Проблем с климатроника и парното-ЗАКЛЮЧВАЙТЕ !!!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: палава е36

Проблем с климатроника и парното-ЗАКЛЮЧВАЙТЕ !!!

Мнение от mr.co0p3r » 29 Мар 2009, 17:35

Здравейте отново,колеги ! Днес като си карах установих,че като пусна парното на студено през отворите до предния прозорец духа горещ въздух,но на краката и в средата е студен.Същото се получава и с климатроника.Студено си е както си искам ,но предния отвор до предно стъкло си е топъл въздуха . ПОМОГНЕТЕ !!! Мерси предварително.

П.С. Сигурно темата е обсъждана многократно ,но не намерих със същия проблем. :help: :help: :help: :dunno: :dunno:
Последна промяна mr.co0p3r на 12 Май 2009, 10:09, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gottlos » 29 Мар 2009, 19:12

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=18

Номер 1 на схемата е проблема.Клапаните са блокирали в отворено положение и радиатора на парното е постоянно топъл.Тъй като за средните въздуховоди клапите са преди радиатора на парното,от там си духа студено.Вчера "отремонтирахме" абсолютно същия проблем и сега всичко си работи ОК.Гумените уплътнения се бяха разпаднали вътре и блокирали самите клапани.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: палава е36

Мнение от mr.co0p3r » 29 Мар 2009, 21:47

жив и здрав ,колега...мерси много ми помогна !!!!! :P :P :P :yes: :angel: :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Потребител
Аватар
Кара: E21,E34,E36,E39
Мечтае да кара: M3 POWER

re

Мнение от PIT » 25 Апр 2009, 16:45

Продават ли се само гумените уплътнения , че и аз имам същия проблем?

старши ентусиаст
Аватар

Re: re

Мнение от metodi80 » 25 Апр 2009, 17:15

PIT написа:Продават ли се само гумените уплътнения , че и аз имам същия проблем?

Гумени уплътнения , разни о-пръстени се намират в магазините за авточасти и не само там ...

Потребител
Аватар
Кара: E21,E34,E36,E39
Мечтае да кара: M3 POWER

Мнение от PIT » 25 Апр 2009, 19:43

metodi80 написа:
PIT написа:Продават ли се само гумените уплътнения , че и аз имам същия проблем?

Гумени уплътнения , разни о-пръстени се намират в магазините за авточасти и не само там ...

Като са се разпаднали и са станали на каша от къде да ги намеря и с какво да ги сравня колега?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 25 Апр 2009, 21:32

PIT написа:
metodi80 написа:

Като са се разпаднали и са станали на каша от къде да ги намеря и с какво да ги сравня колега?

Тъй като става дума за уплътнения вътре в самите клапани , които не се предлагат като отделна част и съответно нямат номенклатурен номер , единствения вариант е да видиш от други такива клапани какви са уплътненията ...иначе няма от къде другаде да сравниш ....

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

:)

Мнение от jbankov » 26 Апр 2009, 10:04

Gottlos написа:http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA71&mospid=47435&btnr=64_0126&hg=64&fg=18

Номер 1 на схемата е проблема.Клапаните са блокирали в отворено положение и радиатора на парното е постоянно топъл.Тъй като за средните въздуховоди клапите са преди радиатора на парното,от там си духа студено.Вчера "отремонтирахме" абсолютно същия проблем и сега всичко си работи ОК.Гумените уплътнения се бяха разпаднали вътре и блокирали самите клапани.

Привет,колега!
Четох из форума и попаднах на това.Виждам,че разбираш от тези неща,защото си се сблъсквал.Да те помоля да ми кажеш при мен дали проблема е от тези уплътнения,за които говориш.При мен вс за сега е ок-духа си от всякъде топло и студено както си го настроя разбира се.НО проблема ми е ,че съм с двузонов климатроник и мога да си нагласям температурата само от лявата врътка за температурата.Дясната-на каквито и градуси да я сложа нищо не се променя.Едно приятелче ми каза че е точно от тези клапани и ми преоръча да не се занимавам,но като гледам ,че има решения за всичко си мисля да пробвам.
Благодаря предварително!
Поздрави!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: :)

Мнение от Le Transporteur » 26 Апр 2009, 18:57

Ще хвърля малко инфо, как работеше при мен климата с врътките( всичко в изправност и кондиция)без включен компресор, нещо което през годините във форума не съм срещал обяснено от колега.
Вариант 1. Когато и двете врътки са в крайно ляво положение, и отляво и отдясно се подава външен въздух , чиято температура не се променя, клапаните са затворени.
Вариант 2. Лява врътка на 12 часа или някаде по скалата, но не в крайни положения, при това положение в лявата част от духалките постъпващият въздух се затопля, Дясната духалка е в крайно ляво положение и през духалките в дясно постъпва "необработен" външен въздух.
Вариант 3. Лявата врътка е в крайно дясно положение , така независимо , че дясната е крайно ляво от всички духалки постъпва въздух с максимална температура, отворени са и двата клапана, т.е. лявата врътка в крайно дясно положение командва и двата клапана за пълно отваряне.
Вариант 4. Когато лявата врътка е крайно ляво положение, от дясната не може да се променя температурата за дясната половина.
Вариант 5. Когато и двете врътки са някъде произволно по скалата (не са в крайни положения), се настройват съответно желаните градуси в лявата и дясната секции.
Важно е, че при крайни положения (ляво и дясно) на лявата врътка, тя е пълен господар над двата клапана и от дясната врътка не зависи нищо.
Последна промяна Le Transporteur на 28 Апр 2009, 11:37, променена общо 1 път
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '93 318 IS COUPE
Детайли за колата: '93 318 IS COUPE
M42B18

Мнение от Gerch » 28 Апр 2009, 11:22

Le Transporteur благодаря за разяснението, това бе полезно. Може би го пише в упътването, ама кой да чете :roll:
Изображение
Един път закрастиш ли се, няма оттърване !!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 05 Май 2009, 9:08

Колеги и аз имам проблеми с парното. От лявата част ми духа постоянно топло, Но явно проблема е в електрическите кранчета за водата.

Докато търсих проблема разглобих под предния капак, там дето влиза въздуха в купето. Аз съм със седан. Там намерих мотора за вентилацията. Интересното е че от двете му страни има клапи. Запалих колата, пуснах парното, пуснах климатика, циркулация на вътрешния въздух, но клапата винаги си бе отворена. Питам: тези клапи ръчно ли се затварят/отварят или нещо ги движи? Според мен като пусна да циркулира вътре въздутха, клапите трябва да се затворят за да не влиза външен въздух. Ако е така какво ги движи? Там не видях моторче, нито жило.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 318is COUPE M42

Мнение от PNR » 05 Май 2009, 12:35

bmw325tds написа:Колеги и аз имам проблеми с парното. От лявата част ми духа постоянно топло, Но явно проблема е в електрическите кранчета за водата.

Докато търсих проблема разглобих под предния капак, там дето влиза въздуха в купето. Аз съм със седан. Там намерих мотора за вентилацията. Интересното е че от двете му страни има клапи. Запалих колата, пуснах парното, пуснах климатика, циркулация на вътрешния въздух, но клапата винаги си бе отворена. Питам: тези клапи ръчно ли се затварят/отварят или нещо ги движи? Според мен като пусна да циркулира вътре въздутха, клапите трябва да се затворят за да не влиза външен въздух. Ако е така какво ги движи? Там не видях моторче, нито жило.

тези клапи се ругулират посредством моторче като натиснеш копченцето да ти върти въздух (вънка/вътре) моторчето получава сигнал посредстом метална пръчка избутва дясната калапа (тази от към пасажера) само на нея има краче за закачане а те са акачени помежду си с едно жило и така се отварят и двете и така действа
PNR@abv.bg
София
0888779546

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 05 Май 2009, 15:09

Мерси колега!
Понеже на мен не ми се движат клапите, можеш ли да кажеш дали това моторче е лесно достъпно и могале да го сменя ако проблема е в него?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 318is COUPE M42

Мнение от PNR » 05 Май 2009, 20:43

моторчето се намира на самото парно вътре в купето доста трудно за достигане без много разглабяне но не ти е там проблема според мене а в самото метално лостче е откачено от клапата и не ги движи като си разглобил всичко отпред при чистачките свали тази пластмасата дето затваря моторчето и ще го видиш лостчето и ще видиш точно къде се закача нямам снимка за да ти пратя да погледнеш
PNR@abv.bg
София
0888779546

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 11 Май 2009, 15:33

и аз да питам нещо с дигиталния двузонов климатроник съм.
след смяна с РАБОТЕЩИ ел клапи проблема при мен остава, а именно:
от средната част на духалките при висока скорост навлиза прекалено много въздух, т.е. колкото по-бързо карам толкова по-силно духа.
другия ми проблем е, че като пусна на студено (включен компресор) духа само от средата. от прозореца духа яко жега, а в краката нещо средно.
предполагам някакви ел клапи които отварят/затварят нещо си или управление някакво?

това е при положение студено на врътката над средните духалки.
при положение топло на връката на топло и зададени градуси 16 от горе и долу пак духа топло дори и вънка да е жега :roll:
Изображение

Следваща

Назад към E36