адски изнервящо скърцане на волана

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: е36 320i coupe e60 545i
Мечтае да кара: M6

адски изнервящо скърцане на волана

Мнение от a papazi? » 18 Окт 2009, 15:05

здр на всички ... сиг не само на мен се е случвало като стане по-студеничко навън пластмасите на волана до почнат да скърцат при завой.. мн дразнещо е чува се някъде от горе ... ако някой зн как се оправя да сподели.. :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530dA '04

Re: адски изнервящо скърцане на волана

Мнение от koleto_78 » 18 Окт 2009, 16:32

и при мен се наблюдава това поведение но не често.volume на музиката и изчезва :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 18 Окт 2009, 17:38

не е от волана ,има една тема може да я прочетеш сменя се една като втулка
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '94 Opel Corsa B

Мнение от стан » 18 Окт 2009, 17:54

При мен скърцаше като си купих новия волан, смазах яко лентовия кабел с ВД40 и от тогава не е скръцнало никога.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Renault Megan E-Tech, Kia Sorento
Мечтае да кара: По пистите :)

Мнение от nthnl » 18 Окт 2009, 18:01

Колега използвай търсачката.. Има няколко теми, които съм чел специално за този проблем. В едната пишеше точно къде, как и с какво да го смажеш за да няма проблеми.

Лек ден,
Михаил Великов

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 18 Окт 2009, 19:28

Може да скърца и от пластмасовите конзоли около волана също.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 18 Окт 2009, 21:28

Айде почна се ... :mhihi: Колега ползвай търсачката , както колегите ти казаха има поне четири (казвам поне , защото съм сигурен ,че са повече) теми в които се говори по тоя проблем ... Възмони причини за скърцането са :
1.Самите пластмаси
2.Лентовия кабел
3.Опорния лагер в горния край на кормилния прът (точно зад волана)
4.Опорния лагер в долния край на корминия прът (дано да не е там проблема ти защото се сменя трудно) Въпреки , че е в долния край ,понеже е във тръба се създава усещане ,че скърцането идва от горе от към волана , но всъщност скърца долу и се предава (резонира) по тръбата чак до горе ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 18 Окт 2009, 21:38

metodi80 написа:4.Опорния лагер в долния край на корминия прът (дано да не е там проблема ти защото се сменя трудно) Въпреки , че е в долния край ,понеже е във тръба се създава усещане ,че скърцането идва от горе от към волана , но всъщност скърца долу и се предава (резонира) по тръбата чак до горе ...
Мето, има много лесен лек за него. Профилактично сипваш 50-ина грама масълце по пръта ;) Действа безупречно :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 18 Окт 2009, 21:47

liloff написа:
metodi80 написа:4.Опорния лагер в долния край на корминия прът (дано да не е там проблема ти защото се сменя трудно) Въпреки , че е в долния край ,понеже е във тръба се създава усещане ,че скърцането идва от горе от към волана , но всъщност скърца долу и се предава (резонира) по тръбата чак до горе ...
Мето, има много лесен лек за него. Профилактично сипваш 50-ина грама масълце по пръта ;) Действа безупречно :)

Ооо , аз друго правя ... ама трябва да го снимам :D Завирам се от долу и със силиконов спрей (за скърцащи елементи) и със седна сламка дълга , наставям сламката на пръскалото на спрея и бутам сламката право в основата на кормилната уредба от долу (като си в канал примерно) и пръскам яко ... Така реших проблема при мене , иначе бях пробвал с фино машино масло да сипя по пръта , но при мен не "сработи" ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 18 Окт 2009, 21:56

liloff написа:

не знам какво представлява долния лагер , но ако е като горния , по-добре да се смени ;)
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 18 Окт 2009, 22:03

///M Power написа:
liloff написа:

не знам какво представлява долния лагер , но ако е като горния , по-добре да се смени ;)

Не е като горния ... долния лагер е метален , горния е пластмасов ... Смяната на долния е кофти работа ... , то и смяната на горния не е най-лесна (особено заради глупавата зегер шайба , дето го притиска) , но все пак е сравнително по-лесна смяната му ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 18 Окт 2009, 22:52

metodi80 написа:
///M Power написа:
liloff написа:

Не е като горния ... долния лагер е метален , горния е пластмасов ... Смяната на долния е кофти работа ... , то и смяната на горния не е най-лесна (особено заради глупавата зегер шайба , дето го притиска) , но все пак е сравнително по-лесна смяната му ...

хммм горния го смених за има няма 10 мин. не мисля че е нещо сложно.... друго имах предвид когато се беше разбил горния ( направо се беше разпаднал ) имаше забавяне между това което въртях волана и това което ставаше с колелата , та затова си мисля че и долния може да прави същите мизерии.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Механджията » 19 Окт 2009, 11:54

аз как си реших проблема със скърцането - взех си едно спрейче проникващо за 3,60 лв, взех и едно парцалче, запалих колата, напъхах удължителната сламчица на спрея колкото мога навътре към кормилната колона, напръсках обилно, и отдолу държа парцалчето да не капе, след това пръснах пак доста и равъртях волана, после още няколко пръскания и след това въртене наляво-надясно на волана.... оттогава, вече 2 седмици, няма скърцане... това е най-лесният начин, дано и при вас се получи! :bchug:
...с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога....има начин, ваш'та мамааа...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW Addiction » 13 Дек 2009, 18:02

стан написа:При мен скърцаше като си купих новия волан, смазах яко лентовия кабел с ВД40 и от тогава не е скръцнало никога.

Стан,

как/ къде точно напръска лентовия кабел ?

Аз досега 3-4 пъти съм отварял волана (в смисъл майстора ми го отваряше де...) за да се търси проблема със скърцането - пръскахме по кормилния прът надолу и около шайбата/лагера в горния край на кормилния прът дето влиза волана, но без успех...

И аз казано честно си мисля че може да е от лентовия кабел - звученето от скърцането е като прещракване на пружина, просто не се сещам какво друго може да се навива-развива при въртенето на волана. Но според майстора нямало как да е от това. Показа ми как като въртим лентовия кабел симулирайки въртенето на кормилото (докато беше изваден от волана) не се чува подобен звук, което според него доказвало че не от лентовия кабел. Все пак го мазнахме малко - без ефект.

Питах дали не трябва да се отвори (контейнера на лентовия кабел) и да се смаже по-обилно отвътре, но ми казаха че било сложно и не се наемал да го направи. И дотам - сглобихме отново волана и скърцането си остава... Но все пак си мисля че може да е от него - знам ли когато е в сглобено положение вероятно му се оказва по-голям натиск при въртенето от колкото при "симулацията", която му направихме в извадено положение ?!?

Та мисълта ми беше - можеш ли да опишеш по-подробно как точно направи смазването. Отваря ли лентовия кабел или само външно го маза (напривер през процепите на контейнера му) ? Колко обилно ? Въртеше ли лентовия кабел за да се разстели смазката и т.н. Изобщо всичко, което можеш да споделиш.

Благодаря предварително !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '94 Opel Corsa B

Мнение от стан » 13 Дек 2009, 19:25

При мен също при свален волан не скърцаше, но недей да въртиш лентовия кабел докато е свален че после трябва да го центрираш и си е играчка. Аз лично свалих волана и напръсках лентовия кабел през отворите които на тая снимка се падат на 12, 1 и 7 часа. Това е отзад на волана
http://www.wokke.de/ET/Lenkrad/12.JPG
След това го завих за кормилния прът с централния болт и контричката отключва лентовия кабел да може да се върти. От лицевата страна също има подобни отвори - и там напръсках обилнос ВД40. След това малко го развъртях по 1-2см наляво надясно. Ще видиш статичната и въртящата се част на лентовия кабел и всичко ще ти се изясни. Изчаках 5-6мин и пак напръсках. Сложих бега, свързах всички букси и след още 10ина минути и направих няколко завоя в квартала да го пробвам. Това реши проблема при мен :yes:

Следваща

Назад към E36