ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Re: ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !

Мнение от mbulu » 07 Яну 2010, 19:04

Ето един казус и от мен:

Вчера (2010.01.06) на КПП Врана посока влизане в София ми написаха "акт за удостоверяване на административно нарушение" за превишена скорост - засечени 88 км/час при ограничение 60 км/час на път извън населено място.

Бях излязъл на пътя да пробвам как се държи новозакупения (на старо) автомобил и глупоста сигурно си е моя - движех се успоредно на един тир (вляво от него, с близка скорост), знаци не съм забелязал, улисан в това как върви колата изобщо не се усетих че предстои КПП. Забелязах какво става чак като изскочи полицая с палката от разделителната полоса ... Каква е била реалната ми скорост не знам, след знака за край на магистрала бях намалил като за извънградски път, та 88 км/час звучи разумно.

Въпроса ми е принципен - как точно се доказва тази превишена скорост ? Полицая (който беше доста дружелюбен) ми показа някакво устройство на стойка на което на много древен дисплей пишеше 06.01.2010 13:11 и под него на друг дисплей 88. Ама дали е било 13:11 в момента не знам - съвсем спокойно би могъл да е засякал някои друг минаващ автомобил две минути преди мен и да ми показва сега неговите данни ? Отделно - от засичанията с тези радари остава ли някаква писмена следа (някаква бележка примерно да се отпечата, че поне да остане датата, часа и скоростта) ? В случая това дори можеше да е скоростта на тира (пък аз да съм се движил със 95 изпреварвайки го) ?

Ако правилни разчитам дванадесетото индиго копие което са ми дали, модела на радара е ТР-4.

Потребител
Аватар

Мнение от designer » 07 Яну 2010, 21:06

Поздрави за добрата тема, смятам и аз да се възпозлвам от нея! :wave:

Аз също имам искане към bau.bg, и то е за становище по тази тема: viewtopic.php?f=4&t=184104

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Bugatti Veyron

Мнение от bau.bg » 08 Яну 2010, 10:30

spdrrk0 написа:Интересува ме на извънградско или магистрала могат ли да седят магистрална полиция без да има знак за РАДАР. Давам за пример пътя Ботевград-София, там почти винаги седят след тунела полицай, но знак за РАДАР преди или след тунела не съм виждал :roll:

Табелите на "Osram" на които пише РАДАР, са по скоро чисто рекламни табели.... дори сега като повдигна въпроса мисля че се сещам за един член в закона който казва че не може да има реклами на пътни знаци и табели. Може да пуснем едно писмо да ги премахнат от пътя.
Иначе по въпроса - спират където си искат, най често след невидими ограничения, или след завой с ограничение, или на място с пътна настилка да караш със 100 км/ч.
Още не сме дорасли да се направи логистика на пътните патрули и да им се сложат GPS устройства, за да се знае кой къде е бил и какво е правил. Но и това време ще дойде скоро.....
ШОФИРАЙ ЖАДЕН, ОСТАВИ ЕДИН ПОЛИЦАЙ ГЛАДЕН !!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 08 Яну 2010, 10:36

mbulu написа:Ето един казус и от мен:

Вчера (2010.01.06) на КПП Врана посока влизане в София ми написаха "акт за удостоверяване на административно нарушение" за превишена скорост - засечени 88 км/час при ограничение 60 км/час на път извън населено място.

Бях излязъл на пътя да пробвам как се държи новозакупения (на старо) автомобил и глупоста сигурно си е моя - движех се успоредно на един тир (вляво от него, с близка скорост), знаци не съм забелязал, улисан в това как върви колата изобщо не се усетих че предстои КПП. Забелязах какво става чак като изскочи полицая с палката от разделителната полоса ... Каква е била реалната ми скорост не знам, след знака за край на магистрала бях намалил като за извънградски път, та 88 км/час звучи разумно.

Въпроса ми е принципен - как точно се доказва тази превишена скорост ? Полицая (който беше доста дружелюбен) ми показа някакво устройство на стойка на което на много древен дисплей пишеше 06.01.2010 13:11 и под него на друг дисплей 88. Ама дали е било 13:11 в момента не знам - съвсем спокойно би могъл да е засякал някои друг минаващ автомобил две минути преди мен и да ми показва сега неговите данни ? Отделно - от засичанията с тези радари остава ли някаква писмена следа (някаква бележка примерно да се отпечата, че поне да остане датата, часа и скоростта) ? В случая това дори можеше да е скоростта на тира (пък аз да съм се движил със 95 изпреварвайки го) ?

Ако правилни разчитам дванадесетото индиго копие което са ми дали, модела на радара е ТР-4.

Специално ще кача данните на РАДАР TR4D, то е наследника на ТР" като допълнението му е че може да му се закачи камера за снимки. При наличие на голям обект - камион, радара фиксира неговата скорост.... ти си невидим за него.
А дали изобщо времето е било точно, това само единия полицай знае....
Прегледай данните на радара, интересно четиво са
TR4D.pdf
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 08 Яну 2010, 10:46

designer написа:Поздрави за добрата тема, смятам и аз да се възпозлвам от нея! :wave:

Аз също имам искане към bau.bg, и то е за становище по тази тема: viewtopic.php?f=4&t=184104

В случая ти не взимаш предвид http://bau.bg/pdf/znaci.pdf, НАРЕДБА № 18 oт 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци. Във нея е описано точно къде , как и защо трябва да бъдат разположени пътните знаци и пътните табели.

Чл. 14. (1) Пътните знаци трябва да са видими от разстояние, което позволява на водача
своевременно да предприеме действия за осигуряване безопасността на движението.
(2) Минималното разстояние за видимост на пътния знак (в m), в зависимост от скоростта
на движение V (в km/h), е, както следва:
1. при V до 30 km/h - 50 m;
2. при V до 50 km/h - 100 m;
3. при V до 90 km/h - 150 m;
4. при V над 90 km/h - 250 m.
(3) Когато разстоянието за видимост по ал. 2 не може да се осигури:
1. пътният знак се дублира над или отляво на платното за движение;
2. пътният знак се поставя предварително, като с допълнителна табела Т1 се указва
разстоянието, след което пътният знак е валиден.

така че това че знака е от лявата страна не го прави невалиден, той е там за удобство.
Не винаги ЗДВП е основанието, много често наказанията са свързани с други наредби, закони и т.н. за които повечето хора дори не са и чували.

поздрави.

Потребител
Аватар

ЗДП vs ЗДвП ?

Мнение от mbulu » 08 Яну 2010, 10:51

Още една дреболия по моя казус, записано е че съм нарушил

чл. 6 т 1 Пр 3 от ЗДП във връзка чл. 79 Наредба 18 на МРРБ

Съкращението ЗДП през 1980 година е значело "Закон за държавните предприятия" - http://law.dir.bg/reference.php?f=u883-74. Дали в момента значи същото или има промяна, все още не мога да разбера (има теории за Закон за държавните помощи, Закон за държавния протокол etc.)

Такъв тип грешка (референциране към грешен закон) в официален документ като "акт за установяване на административно решение" не го ли анулира ? Или няма голямо значение какво пише там, по-късно шефа на КАТ ще попълни коректното определение във наказателното постановление ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525d '02
Мечтае да кара: 850i или M6

Мнение от Glamav » 08 Яну 2010, 17:42

Задавам въпрос от името на мой приятел - пак с БМВ.

Човека прави ПТП, удря се в 3 коли пред него след като те са си направили верижна катастрофа. Спирачният му път е над 50 метра - софия преди няколко дни, знаете как беше. Жена му е с мозъчно сутресение, той със супен палец и два пирона в него.
Колата е посмачкана, карал е с 60 и след тези 50 метра който е опитвал да спре е успял да намали до 40.

Въпросът ми е може ли да съди община, държава и т.н. заради непочистените и неопесъчени пътища из столицата ?
Също така колега ми спомена че имало нов закон, според който ако си участник във верижна катастрофа след 3 кола не ти се пише акт.

младши ентусиаст
Аватар

Re: ЗДП vs ЗДвП ?

Мнение от bau.bg » 08 Яну 2010, 18:23

mbulu написа:Още една дреболия по моя казус, записано е че съм нарушил

чл. 6 т 1 Пр 3 от ЗДП във връзка чл. 79 Наредба 18 на МРРБ

Съкращението ЗДП през 1980 година е значело "Закон за държавните предприятия" - http://law.dir.bg/reference.php?f=u883-74. Дали в момента значи същото или има промяна, все още не мога да разбера (има теории за Закон за държавните помощи, Закон за държавния протокол etc.)

Такъв тип грешка (референциране към грешен закон) в официален документ като "акт за установяване на административно решение" не го ли анулира ? Или няма голямо значение какво пише там, по-късно шефа на КАТ ще попълни коректното определение във наказателното постановление ?

В случая мисля че става въпрос за ЗДвП, който понякога го изписват като ЗДП. и нарушението прави връзка с този член:
Чл.79. (1) Пътен знак В26 "Забранено е движението със скорост, по-висока от означената" се използва за въвеждане на ограничение на допустимата максимална скорост на движение съгласно чл.21, ал.1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП).
от http://im.cablebg.net/clients/n18rrb01.htm
Не е ясно какво ще напишат в НП, затова и винаги съветвам водачите да четат много внимателно писанията по актове и постановления.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 08 Яну 2010, 18:28

Glamav написа:Задавам въпрос от името на мой приятел - пак с БМВ.

Човека прави ПТП, удря се в 3 коли пред него след като те са си направили верижна катастрофа. Спирачният му път е над 50 метра - софия преди няколко дни, знаете как беше. Жена му е с мозъчно сутресение, той със супен палец и два пирона в него.
Колата е посмачкана, карал е с 60 и след тези 50 метра който е опитвал да спре е успял да намали до 40.

Въпросът ми е може ли да съди община, държава и т.н. заради непочистените и неопесъчени пътища из столицата ?
Също така колега ми спомена че имало нов закон, според който ако си участник във верижна катастрофа след 3 кола не ти се пише акт.

Отговора на този въпрос би следвало да е много дълъг, затова и ще гледам да го съкратя максимално. Всеки ударил другия пред него може да получи акт - несъобразена дистанция...и т.н. , във всеки случай си виновен че не си се съобразил с пътните условия. В случая общината е отговорна за поддържането на улиците на територията на общината в добро състояние. В този случай говорим за снегопочистване, което реално е лесно доказуемо заради графика по който се извършва дейността. Трябва им много добър адвокат и ще осъдят общината.

Потребител
Аватар

Мнение от mbulu » 09 Яну 2010, 8:43

Първо нека благодаря на bau.bg за бързите коментари.

Пуснах едно възражение по пощата с обратна разписка (адресирано до: Отдел "Пътна полиция" СДВР, ж.к. Изток, бул. "Драган Цанков" 33, 1113 София - това е адреса който аз намерих, пускам го тук ако случайно на някой в бъдеще му потрябва)

Вероятно следват: резолюция "Внесените възражения са неоснователни" и наказателно постановление за 50 лева - като стигнем дотам ще мисля за следващи стъпки. Проблемът не е в глобата или точките, но не ми допада че един полицай може да ми напише наказателно постановление за 40 лева защото съм с розови тиранти които го дразнят - и аз да нямам законово право да обжалвам ...

Последен въпрос: В къщи най-често през работно време няма човек, така че вероятно ще минат със служебно връчване - как да разбера кога това наказателно постановление ми е връчено служебно (и е започнал да тече седемдневния срок) ?

Благодаря предварително.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 09 Яну 2010, 10:26

mbulu написа:Вероятно следват: резолюция "Внесените възражения са неоснователни" и наказателно постановление за 50 лева - като стигнем дотам ще мисля за следващи стъпки. Проблемът не е в глобата или точките, но не ми допада че един полицай може да ми напише наказателно постановление за 40 лева защото съм с розови тиранти които го дразнят - и аз да нямам законово право да обжалвам ...

Последен въпрос: В къщи най-често през работно време няма човек, така че вероятно ще минат със служебно връчване - как да разбера кога това наказателно постановление ми е връчено служебно (и е започнал да тече седемдневния срок) ?

Благодаря предварително.

Наказателното постановление е служебно връчено когато пример:
Караш с актове и ги натрупваш повечко, в смисъл не отиваш да провериш дали ти е излязло постановлението по първия акт и т.н. минават 6 месеца или 1 година. Съответно понеже ти не ходиш да си взимаш постановленията, след определен периот те ти ги пишат служебно връчени по чл. 58.
Друг е въпроса че когато се стигне до съд много трудно катаджийте доказват в съда че наистина са ти ги връчили служебно. За да се приеме служебното връчване от съда е нужно КАТ да докаже че наистина са спазили закона. Това в повечето случаи не става.....
А по въпроса за обжалването на 50 лв, номера е в невъзможността да обжалваш.... в смисъл полицая ти пише нарушението така че наказващия орган след това да ти сложи 50 лв. ... във всички случаи си прецакан дори да си прав. Тази година ще направим всичко необходимо тази пародия с необжалваемите 50 лв да отпадне от закона.
поздрави.

Потребител
Аватар

Мнение от mbulu » 09 Яну 2010, 13:17

Код: Избери целия код
А по въпроса за обжалването на 50 лв, номера е в невъзможността да обжалваш.
...
Тази година ще направим всичко необходимо тази пародия с необжалваемите 50 лв да отпадне от закона.

Все си мисля че не с "невъзможността да обжалваш" има нещо концептуално сбъркано. Не може да пише глупости в наказателното постановление (или акта на който то е базирано) и въз основа на това да те глобят без право на обжалване. Та като му дойде времето ще преговоря вариантите с адвокат и ще видя дали мога да помогна с нещо в борбата.

Код: Избери целия код
Наказателното постановление е служебно връчено когато пример:
Караш с актове и ги натрупваш повечко, в смисъл не отиваш да провериш дали ти е излязло постановлението по първия акт и т.н. минават 6 месеца или 1 година.

Това означава ли че аз трябва да отида до КАТ да си искам НП-то (първо след месец, после след 2 месеца, после след 3 месеца etc) и седемдневния срок за обжалването на НП-то започва да се брои от момента в който аз си го взема от КАТ ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bau.bg » 09 Яну 2010, 15:25

ЗДВП

189. (1) Актовете, с които се установяват нарушенията по този закон, се
съставят от длъжностните лица на службите за контрол, предвидени в този закон.
(5) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв.
включително.

Самата точка за необжалваемост до определена сума е сбъркана. Тя създава огромно поле за корупция, корупция която по закон - първо е незаконна, в смисъл - отива на съд този който дава и този който взима..... ха иди си признай че си дал 30 лв рушвет..... за 2008 година има написани 1 000 000 /един милион/ акта ..... представи си колко не са били написани..... може би 5 000 000 или 10 000 000 ...... сега сметни за какви пари става въпрос и в чий джобове влизат, накрая ще се окаже че сенчестия бизнес е само капка в морето в сравнение с приходите от дребни почерпки.

А на другото отговора ти сам го даваш, имаш акт на пример:
01.01 - отиваш на 01.02 за да си вземеш НП
ако не е готово отиваш пак след месец, два , три , четири...
през това време натрупваш още 5 акта и за всеки един трябва да ходиш и да видиш дали е излязло НП.
После ще искаш да те зачислят за облекло, храна и заплата защото ще се окаже че се си ходиш в КАТ всеки ден като примерен служител от 07:30 до 17:00 часа.

Потребител
Аватар

Мнение от mbulu » 09 Яну 2010, 17:05

За посещението е КАТ - вече ясно. Понеже талона остана при мен мислех че няма нужда да се разхождам до КАТ а ще ми донесат НП-то лично ... явно ще трябва наминавам оттам отвреме навреме ...

Относно другите ти коментари (за които пак благодаря !), по-принцип се бях запознал доколкото мога с информацията още преди да пиша във форума, та ето няколко бележки по тях:

Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.

Не съм юрист, но може би е възможно да се атакува АУАН (а на НП-то) и да се иска да бъде обявено за нищожно. Ще преговоря с адвокат като му дойде времето, може и други идеи да има.

При наличие на голям обект - камион, радара фиксира неговата скорост.... ти си невидим за него.

Всъщност в PDF-a който ти качи пише малко по-различни неща относно големите обекти :)

... Големи МПС / камиони, автобуси и др. / не смущават измерването на по-високата скорост, освен в случаите, когато се движат в близост до радара или закриват пряката видимост до по-бързото МПС. ..

В случая мисля че става въпрос за ЗДвП, който понякога го изписват като ЗДП

Да, наясно съм че полицая е имал предвид ЗДВП, но е записал ЗДП (Закон за Държавните Предприятия) - та се чудех дали това е сериозна издънка която може да се използва или е (позволена) техническа грешка ...

Отново благодаря за помощта и лека почивка !

Потребител
Аватар

Мнение от mbulu » 09 Яну 2010, 17:12

А има и други подходи за обжалване на НП, доколкото разбирам вече има и прецеденти:

Съдът разгледа жалба, подадена от адвокати в Български хелзинкски комитет, срещу
наказателно постановление на клиент на БХК за неспазване на пътната маркировка,
за което на клиента бе наложена глоба от 20 лв. и отнети точки. В своите мотиви
наказателният съдия отбеляза противоречието между ЗДП и ЕКПЧ и се позова на
Конституцията на Република България, която повелява, че законодателството на
страната ни не може да противоречи на международните актове, по които България е
страна. Нормата на чл. 189, ал. 5 от ЗДП е в нарушение на чл. 6, 1 от
Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, според
който всяко лице при наличието на каквото и да е наказателно обвинение срещу
него/нея има право на съдебно разглеждане на делото. С тези мотиви съдът прие да
разгледа в съдебно заседание жалбата срещу постановлението, налагащо глобата,
противно на посоченото в чл. 189, ал. 5 от ЗДП. Наказателното постановление беше
отменено. Както виждате текста на конвенцията третира наказателни обвинения, а
не административни наказания, каквито по съществото си са налаганите с
наказателните постановления.Не случайно реда за издаването на актовете и НП и
тяхното обжалване е в ЗАНН (Закон за административните нарушения и наказания), а
не в НК и НПК (който се прилага само субсидиарно).

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум