Направи си сам: Подгрев на страничните огледала
Модератор: Технически модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Направи си сам: Подгрев на страничните огледала
Може би на доста от нас страничните огледала на колите ни са без подгрев, който особенно сега зимата е доста полезен.
Както може би някои знаят има 2 системи за подгрев, при едната се включва автоматично/става дума за така наречения "Зимен пакет"/ а при другата се пускат с копчето за подгрева на задния прозорец.
За втория тип се оказва че има подготовка дори колата да не е с подгрев на огледалата.
Това го разбрах поради ред причини, като главната беше че се оказа че при мен опцията за подгрев въобще я няма.
Както и да е днес реших да използвам хубавото време и запретнах ръкави.
Първата ми идея беше да сваля огледалата и да видя как вървят кабелите на буксата за да видя мога ли да направя нещо с тези огледала.
Свалих декоративната пласмаска над болта с който се захваща огледалото и развих болта, когато издърпах огледалото се оказа че нямам букса за да го разкача или поне се беше запънала някъде вътре в вратата, а нямаше смисъл да свалям кората.
Като цяло това само малко вкара неудобство в процеса на работа, но за мен беше по-добрия вариант.
Последва свалянето на стъклото на огледалото:
1. Насройвате огледалото първо в най-долна и най-навътре позиция.
2. С тънка отверка леко напъвате стъклото по диагонал, докато видите щипката където е хванато за корпуса на моторчето/ ще има снимка в скоро време / като направите тази процедура трябва да я повторите в останалите 3 ъгли на огледалото, като си го нагласяте за по-лесен достъп. ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СЧУПИТЕ ЩИПКИТЕ НА СТЪКЛАТА!!!
След като свалите огледалото ще видите моторчето>
на снимката вече е свалено и се виждат "ушите" където се захваща с болтчета към тялото на огледалото>

Развивате болтчетата с кръстата отверка и издърпвате внимателно моторчето напред.
Ще видите 4 кабела да влизат в него - бял, черен, кафяв, и син>

Издърпвате ги от моторчето едно по едно внимателно с помощта на тънки клещи.
След като разкачите моторчето го обърнете от обратната страна>

Както виждате всичко е надписано и няма как да объркате нищо.
След малко замервания с мултицета се оказа че кафявия и синия са нашите кабели>

Сега взимате едно макетно ножче и леко оголвате около 2 сантиметра синьото каблече, като предварително сте си приготвили друго, подходящо за целта, кабелче което да вържете за него, като на другия му край сте сложили кабелна обувка 2,8мм и сте я изолирали с термошлаух 3.0мм

Самата снадка можете да направите като капнете кабелчетата с поялника, а може и да направите като мен - с кабелна обувка.
По втория начин взимате една кабелна обувка 2.8мм и откъсвате опашката й /там къде принципно се защипва проводника/. След това леко разширявате каналите на обувката и стягате кабелчетата с нея.
*ПРЕПОРЪЧВАМ ПЪРВИЯ ВАРИАНТ!
След това отрязвате едно парченце термошлаух 3.0мм, достатъчно че да покрие снадката и да хване по около 15мм от всяка страна върху изолацията на проводниците, като добавеното кабелче трябва да излиза обратно посоката на оригиналния кабел .
След това взимате една запалка и ВНИМАТЕЛНО нагрявате термошлауха докато се прибере и веднага докато е топъл го стиснете с пръсти по цялата дължина.
В крайна сметка трябва да се получи нещо такова>

Повтаряте процедурата и с кафявото кабелче, след което връзвате моторчето спазвайки цветовете на кебелите.
След това внимателно връщате моторчето на мястото му, като прокарвате изведените кабелчета през тези улей>

На 3-та снимка може да се ориентирате къде се намират.
Накрая завивате моторчето на мястото му, като внимавате стрелката на гърба му да сочи към горната страна на корпуса.
Остава само да сложите стъклото и да захванете огледалото за вратата.
Същата процедура повтаряте и с другото огледало.
В крайна сметка имате перфектно работещ, фабрично изглеждащ подгрев на страничните огледала за около 5 лева и 1 час работа.
При следващи изпълнения ще бъдат добавени пропусната информация и по-детайлни снимки.
Естествено преди това е хубаво да си подготвите 2 стъкла с подгрев. Или да идете и да ви направят такива. Ще дам точен адрес и карта на мястото където ги слагат подгревите на самите стъкла в същия този пост.
Цялата заслуга за по-горе написаното е на VesoPesa. Всякакви въпроси по темата към него на ЛС.
Поздрави
Както може би някои знаят има 2 системи за подгрев, при едната се включва автоматично/става дума за така наречения "Зимен пакет"/ а при другата се пускат с копчето за подгрева на задния прозорец.
За втория тип се оказва че има подготовка дори колата да не е с подгрев на огледалата.
Това го разбрах поради ред причини, като главната беше че се оказа че при мен опцията за подгрев въобще я няма.
Както и да е днес реших да използвам хубавото време и запретнах ръкави.
Първата ми идея беше да сваля огледалата и да видя как вървят кабелите на буксата за да видя мога ли да направя нещо с тези огледала.
Свалих декоративната пласмаска над болта с който се захваща огледалото и развих болта, когато издърпах огледалото се оказа че нямам букса за да го разкача или поне се беше запънала някъде вътре в вратата, а нямаше смисъл да свалям кората.
Като цяло това само малко вкара неудобство в процеса на работа, но за мен беше по-добрия вариант.
Последва свалянето на стъклото на огледалото:
1. Насройвате огледалото първо в най-долна и най-навътре позиция.
2. С тънка отверка леко напъвате стъклото по диагонал, докато видите щипката където е хванато за корпуса на моторчето/ ще има снимка в скоро време / като направите тази процедура трябва да я повторите в останалите 3 ъгли на огледалото, като си го нагласяте за по-лесен достъп. ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СЧУПИТЕ ЩИПКИТЕ НА СТЪКЛАТА!!!
След като свалите огледалото ще видите моторчето>

на снимката вече е свалено и се виждат "ушите" където се захваща с болтчета към тялото на огледалото>

Развивате болтчетата с кръстата отверка и издърпвате внимателно моторчето напред.
Ще видите 4 кабела да влизат в него - бял, черен, кафяв, и син>

Издърпвате ги от моторчето едно по едно внимателно с помощта на тънки клещи.
След като разкачите моторчето го обърнете от обратната страна>

Както виждате всичко е надписано и няма как да объркате нищо.
След малко замервания с мултицета се оказа че кафявия и синия са нашите кабели>

Сега взимате едно макетно ножче и леко оголвате около 2 сантиметра синьото каблече, като предварително сте си приготвили друго, подходящо за целта, кабелче което да вържете за него, като на другия му край сте сложили кабелна обувка 2,8мм и сте я изолирали с термошлаух 3.0мм

Самата снадка можете да направите като капнете кабелчетата с поялника, а може и да направите като мен - с кабелна обувка.
По втория начин взимате една кабелна обувка 2.8мм и откъсвате опашката й /там къде принципно се защипва проводника/. След това леко разширявате каналите на обувката и стягате кабелчетата с нея.
*ПРЕПОРЪЧВАМ ПЪРВИЯ ВАРИАНТ!
След това отрязвате едно парченце термошлаух 3.0мм, достатъчно че да покрие снадката и да хване по около 15мм от всяка страна върху изолацията на проводниците, като добавеното кабелче трябва да излиза обратно посоката на оригиналния кабел .
След това взимате една запалка и ВНИМАТЕЛНО нагрявате термошлауха докато се прибере и веднага докато е топъл го стиснете с пръсти по цялата дължина.
В крайна сметка трябва да се получи нещо такова>

Повтаряте процедурата и с кафявото кабелче, след което връзвате моторчето спазвайки цветовете на кебелите.
След това внимателно връщате моторчето на мястото му, като прокарвате изведените кабелчета през тези улей>

На 3-та снимка може да се ориентирате къде се намират.
Накрая завивате моторчето на мястото му, като внимавате стрелката на гърба му да сочи към горната страна на корпуса.
Остава само да сложите стъклото и да захванете огледалото за вратата.
Същата процедура повтаряте и с другото огледало.
В крайна сметка имате перфектно работещ, фабрично изглеждащ подгрев на страничните огледала за около 5 лева и 1 час работа.
При следващи изпълнения ще бъдат добавени пропусната информация и по-детайлни снимки.
Естествено преди това е хубаво да си подготвите 2 стъкла с подгрев. Или да идете и да ви направят такива. Ще дам точен адрес и карта на мястото където ги слагат подгревите на самите стъкла в същия този пост.
Цялата заслуга за по-горе написаното е на VesoPesa. Всякакви въпроси по темата към него на ЛС.
Поздрави
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
- NeoPrint
- бай печатар
-
- Кара: E34 525tds-A
- Мечтае да кара: Е38 728i
Re: Направи си сам: Подгрев на страничните огледала
Браво Зъбе, стархотна тема!
И на мен ми предстои същата операция. Дано имам фабрична подготовка.
С нетърпение ще чакам и останалото инфо.
И на мен ми предстои същата операция. Дано имам фабрична подготовка.
С нетърпение ще чакам и останалото инфо.
- the_gate
- ентусиаст
-
- Кара: E38

а за другият вариянт, дето се пуска подгрева с копчето за реотаните на задния прозорец

ПС искам само малко да допълня за свалянето на стъклата
....начина който си описал за сваляне на самото стъкло (огледало) е за фейсовите,а другите преди фейса отзад е с голяма
пластмасова шайба която при лекото и завъртането се освобождават чъбчетата

- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
Впечатлен съм ! Браво !!!
Подгрявянето работи при включване на реотаните за задното стъкло ли ? Че не разбрах .
Подгрявянето работи при включване на реотаните за задното стъкло ли ? Че не разбрах .

Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
- nikolayyyyyy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е34
- BULL3T
- ентусиаст
-
- Кара: е34 m50b25 turbo;е46 330xi
- Мечтае да кара: Skyline R34 GT-R
Браво ако имам време ще се захвана с тази работа,ама първо салона. 

"На мене Ауди не ми харесва, предпочитам СОНИ"
Мойте най искренни адмираций колега.Страхотно написана тема и материал.БРАВО. 

- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Всички благодарности ги отправяйте към VesoPesa (Веско) той написа целия материал. Аз съм само посредник 

Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
- SaSo
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
- Мечтае да кара: 5GT 535 xd
Zubcho написа:Всички благодарности ги отправяйте към VesoPesa (Веско) той написа целия материал. Аз съм само посредник
Браво на Весо нищо че го изритахте от тука...

- kraininski
- ентусиаст
-
- Кара: 530d
безкрайно благодаря на всички които са се потрудили по темата
аз вече съмс подгрев...искам само да уточня за колегите които ще тръгнат да правя това че единственото необходимо за разглобчване е да се махне самото стъкло....след него 4-те винтчета на моторчето....то пада вадят му се кабелчетата и от там нататък е ясно...аз не свалях нищо повече освен стъклото

"And You'll Always Be My Whore Cause You're The One That I Adore"
- NikiNikolov
- старши ентусиаст
-
- Кара: Хилядолетен сокол
Браво, браво, ама с готови огледала с фабричен подрев лесно става - само 2 жици от управлението на огледалото и става. Лично сам съм си провил целия подгрев, т.е. реотаните на огледалата. Управлението е отделно, допълнителен /+/, т.е. прекарване на нова жица до огледалото,
. Поздрави.

- naki4a
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е34 TDS
- Мечтае да кара: E31 M60B40
Преди време и аз бях пуснал въпрос на тема"подгрев на стр. огледала" с помощта на всички колеги стигнах до извода, че моята каляска няма такива. Тогава си спомням, че си купих само стъкла с подгрев и то не оригинални, но са си перфектни, сини дясното е намаляващо или там както се води, раздвоих син и кафяв кабел от управлението на самите огледала, и всичко си дойде на мястото, сега само чакам лятото, за да видя какво ще се случи, защото по план не би трябвало да работят! 

- tdk
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 520 туринг 96
искам да попитам знаещите подгрева при това свързване постоянно ли грее
днес и аз се хванах да правя но с една лампа проверих и се оказа че при контакт постоянно има ток
постоянно ли ще грее
това искам да питам
днес и аз се хванах да правя но с една лампа проверих и се оказа че при контакт постоянно има ток
постоянно ли ще грее

това искам да питам
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2