Придърпва при малко подаване на газ

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Придърпва при малко подаване на газ

Мнение от NGneer4eto » 21 Май 2026, 22:18

Здравейте, E90 LCI N57 - XDrive ръчка
От доста време ми прави специофичен проблем който доста дразни. Когато карам в града и поддържам примерно 50-60 на 4-та ми се появява леко придърпване. Ако подам много леко газ и малко се засилва. При още повече газ всичко се оправя и си върви нормално. Получава се най-вече на равно или по надолнище. По нагорнище не се усеща тъй като трябва малко повече газ. Обикновено е в диапазона до 2000 оборота. Усеща се най-добре на 3-та и 4-та скорост. Интересното е, че както придърпва и по някое време спира да го прави този номер. Даже нарочно я карам с много малко газ и си набира много плавно и няма даже помен от придърпване. На следващия ден пак почва същия номер в случаен момент. Не съм забелязал да е по-силно при студен или топъл двигател. И в двата случая може да е добре и може да е зле. Понякога не го прави с дни. Понякога ту се оправя, ту разваля. Усещането е като че е от двигателя, но не е като да се мъчи колата. По-скоро като все едно ѝ отнемаш газта за части от секундата.
Последно преди месец сменях дебитомера. Никаква разлика, освен, че върви съвсем малко повече. Веригата и биелните лагери са сменяни преди 30000 км. ЕГР преди около 50000. Има ДПФ, който си се регенерира редовно. Колата е на 280К. Преди 500км е сменено маслото и горивен филтър-оригинален - без промяна.
Проблемът е още от преди да сменя ЕГР, но се появяваше много рядко. Напоследък е доста по-често и доста дразни. Диагностика съм правил преди около 10000 км като нямаше грешки, освен една, която си я дава служебно, че скоро ще изтече живота на ДПФ-а.
При даване на повече газ и отнемане всичко е плавно, равномерно и мощно. Повтарям проблемът не е постоянен и се появява и оправя. Понякога се усеща по-силно, понякога съвсем слабо, поонякога въобще. При пуснат климатик почти не се усеща придърпване, може би заради по-голямото натоварване, но в звука на гвигателя се усеща някаква неравномерност. Знам, че сега ще се кара предимно на климатик и няма да ми прави впечатление, но ми се иска да го отстраня!
Ако някой има подобни проблеми или идеи помагайте! Не ми се ще да сменям части наред, че цените са вече х2 и май по-зле ще става.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Придърпва при малко подаване на газ

Мнение от TNT » 22 Май 2026, 9:59

Дюзите проверени ли са ?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 22 Май 2026, 23:24

Под проверени - гледал съм им корекциите. Последният път мисля беше преди 10000 км и най-високата корекция стигаше до 0.9, като нормално се въртеше около 0,5-0.6. Друга проверка не е правена. Отделно когато сменяха веригата предполагам МКар са я закачали на компа и са гледали кое е наред и щяха да кажат ако имаше нещо с дюзите. ДОста дреболии ми казаха, даже и разни неща, които не баха по двигателя. Оборотите на място ги държи стабилно и не притриса при подаване на газ.
Ако проблемът е в дюзите каква логика има да се оправя спонтанно проблемът? Не трябва ли постоянно да е зле? Днес буквално имах 15 минути каране в което си се караше абсолютно нормално из града без абсолютно никакви, даже леки хълцания или лагвания. На следващото палене след 2 часа ги имаше.
Още нещо забелязах, което не го свързвах с този проблем, но може би има общо: Когато превключвам на по горна предавка и давам средно газ, колата тръгва и набира нормално и след една секунда леко забавя и после пак тръгва нормално. Това го прави след вляко пускане на съединителя. Мислех, че нещо раздатката прави номера, заради летните гуми, но днес когато се беше оправила и не придърпваше, това отпускане след смяна на скорост го нямаше. И по принцип май е така, но досега не бях забелязал връзката и това ту се оправя, ту не.

Потребител
Аватар
Кара: e60 530xd
Мечтае да кара: g30

Мнение от Aleksandar.7 » 23 Май 2026, 0:22

Самото пидърпване е възможно и да е от раздатката, обикноено като тръгне да заминава прави такива колебливи изпълнения, които не можеш да хванеш от какво са, дори да няма нищо на диагностика. Говориш за промяна в оборотите, което ни насочва че може би не е раздатката.

Назад към E90/E91/E92/E93