначе от гумите проектирани и произведени за различни цели, натоварвания, скорости и климат в "белите" държави може да се избере нещо за екстремни тестове в BG условия
Както впрочем и коли (окачване) за същите тези пътища
За съжаление .................
Иначе от гумите проектирани и произведени за различни цели, натоварвания, скорости и климат в "белите" държави може да се избере нещо за екстремни тестове в BG условия
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
Goodyear NCT5 265/35/18 Run Flat - нямам никакви забележки, перфектно поведение в сухо, мокро, че даже и на сняг 

- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
DjFace написа:ALEX_525tds_2000 написа:
... В същото време масово се приема, че Е39 е автомобил с изключителна нестабилност (особено на задницата) и незадоволителна проходимост.
... но това е мнение на хора които НЕ карат Е39. Това са същите "разбирачи" които обясняват и, че БМВ (генерално) били бързообортни машини и затова не можело да се карат на сняг и пр.
Да добавя - същите "разбирачи" обясняват и как задното предаване не ставало за каране зимата, щото не можели да си приберат колата в гаража, колчем падне 2 см сняг.

Всичко това са глупости, разбира се. Абсолютно съм съгласен с колегите - едни хубави гуми и няма грижи. Внимавайте през зимата, естествено. Колкото и да е стабилна Е39-ката (а тя е), все пак можете да я поднесете.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
Мненията са изтрити от WALL
Последна промяна WALL на 30 Юли 2009, 21:56, променена общо 1 път
61 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5