ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
Модератор: Общи модератори
Re: ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
bau.bg написа:Чл. 104а. (Нов - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 27.05.2002 г.) На водача на моторно
превозно средство е забранено да използва мобилен телефон по време на управление на
превозното средство, освен при наличие на устройство, позволяващо използването на
телефона без участие на ръцете му.
Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
6. използва мобилен телефон по време на управление на превозното средство, освен при
наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете
му;
Честно казано сега като го прочетох по детайлно се оказва че дори не можеш да го държиш в ръка)))
Използва може да се приеме дори и че го държиш с цел да го използваш .....
Добре де ами тази част "освен при
наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете
му" не е ли да го използваш колкото да набереш? Демек позволяващо използването му с хендс фрии...
bau.bg написа:jk написа:Поздрави!
Необходимо ли е пълномощно, за да карам чужд автомобил или ми трябва само малкият талон?
По закон е нужно, но дефакто никой не го спазва....
Ако автомобила е регистриран в същия град едва ли ще направят проблем, но ако е от друг град най вероятно ще се направи проверка ....
Благодаря за отговора!
Има ли го този закон някъде онлайн (от официален източник)?
Аз свалих ЗДП и ППЗДП от сайта на МВР, но там не успях да открия нищо за пълномощното, а преди време търсих и за техническия преглед (дали трябва да се прави преди точната дата или само месеца - както подвеждащо е написано на талона - от тази тема мисля, че научих, че е точната дата), но и за това нищо не можах да открия в ЗДП или ППЗДП.
Та мисълта ми е да не питам тук всеки път, когато имам въпрос - има ли някакви други закони, наредби, нормативно актове или както там да се водят, които мога да сваля от официален източник и да използвам за референция.
Благодаря!
- Andronoff
- триногата
-
bau.bg написа:Andronoff написа:Малко помощ може ли и за мен?
Януари - превишена скорост покрай камера, мисля с малко над 20км/ч в повече.
Март - продадох колата
Юни - намериха ме от КАТ, (търсили новия собственик, но той доказал, че колата я е купил през март) казах, че майка ми е карала, снимката беше в гръб и на тъмно.
Днес - пристигнал е актът в РПУ-то и един приятел полицай ми каза, че майка ми трябва да иде да го разпише.
И сега на въпроса - тоя акт от януари не губи ли давност вече? Все пак са минали повече от 8 месеца! Не са ли валидни само по 6 месеца?
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се
упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено
наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо
наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е
прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното
наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал.
1.
Мерси много, колега. Тия закони що не ги пишат по-лесно? 7 пъти го четох и още не мога да вникна

Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!
- bau.bg
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Bugatti Veyron
jk написа:Та мисълта ми е да не питам тук всеки път, когато имам въпрос - има ли някакви други закони, наредби, нормативно актове или както там да се водят, които мога да сваля от официален източник и да използвам за референция.
Благодаря!
http://lex.bg/bg/laws/tree/laws
http://lex.bg/bg/laws/tree/ords
http://lex.bg/bg/laws/tree/reg_laws
От тук ще черпиш съвсем актуална информация за каквото ти е нужна !
ШОФИРАЙ ЖАДЕН, ОСТАВИ ЕДИН ПОЛИЦАЙ ГЛАДЕН !!!
- bau.bg
- младши ентусиаст
-
Andronoff ясно е че закона се пише под определена форма.
Все пак е нужен и ценз за да работиш с него .....
Не всеки разбира от строеж на сгради, ремонт на автомобили ....така е и със закона
Все пак е нужен и ценз за да работиш с него .....
Не всеки разбира от строеж на сгради, ремонт на автомобили ....така е и със закона
това наистина е написано страшно неразбриаемо.Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли: ...
Мисля че ситуациите със колегата Andronoff са сходни.
До колкото разбирам в закона е предвидено това законно излизане извъна границите на България. До колкото разбирам, при наличието на нарушение заснето от камери е без значение дали ще отсъстваш от държавата ... Така или иначе, в рамките на две години - прибрал се или не ти отнемат точките/книжката.
Или може би те чакат да се прибереш и да подпишеш от тогава започват да тече наказанието ? ... или погрешно съм разбрал ?
- Andronoff
- триногата
-
Аз от цялата работа не разбрах откога се броят шестте месеца.
Според т.1, ако наказанието е лишаване от възможността за шофиране, срокът е 6 месеца, след което губи давност.
Но пък се чудя откога се броят тия 6 месеца - дали от момента на нарушението, дали от момента, в който разбрах, че имам нарушение (т.е. майка ми), или от момента, в който е излязъл актът?
Ако е от нарушението през януари, значи са минали повече от 8 месеца;
Ако е от момента, в който полицаите ми почукаха на вратата и ми казаха, че съм направил нарушение през януари, значи са минали по-малко от 6 месеца;
Ако е от момента, в който приятел полицай (вчера, 08.10.10) ми съобщи, че майка ми трябва да иде да си разпише акта в РПУ-то, значи са минали много по-малко от 6 месеца.
И другото - тоя полицай ми е приятел и ми го каза съвсем неофициално, не трябва ли да чакам официално писмо, или нещо от тоя сорт (всъщност майка ми)?
Ако бяха 10-тина лева и без лишаване от книжка, изобщо нямаше да го правя на въпрос, но тук става дума за 150лв + 3 месеца без книжка. А и ме учудва фактът, че държавата е адски мудна - снимка от януари, ми я представят през юни, а актът излиза чак през октомври! Все пак едва ли е толкова трудоемко, а и тия 150 лева ще идат в хазната - правят го за свое добро, биват облагодетелствани, а сякаш.. не ги интересува особено, съдейки по темповете, с които работят.
Според т.1, ако наказанието е лишаване от възможността за шофиране, срокът е 6 месеца, след което губи давност.
Но пък се чудя откога се броят тия 6 месеца - дали от момента на нарушението, дали от момента, в който разбрах, че имам нарушение (т.е. майка ми), или от момента, в който е излязъл актът?
Ако е от нарушението през януари, значи са минали повече от 8 месеца;
Ако е от момента, в който полицаите ми почукаха на вратата и ми казаха, че съм направил нарушение през януари, значи са минали по-малко от 6 месеца;
Ако е от момента, в който приятел полицай (вчера, 08.10.10) ми съобщи, че майка ми трябва да иде да си разпише акта в РПУ-то, значи са минали много по-малко от 6 месеца.
И другото - тоя полицай ми е приятел и ми го каза съвсем неофициално, не трябва ли да чакам официално писмо, или нещо от тоя сорт (всъщност майка ми)?
Ако бяха 10-тина лева и без лишаване от книжка, изобщо нямаше да го правя на въпрос, но тук става дума за 150лв + 3 месеца без книжка. А и ме учудва фактът, че държавата е адски мудна - снимка от януари, ми я представят през юни, а актът излиза чак през октомври! Все пак едва ли е толкова трудоемко, а и тия 150 лева ще идат в хазната - правят го за свое добро, биват облагодетелствани, а сякаш.. не ги интересува особено, съдейки по темповете, с които работят.
- Andronoff
- триногата
-
Майка ми го разписала преди час, а й казах да не разписва нищо!

- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
И аз опрях до тук 
Имам едно питане относто застраховател ДЗИ,както всички знаем,при наличие на лкохол,липса на книжка и т,н при ПТП "виновния" заплаща щетите на застрахователя от джоба си,и сега въпроса ми има ли давност,примерно след 2 години ако неси платил квот било било ???

Имам едно питане относто застраховател ДЗИ,както всички знаем,при наличие на лкохол,липса на книжка и т,н при ПТП "виновния" заплаща щетите на застрахователя от джоба си,и сега въпроса ми има ли давност,примерно след 2 години ако неси платил квот било било ???
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- bau.bg
- младши ентусиаст
-
Ако са те осъдили да платиш и си извадят изпълнителен лист те дават директно на съдия изпълнител.
Той си има начин да ти прибере парите.
Давността мисля че беше 3 или 5 години.... за по голяма точност ще трябва да го проверя
Той си има начин да ти прибере парите.
Давността мисля че беше 3 или 5 години.... за по голяма точност ще трябва да го проверя
И аз изгорях
с камерите...
На кратко: Живея в чужбина и се прибирам в България единствено за по 2 седмици лятото. Та това лято(Август) в В. Търново са ме засекли с превишена скорост и преди няколко дни са идвали да ме търсят на постоянния ми адрес в Бългрия. Колата с която съм бил си е на мое име и с български номера. Вариант да се прибера преди другото лято е много малко вероятен.
Та въпросът ми е какво се случва след като не могат да ме намерят и съм казал на роднините си да не подписват каквито и да е било декларации и подобни, че ще ме уведомят.
И все пак не искам като се прибера първият полицай да ми прибере книжката.

На кратко: Живея в чужбина и се прибирам в България единствено за по 2 седмици лятото. Та това лято(Август) в В. Търново са ме засекли с превишена скорост и преди няколко дни са идвали да ме търсят на постоянния ми адрес в Бългрия. Колата с която съм бил си е на мое име и с български номера. Вариант да се прибера преди другото лято е много малко вероятен.
Та въпросът ми е какво се случва след като не могат да ме намерят и съм казал на роднините си да не подписват каквито и да е било декларации и подобни, че ще ме уведомят.
И все пак не искам като се прибера първият полицай да ми прибере книжката.

- madpetio
-
Новият ПИКАСО
-
- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio
айде и аз да се разпиша тук
Дойде ми честитка за нарушение направено на 11.02.2010г.
Може ли още да кажа че е карал еди кой си ако разбира се не са ме заснели както трябва.

Може ли още да кажа че е карал еди кой си ако разбира се не са ме заснели както трябва.

"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
- armagedon01
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 D "01, E90 320 D" 07
И аз опрях до тази тема, но след мн изчетени неща в интернет има въпроси, на които не можах да си отговоря. Снимали са ме на Подслон със 120 км/ч. това се е случило февруари и едва преди няколко дни са ме потърсили на постоянния ми адрес. Въпроса ми е имам ли основание да обжалвам при положение, че от датата на снимката до сега са минали 8 месеца. Попаднах на следната статия в интернет:
" Шофьорите, които се осмелят да обжалват в съда актовете на КАТ, печелят и се измъкват ...
Повече от 9 от 10 (или 95%) от шофьорите, които се осмелят да обжалват в съда актовете на КАТ, печелят и се измъкват, без да им отнемат книжките. Не плащат дори и глоби. Причините са две - тромавата процедура по издаване и връчване на наказателно постановление и неграмотността на пътните полицаи.
От края на месец януари т.г. 15 стационарни радара с камери засичат хиляди водачи за превишена скорост по най-опасните пътни артерии в цялата страна. За седем месеца камерите са щракнали над 150 000 шофьори, минали с повече от 34 км/ч над ограничението. Всички те трябва да бъдат санкционирани с конфискуване на книжката за един до три месеца и със солена глоба.
Въпреки че нарушителите са фотографирани, което със сигурност доказва, че са виновни, това обаче не значи, че не могат да обжалват съставените им актове и да спечелят в съда.
"Много е тромава процедурата със свалянето на снимките от системата, обработването им и откриването на шофьора, превишил скоростта. Когато все пак успеем да свършим всичко това, вече е минал крайният срок от 3 месеца, в който е трябвало да го направим", обясниха от Пътна полиция. Така от КАТ връчват наказателните постановления на бързаците на пътя поне 5-6 месеца след нарушенията им. Съдът пък смята, че след толкова дълго време актът вече е с изтекла давност и трябва да бъде отменен. "Винаги виновните печелят", категорични са от КАТ.
Нарушителите използват и други врътки, които несъмнено издържат в съдебната зала. Неграмотността на пътните полицаи е една от тях. Повечето от униформените не попълват правилно актовете - забравят да впишат местоработата или възрастта на водача. Въпреки че в бланката са попълнени трите имена, ЕГН-то и регистрационният номер на провинилия се, ако ги няма годините му, магистратите са категорични, че човешките му права са нарушени и той не би могъл да се защити.
Източник:
http://news.plovdiv24.bg
/> "
Доколко написаното тук е вярно и имам ли някакво основание да обжалвам........?
" Шофьорите, които се осмелят да обжалват в съда актовете на КАТ, печелят и се измъкват ...
Повече от 9 от 10 (или 95%) от шофьорите, които се осмелят да обжалват в съда актовете на КАТ, печелят и се измъкват, без да им отнемат книжките. Не плащат дори и глоби. Причините са две - тромавата процедура по издаване и връчване на наказателно постановление и неграмотността на пътните полицаи.
От края на месец януари т.г. 15 стационарни радара с камери засичат хиляди водачи за превишена скорост по най-опасните пътни артерии в цялата страна. За седем месеца камерите са щракнали над 150 000 шофьори, минали с повече от 34 км/ч над ограничението. Всички те трябва да бъдат санкционирани с конфискуване на книжката за един до три месеца и със солена глоба.
Въпреки че нарушителите са фотографирани, което със сигурност доказва, че са виновни, това обаче не значи, че не могат да обжалват съставените им актове и да спечелят в съда.
"Много е тромава процедурата със свалянето на снимките от системата, обработването им и откриването на шофьора, превишил скоростта. Когато все пак успеем да свършим всичко това, вече е минал крайният срок от 3 месеца, в който е трябвало да го направим", обясниха от Пътна полиция. Така от КАТ връчват наказателните постановления на бързаците на пътя поне 5-6 месеца след нарушенията им. Съдът пък смята, че след толкова дълго време актът вече е с изтекла давност и трябва да бъде отменен. "Винаги виновните печелят", категорични са от КАТ.
Нарушителите използват и други врътки, които несъмнено издържат в съдебната зала. Неграмотността на пътните полицаи е една от тях. Повечето от униформените не попълват правилно актовете - забравят да впишат местоработата или възрастта на водача. Въпреки че в бланката са попълнени трите имена, ЕГН-то и регистрационният номер на провинилия се, ако ги няма годините му, магистратите са категорични, че човешките му права са нарушени и той не би могъл да се защити.
Източник:
http://news.plovdiv24.bg
/> "
Доколко написаното тук е вярно и имам ли някакво основание да обжалвам........?
- armagedon01
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 D "01, E90 320 D" 07
madpetio написа:айде и аз да се разпиша тук![]()
На снимката се вижда колата и номера ти, всичко останало е замацано, че да не зачестят покрай тия снимки за скорост и бракоразводните дела, ако ме разбираш

Може да кажеш, че е карал всеки който има книжка и е готов да си я остави в КАТ за няколко месеца!
- bau.bg
- младши ентусиаст
-
madpetio написа:айде и аз да се разпиша тук![]()
Първо виж за какво те викат , може да е видеоконтрол - червен светофар