ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW '02 318i, Peugeot '94 306

Re: ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !

Мнение от prel » 11 Яну 2010, 13:52

bau.bg написа:
prel написа:Айде и аз да се включа, ето моят казус от темата, която пуснах:

Колеги, вчера ми се случи нещо много неприятно докато пътувах към София по магистрала Тракия малко след Пловдив.
Карах на автопилот настроен на 140 км/ч и ме спряха ченгетата. Първо си помислих, че е само за проверка и това беше първата ми грешка, че им дадох документите си. След като отидох до колата им ми казаха, че ме спират за превишена скорост и ми показаха радара на който мигаше 165!!!! Останах изумен!
След много разправия и заяждане ми написаха акт, не подлежеше работата на почерпка и т.н.
Както се сещате за подобно "нарушение" оставам 1 месец пеша.
Написах си възраженията в акта, че съм карал със 140 на темпомат, но това едва ли ще се отрази при изготвяне на наказателното постановление.
Другата ми голяма грешка е, че не погледнах радара веднага след като ме спряха, а чак след малко разправия, защото си мисля, че тази скорост не е за мен а за някой преди мен - т.е. сигурно е имало някакво разминаване в часа.
Както и да е, вече съм с акт в джоба за нещо, което не съм направил.

Сега се консултирам с приятели адвокати, които ме обнадеждават, че мога да се размина и мисля да се пробвам.
Идеи или препоръки?

Имаш няколко грешки:
1. Не си погледнал веднага времето което показва радара..... най често се прави така- засичат някой с въпросната скорост и той си плаща "почерпката".....но тъй като радара не може да се изтрие , трябва да се хване някой друг в следващите 5 минути и да му се натресе акта....иначе ченгетата горят.... със засечена скорост и без акт. Този някой може да са и двама или трима, зависи от много неща.
2. Ако не си сам в колата искай за свидетел по акта да напишат твоя спътник а не колегата катаджия, така като отидеш в съда - свидетелят е твой.
3. Винаги пиши възражение в писменна форма и го внасяй в 3-дневен срок срещу входящ номер. Когато ти излезе НП искай мотивите по твоите възражения в писмен вид.
4. Винаги искай да се представи в съда удостоверение че радара е технически годен, тук обаче има един проблем който ще атакуваме в скоро време в Парламента - нарича се конфликт на интереси и е свързан с факта че техническата поддръжка на радарите и дрегерите се извършва не от независима лаборатория, а от лаборатория на МВР

Мога още да пиша по темата но смятам че това е достатъчно.

Благодаря за насоките.
Искам само да разбера дали има полза от това да пускам сега допълнителните пояснения към акта в този 3 дневен срок или направо да си подам жалбата когато излезе НП?
До колкото разбирам тези пояснения едва ли ще бъдат отразени и най-много да накарат съставящия НП да бъде по-предпазлив, защото ще очаква да има по-нататъчни мои действия по случая.
Също така искам да попитам дали при нужда мога да се обръщам към вас ако ударя някъде на камък. Разбира се аз ще се отплатя каквото е нужно.
Решил съм да се боря за правдата. Общо взето съм далеч от мисълта, че до сега за стажа ми като водач съм бил напълно стриктен, но в този конкретен случай съм убеден, че актът ми е ставен неправомерно.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Bugatti Veyron

Мнение от bau.bg » 11 Яну 2010, 15:34

Можеш да се обърнеш към нас когато пожелаеш. С каквото можем ще помогнем.
На съставящия НП не му пука, той е на държавна работа..... и да сбърка, все му е тая.
Успех в битката.
ШОФИРАЙ ЖАДЕН, ОСТАВИ ЕДИН ПОЛИЦАЙ ГЛАДЕН !!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: към мантинелата

Мнение от BalBosA » 11 Яну 2010, 16:04

bau.bg написа:
BalBosA написа:Благодаря.
А за точките нещо?Колко точки вземат?

Отговора ще е непълен защото не е ясно какво ти пише в акта.... кои членове са ти написали, но към отнетите точки ще ти вземат още 4 бр. Ако си по точен , ще мога да ти дам пълна информация.

За виновно причиняване на пътнотранспортно произшествие допълнително се
отнемат 4 к.т.

Писали са чл.20,май.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 11 Яну 2010, 16:46

Едва ли са ти написали само чл. 20.....

Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Водачите са длъжни
да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на пътни превозни средства са длъжни
при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с
релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания
товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за
да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да
намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за
движението.

Определено са те засилили поне по още 2 члена, заради застрахователите :)))

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
Мечтае да кара: 5GT 535 xd

Мнение от SaSo » 11 Яну 2010, 19:39

bau.bg написа:
SaSo написа:Имам една следната случка...
Точно отивам към работата си и на светофара на жълтите павета и Раковска ( аз идвам откъм БНБ ) минавам на жълто... Спира ме полицай който точно проверяваше друг човек... "Добър ден ..." и така... " Господине знаете ли за какво ви спряхме? " ... И аз предположих, че затова че на жълто съм минал ( макар че не съм сигурен дали е тотално забранено )... отговор : " Не спряхме ви защото говорихте по телефона докато шофирате! " А това естествено не е вярно!... Просто си бях подпрял главата на издатината под шофьорския прозорец... И му обяснявам, че не е така и че просто съм си подпирал главата... Предложих му да му покажа телефона си... Обаче той започна да се кара някакъв такъв и че неможело аз да споря...Щял да ми пише АКТ за каране без хендсфрий и дори че съм бил без колан въпреки че съм пък аз да съм ходел да споря в съда... Казах му да извика някой по-висшестоящ полицай и да му дам на него документите и да спре да се разправя с мене... След малко дойде някакъв чичко и ми взе документите... Праснаха ми АКТ за каране без колан, каране без хендсфрий, минаване на червен светофар и осуетяване на полицейска проверка....
Та в акта ЕГНто ми е сгрешено... Освен всичко друго написаха че свидетел на акта е полицая който ме спря, а актосъставител е този който е във вишката горе... Но на камерата ясно се вижда че полицая свидетел е с гръб към мене и е ясно че не е свидетел... Какво става в тази ситуация... Между другото аз си карам от около година с наказателно постановление по предишен акт, който оспорвам в съда и не съм ходил да си взема моето наказателно постановление по гореописания акт...

Не знам от кога ти е този акт, но от преди 4 месеца изрично бе наредено на катаджийте да пишат само фишове за определени наказания - за колани, за телефон .... за полицейската проверка съм го написал малко по нагоре.
Най-вероятно акта ти е излязъл и са ти го връчили по чл. 58 ЗДВП... служебно. Проблема със свидетелите е малко гаден, защото никъде не е ясно дали става въпрос за свидетел-очевидец, или за свидетел присъствал на написването на акта..... а когато отидеш на съд, катаджията ще каже - аз така видях !!!

Да де ама аз имам доказателство от камерата на светофара... Ясно се вижда как полицая е с гръб към колата...А проблем ли е че ми е сгрешил ЕГНто? В смисъл административно нарушение ли е това ??
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i M Пакет, е39
Мечтае да кара: е39 - сбъдната

Мнение от Lattri » 11 Яну 2010, 19:43

Привет,

Имам един въпрос: Какво мога да направя в случай, че ме спрат органите на реда за превишена скорост при положение, че радарат им е включен в запалката на колата и може да не отчита правилно?

Поздрави
По какво се познава добрия шофьор? По броя мухи на страничните прозорци.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 11 Яну 2010, 19:58

SaSo написа:Да де ама аз имам доказателство от камерата на светофара... Ясно се вижда как полицая е с гръб към колата...А проблем ли е че ми е сгрешил ЕГНто? В смисъл административно нарушение ли е това ??

Полицая е бил свидетел при съставянето на акта, извикал го е от вишката ...... това с камерата е добре, но ще ти напишат наказания до 50 лв за да не можеш да обжалваш.... там е проблема !!!!
Сгрешеното ЕГН се тълкува - техническа грешка....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 11 Яну 2010, 20:03

Lattri написа:Привет,

Имам един въпрос: Какво мога да направя в случай, че ме спрат органите на реда за превишена скорост при положение, че радарат им е включен в запалката на колата и може да не отчита правилно?

Поздрави

Качвам тук файл с описанието на полицейски радар ТР4D , същия е като ТР4 но може да му закачиш и камера да снима, прочети внимантелно как работи радара и по какъв начин черпи ток.
Доста интересно четиво е

TR4D.pdf
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
Мечтае да кара: 5GT 535 xd

Мнение от SaSo » 11 Яну 2010, 20:55

bau.bg написа:
SaSo написа:Да де ама аз имам доказателство от камерата на светофара... Ясно се вижда как полицая е с гръб към колата...А проблем ли е че ми е сгрешил ЕГНто? В смисъл административно нарушение ли е това ??

Полицая е бил свидетел при съставянето на акта, извикал го е от вишката ...... това с камерата е добре, но ще ти напишат наказания до 50 лв за да не можеш да обжалваш.... там е проблема !!!!
Сгрешеното ЕГН се тълкува - техническа грешка....

Е добре де по този начин това е субективен фактор... Аз наистина не съм говорил по телефона, плюс това бях с колан... Оня гад се заяде с мене... Това е супер пропуск... Ми утре ще пиша че брат ми е свидетел и е бил с мене... И още някой друг... И отиваме на съд и какво мога да докажа... Че оня се вижда на камерата как ме спира и първо е бил с гръб към мене и почва заяждане... Ако успорвам акта на какво основание мога да го направя ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 11 Яну 2010, 22:00

SaSo написа:Е добре де по този начин това е субективен фактор... Аз наистина не съм говорил по телефона, плюс това бях с колан... Оня гад се заяде с мене... Това е супер пропуск... Ми утре ще пиша че брат ми е свидетел и е бил с мене... И още някой друг... И отиваме на съд и какво мога да докажа... Че оня се вижда на камерата как ме спира и първо е бил с гръб към мене и почва заяждане... Ако успорвам акта на какво основание мога да го направя ?

Казах ти къде е проблема, наказанието ще е до 50 лв, в случая ще е за няколко неща но не се допуска натрупване. И така не можеш да обжалваш в съд. Полицейската униформа не означава че служителят притежава и доблест. На него не му пука за теб, или за закона..... за съжаление.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: към мантинелата

Мнение от BalBosA » 11 Яну 2010, 22:20

bau.bg написа:Едва ли са ти написали само чл. 20.....

Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Водачите са длъжни
да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на пътни превозни средства са длъжни
при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с
релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания
товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за
да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да
намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за
движението.

Определено са те засилили поне по още 2 члена, заради застрахователите :)))

Ми на акта само 20 пише не знам на портокола може да има и други,но не е в мен сега да погледна.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от pasadena » 12 Яну 2010, 0:05

bau.bg написа:Казах ти къде е проблема, наказанието ще е до 50 лв, в случая ще е за няколко неща но не се допуска натрупване. И така не можеш да обжалваш в съд. Полицейската униформа не означава че служителят притежава и доблест. На него не му пука за теб, или за закона..... за съжаление.

Понеже и на мен не ми пука особено за господата униформени, мога ли веднага след като ми съставят акта, да напиша възражения от типа, че не са се представили официално, че проявяват грубо отношение, че са пияни и че ми искат подкуп. Ако го напиша така възражението ще стане ли нещо с акта. Мерси

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 12 Яну 2010, 9:55

pasadena написа:Понеже и на мен не ми пука особено за господата униформени, мога ли веднага след като ми съставят акта, да напиша възражения от типа, че не са се представили официално, че проявяват грубо отношение, че са пияни и че ми искат подкуп. Ако го напиша така възражението ще стане ли нещо с акта. Мерси

Не е добре да се пише възражение върху самия акт, по-добре е да се напише възражение отделно и да се внесе в писменна форма срещу входящ номер. Също така след като излезе НП да се искат в писмен вид мотивите защо и как са взети или не са взети предвид възраженията. Сега мотиви не се пишат..... защото никой не си ги иска, а трябва ад бъдат писани задължително, и да бъдат връчвани заедно с НП. Така всеки ще знае на какво точно се основава наказанието му и защо. Съответно ще прецени дали има смисъл да отива на съд или не.

Ако обаче напишеш в акта /в случай че е така според теб/ че партрула е употребил алкохол или други упойващи средства, същия този патрул е длъжен да се яви в болнично заведение за кръвни проби в рамките на 2 часа , иначе после ще стане страшно за тях. Има случай на наказани полицай. Алкохола и дрогата са чести спътници в техния живот.
Наскоро имаше видео с двама униформени които си изпиха 2 литра водка, и това с пистолетите на кръста.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 12 Яну 2010, 10:57

В този случай, не е ли добре винаги когато КАТ тенденциозно се заяждат да пишем на акта, че патрула е употребил алкохол?Поне ще някаква утеха да им пийнем и ние малко кръвчица. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 12 Яну 2010, 11:51

ivan1590 написа:В този случай, не е ли добре винаги когато КАТ тенденциозно се заяждат да пишем на акта, че патрула е употребил алкохол?Поне ще някаква утеха да им пийнем и ние малко кръвчица. :mhihi:

Едно време когато казармата беше задължителна имаше един термин:

Юркане по устав !!!

Катаджийте ни юркан по закон, представи си ако и ти почнеш да ги юркаш по същия този закон....ей така за разнообразие..... колко ще им е готино :)))

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум