ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
Модератор: Общи модератори
Re: ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
Искам да попитам, дали патрулките са задължени през нощта да застават САМО на осветени места (напр. бензиностанции) ? Утвърдено ли е със закон и т.н. ? Благодаря предварително за отговора... 

Toneloker написа:Новия закон според, който вече не вземали книжки при снимка от камерите важи ли и за населено място?
bau.bg написа:Отнемането на контролните точки върви според наредбата за тях.
За да не се заблудите относно ...ама нали казаха че ..... няма да взимат книжки и точки и т.н.
Това е само за нарушенията установени с видеозаписи.... първия път минаваш метър, втория път минаваш метър, а при третото нарушение в рамките на 1 година ти взимат книжката за 6 месеца.
И се отнася за установени нарушения след влизане на закона в сила, или поне ние не знаем да е друго.
И да знаете че тази поправка е доста гадна.... всеки ще се израдва че няма да му вземат книжката...първите 2 пъти, но камерите ще започнат да дебнат вече не за скорости над 31 км.ч, а за скорости над 11 км/ч. ...и тогава ще настане веселбата . Ще се окаже че при 3 нарушения за превишена скорост до 31 км/ч ще взимат книжките за 6 месеца....
uCnaHeTcA написа:Искам да попитам, дали патрулките са задължени през нощта да застават САМО на осветени места (напр. бензиностанции) ? Утвърдено ли е със закон и т.н. ? Благодаря предварително за отговора...
ЗДвП
Глава пета.
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СЛУЖБИТЕ ЗА КОНТРОЛ
Чл. 165. (1) Определени от министъра на вътрешните работи служби:
1. контролират спазването на правилата за движение от всички участници в
движението и техническата изправност на движещите се по пътя пътни превозни средства,
като за целта служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно, осигурявайки необходимата видимост;
bmw_7 написа:Колеги, по-горе вече изтъкнах, че модераторите са постнали ЗДП и то актуален. И аз като други отговарящи, чета, за да дам отговор. Може да го направите и Вие, пък ако нещо от написаното в закона не е ясно, чак тогава да се пита. Ако нямате правноинформационна система (Апис, Сиела и т.н.) където търсенето по дума, например "колан" става по-лесно, то копвате закона от тук или сайта на КАТ, слагате си го в уърдов документ и от там пак с търсене по дума, може да намерите всичко, де що има изброено с тази дума в закона.
- ljubo72
- младши ентусиаст
-
- Кара: е65 750i
- Мечтае да кара: V12 но без притеснения
- Детайли за колата: N62B48
е колега СLUB BMW така като си копирал този член от закона как го тълкуваш ,може или не може да работят на неосветени места органите на реда,защото аз пък смятам че един точен и ясен подаден сигнал по надлежния ред със "Стоп палка",с необходимото специално облекло от Пътна полиция,задължителната светлоотразителна жилетка и разбира се осветяване от страна на патрулния автомобил със специалните за тази цел лампи (лайт бара) на място на което има идеална видимост въпреки че е в тъмната част на денонощието, попада в тълкуването на този член 165(1) и с нищо не им забранява на полицайте да не контролират пътното движение.
няма нищо незаконно в това че са на тъмно,стига сигналите да са ясни,видими и осветени с помоща на специалните светлини на патрулните автомобили и разбира се подадени на време за да бъдат асимилирани от водачите и да им дадът възможност да преустановят движението си.
няма нищо незаконно в това че са на тъмно,стига сигналите да са ясни,видими и осветени с помоща на специалните светлини на патрулните автомобили и разбира се подадени на време за да бъдат асимилирани от водачите и да им дадът възможност да преустановят движението си.
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!
За последните 10 дена,три пъти ме спират куките в Плевен за рутинна проверка и ми казват че трябва да си махна фолиото от задния прозорец понеже и то се водело челно,и могат да ми спрът колата от движение.Засега минавам метър понеже повечето са ми познати.Други колеги имали ли са подобен случай,и наистина ли е така?
Когато полужението стане напечено,
оцелявят само печените.
оцелявят само печените.
- Toneloker
- ентусиаст
-
- Кара: e70 3.5xd 2010 M packet
Club BMW написа:Toneloker написа:Новия закон според, който вече не вземали книжки при снимка от камерите важи ли и за населено място?bau.bg написа:Отнемането на контролните точки върви според наредбата за тях.
За да не се заблудите относно ...ама нали казаха че ..... няма да взимат книжки и точки и т.н.
Това е само за нарушенията установени с видеозаписи.... първия път минаваш метър, втория път минаваш метър, а при третото нарушение в рамките на 1 година ти взимат книжката за 6 месеца.
И се отнася за установени нарушения след влизане на закона в сила, или поне ние не знаем да е друго.
И да знаете че тази поправка е доста гадна.... всеки ще се израдва че няма да му вземат книжката...първите 2 пъти, но камерите ще започнат да дебнат вече не за скорости над 31 км.ч, а за скорости над 11 км/ч. ...и тогава ще настане веселбата . Ще се окаже че при 3 нарушения за превишена скорост до 31 км/ч ще взимат книжките за 6 месеца....
Добре, че колата не е на мое име.

Отделно, ако си вярват, че някой ще си даде книжката, ако е надвишил с 20-30.

Копирах мнението на bau.bg, понеже си спомних, че е коментиран този въпрос, но точния отговор е в ЗДвП, Чл.182 

ljubo72 написа:е колега СLUB BMW така като си копирал този член от закона как го тълкуваш ,може или не може да работят на неосветени места органите на реда,защото аз пък смятам че един точен и ясен подаден сигнал по надлежния ред със "Стоп палка",с необходимото специално облекло от Пътна полиция,задължителната светлоотразителна жилетка и разбира се осветяване от страна на патрулния автомобил със специалните за тази цел лампи (лайт бара) на място на което има идеална видимост въпреки че е в тъмната част на денонощието, попада в тълкуването на този член 165(1) и с нищо не им забранява на полицайте да не контролират пътното движение.
Отвори файла и го разгледай!
KAT
Там няма това, което питах... Има само недомлъвки, както ljubo72 обясни
... А питането ми бе:
И по кой член им е ЗАБРАНЕНО, ако действително е? За да си го сложа в 'жабката и да е отворен закона на нея страница... Че ми писнА да ме правят на маймуна
Очаквам отговор...

uCnaHeTcA написа:Искам да попитам, дали патрулките са задължени през нощта да застават САМО на осветени места (напр. бензиностанции) ? Утвърдено ли е със закон и т.н. ? Благодаря предварително за отговора...

Очаквам отговор...

uCnaHeTcA, цитирах ти точния чл. от ЗДвП, качих ви файл, в който е тълкувана тази част от закона. Влез във файла и отиди на страница 3.1, 2 (виж номерацията на самите страници) и в долната част е обяснено!
Извинявай, но яко ви мързи да четете!
- Totogada
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E36 320 Coupe
Здравейте.
Днес беше написан акт на брат ми по тези членове.(на служебна кола)
чл. 147 ал.1 и 100 ал.1 т.3 от ЗДВП
Какъв е размерът на глобите.
По мои изчисления 30 лв. (забравена полица за ГО и липса на преглед)
Днес беше написан акт на брат ми по тези членове.(на служебна кола)
чл. 147 ал.1 и 100 ал.1 т.3 от ЗДВП
Какъв е размерът на глобите.
По мои изчисления 30 лв. (забравена полица за ГО и липса на преглед)

R.I.P. Champion 1968 – 2007 Colin McRae
- lowrider
- ентусиаст
-
- Кара: DUB bimmer down the road in style
И аз имам въпрос, ако се обжалва НП и съдът отмени НП изцяло, но в решението на съда се споменава само за паричната санкция, че е не правилна, ще ми се възстановят ли и точките? Мерси.
Влаев made me do it…
силиконките да барам
шестаците да карам
силиконките да барам
шестаците да карам
mashina написа:За последните 10 дена,три пъти ме спират куките в Плевен за рутинна проверка и ми казват че трябва да си махна фолиото от задния прозорец понеже и то се водело челно,и могат да ми спрът колата от движение.Засега минавам метър понеже повечето са ми познати.Други колеги имали ли са подобен случай,и наистина ли е така?
Tва е пълна глупост...другия път им се изсмей и ги питай дали има нещо друго и тръгвай....
Club BMW написа:uCnaHeTcA, цитирах ти точния чл. от ЗДвП, качих ви файл, в който е тълкувана тази част от закона. Влез във файла и отиди на страница 3.1, 2 (виж номерацията на самите страници) и в долната част е обяснено!
Доколкото знам през ноща полицейските патрули задължително трябва да са с включени лампи, ако сте забелязали обаче не включват големите ланпи които се виждат от километри ами има една синя лампа межу двете големи....поне тази аз като съм карал винаги им е включена...тя е слаба но все пак свети...
Последна промяна BMW120 на 15 Апр 2011, 22:11, променена общо 1 път
- ljubo72
- младши ентусиаст
-
- Кара: е65 750i
- Мечтае да кара: V12 но без притеснения
- Детайли за колата: N62B48
колега CLUB BMW колко още трябва да обяснявам че на контролните органи ако изпълнят задълженията си за униформи,палки,ясни и широки места,светлинни сигнали и обозначения с нищо не им се забранява да контролират пътното движение на тъмно.моля те не ми излизай с тълкуването на закона от някои адвокатчета нагушкали се от слабата ни правосъдна система,за които всичко е само парички.това отдавна съм го чел. щом дават акъл след употребата на алкохол да ми гледаш стикерите на техн. средства или тем подобни остави.нека никои не попада на пиян водач и надявам се и ти да вникнеш или поне се опитай.
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!
Чл. 165. (1) Определени от министъра на вътрешните работи служби:
движението и техническата изправност на движещите се по пътя пътни превозни средства,
като за целта служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно, осигурявайки необходимата видимост;
От този чл. 165 става ясно, че нямат право да се крият и да има момент на изненада! Логично е!
Или може би трябваше да изредят в закона зад кои видове храсти, блокове, коли и каквото си искаш още..., че нямат право да се крият
Това за което пишеш е в този чл. 170 от ЗДвП, но той не изключва чл. 165 !
Ако ти си ченге и не те кефи е твой проблем!
Чл. 170. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 85 от
2004 г.) Контролът по спазване на правилата за движение и на изискванията, определени от
закона и издадените въз основа на него нормативни актове, се осъществява от съответните
служби по тази глава. Същите налагат и предвидените в този закон наказания.
(3) При спиране на пътно превозно средство за проверка или за оказване на
съдействие служителят от органите за контрол подава своевременно ясен сигнал със стоп-
палка. През нощта сигналът за спиране може да бъде подаден и с описваща полукръг червена светлина. Униформен полицай може да спира пътните превозни средства и чрез подаване на сигнал само с ръка. Сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се полицейски автомобил или мотоциклет.
От този чл. 165 става ясно, че нямат право да се крият и да има момент на изненада! Логично е!
Или може би трябваше да изредят в закона зад кои видове храсти, блокове, коли и каквото си искаш още..., че нямат право да се крият

Това за което пишеш е в този чл. 170 от ЗДвП, но той не изключва чл. 165 !
Ако ти си ченге и не те кефи е твой проблем!
Чл. 170. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., доп. - ДВ, бр. 85 от
2004 г.) Контролът по спазване на правилата за движение и на изискванията, определени от
закона и издадените въз основа на него нормативни актове, се осъществява от съответните
служби по тази глава. Същите налагат и предвидените в този закон наказания.
(3) При спиране на пътно превозно средство за проверка или за оказване на
съдействие служителят от органите за контрол подава своевременно ясен сигнал със стоп-
палка. През нощта сигналът за спиране може да бъде подаден и с описваща полукръг червена светлина. Униформен полицай може да спира пътните превозни средства и чрез подаване на сигнал само с ръка. Сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се полицейски автомобил или мотоциклет.