530Д, Автомат- авариен режим

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: е39 530Д '01

530Д, Автомат- авариен режим

Мнение от eduard88 » 02 Дек 2010, 12:45

Здравйте колеги, за съжаление пиша поради един нов проблем, който прави колата ми и бих искал някой да ми каже дали е запознат с него и знае нещо по въпроса. Колата е 530д 2001 година 193 коня, автомат. Купих я преди 4-5 месеца и е обслужена пефектно, маслото и филтъра в скоростната ги смених почти веднага.Обаче от 2 дена вече 3-4 пъти ми светва лампичката (зъбно колело-в жълто) и колата се пуска в авариен режим и почва да няма мощност.Като изгася колата за 1 минута всичко се оправя и лапмата вече не свети и колата върви като пушка.Иначе никакви други проблеми няма курията, на наклон си тръгва напред, не преритва.Преди 2 месеца ми се беше случило пак веднъж, но тогава изръчках колата, а тамън я бях запалил и от тогава не го беше правила. След това съм правил диагностика поради друг проблем и излезе че всичко си е ок с кутията. Ако някой може да помогне ще съм много благодарен.

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Re: 530Д, Автомат- авариен режим

Мнение от nightdriver » 02 Дек 2010, 13:29

...върни се ги питай , дали са сипали точното масло за тази кутия : за твоя стептроник го дават TEXACO ETL 7045E /8072B и да проверят нивото на маслото
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530d "99
Мечтае да кара: X6

Мнение от tonilom » 02 Дек 2010, 15:03

Колега,със същият автомобил съм.За съжаление нищо добро май не те чака.До вчера имах проблем с мойта кутия.Отне ми месец и над 2500лв. да го реша.Проблема е в майсторите.Повечето казват,че само диагностика не винаги показва точния проблем,трябва и да се отваря кутиятя.Абе,лоша работа.За информация след като почнаха да правят моита намерих един сервиз в София R&N Performance Обаждах се и ми казаха,че имат като моята кутия (аз съм с 5L40E на GM) и я дават за 1300 лв а за250 я поставят и дават гаранция.В сравнение с моя ремонт е по изгодно.Дано съм ти бил полезен.Успех.

Потребител
Аватар

Мнение от eduard88 » 02 Дек 2010, 16:45

Ами днес говорих с межаника и каза,че сме сложили правилното масло не е това за което колегата казва а аз помня беше някакъв декстрон 2 или 3 не помня вече и филръра си е оригинален. Според каталог го гледахме маслото и колко литра трябва да е мисля,че сложихме 7 или 9 литра, а и питах маистора ми и каза че дори да не е същата марка имало там някви номера по които се виждало дали става и каза че моито е абсолютно подходящо и също така, че най-вероятно е проблем в компютърът или нещо може да се разкача,защото като се появи проблема и включа на типтроник цифрите,които показват на коя скорост съм някой път полудяват и почват да се менят без да съм пипал скоростния лост и то много бързо.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 528 на газчица...
Мечтае да кара: МиГ-29

Мнение от pkaramitev » 02 Дек 2010, 16:56

Аз за съжалени от вас имам друго мнение по въпроса.
Германеца в техническата експлоатация го е написал-"маслото в скоростите и диференциала на се пипа",освен ако няма проблем.
За това не виждам причина просто ей така да се сменят масла,филтри,и т.н.....
Ама той немският инженер кво ли разбира от коли..... :dunno:
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tonilom » 02 Дек 2010, 17:10

pkaramitev написа:Аз за съжалени от вас имам друго мнение по въпроса.
Германеца в техническата експлоатация го е написал-"маслото в скоростите и диференциала на се пипа",освен ако няма проблем.
За това не виждам причина просто ей така да се сменят масла,филтри,и т.н.....
Ама той немският инженер кво ли разбира от коли..... :dunno:

Е,моята небеше пипана 270000км и се предаде,а на нея има лепенка no oil change.Майстора каза ,че ако е сменяно да не се е стигнало до ремонт.А и защо на другите марки дават смяна на 60000 или 100000.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 02 Дек 2010, 17:15

pkaramitev написа:Аз за съжалени от вас имам друго мнение по въпроса.

Това го пише в книжките за простолюдието. В BMW TIS (Technical Information System) пише, че трябва да се смени на 100000км, а тази документация е писана от инженерите на BMW, не е от някой любител. Дефакто това е гаранцията на автомобила и в случая LifeTime означава до изтичане на гаранция ;)

Аз мисля, че проблемът е дошъл от маслото. Трябвало е да се сипе каквото трябва, а не някакви заместители. За съжаление обаче, май вече е късно.

Потребител
Аватар

Мнение от eduard88 » 02 Дек 2010, 17:33

А има ли начин да заведа колата и да сменя само маслото с такова на тази марка която колегата спомена по-горе без филтъра, защото той още няма дори 8-9 хиляди километра. И какво значи това,че вече е късно дали има нещо счупено вече...

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 02 Дек 2010, 17:37

Пресли го каза точно ! Книжките се правят за да се продаде колата и да се покаже пред средния потребител, че колата до 150 хиляди километра го няма този финансов разход.
Никой производител, държащ да си продаде колата няма да каже, че смяната на соленоид на кутията, което е малък ремонт на кутията и смяна на маслото задължително после ще струва на потенциaлния клиент 1000 евро.
Имах навремето един опел,като го продавах, на купувача най му хареса като му казах че кутията е с лонг лаиф масло и няма сменя никога.

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 02 Дек 2010, 17:48

декстрон го дават за Х5 , а за твоята е маслото , което ти писах по-горе ! най-евтиното е да сложите точното масло този път и пробване
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tonilom » 02 Дек 2010, 18:19

Като питаш за маслото поне кажи каква е кутията на ZF ili GM

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 02 Дек 2010, 18:36

tonilom написа:Като питаш за маслото поне кажи каква е кутията на ZF ili GM

Излишно е да казва каква е кутията .
На Е39 525d и 530d се монтира само GM кутия ;)

П.С. Към колегата с проблема : Излишно е вече да се набутваш да и слагаш оригиналното масло на тази кутия - няма да има никаква промяна. По-добре тези пари да ги дадеш за оригинално масло,но за новата кутия или след като ремонтираш твоята ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay86 » 02 Дек 2010, 18:53

Ilko Ivanov написа: Излишно е вече да се набутваш да и слагаш оригиналното масло на тази кутия - няма да има никаква промяна..

Факт и според мен е излишно..А аз си мисля,че ремонт на скоростите е далеч по-добре от същата втора ръка-не се знае на,какво дередже,ще е употребяваната..Инфо от познат с "Голф 5" :mhihi: -сваляне,качване-200лв.,труд по-кутията 350лв.и части 800-900лв.,всичко ново..Тотал 1500лв.барбар с масло,гарнитура и филтър ;)

Потребител
Аватар

Мнение от eduard88 » 02 Дек 2010, 23:35

Колеги днес пък цял ден карах и за щастие нямах никакви проблеми.Ще я водя скоро колата на диагностика и дано се окаже нещо по електрониката, защото механикът ми каза,че щом проблемът не е постоянен значи не е механичен, дано да е прав,защото ми писна да се занимавам вече с тая кола само да я правя и пак да се чупи.Мерси на всички за отговорите и за съпричастността.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X5 3.0d '13
Мечтае да кара: М-power

Мнение от Biggy » 03 Дек 2010, 7:54

Колега заведи я при хора, които разбират от автомати, правят ремонти и дават гаранция. И според мен е по-добре ремонт да опиташ, поне ще си наясно със ситуацията. Не е евтин, но може и късмет да имаш. Успех.
Изображение

Следваща

Назад към E39