термостат BMW E60 525d
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Re: термостат BMW E60 525d
penki 71 написа:Колега би ли пояснил наистина къде се намират двата термостата и евентуално снимки или схема за смяна ,решил съм да ги сменям сам.Благодаря.
ами примерно можеш да погледнеш предишната страница на тази тема

Space, pace and grace. www.more-to-come.com
Мотора е М57N .Термостата на ЕГРа се счупи много странно и ми изтече антифриза .Добре че даде грешка за ниско ниво.Както и да е свалих го и ще слагам нов обаче не мога да си обясня защо се счупи или дали някой майстор му е помогнал с удар щото скоро бях при един.Ако някой е имал същия проблем нека да каже .На снимката не се вижда добре но връхчето на корпуса на челната страна е откъртено.
- batzlati
- младши ентусиаст
-
- Кара: F10 530d
- Мечтае да кара: карах почти всичко
Аз имах един подобен случай. Докарах една "италианка" със завита видия на челото на термостата на ЕГРа. Явно е течало антифриз от там и италианеца я беше "побългарил"
Иначе колата си загряваше нормално. Явно термостата си е работел коректно , но с времето материала може да здава багажа. И така да става аварията. 

Мерси за отговора.Целта на въпроса ми беше дали на някой колега му се е чупил термостата по същия начин.От твоя пример си правя заключение че италянеца по скоро е целил да фиксира термоелемента на определено положение за да регулира по този начин температурата но може и да е искал да уплътни теча което е малко трудно и временно с цел продаване на бързо.
Също забравих да отбележа че съвсем скоро чистих ЕГРа.Ако е почнал да пуска повече газове след това и температурата на охладителя се е вдигнала може пък и това да е допринесло за чупенето
Също забравих да отбележа че съвсем скоро чистих ЕГРа.Ако е почнал да пуска повече газове след това и температурата на охладителя се е вдигнала може пък и това да е допринесло за чупенето

- Strabex
- младши ентусиаст
-
- Кара: '09 E60 535d
И на мен термостата на ЕГР-а се счупи по абсолютно същия начин както го описа- падна му дъното и много се зачудих и в последствие видях в немските форуми че е доста често се чупят точно там и тапичката пада и антифриза изтича.

Моят се беше спукал там, където стяга болтът. Забелязах, че сълзи антифриз и го смених на момента.
- batzlati
- младши ентусиаст
-
memorex написа:Мерси за отговора.Целта на въпроса ми беше дали на някой колега му се е чупил термостата по същия начин.От твоя пример си правя заключение че италянеца по скоро е целил да фиксира термоелемента на определено положение за да регулира по този начин температурата но може и да е искал да уплътни теча което е малко трудно и временно с цел продаване на бързо.
По-скоро е спирал теч , защото по охладителя на ЕГРа имаше следи от изсъхнал антифриз точно от тази страна с видията. Може би първо прокапва от челото и в последствие се чупи.
Да възможно е както казваш.Иначе при мен смяната приключи плюс теста след това.Изглежда добре
Температурата достига мах 87 при ускоряване и пада на 80 при нормално каране .По баир надолу без газ пада и до 76-78.Цената на термостата е 47-48 лв както каза .Купих го без О–пръстен но сгария беше 6.
Температурата достига мах 87 при ускоряване и пада на 80 при нормално каране .По баир надолу без газ пада и до 76-78.Цената на термостата е 47-48 лв както каза .Купих го без О–пръстен но сгария беше 6.
- batzlati
- младши ентусиаст
-

Добре , че веднага си усетил проблема и не се е стигнало до прегряване.
Иначе аз два пъти съм сменял такъв термостат /единия не работеше коректно и този , със завитата видия

- ekiz85
- Потребител
-
- Кара: BMW 530d e61 2006
- Мечтае да кара: 535d gt
карам 530д 231кс е61,когато сам извънградско е в диапозона 88-94 а градско 93-97,направими впечатление че като чакам на сфетофара 94градуса ги дигна много бързо 99,нормално ли е всичко това ?
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Според мен виското ти е заминало щом на място загрява. Може и мръсни радиатори но тогава и на извънградско щеше да ти качва температурата.

- noiseless
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i '06
Ivo_Borisov написа:Според мен виското ти е заминало.....
530D E60/61 няма виско!
ekiz85, според мен е нормално - при мен не съм засичал, колко бързо се вдигат градусите от 94 до 98-99, но се случва често, след което се включва електрическата перка и те пак спадат.
Успех!
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
- noiseless
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i '06
Ivo_Borisov написа:Това не го знаехА с какво се охлажда мотора, някаква перка?
Да, електрическа

Малкия термостат на ЕГР има два термоелемента и изпълнява две задачи.Първоначално да вдига Т над 70 и после като достигне 88 да почне да сваля.Обаче доколко бързо сработва зависи от околната температура от натоварването на мотора от състоянието на охлаждащата система и също от температурата на изгаряне в цилиндрите.Така че не при всеки е еднакво.