БМВ Е90 ламбда сонда проблем?

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар

БМВ Е90 ламбда сонда проблем?

Мнение от BEAN » 01 Мар 2026, 14:57

Здравейте, колата е BMW 320i 155 к.с. бензин с газова уредба Двигател: N46B20

-----Първоначален проблем:

Тресене на празен ход

Прекъсване при студен старт

Мигащ Check Engine

Работи по-зле на бензин, по-добре на газ

Misfire грешки

Грешки за ламбда сонда и вануси

--- Ремонти и сменени части

Сменени:

- Ексцентричен вал (Valvetronic eccentric shaft) – втора употреба

- Кобилици

- Моторче на Valvetronic – втора употреба

- Гарнитура на капак на клапаните

- Свещи

- Бобини (сменяни преди това също)

- Ремонт на алтернатор

- Смяна на 4 бензинови дюзи (втора употреба)

Резултат:

Колата временно се подобри и работеше добре и на газ и на бензин, но след ~500–600 км проблемът се върна. Check Engine продължава да мига или да свети постоянно.

После разменях ламбда сондите, тъй като майстора ми каза, че било от тях и трябвало да се изключат софтуерно.

В един сервиз ми казаха, че на този модел не можело да се изключат софтуерно ламбда сондите. В нета обаче пише, че може та вече и аз не знам...

После след 2 неуспешно опита в два нови сервиза ми казват, че не знаят от какво е...

На едното място (някакъв измислен електросервиз ми казаха, че на този модел не могат да се изключат софутерно ламбда сондите и че проблема бил заради газовата уредба. Трябвало да демонтира газовата уредба и да се смени цялата инсталация. Обаче те не можели да намерят инсталация така, че така и не ми я смениха (колата беше там почти месец).

След още един отчаян опит намерих друг сервиз, който се занимава предимно с БМВ-та и там уж решиха проблема.

- Ключов ремонт – VANOS

- Сменен Дефазатор (VANOS регулатор / разпределителен вал механизъм)

Майсторът също твърди че е:

- Отстранен проблем в инсталацията на валветроника

- Резултат:

Двигателят започна да работи значително по-гладко

Няма прекъсване както преди. Колата мърка и работи перфектно на бензин. Каза ми да не я карам на газ а да покарам така известно време на бензин.
Чека остана и си свети постоянно.

Текущо състояние 200 км след последния ремонт

Симптоми:

При студент старт чека мига. Колата прекъсва за 2-3 мин и като загрее работи добре. Докато чека мига колата работи добре не прекъсва. Като спре да мига пак прекъсва.
След 2-3 минути работа колата се стабилизира но не на 100%.

При загряване:

Работи сравнително гладко

Трепери на празен ход. На светофар като спра потреперва и от време на време мига чека.

Не се кара изобщо на газ (само на бензин).

От какво може да е проблема?

Колебая се дали да не е от ламбда сондата и ако намеря читав сервиз, който прави тунинг - ако ми спрат софтуерно ламбда сондата дали ще се оправи?

Или трябва да се сменят още някакви части по валветроника?

Ако някой е имал подобен проблем моля да помогне, че се уморих да давам по 1000 лв на всеки майстор и пак да не е решен проблема. :banghead:

Благодаря предварително! :)

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a

Re: БМВ Е90 ламбда сонда проблем?

Мнение от The Heartlistener » 03 Мар 2026, 8:08

Твоята кола има 4 сонди - 2 регулиращи на самите катализатори (те са за смесообразуването) и 2 контролни за катализаторите след тях. Прочетете колата с БМВ диагностика и запиши какво е точното описание на грешките, дума по дума, и то на английски без тъпашки преводи на български. "Грешки по ламбда сондите" е общо понятие и нищо конкретно не означава. Задните ламбди (след катализаторите) спокойно можеш да ги изключиш, чекът няма да свети от това.
Могат да се изолират софтуерно както само задните, така и четирите. Но за втория вариант колата трябва да се обурудва с пълноценен дебитомер, щото това което имаш в корпуса му е само температурен сензор.
Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...

Назад към E90/E91/E92/E93