CAN шина
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
5 мнения
• Страница 1 от 1
- nightyniel@gmail.com
- Потребител
-
CAN шина
Колата е Е90 330д 231 коня, 2005–2006г автомат, карам я от 2020. Беше доста послушна доскоро, но в последните 2 месеца реши да се чупи от всички страни. Смених перка на радиатора, акумулатор, стартер, подгревни свещи, една брава, запоявах скъсани кабели на лоста на автоматика, имаше и още дреболии, но последния проблем ме вкара в шах и не мога да го реша вече два месеца. Ходих в три сервиза – в София, Плевен и Русе, уж най-големите специалисти, занимават се само с БМВ-та, единия беше електричар, закачаха я с всякакви компютри, но никой нищо съществено не можа да ми каже. Смених акумулатора с нов, смених и алтернатора с чисто нов, проверихме маса кабела под купето, кабелите към компютъра на колата, както и всички бушони.
Ще опитам да обясня подробно проблема: паля си колата всеки ден и започвам да карам – всичко е нормално. През първите 10–15–20 минути (преди да загрее) няма никакъв проблем. След това идва момент, в който докато карам, започват да светват всякакви грешки – ABS, ESP, DSC, 4x4, check engine, fuel pump грешка, airbag грешка. Понякога по таблото стрелките (скоростомер/оборотомер) падат до 0 и после се връщат, а също така се случва и чистачките да се пускат сами. Секунди след тези грешки автоматичната кутия влиза в авариен режим и остава на 3-та скорост. Обяснявам си го така – автомата взима информация за скоростта от ABS модула и когато той се бъгне или загуби връзка, кутията не знае с каква скорост се движи и влиза в авариен режим.
Ако съм достатъчно търпелив да чистя грешките 20-тина пъти (дали с диагностика или с гасене и палене), колата достига някаква температура и проблемът изчезва за дълго. Ако не я оставям да изстива, мога да стигна от София до Варна без проблем. Но на следващия ден всичко започва отначало.
В първия сервиз ме накараха да сменя акумулатора (беше оригинален БМВ на 10 години) – смених го, нямаше промяна. Във втория сервиз ме накараха да оправя кабелите на селектора на автоматика – оправих ги, но те са само за индикация и проблемът не беше от там. В третия сервиз провериха CAN шината, всички видими връзки и алтернатора и ми казаха, че най-вероятно е ABS модулът, но не са сигурни.
ABS модулът не бързам да го сменя, защото е скъп, трудно се намира и смяната му е сложна (обезвъздушаване и т.н.), а и не е сигурно, че е от него. По диагностиката излиза, че се губи връзка между ABS модула, кутията и мотора. За мен вариантите са два – или има лоша връзка някъде по кабели/букси (проверил съм буксите към ABS модула и към компютъра), или проблемът е в самия модул. Интересното е, че проблемът е температурно зависим – възможно ли е да е студена спойка или умиращ чип в ABS модула?
Допълнително съм проверил всички ABS датчици на колелата и потенциометъра на педала на газта (дори пробвах с друг) – не е от тях. Интересен факт е, че таблото с уредите не губи връзка – имам постоянна информация за скоростта и оборотите, което ме кара да се чудя дали ABS модулът изобщо е за смяна.
Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, ще съм много благодарен за насока. Благодаря!
Ще опитам да обясня подробно проблема: паля си колата всеки ден и започвам да карам – всичко е нормално. През първите 10–15–20 минути (преди да загрее) няма никакъв проблем. След това идва момент, в който докато карам, започват да светват всякакви грешки – ABS, ESP, DSC, 4x4, check engine, fuel pump грешка, airbag грешка. Понякога по таблото стрелките (скоростомер/оборотомер) падат до 0 и после се връщат, а също така се случва и чистачките да се пускат сами. Секунди след тези грешки автоматичната кутия влиза в авариен режим и остава на 3-та скорост. Обяснявам си го така – автомата взима информация за скоростта от ABS модула и когато той се бъгне или загуби връзка, кутията не знае с каква скорост се движи и влиза в авариен режим.
Ако съм достатъчно търпелив да чистя грешките 20-тина пъти (дали с диагностика или с гасене и палене), колата достига някаква температура и проблемът изчезва за дълго. Ако не я оставям да изстива, мога да стигна от София до Варна без проблем. Но на следващия ден всичко започва отначало.
В първия сервиз ме накараха да сменя акумулатора (беше оригинален БМВ на 10 години) – смених го, нямаше промяна. Във втория сервиз ме накараха да оправя кабелите на селектора на автоматика – оправих ги, но те са само за индикация и проблемът не беше от там. В третия сервиз провериха CAN шината, всички видими връзки и алтернатора и ми казаха, че най-вероятно е ABS модулът, но не са сигурни.
ABS модулът не бързам да го сменя, защото е скъп, трудно се намира и смяната му е сложна (обезвъздушаване и т.н.), а и не е сигурно, че е от него. По диагностиката излиза, че се губи връзка между ABS модула, кутията и мотора. За мен вариантите са два – или има лоша връзка някъде по кабели/букси (проверил съм буксите към ABS модула и към компютъра), или проблемът е в самия модул. Интересното е, че проблемът е температурно зависим – възможно ли е да е студена спойка или умиращ чип в ABS модула?
Допълнително съм проверил всички ABS датчици на колелата и потенциометъра на педала на газта (дори пробвах с друг) – не е от тях. Интересен факт е, че таблото с уредите не губи връзка – имам постоянна информация за скоростта и оборотите, което ме кара да се чудя дали ABS модулът изобщо е за смяна.
Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, ще съм много благодарен за насока. Благодаря!
- turbo_k27
- Потребител
-
- Кара: Скучно E91 с N46B20
- Мечтае да кара: E36 M3
Re: CAN шина
Един от важните датчици за тези системи е датчика за ъгъла на волана. Проверяван ли е?
Загубата на комуникация между ABS (DSC), двигателя (DME/DDE) и скоростната кутия (EGS) при BMW E90 обикновено се дължи на проблем в PT-CAN шината.Ако има читав диагностик който наистина знае как се работи с осцилоскоп няма начин да не открие кой модул предизвиква шум или запушване на шината - в случая метода на изключване на модулите.Пакетите през мрежата не само да се наблюдават на осцилоскопа а и да се анализират.Захранване и маса - много хора гледат кабелите дали са непрекъснати като ги прозвъняват ,но пропускат едно важно правило и то е да се извърши тест на проводника под товар.Не казваш дали на диагностиката имаш връзка с всички модули - тоест те са видими ли само се оплакват от липса на комуникация.Какво значи - съмняваме се в ABS ама може и да не е той.Има достатъчно средства да се открие от къде идва проблема .....просто намери провилния човек.И те моля дай снимка на грешките.
- AlonsoBest
- младши ентусиаст
-
- Кара: 540i G30, 120d F20
- Мечтае да кара: M5
nightyniel@gmail.com написа:Колата е Е90 330д 231 коня, 2005–2006г автомат, карам я от 2020. Беше доста послушна доскоро, но в последните 2 месеца реши да се чупи от всички страни. Смених перка на радиатора, акумулатор, стартер, подгревни свещи, една брава, запоявах скъсани кабели на лоста на автоматика, имаше и още дреболии, но последния проблем ме вкара в шах и не мога да го реша вече два месеца. Ходих в три сервиза – в София, Плевен и Русе, уж най-големите специалисти, занимават се само с БМВ-та, единия беше електричар, закачаха я с всякакви компютри, но никой нищо съществено не можа да ми каже. Смених акумулатора с нов, смених и алтернатора с чисто нов, проверихме маса кабела под купето, кабелите към компютъра на колата, както и всички бушони.
Мерена ли колко е зарежда генератора като направи тоя проблем? Записва ли в някой от модулите Overvoltage или Undervoltage? Този проблем ми звучи като нестабилно напрежение, обикновено от реле регулатора на генератора.

Насочи се към алтернатора това ми го правише на мен е90 предната заради лош регулатор на напрежението смених четки, пробвах с друг втора ръка инакрая се оправи с друг. Принципно го записва в DSC модула но все пак за 100ина лева и 3 болта си струва да се смени.
5 мнения
• Страница 1 от 1