"Не убива скоростта а злоупотребата с нея"
Модератор: Общи модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
"Не убива скоростта а злоупотребата с нея"
Зачетох се в една статия за немските аутобани - единствените пътища в света където нямаш ограничение на скоростта ... Средната скорост на придвижване е 141 км/ч , при Ф1 е около 200 км/ч
Въпреки това има само 645 жертви на ПТП , което превръща най-скоростните магистрали в света , във най-безпоасните
Интересно е че тези 645 човека са от цели 20 434 катастрофи , което показва две неща - сигурни автомобили и перфектно конструирани пътища (без дървета на 0,4 м от пътното платно) .
Постоянно чуваме , как несъобразената скорост е причина за ПТП и така наречената "война на пътя" у нас . Пълна глупост ! Просто КАТ и политиците въобще , си измиват ръцете - тея дето са убити сами са си виновни
Вярно , че много от жертвите у нас са вследствие на неправилно изпреварване , но ... вуйчо ми например , който беше 11 години в Америка и там изкара книжка , отказва да кара в България - казва - не мога така , постоянно идват коли насреща , имам чувството , че всеки момент ще ме блъснат !
Мисълта ми е че 95% от пътната мрежа е двулентова , еднопосочно движение си е цяло събитие , на което задължително дебнат буклуцитце , скрити в някой храст . Писна ми вече - виждаш хубав , равен , широк път , 2 ленти в посока , мантинела между лентите и ... патрулки като на посрещането на Бил Клинтън
Кое сега е причина номер 1 за ПТП - скоростта или нещастната пътна мрежа

Постоянно чуваме , как несъобразената скорост е причина за ПТП и така наречената "война на пътя" у нас . Пълна глупост ! Просто КАТ и политиците въобще , си измиват ръцете - тея дето са убити сами са си виновни

Вярно , че много от жертвите у нас са вследствие на неправилно изпреварване , но ... вуйчо ми например , който беше 11 години в Америка и там изкара книжка , отказва да кара в България - казва - не мога така , постоянно идват коли насреща , имам чувството , че всеки момент ще ме блъснат !
Мисълта ми е че 95% от пътната мрежа е двулентова , еднопосочно движение си е цяло събитие , на което задължително дебнат буклуцитце , скрити в някой храст . Писна ми вече - виждаш хубав , равен , широк път , 2 ленти в посока , мантинела между лентите и ... патрулки като на посрещането на Бил Клинтън

Кое сега е причина номер 1 за ПТП - скоростта или нещастната пътна мрежа

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Re: "Не убива скоростта а злоупотребата с нея"
Грешката идва от там,че сравняваш наще пътища и коли с тези на германците!
И изобщо каква е целта на темата?Прави са си хората за несъобразената скорост,ако си караш разумно няма да имаш проблеми.
И изобщо каква е целта на темата?Прави са си хората за несъобразената скорост,ако си караш разумно няма да имаш проблеми.

- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
(bubsa) написа:Грешката идва от там,че сравняваш наще пътища и коли с тези на германците!
Колите в Германия не се различават много с нашите.
Но там най-натоварените пътища не са 2 лентови без разделителни мантинели... Както сами виждате най-пагобните катастрофи са тези с челни удъри, забележете че в България те са МАСОВО.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
(bubsa) написа:Грешката идва от там,че сравняваш наще пътища и коли с тези на германците!
Целта на темата е да покаже , че ако са ти изправни колите и най-вече пътя , 200 км/ч може да бъде безопасна скорост за придвижване . При 141 км/ч средна скорост , с колко се кара според теб там и въпреки това има най-малък процент жервти в целия свят

Колите в Германия не се различават много с нашите.
Но там най-натоварените пътища не са 2 лентови без разделителни мантинели... Както сами виждате най-пагобните катастрофи са тези с челни удъри, забележете че в България те са МАСОВО
Напълно съгласен - колите може да са има много по-нови , но в БГ масово се карат БМВта,Аудита и Мерцедес , които въпреки , че са на по 10-12 години са много по-сигруни от нови Голфчета,Астри и други сапунерки , които са масови в Германия .
Ако всички без изключение започнат да карат с 90 жертвите ще намалеят със сигурност. Няма място за сравнение между България и Германия. Но да призоваваш хората да карат бързо и неразумно е много необмислено. Какъв е този зор всички да карат с колкото могат, за себедоказване ли не мога да си го обясня.
И скоростта от 141 е на магистрала построена и проектирана за такова каране.
А за статията и аз я четох в списанието, но ако забелязваш там колите в теста са BMW M, Audi R8 и Porsche 911. Не BMW E30 (О най-великата кола на света :Д), Астра ГеСеИ модел 90-и-нещо-си или Голф ТъДъИ турбо-нафта-черен пушек-пауър.
А и още една разлика между Немеца и Българина: Немеца би предпочел да си купи Дачия Логан пред 10 годишно БМВ, докато тук човек би предпочел старото самУ защото било маркУвоО.
И скоростта от 141 е на магистрала построена и проектирана за такова каране.
А за статията и аз я четох в списанието, но ако забелязваш там колите в теста са BMW M, Audi R8 и Porsche 911. Не BMW E30 (О най-великата кола на света :Д), Астра ГеСеИ модел 90-и-нещо-си или Голф ТъДъИ турбо-нафта-черен пушек-пауър.
А и още една разлика между Немеца и Българина: Немеца би предпочел да си купи Дачия Логан пред 10 годишно БМВ, докато тук човек би предпочел старото самУ защото било маркУвоО.
.
- Ivo_stz
- кандидат ентусиаст
-
Малко офф топик , ама в статията пише също че при допитване до германеца 2 ма от 3 ма искат ограничение по всички аутобани -130 км/ч и причината не е в катастрофите , а в това че тези които карат с 200 изпреварват по-бавните
.Аз не разбрах смисъла на статията освен да се хвалят германските магистрали,полицията и пожарната им.Дано и тази тема не се превърне в безсмислен спор и сравнение на нашите и германските автомагистрали
ЧНГ на всички

ЧНГ на всички

- ///peter
- старши ентусиаст
-
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Spoony написа:А и още една разлика между Немеца и Българина: Немеца би предпочел да си купи Дачия Логан пред 10 годишно БМВ, докато тук човек би предпочел старото самУ защото било маркУвоО.
Колега, датчията не мисля, че ще я изберат, но избират по-нови не защото са по-сигурни, а защото данъжите им са по-евтини.
Нали не твърдиш, че Датчия Лоугън е по-сигурна от Е34, Е38 или подобни модели на БМВ с 10+ години?
мнението е цезнурирано
Последна промяна Spoony на 05 Юли 2010, 20:21, променена общо 1 път
.
- ///peter
- старши ентусиаст
-
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Интересно ми е от висотата на изживяните години, кое те кара да харесаш лоугъна?
а) надежност
б) динамика
в) качество на изработка
г) усещане при шофиране
е) сигурност за теб и семейството
Кое?
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Тази статия я четох и аз и съм напълно съгласен с твърдението. Какви 90, какви 60. Просто внимателно шофиране и перманентно предотвратяване на ситуациите, които могат да доведат до катастрофа. Спазване на дистанция и внимателно с пешеходците. И като ти се опъне магистрала с хубава настилка може и 300 да се вдигнат. Все пак повечето катастрофи стават при неправилно изпреварване и отнемане на предимство и много малка част от пропуснати завой с голяма скорост.
мнението е цезнурирано
Последна промяна Spoony на 05 Юли 2010, 20:21, променена общо 1 път
.
- Zapa
- ентусиаст
-
- Кара: сивушка на нафта
Spoony написа:///peter написа:. . .
Карах Дачия 300 км и освен, че е с доста некачествени пластмаси в купето и супер флегматичен 75 коньов двигател по всички останали показатели бие произволно 10+ годишно БМВ, Мерцедес или каквото и да е старо. Даже сега ако имах 15 000 никога не бих си взел БМВ или Ауди 2000 година примерно, а нова Дачия или Шкода. Но това си е личното ми мнение, може би ако бях на 18-20 щях да мисля по обратния начин...
аз съм на 30г. и трудно би ме убедил за Дачия или Шкода

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
Spoony написа:Значи Петъре първо ще спомена, че на Euro NCAP теста Логан има 19 точки, а БМВ 3 серия 97' има 10 точки. Смятай тогава кое е по-сигурно:
http://www.euroncap.com/tests/dacia_logan_2005/221.aspx , http://www.euroncap.com/tests/dacia_logan_2005/221.aspx
А в Дакията ми хареса работата на двигателя (буквално безшумен), скоростната кутия и окачването. А и тази Дачия, която карах за 3 години и 150 000 км е влизала само веднъж в сервиза и то за гаранционен ремонт. Ти за тези 3 години със старото си БМВ колко пари ще дадеш за ремонти?
И не казвам, че Дачия е по-комфортна от примерно Ауди А4 било то и 2002. Просто за новата кола няма да мисля за ремонти и други непредвидени разходи. Аз вече не изпитвам удоволствие от шофирането, даже когато имам възможност предпочитам да съм пътник. За мен колата е нещо, което трябва да е здраво, пък като трябва ще карам с 20 и ще седя на неудобните седалки.
Вече ако някой друг ми плащаше ремонитте естествено, че бих избрал другото.
Ей пич не съм пуснал тази тема , само за да ми я осираш ! На всички ни е ясно , че говориш пълни глупости и само си просиш храна ! Ние говорим за сигурност и динамика , ти ми обясняваш , как си щял да караш ново , ако някой ти плаща ремонтите - кой му дреме и каква връзка има с темата изобщо ? Колко катастфори стават поради техничекса неизправност ?
тва вече е по темата - да карат спортни коли , но със 300-315 км/ч , което брутално бързо . Забележи - 300км/ч , тук не говорим за 180-200 км/ч . Не знам къде живееш , но в БГ вече е пълно със коли среден и висок клас , на по 10 години които , изобщо ама изобщо не отстъватпо динамика и сигурност на голяма част от новите - визирам Е46,Е39,А4,А6,Цкалса,Екласа и нагоре ...
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Да факт е,че имаме коли,но и че нямаме никакви пътища,неможе да караш със 200 по наще пътища,не ми се почва да изреждам,че ми се доплаква
За мен път е участака от Черни Връх до бул Българи където си пердаша с 200 и всичко е наред,колата ми не прелита по 10 метра от бабунка в друга
За мен път е участака от Черни Връх до бул Българи където си пердаша с 200 и всичко е наред,колата ми не прелита по 10 метра от бабунка в друга
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Много точно го каза адаш: "политиците си измиват ръцете със несъобразена скорост" И дайте да оставим карането с повече от на места нелепите ограничения. Ами когато дори и с 20км/ч се набиеш в яма която не си видял от "добре" почистения път, много случай има дето идват и ти пишат акт за несъобразена скорост.
Лично присъствах на парламентарен контрол на който на стария министър на МВР му беше повдигнат въпроса и той вика:
Дупките са си факт и шофйорите трябва да се съобразяват с тях, неможе да си караш Ферарито с 200 и дупките да са ти виновни:
Ами пътуването на дълго - завой тир зад него дебнаторите чакат на скрита някъде навътре в храстите табелка 40. след това табелка 90 след това 80 после пак 40. Да дойдат да ми купат едни нови накладки глупаците. А сега сложи и колоните от коли, каруца магаре бабка с колело дупките ги казахме и ,че трябва да пътуваш така 5 часа и на кой не му идва да си каже :"Еб@л съм му мамата" и да бутне 3та и газ в насрещното. същото е с задръстванията и мърсотията по града. Шофирането и манталитета на шофйорите в БГ до голяма степен е заради нервите които трябва да изхабиш да се придвижиш в тая пародия на пътна мрежа и пародия на закони и ограни на реда.
Иначе при подходящи пътища трябва да бъде като на "Isle of Men" по улиците на града 50 пред училищата 20 извън това кой колкото му позволяват уменията и колата.
Лично присъствах на парламентарен контрол на който на стария министър на МВР му беше повдигнат въпроса и той вика:
Дупките са си факт и шофйорите трябва да се съобразяват с тях, неможе да си караш Ферарито с 200 и дупките да са ти виновни:

Ами пътуването на дълго - завой тир зад него дебнаторите чакат на скрита някъде навътре в храстите табелка 40. след това табелка 90 след това 80 после пак 40. Да дойдат да ми купат едни нови накладки глупаците. А сега сложи и колоните от коли, каруца магаре бабка с колело дупките ги казахме и ,че трябва да пътуваш така 5 часа и на кой не му идва да си каже :"Еб@л съм му мамата" и да бутне 3та и газ в насрещното. същото е с задръстванията и мърсотията по града. Шофирането и манталитета на шофйорите в БГ до голяма степен е заради нервите които трябва да изхабиш да се придвижиш в тая пародия на пътна мрежа и пародия на закони и ограни на реда.
Иначе при подходящи пътища трябва да бъде като на "Isle of Men" по улиците на града 50 пред училищата 20 извън това кой колкото му позволяват уменията и колата.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on