За задните 13ки... Alpine или Hertz да сложа?
Модератор: Icco
10 мнения
• Страница 1 от 1
За задните 13ки... Alpine или Hertz да сложа?
Планирах смяна на задните говорители на заплата.
Днес цял ден ровя и търся нещо приемливо като характеристики и цена. Нямам нужда да са отделени с филтър, мисля да са на едно тяло високите и мидбаса.
Та засега вися на 2 опции.
1.(да не изневерявам на марката) Hertz DCX-130
Power handling: 80 watts peak 40 watts RMS
Inpedance: 4 ohm
Frequency Response Hz: 60-21k
Sensitivity: 91dB
Outer diameter: 130mm
Mounting hole diameter: 119mm
2. Alpine SPS-13C2
Power Handling Capacity (RMS): 35W
RMS Power Rating: 30W
Weight (One Speaker): 1.8kg
Frequency Response: 45Hz - 30kHz
Impedance (Nominal): 4 Ohm
Silk Soft-dome Tweeter w/Swivel Capability
Sensitivity: 92 dB/W/m
==========
Oт Марио съм чувал, че най-важна е чувствителността. Херца е 5Вт по-мощен и 1Дб по-ниска чувствителност. Това за честотите, които възпроизвеждат... Това че Алпина почва от 45Хц ме кара да клоня към тях. Колко е вярно обаче... не знам.
Ще се хранят без усилвател, от Алпин плеър. Без суб в колата. Предните ми говорители са Hertz DSK-130.
Ta... има ли нужда да си давам зор да търся Алпина за задни или няма да има никаква разлика, ако си сложа Херца на тяхно място?
Днес цял ден ровя и търся нещо приемливо като характеристики и цена. Нямам нужда да са отделени с филтър, мисля да са на едно тяло високите и мидбаса.
Та засега вися на 2 опции.
1.(да не изневерявам на марката) Hertz DCX-130

Power handling: 80 watts peak 40 watts RMS
Inpedance: 4 ohm
Frequency Response Hz: 60-21k
Sensitivity: 91dB
Outer diameter: 130mm
Mounting hole diameter: 119mm
2. Alpine SPS-13C2

Power Handling Capacity (RMS): 35W
RMS Power Rating: 30W
Weight (One Speaker): 1.8kg
Frequency Response: 45Hz - 30kHz
Impedance (Nominal): 4 Ohm
Silk Soft-dome Tweeter w/Swivel Capability
Sensitivity: 92 dB/W/m
==========
Oт Марио съм чувал, че най-важна е чувствителността. Херца е 5Вт по-мощен и 1Дб по-ниска чувствителност. Това за честотите, които възпроизвеждат... Това че Алпина почва от 45Хц ме кара да клоня към тях. Колко е вярно обаче... не знам.
Ще се хранят без усилвател, от Алпин плеър. Без суб в колата. Предните ми говорители са Hertz DSK-130.
Ta... има ли нужда да си давам зор да търся Алпина за задни или няма да има никаква разлика, ако си сложа Херца на тяхно място?
Мерси Пена, спести ми малко излишни разходи по търсене на алпинките.
Знам че имат филтри
, имах предвид отделени от тялото на говорителя. Херцовата пищялка предполагам е от същия тип като на DSK-130. Да ти кажа преживявам звука й. То и без това Е36-ицата е бая шумна на 3000 оборота. Със стандартните капаци ще е. Идеята ми е да ги монтирам на мястото на фабричните без да играе ножовката.
Другото което е, не ми го побира ума как може 13см говорител да почва от 45Хц. Не го вярвам.
Остава единствения въпрос - дали наистина Херца стърчи толкова много, че да не може да влезе. Все пак ги водят за стандартно вграждане... Ще се сваля Нокията и ще се ходи до магазина явно
Око да види, ръка да пипне.
Знам че имат филтри

Другото което е, не ми го побира ума как може 13см говорител да почва от 45Хц. Не го вярвам.
Остава единствения въпрос - дали наистина Херца стърчи толкова много, че да не може да влезе. Все пак ги водят за стандартно вграждане... Ще се сваля Нокията и ще се ходи до магазина явно

- Icco
- Музикално деформиран
-
- Кара: 330ci
- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
- Кара: M40B18 '93
Aма те задните не са 13см ,а са 10см.Ако махнеш кутииките 6те зеине една квадратна дупка дето с 13см говорител няма да се запълни
Ина4е съм за Херца ама се поразрови малко из менуала му 4е 4увствителността на пове4eто им говорители я дават некоректно т.е. дават SPL за 1m/2,83V. Това им е пазарна политика просто и ако и на тези е така зна4и при 1V како е при Алпините,при Херца 6те паднеш надолу с 3dB 

Тъкмо това гледах вчера в RealOEM.
Не знам дали на седана са 10см задните говорители, но според ОЕМ-а, на компакта задните са 13см като предните.
Toва за dB не важи ли и за Алпин-а или само Херц си правят такива шукарии. Maximum Pre-Output Voltage 2V/10kOhm ми пише за Алпина.
Не хващам нишката Don_Mandragon, я дай малко обяснения
Не знам дали на седана са 10см задните говорители, но според ОЕМ-а, на компакта задните са 13см като предните.
Toва за dB не важи ли и за Алпин-а или само Херц си правят такива шукарии. Maximum Pre-Output Voltage 2V/10kOhm ми пише за Алпина.
Не хващам нишката Don_Mandragon, я дай малко обяснения

- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
ами виж сега... Зна4и на Херц пове4ето им модели(дори и големите им говорители ЕС250,ЕС300....) им дават по 94-95 дБ.Оба4е ако не си много наясно 4е по принип SPL пове4ето фирми го дават за 1W/1m ,а Хертц дават SPL 2,83в/1м
И сега един пример : Примерно некав Пайнер дето е 91дБ и е 12'' и херца ЕС300 дето е пак 12'' и е 95дБ. И хората си казват тряя да е с по голяма 4увствителност...така с по малко мощност ще изкарам по голямо звуково налягане. Да ама не е така таи като Пайнера задават 4увствителността коректно,а Херца дават 95 за 2 пати и не6то по високо ниво (2,83в/1м).....т.е херца ги изкарва тия 95 дБ но с 2 пати пои4е мощност от паинера.Ааа 2 пати по голяма мощност върху един говорител значи налягане с +3дб. Т.е на Херца при SPL-а при 1в/1м е то4но колкото на Паинера и е кам 91дБ и ако на паинера беше зададен за 2,83В/1м ,то и на неговия каталог щеше да пише 95дБ
А за Алпин4етата нещо не можах да намеря коректен мануал.
И сега един пример : Примерно некав Пайнер дето е 91дБ и е 12'' и херца ЕС300 дето е пак 12'' и е 95дБ. И хората си казват тряя да е с по голяма 4увствителност...така с по малко мощност ще изкарам по голямо звуково налягане. Да ама не е така таи като Пайнера задават 4увствителността коректно,а Херца дават 95 за 2 пати и не6то по високо ниво (2,83в/1м).....т.е херца ги изкарва тия 95 дБ но с 2 пати пои4е мощност от паинера.Ааа 2 пати по голяма мощност върху един говорител значи налягане с +3дб. Т.е на Херца при SPL-а при 1в/1м е то4но колкото на Паинера и е кам 91дБ и ако на паинера беше зададен за 2,83В/1м ,то и на неговия каталог щеше да пише 95дБ

А за Алпин4етата нещо не можах да намеря коректен мануал.
- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
Mario Pankov написа:Херц ги дават при сериино свързване на бобините, 2.83волта/м е стандарт ползван предимно за 8 омови говорители, Херц също го ползват. 13см е съвсем нолмално да има чест. диапазон 45хц-еди колко си. Не гледай това, пак ти казвам. Резонансната на тоя мидбас е поне при 80Хц според мен.
Може и да е така ама нещо бях 4ел за тия Хертц 4е не им е коректен тоя параметър

- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
Mario Pankov написа:Няма как да го знаеш това за свързването - написали са го с мнооооооого ситни букви, естествено.Иначе, честотната характеристика я мерят при -6дб, а чувств. им може би е малко по-висока от другите по друга причина - големия ход на мембраната.
Точно това ме притеснява 4е тая 4увствителност не идва от хода тъи като тои е едва 3мм и... стана така 4е господата от Хертц или лъжат или има и на друго място ситни букви4ки

Иначе благодаря за пояснението

- overclock
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 316 96', Е46 316 03'
А защо не помислиш за вариянт с елипси 16х9 + подложки (фланци).Така няма да ти се налага да режеш или преправяш нищо.Аз си взех Lanzar Opti 692 с дървени подложки (тапицирани) и стана перфектно.Получи се много нисък и плътен бас.
Да влагаш чувства не е като да чувстваш влага!
10 мнения
• Страница 1 от 1