е36 купе, брави с луфт - лесно и бързо решение

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

е36 купе, брави с луфт - лесно и бързо решение

Мнение от host » 28 Юни 2012, 10:20

Взех си едно купе преди има няма 4-5 месеца, всичко беше ОК, но Пловдивските павета дадоха своя дан и постоянно ми светеха аварийните и стъклата на вратите реагираха като при незатворена врата... естествено "П"-е образната част на бравата на вратите, която е на колонката се е изтъркала.
Капаха му пластмаса един път, оправи се за 2 месеца, черпихме се кафе и ок.
Пак се скапа.
Видях, за на колегите опита с навъртане на тиксо и какво ли не около тия брави и подобрих модела, дано съм полезен:

Трябва ви "тефлонова лента" - около 10см (към 2лв), има няколко вида 0.5мм, 1мм, 1.5мм. Може директно с най-дебелата да вземете. Предупреждавам, че е доста скъпа - 1 метър~20лв, за това търсете да ви отрежат. Във всеки магазин за професионални шефни машини и консумативи има. Конкретно в град Пловдив има такъв в една от пресечките на Янко Сакъзов, точно след църквата "Св. Георги" в дясно, като идваш от моста на "Герджика".

Трябва ви пистолет за топъл силикон/пластмаса - не съм сигурен как точно го водят.

Трябва ви и добре хващащо тиксо - хартиено, изолирбанд или каквото имате, но да лепи добре защото тефлона е много с ниско съпротивление.

Как става номера >>>>>

Около 4-5см е лентичката която трябва да изрежете от парчето, което сте купили. Материала се реже идеално с кътер или добре наточен нож. Ширината която ви е нужна преценятe като просто наложите голямото парченце върху П-образната част която е изтъркал езика на бравата и бележите с маркер.
Изрязвате възможно най-право парченцето и с молив или химикал го овъртате/ролирате, като трябва да е с тефлоновата (работната) страна навън. Така му задавате поне леко цилиндрична форма за да ви е по-лесно после.
След като е извито, си изрязвате лента от изолирбанда (аз това ползвах), към 15см или колкото си прецените за да направите ПОНЕ 3 оборота върху елемента и хем да ви е лесно да боравите с него. Залепвате предварително лентата ПО РАБОТНАТА ПОВЪРХНОСТ, така, че "гърба" на тефлоновата лентичка е чист за да можете после да го намажете със силикон/пластмаса.

Тук вече леко пипкаво. Вадите си пистолета със силикона и един удължител до вратите - крайно неприятно е ако не може да работите до колата, казвам ви го от опит. Изчаквате пистолета много хубаво да нагрее, отваряте си вратата и посичствате с обезмаслител работната повърхност на скобата за да хване. Трябва ви идеално течна консистенция, иначе само ще стане неравномерно и няма да хване добре, защото ще контактува само с част от бравата.

Като е вече течно леко капвате със силикона по лентичката и бързо и върху скобата на вратата. Веднага след това леко увитата тефлонова лента трябва да се приложи към вратата и максимално бързо да и дадете форма да легне по скобата и също така да я фиксирате с вече залепения за тефлоновата лентичка изолирбанд. С него стягате доколкото можете добре, трудно се провират пръсти около скобата, но важното е бързо да захванете тефлоновата лента в работно положение с лентата.

След това НЕ затваряте врата и поне 20 минути оставяте да съхне и втвърдява. После ако искате може да си махнете тиксото/изолирбанда. Аз не съм го махнал.

Важна бележка - понеже аз ползвах 1.5мм в момента вратите се затварят с повече усилия (като на нова кола :mhihi: :mhihi: :mhihi: ) , ако това би ви дразнило си вземете 1мм, предполагам няма да има разлика с преди при него. Но все пак преценете колко е захабена вашата скоба на бравата.

Снимки ще добавя по-късно. Успех на всички.

Изображение Изображение

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320

Re: е36 купе, брави с луфт - лесно и бързо решение

Мнение от belial » 02 Юли 2012, 21:58

Евала за труда колега и аз се опитвах да правя нещо подобно. Само че стигнах до много по-лесно и бързо решение - цилиндричната пластмаса която се изтърква от вътрешната страна се върти и я завъртях на 180 градуса :mhihi: така че сега от вътрешната страна си е цяла пластмасата, а от външната е изтърканото. Всичко става за 2 секунди и ще държи поне няколко години :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 02 Юли 2012, 22:03

Пробвахме на един ентусиаст на неговите с Локтайт Супербонд директно дали няма да залепи. Става, като пак основата трябва да е много хубаво почистена. Капвате хубаво по бравата без да щадите. После лекичко намазвате лентичката от тефлонова лента и здраво притискате около бравата с пръсти, клещи или както намерите за добре. Дръжте към минутка и става.

Честно казано бих препоръчал този монтаж. Не е удобно за всеки да има пистолет с топъл силикон или да купува друг силикон/или да топи пластмаса.

Тоя Локтайд е 1.50лв (ако не бъркам) и е идеален.

А точно защото е със тефлонов слой тая лента се надявам да изкарва малко повече ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Много коли
Мечтае да кара: M4

Мнение от kiky_7 » 03 Юли 2012, 1:50

Аз пък свалих копченцето и навих едно винтче и пак става бързичко и сигурно :)
Изображение Изображение

Назад към E36