Колеги, внимаваите като ходите в Благоевград и синята зона.
Модератор: Общи модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
Колеги, внимаваите като ходите в Благоевград и синята зона.
Първо искам да кажа, че темата има предупредителен характер. Целта ми е да предупредя колегите, да не им се случи същото. Ще подкрепя темата със снимки, факти и нужните цитати от закона:
Действието се развива в центъра на гр. Благоевград. Ето тук, където е червеното кръгче, уличката се нарича "Христо Смирненски":

Ето и карта на конкретното място:

На горната схема начертана от мен, се виждат някои неща. С червените стрелки съм отбелязал посоките на движение по улиците, а със зелената стрелка съм отбелязал моята траектория. Вижда се един знак за синя зона. Да си призная - не го видях, понеже той е в противоречие с чл.40 от ППЗДвП, за който ще спомена по-натам. Вижда се навлизам в двупосочната глуха уличка и спирам на начертаните места... Още със слизането ми от колата, чух от едно магазинче там - "Хм, софиянец" тихичко го казаха, но го чух. Както и да е това няма отношение с темата... Отидох свърших си работата и след около 30 минути дойдох пак и какво да видя, на задна лява гума на колата ми е поставена скоба... Ето снимка пак:

Това е по-панорамен изглед към уличката. С червената стрелка съм отбелязал моята кола. Тук съм снимал от кръстовището, където ясно се вижда, че знак поставен отдясно липсва. Ето друга снимка, която показва къде би трябвало да е липсващия знак:

Така, след като направих тези две снимки отидох до колата и се обадих на телефона залепен на предното ми стъкло и казах: "Добър ден, обажда се притежавател на автомобил Форд Мондео със регистрация СО 3хх... -"А, софиянеца ли". - "А ми да, колата ми е със софийска регистрация, дали е възможно да изпратите човек, понеже имам съмнения относно поставянето на скобата върху автомобила ми." - "Да, до минута ще е там"...
След минута действително дойде служителя с нов Фолксваген Кади, с него обаче слезе и полицаи. Почудих се малко, но няма значение... Казах: "Добър ден" и получих отговор от служителя - "10 лева глоба и ти махаме скобата". Помислих си, че не им е много културно отношението, но казах: "На какво основание имам монтирана скоба?". Получих отговор: "Спрял си на синя зона", след което ги помолих: "Покажете ми знака указващ това с г-н полицая". Получих отговора: "Ти като си шоп да не си голям хитрец?", продължих: "Нека видим знака". Отидохме и наистина имаше знак, това е онзи знак, който споменах по-напред, че не съм видял:

(Тази снимка не е моя, но е идеална за целта)
След което веднага казах: "Но този знак е поставен отляво, как да го видя? Тук не е нито Австралия, нито Англия. Този знак противоречи на чл. 40 от ППЗДвП и е невалиден, съответно тази синя зона не е сигнализирана?" Естествено получих отговора: "Това да не ти е София, тука е така, много сте стиснати шопите." Нямаше време да се разправям и се наложи да заплатя глобата от 10лв (дано си купят лекарства с тях) и си продължих. Консултирах се с познат катаджия, той каза, че в България движението и дясно и знаците се поставят от дясната страна, макар, че това си го знаех...
Дали обиден от лошата отношение на хората към мен, дали от това да предупредя колегите пуснах темата:
Сега ще покажа малко цитати от закона:
Чл. 40 показва къде трябва да се намират пътните знаци. Сами виждате какво казва закона и показва, че знака поставен от ляво е невалиден. Да продължим нататък:
Чл 99 от ЗДвП пък показва, че синята зона трябва да бъде задължително обозначена с пътни знаци, пътна маркировка и надписи с условията... Самите видяхте, че има само пътна маркировка, пътен знак няма. (като изключим този отляво, но той е невалиден) За мен лично тази синя зона не е обозначена.
Може би аз съм си виновен, че не съм видял знака отляво, но как да видя знак, който не е направен да се вижда и противоречи на закона.
Внимаваите, колеги, че току виж утре някои ще започнат да ви държат сметка защо не се видели знак, който се намира на Юпитер.
Поздрави! Лек път и безаварийна!
Действието се развива в центъра на гр. Благоевград. Ето тук, където е червеното кръгче, уличката се нарича "Христо Смирненски":

Ето и карта на конкретното място:

На горната схема начертана от мен, се виждат някои неща. С червените стрелки съм отбелязал посоките на движение по улиците, а със зелената стрелка съм отбелязал моята траектория. Вижда се един знак за синя зона. Да си призная - не го видях, понеже той е в противоречие с чл.40 от ППЗДвП, за който ще спомена по-натам. Вижда се навлизам в двупосочната глуха уличка и спирам на начертаните места... Още със слизането ми от колата, чух от едно магазинче там - "Хм, софиянец" тихичко го казаха, но го чух. Както и да е това няма отношение с темата... Отидох свърших си работата и след около 30 минути дойдох пак и какво да видя, на задна лява гума на колата ми е поставена скоба... Ето снимка пак:

Това е по-панорамен изглед към уличката. С червената стрелка съм отбелязал моята кола. Тук съм снимал от кръстовището, където ясно се вижда, че знак поставен отдясно липсва. Ето друга снимка, която показва къде би трябвало да е липсващия знак:

Така, след като направих тези две снимки отидох до колата и се обадих на телефона залепен на предното ми стъкло и казах: "Добър ден, обажда се притежавател на автомобил Форд Мондео със регистрация СО 3хх... -"А, софиянеца ли". - "А ми да, колата ми е със софийска регистрация, дали е възможно да изпратите човек, понеже имам съмнения относно поставянето на скобата върху автомобила ми." - "Да, до минута ще е там"...
След минута действително дойде служителя с нов Фолксваген Кади, с него обаче слезе и полицаи. Почудих се малко, но няма значение... Казах: "Добър ден" и получих отговор от служителя - "10 лева глоба и ти махаме скобата". Помислих си, че не им е много културно отношението, но казах: "На какво основание имам монтирана скоба?". Получих отговор: "Спрял си на синя зона", след което ги помолих: "Покажете ми знака указващ това с г-н полицая". Получих отговора: "Ти като си шоп да не си голям хитрец?", продължих: "Нека видим знака". Отидохме и наистина имаше знак, това е онзи знак, който споменах по-напред, че не съм видял:

(Тази снимка не е моя, но е идеална за целта)
След което веднага казах: "Но този знак е поставен отляво, как да го видя? Тук не е нито Австралия, нито Англия. Този знак противоречи на чл. 40 от ППЗДвП и е невалиден, съответно тази синя зона не е сигнализирана?" Естествено получих отговора: "Това да не ти е София, тука е така, много сте стиснати шопите." Нямаше време да се разправям и се наложи да заплатя глобата от 10лв (дано си купят лекарства с тях) и си продължих. Консултирах се с познат катаджия, той каза, че в България движението и дясно и знаците се поставят от дясната страна, макар, че това си го знаех...
Дали обиден от лошата отношение на хората към мен, дали от това да предупредя колегите пуснах темата:
Сега ще покажа малко цитати от закона:
Чл. 40. (1) Пътните знаци се поставят от дясната страна на пътя срещу посоката на движението така, че да бъдат лесно разпознавани и своевременно възприемани от участниците в движението.
Чл. 40 показва къде трябва да се намират пътните знаци. Сами виждате какво казва закона и показва, че знака поставен от ляво е невалиден. Да продължим нататък:
Чл. 99. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) В населените места собственикът или администрацията, управляваща пътя може да определи райони, пътища или части от пътища за зони за кратковременно паркиране в определени часове на денонощието. Това време не може да бъде по-малко от 30 минути и повече от 3 часа.
(2) Местата за паркиране по ал. 1 се обозначават с пътни знаци, пътна маркировка и надписи, чрез които на водача се указват условията за паркиране.
Чл 99 от ЗДвП пък показва, че синята зона трябва да бъде задължително обозначена с пътни знаци, пътна маркировка и надписи с условията... Самите видяхте, че има само пътна маркировка, пътен знак няма. (като изключим този отляво, но той е невалиден) За мен лично тази синя зона не е обозначена.
Може би аз съм си виновен, че не съм видял знака отляво, но как да видя знак, който не е направен да се вижда и противоречи на закона.
Внимаваите, колеги, че току виж утре някои ще започнат да ви държат сметка защо не се видели знак, който се намира на Юпитер.
Поздрави! Лек път и безаварийна!
Re: Колеги, внимаваите като ходите в Благоевград и синята зона.
Според новите правила мисля е, че глоба до 50 лева не се пише акт и не може съответно да се обжалва.
Иначе, ако е възможно, особено както и г-н полицай (тоз пък ко е правел там, за морална подкрепа срещу "шопа" сигурно, хаха, гаден привинциалистки манталитет) - аз бих настоявал за акт и ще обжалвам.
Тука 10, там 20, тука 20, там 50, докога ще даваме да ни скубят на дребно?
Аз лично съм си кибритлия човек и щях да седя там цял ден ако трябва да се разправям.
Обаче колега, ти погледна ли дали има стрелки под знака за синя зона? тоест една за направо и една за надясно, защото глухата улица като е двупосочна, знака за синя зона няма да го сложат накрая й, че никой да не го види съвсем...
Иначе, ако е възможно, особено както и г-н полицай (тоз пък ко е правел там, за морална подкрепа срещу "шопа" сигурно, хаха, гаден привинциалистки манталитет) - аз бих настоявал за акт и ще обжалвам.
Тука 10, там 20, тука 20, там 50, докога ще даваме да ни скубят на дребно?
Аз лично съм си кибритлия човек и щях да седя там цял ден ако трябва да се разправям.
Обаче колега, ти погледна ли дали има стрелки под знака за синя зона? тоест една за направо и една за надясно, защото глухата улица като е двупосочна, знака за синя зона няма да го сложат накрая й, че никой да не го види съвсем...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- Christoff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330Xi
- Мечтае да кара: 760
Колегата правилно се обосновава със закона и добре си знае правата, но който не е ходил скоро в Благоевград, трябва да знае, че целия център е синя зоня и като паркираш - плащаш, СМС паркирана няма, чакаш служителя, 1 за 2 улици. Друг е въпроса, че когато въведоха синята зона в Благоевград беше противозаконна, но добре, че има пекани адвокати.
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
- Николай Занчев
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E34 touring
- Мечтае да кара: М5
Я да питам аз за тая синя зона,та въпроса ми е ако си седя в колата на шофьорското място и съм спрял на синя зона мога да не плащам или съм в грешка?
- Christoff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330Xi
- Мечтае да кара: 760
Може, седиш в колата, нагласяш си огледалата на по-широк ъгъл и дебнеш за човека със светклоотразителната жилетка, бял фолксваген баничарка с черни стикери на общината или бяла нива с полицай вътре.
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
- Николай Занчев
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E34 touring
- Мечтае да кара: М5
Не мисълта ми беше дали могат да ме глобят или да ми сложат скоба или да се заядът с мен?
Абе колега, ти да не тренираш за раздела Страхотни истории тук?Бива художествена измислица, бива, ама малко си прекалил.Като някакъв психо трилър си го докарал.
Айде моля те кажи ми "Но този знак е поставен отляво, как да го видя? Тук не е нито Австралия, нито Англия. Този знак противоречи на чл. 40 от ППЗДвП и е невалиден, съответно тази синя зона не е сигнализирана?"" - това точно ли им каза, че се цитираш и кавички чак слагаш.
Айде моля те кажи ми, как точно отиде точно в тая улица да паркираш, щом си за първи път в града, щото доста удобно и доста случайно си намерил много подходяща улица на 5 м от центъра.
Айде кажи ми, дори и за първи път да си в Благоевград, как не видя в продължение на близо 3-4 км докато стигнеш до мястото, на което си паркирал знаците за синя зона и зелено дрешковците, които продават билети.
Айде кажи ми по принципа на елементарната човешка логика, при положение че на 3 км от центъра е синя зона, то тогава на 3-4 метра от центъра ( там където си паркирал ), дали не е синя зона.
И аз не съм чувал някой местен да казва, на някой от София....или от Своге...щото ти си от Своге нали така, ШОП.
И хората, които слагат скобите, са различни от тези, които вдигат телефона.И не не си единствения със скоба, с чужда регистрация, който паркира и посещава града.
Аз съм с Е регистрация и са ми слагали скоба.Аз съм с Е регистрация и като паркирам в центъра на София се оглеждам и като се е налагало съм питал дали не е синя зона.
Мисля си, че често паркираш на тая улица, видял си че няма знак точно поставен и си решил да се правиш на интересен и жертва, затова и си позасилил на места сюжета.
Айде моля те кажи ми "Но този знак е поставен отляво, как да го видя? Тук не е нито Австралия, нито Англия. Този знак противоречи на чл. 40 от ППЗДвП и е невалиден, съответно тази синя зона не е сигнализирана?"" - това точно ли им каза, че се цитираш и кавички чак слагаш.
Айде моля те кажи ми, как точно отиде точно в тая улица да паркираш, щом си за първи път в града, щото доста удобно и доста случайно си намерил много подходяща улица на 5 м от центъра.
Айде кажи ми, дори и за първи път да си в Благоевград, как не видя в продължение на близо 3-4 км докато стигнеш до мястото, на което си паркирал знаците за синя зона и зелено дрешковците, които продават билети.
Айде кажи ми по принципа на елементарната човешка логика, при положение че на 3 км от центъра е синя зона, то тогава на 3-4 метра от центъра ( там където си паркирал ), дали не е синя зона.
И аз не съм чувал някой местен да казва, на някой от София....или от Своге...щото ти си от Своге нали така, ШОП.
И хората, които слагат скобите, са различни от тези, които вдигат телефона.И не не си единствения със скоба, с чужда регистрация, който паркира и посещава града.
Аз съм с Е регистрация и са ми слагали скоба.Аз съм с Е регистрация и като паркирам в центъра на София се оглеждам и като се е налагало съм питал дали не е синя зона.
Мисля си, че често паркираш на тая улица, видял си че няма знак точно поставен и си решил да се правиш на интересен и жертва, затова и си позасилил на места сюжета.
mitkoa написа:Айде моля те кажи ми, как точно отиде точно в тая улица да паркираш, щом си за първи път в града, щото доста удобно и доста случайно си намерил много подходяща улица на 5 м от центъра.
Здравей, колега.
В отговор на този въпрос, дали си отварял сайта bgmaps. На картата на Благоевград даваш задание "поща" и я показва на картата. Оттам видях, че тази уличка води точно до там, както и че не е пешеходна и е отворена за движение на ППС. Въведох координатите в GPS и ето как съм се озовал точно там. Няма нищо сложно, просто живеем в 21 век.
Както вече обясних, собственикът на пътя е длъжен да постави пътни знаци на всяка улица, за която те са валидни. В България знаци не важат дистанционно. Т.е знак поставен в Горно Надолнище няма как да важи за улица в Долно Уйно. Трябва да има знак и в Горно Надолнище, и в Долно Уйно... В крайна сметка, това че на някои улици в Благоевград имало поставени знаци, не значи, че точно на тази улица има такъв. Проблемът щеще да е нулев, ако общината беше спазила закона и беше монтирала знака на правилното място. Така вече, ще изчакам служителите, да си платя за престоя и тази тема въобще нямаше да я има. Но това само, ако институцията поставящи знаци си беше свършила работата... Пак повтарям, не разполагам с кристална топка или някакви паранормални способности за да знам коя уличка в Благоевград каква е... Повече от 50 години в България се поставят пътни знаци, а и на всякъде по света, и има ясен регламент за това. В крайна сметка и затова пуснах темата, за да знаят колегите къде е синята зона, въпреки, че дори самата община не я обозначила.mitkoa написа:Айде кажи ми, дори и за първи път да си в Благоевград, как не видя в продължение на близо 3-4 км докато стигнеш до мястото, на което си паркирал знаците за синя зона и зелено дрешковците, които продават билети.
mitkoa написа:Аз съм с Е регистрация и са ми слагали скоба.Аз съм с Е регистрация и като паркирам в центъра на София се оглеждам и като се е налагало съм питал дали не е синя зона.
Колега, погледни тази снимка:

Понеже явно си от Благоевград и познаваш кръстовището, ето тези две коли - Пежото и Рав 4-ката не нарушават ли:
Чл. 101. (1) Спирането за престой и паркирането са забранени:
...
6. на кръстовища и на по-малко от 5 м от тях;
Пежото е спряло вътре в самото кръстовище, а Рав 4-ката е на по-малко от 5 метра. За протокола ще отбележа, че и двете са с местна регистрация. Както и да е, целта не е да си правим мръсно, моля да бъда извинен.
Да, колега, точно така им казах. Помня на 100%. След като видях скобата и се обадих на телефона, казаха че до минута ще са там. И понеже си нося в жабката винаги една малка книжка наречена "ЗДвП и ППЗДвП", веднага направих справка да видя къде е грешката и първо видях раздел "Пътни знаци" и после раздел "Спиране, престой, паркиране", откъде вече им цитирах точния член. Други въпроси да имаш, колега?mitkoa написа:Айде моля те кажи ми "Но този знак е поставен отляво, как да го видя? Тук не е нито Австралия, нито Англия. Този знак противоречи на чл. 40 от ППЗДвП и е невалиден, съответно тази синя зона не е сигнализирана?"" - това точно ли им каза, че се цитираш и кавички чак слагаш.
Ами освен целта да предупредя колегите за необозначената синя зона, беше и да предупредя колегите за недоборото отношение на служителя и на полицая към мен, без то да е предизвикано с нещо (всъщност е предизвикано от регистрационния ми номер).mitkoa написа:И аз не съм чувал някой местен да казва, на някой от София....или от Своге...щото ти си от Своге нали така, ШОП.
9 мнения
• Страница 1 от 1