ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Плевен тийм
Плевен тийм
Аватар
Кара: 323ti
Мечтае да кара: 332ti
Детайли за колата: сива

Re: Български автомобилен съюз - ние знаем всичко за закона

Мнение от Ogi » 21 Дек 2009, 9:39

Здравей... Браво за темата и идеята!

аз имам 2 въпроса към теб и ще се радвам да ми отговориш...

1. отнеха ми за 2-ри път книжката за точки... дефакто след няколко месеца ще се явявам за 3-та... дочух от някакъв полицай че ще имам някакви проблеми и че този път ще ми я дадът по трудно... ако си информиран по въпроса ще се радвам да ми отговориш...

2. Давноста на актовете... аз доколкото знам е 2 год. след връчване на постановлението... но някой ми спомена че има някви промени в тоя закон и пак ще се радвам да ми отговориш :)

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Bugatti Veyron

Мнение от bau.bg » 21 Дек 2009, 10:24

djkita написа:Здравейте. Искам да отбележа и аз както колегите преди мен, че темата е много полезна и много ми допада.Та имам и аз едно питане, заради един акт.
Преди време ми съставиха акт за ''шумна кола''. Прибираме ме се с брат ми с 2те коли една вечер и си караме по главната на нашето градче. Карахме видимо с превишена скорост с около 80км/ч, защото се бяхме нещо ''заиграли''. Та както си караме отсреща гледам полиция. Спират ме с думите ''абе ти ще излиташ ли'' :D Карах на дълги светлини, приятеля ми до мен без колан, с включени аварийни, които бях забравил. За мой късмет нямаха радар и думата 'скорост' не се споменаваше. Чудно защо полицая не каза нищо за дългите, за колана.. и т.н. Но след като ми провери документите ми каза да запаля колата.Запалих я(вярно в действителност си е шумна колата ми) и ми каза ще ти пиша акт за шумна кола... Започнах да се разправям как така ще ми пише акт за шумна кола без дори да е измерил db, а той ми запали астрата и каза глей тази как работи, виж твоята... аз му се изсмих в очите и му казах айде пиши и ми написа. Та въпроса ми е има ли право така да ми пише акт без да е измерил нивото на шум и т.н.По тая логика можеше да ми пише акт ''че карам бързо''....

Дали случайно пазиш акта който са ти написали..... и какви членове са цитирани в него....иначе са ти написали акта по този член, или поне така трябва да е .....

ЗДВП
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от
2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване
на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни
мерки:
2. временно спиране от движение на моторно превозно средство:
а) до отстраняване на неизправността, когато моторното превозно средство е
технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в
изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е изменена
без съответното разрешение;

Значи може да те санкционира, но трябва и да те спре от движение..... в случая доказваш че не е така само като отидеш на технически преглед. Иначе , трябва да отстраниш проблема с шума и пак да отидеш на технически преглед в КАТ, от където вече да пуснеш колата отново в движение....
Ако се чудиш как ти е написан акта ..... по преценка на служебното лице....
ШОФИРАЙ ЖАДЕН, ОСТАВИ ЕДИН ПОЛИЦАЙ ГЛАДЕН !!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 21 Дек 2009, 11:09

Никъде в ЗДВП не пише че явяване за 2 или 22 път за книжка се отежнява по какъвто и да е начин. Процедурата е една и съща....... след 6 месеца от връщане на книжката в КАТ:
- явяваш се на психо
- записваш се на курс за шофьори
- листовки
- кормуване
и си пак с книжка.....ако обаче си си платил всички глоби които имаш да плащаш..... до момента, иначе книжката ти могат да ти я задържат до плащането им.....
------------------------------
По въпроса за акта, искам да отбележа че сам по себе си акта не е наказание, а предложение за наказание.... неговата давност по закон е 30 дни, в България обикновенно този срок се удължава няколко пъти.... до излизане на Наказателното постановление, давността на НП е 3 години, но вече ти ги връчват служебно по чл. 58.... и като ти го връчат служебно и минат 14 дни от възможността да обжалваш...... и като ти се натрупат такива които ти източват точките .....и изведнъж се оказва че имаш честитка, ...."явете се на гише 14 в КАТ , носете лична карта и шофьорска книжка..... " следва отнемане .....и т.н.

Все хубави работи ти се случват :))))

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe & E46 Coupe

Мнение от djkita » 21 Дек 2009, 22:12

bau.bg написа:
djkita написа:Здравейте. Искам да отбележа и аз както колегите преди мен, че темата е много полезна и много ми допада.Та имам и аз едно питане, заради един акт.
Преди време ми съставиха акт за ''шумна кола''. Прибираме ме се с брат ми с 2те коли една вечер и си караме по главната на нашето градче. Карахме видимо с превишена скорост с около 80км/ч, защото се бяхме нещо ''заиграли''. Та както си караме отсреща гледам полиция. Спират ме с думите ''абе ти ще излиташ ли'' :D Карах на дълги светлини, приятеля ми до мен без колан, с включени аварийни, които бях забравил. За мой късмет нямаха радар и думата 'скорост' не се споменаваше. Чудно защо полицая не каза нищо за дългите, за колана.. и т.н. Но след като ми провери документите ми каза да запаля колата.Запалих я(вярно в действителност си е шумна колата ми) и ми каза ще ти пиша акт за шумна кола... Започнах да се разправям как така ще ми пише акт за шумна кола без дори да е измерил db, а той ми запали астрата и каза глей тази как работи, виж твоята... аз му се изсмих в очите и му казах айде пиши и ми написа. Та въпроса ми е има ли право така да ми пише акт без да е измерил нивото на шум и т.н.По тая логика можеше да ми пише акт ''че карам бързо''....

Дали случайно пазиш акта който са ти написали..... и какви членове са цитирани в него....иначе са ти написали акта по този член, или поне така трябва да е .....

ЗДВП
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от
2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване
на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни
мерки:
2. временно спиране от движение на моторно превозно средство:
а) до отстраняване на неизправността, когато моторното превозно средство е
технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в
изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е изменена
без съответното разрешение;

Значи може да те санкционира, но трябва и да те спре от движение..... в случая доказваш че не е така само като отидеш на технически преглед. Иначе , трябва да отстраниш проблема с шума и пак да отидеш на технически преглед в КАТ, от където вече да пуснеш колата отново в движение....
Ако се чудиш как ти е написан акта ..... по преценка на служебното лице....

Не пазя акта, но помня какво пишете - пишеше , че сам в нарушение заради ''проблем в задното шумозаглушително устройство'' , но проблем така и нямаше де.. просто спортни гърнета купени от търговската мрежа и т.н. Та акта ми беше 50лв, но в последствие платих символичен акт от 10лв, един вид акта падна... след молба от моя страна де :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 21 Дек 2009, 23:51

djkita определено този акт ...10 лв е .... уникален :))) както по стойност, така и по основание....
трябвало е да го запазиш.....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от blackgod » 22 Дек 2009, 10:22

bau.bg написа:Здравейте на всички форумци....

Здравейте, поздравления за желанието ви да бъдете полезни.
Първият въпрос е, дали сте проверявали европейското законодателство, и по-специално директиви на Европейския съюз, според които понятието необжалвами глоби не съществува? Понеже откакто въведоха промяната в закона глоби до 50 лв. да не могат да бъдат обжалвани в съда, съм бил свидетел на няколко случая в които КАТ издава незаконосъобразни актове, които шофьора дори да е в правото си, не може да обжалва...
Вторият въпрос ми е относно принудителното преместване на автомобил с така наречения паяк... В закона има текстове за случаите в които автомобила се отстранява принудително, и и служителите на КАТ доста злоупотребяват с дефиницията "затруднява останалите участници в движението". Има ли ясно тълкуване на това понятие, или винаги се свежда до преценката на полицая?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 22 Дек 2009, 10:58

blackgod написа:
bau.bg написа:Здравейте на всички форумци....

Здравейте, поздравления за желанието ви да бъдете полезни.
Първият въпрос е, дали сте проверявали европейското законодателство, и по-специално директиви на Европейския съюз, според които понятието необжалвами глоби не съществува? Понеже откакто въведоха промяната в закона глоби до 50 лв. да не могат да бъдат обжалвани в съда, съм бил свидетел на няколко случая в които КАТ издава незаконосъобразни актове, които шофьора дори да е в правото си, не може да обжалва...
Вторият въпрос ми е относно принудителното преместване на автомобил с така наречения паяк... В закона има текстове за случаите в които автомобила се отстранява принудително, и и служителите на КАТ доста злоупотребяват с дефиницията "затруднява останалите участници в движението". Има ли ясно тълкуване на това понятие, или винаги се свежда до преценката на полицая?

Никъде в Европа няма такова понятие като " Необжалваеми глоби". Това е КАТ феномен, гласуван от парламента през 2007 г.. По ЗАНН /Закон за административните нарушения и наказания/, необжалваема, в смисъл на несъществена материална претенция е сумата от 10 /десет/ лева, за съжаление ЗДВП се води специален закон и по този начин се заобикаля минималната сума по ЗАНН. 50 лв сами по себе си са много пари на фона на размера на минималната пенсия или на фона на минималната работна заплата. Когато 50 лв са необжалваеми, шанса да предложиш "почерпка от сърце" в размер на .... 10 / 20 или 30 лв става поне 80%. Така ставаш престъпник по закон...предлагаш подкуп на служебно лице. То приема с благодарност и всички са доволни и щастливи.... в нас остава само озлоблението ....
По въпроса за паяка.... там нещата са по сложни, катаджията придружител на паяка преценява че пречиш, или си спрял в нарушение, или .......... така е видял. Колкото и да пращаш жалби до Общинската фирма, отговор няма да получиш..... нещата отминават, на теб не ти се занимава..... и така до следващия път.
Няма как и да отидеш на съд заради прага от 50 лв, при всички случаи си прецакан..... , имаше случай с автомобила на наш член на морето, когато паяка при транспортиране откачил бронята и нанесъл щети ..... застрахователите платиха 540 лв по случая, а осъдиха общината за няколко хиляди.....
Такива неща обаче се случват рядко, паяците са много внимателни при вдигане и разтоварване.....

ентусиаст
Аватар
Кара: икономично
Мечтае да кара: на 1.2лв/л бензин

Мнение от BMW дизайн » 23 Дек 2009, 11:53

И аз искам да попитам нещо в случаи че за не определено време ти пишат няколко подред акта като все така се случва че преди да изтече предишния ти пишат за ново нарошение и досега несъм си взел нито едно наказателно постановление а са минали повече от две години от изтичането на последния какво ще се случи като отида на третата година в кат ще има ли актове или не
...т.е. иначе казано имам осем последователни актове за най-различни глупости но нито едно връчено наказателно постановление...последния акт изтече септември 2007г. и още несъм ходил в кат....как да постъпя
...."хайде да продадем България и да си купим нещо по на ЮГ"....
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 23 Дек 2009, 13:36

Здравейте и поздравления за начинанието. Наистина много полезно.
Имам следния въпрос: преди време ме спряха полицай които явно много се изнервиха ,че на три лентов път ги задминах и първо се опитаха да ми кажат ,че съм карал с превишена, но после като им казах ,че са без радар взеха да ми обясняват, че ше ми пишат акт за "предпоставка за ПТП" и ше ми вземат книжката. Бях писал цяла тема по случая, в която за съжаление обсъдихме всичко друго но не и това дето ме интересуваше - какво представлява този акт "предпоставка за птп" при какви случай се пише и какви са санкцийте.
Благодаря и се надявам да разбера най-после.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 23 Дек 2009, 15:27

BMW_RIDER написа:Здравейте и поздравления за начинанието. Наистина много полезно.
Имам следния въпрос: преди време ме спряха полицай които явно много се изнервиха ,че на три лентов път ги задминах и първо се опитаха да ми кажат ,че съм карал с превишена, но после като им казах ,че са без радар взеха да ми обясняват, че ше ми пишат акт за "предпоставка за ПТП" и ше ми вземат книжката. Бях писал цяла тема по случая, в която за съжаление обсъдихме всичко друго но не и това дето ме интересуваше - какво представлява този акт "предпоставка за птп" при какви случай се пише и какви са санкцийте.
Благодаря и се надявам да разбера най-после.

Такъв акт, с основание "предпоставка за ПТП" ще е достоен за стената на славата на КАТ. В целия закон за движение по пътищата няма подобна "превенция" . То е като да запалиш нечия къща за да не си я запали сам..... Ако имаш написан подобен акт..... дай ще го закачим в рамка и ще го пратим на МВР министъра като подарък.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 23 Дек 2009, 15:36

BMW дизаин написа:И аз искам да попитам нещо в случаи че за не определено време ти пишат няколко подред акта като все така се случва че преди да изтече предишния ти пишат за ново нарошение и досега несъм си взел нито едно наказателно постановление а са минали повече от две години от изтичането на последния какво ще се случи като отида на третата година в кат ще има ли актове или не
...т.е. иначе казано имам осем последователни актове за най-различни глупости но нито едно връчено наказателно постановление...последния акт изтече септември 2007г. и още несъм ходил в кат....как да постъпя

От около 1 година постоянно се използва чл. 58 ЗАНН, или така нареченото служебно връчване:

Чл. 58. (1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на
нарушителя и на поискалия обезщетение.
(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения
от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху
наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

И ако приемем че имаш 8 подобни, с отнемане на точки ....значи вече си на минус повече от 39, или по закон би следвало да ти вземат отнемат правоспособността за 6 месеца, считано от датата на отнемане/предаване на свидетелството за управление на МПС.
Проблема е че при служебно връчване с изминаване на 3 години от налагане на глобата, наказанието не отпада тъй като е вече реално..... връчено без обжалване от твоя страна.
Имахме подобен случай, на наш член му бяха спретнали точно този номер..... обжалвахме всичките му служебно връчени Наказателни постановления, съда разпореди КАТ да представят доказателства че наистина - нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен - в седем дневен срок, съответно КАТ не се справи със задачата и съда отмени заповедта за отнемането на книжката. Човека си спести маса главоболия, плюс доста пари за курс , изпити и т.н. ....
Тук аз ти казвам какво се случва, но как да постъпиш - решаваш сам....

ентусиаст
Аватар
Кара: икономично
Мечтае да кара: на 1.2лв/л бензин

Мнение от BMW дизайн » 23 Дек 2009, 18:54

Идеята е такава че мен дори неса ме търсили на посочения адрес нищо неса ми пращали като известие абе с две думи ни вес ни кос.....попринцип ако ме спрат на улицата ими направат спревка дали ще излезне нещо че ми е невалидна книжката например защото най-готиното е че синият талон си е в мен понеже на пътвия акт него носих бях го забравил и така се случиха нещата (питам понеже много пъти са ме проверявали и нищо неса ми казвали)ама 2015г. ми изтича книжката и неми се иска като отида да ми стоварят неква 1хххххх сума пари :D
...."хайде да продадем България и да си купим нещо по на ЮГ"....
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 23 Дек 2009, 19:20

BMW дизаин написа:Идеята е такава че мен дори неса ме търсили на посочения адрес нищо неса ми пращали като известие абе с две думи ни вес ни кос.....попринцип ако ме спрат на улицата ими направат спревка дали ще излезне нещо че ми е невалидна книжката например защото най-готиното е че синият талон си е в мен понеже на пътвия акт него носих бях го забравил и така се случиха нещата (питам понеже много пъти са ме проверявали и нищо неса ми казвали)ама 2015г. ми изтича книжката и неми се иска като отида да ми стоварят неква 1хххххх сума пари :D

Като цяло никой не е търсен....но пишат че са го търсили, за да може съответно служебно да ти бъде връчено.....
За да има отнемане на книжката заради изчерпани точки е нужно да има заповед за отнемане от началника на КАТ.
Не мога да кажа дали ако те спрат и ти направят проверка ще ти излезе отнемането, това според мен още не е въведено в централизираната система.... но знае ли човек .... утре какво ще стане

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 24 Дек 2009, 0:31

Темата изчезна за малко, но ето че пак е тук и аз да задам следните въпроси, които предполагам доста хора вълнуват:

1. Легналите полицаи - има ли стандарт, на който трябва да отговарят? Писна ми да ми задира колата, защото работника с лопатата намятал асфалт, колкото преценил на око. :evil: Има ли закон, който урежда този въпрос и правно основание за предявяване на иск за обезщетение?

2. Имаше точка в закона (поне такъв спомен имам), според която се забранява поставянето на препятствия по пътя. Как стои въпроса по отношение на кофи за боклук, саксии и всякакви други предмети по улиците, на които не им е там мястото (включително предметите, които са общинска собственост)?

Поздрави за хубавата тема :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от grnka » 24 Дек 2009, 10:07

за легналите полицаи мога да отговоря какво съм видял в други държави..
1)трябва да има сигнализация поне 100-200 м преди него (знак някакъв)
2)самият легнал полицай да е маркирован с флуоресцентна боя (такава каквато слагат и на знаците когато пада светлина да се отразяват)

в много общини съм попадал на легнали полицаи на принципа (събудих се една сутрин и взех лопатата)

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум