С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Z3Ro* написа::censored: Какво общо има налягането на горивото с налягането на маслото? Последното е идентично в повечето съвременни дизели и рядко надвишава 4.5 бара...
По темата: аз в момента съм с Петронас Синтиум 7000 0w40. Минал съм около 12000 километра и на щеката не виждам липса. В сравнение с Кастрол едж ТД и с Мотул Ексес 5w40 двигателят е доста по-тих, което се усеща особено след като минах границата 10000 - с другите масла тогава ставаше по-шумен, а Мотулът започваше и да го похапва. Инак масло сменям винаги на 15000 и досега повече от половин литър разход не съм имал, и то само с Мотул правен в Италия...
Тоя Петронас колега има към 40% ПАО и молибден - по тихата работа предполагам е заради него. На мен ми в списъка за масла които ще изпробвам някой ден.
SpeedyMan написа:zaharia написа:Може ли малко по-подробно с някой линк към източници на информация, подобни трвърдения срещам за пръв път.
Опитвам се да намеря инфото, което бях чел преди години, но не мога.
Но пък ще ти дам един доста по-прагматичен евидънс:
Норма VW 505.01 за PD TDI - всичко одобрено беше само HC. И нищо PAO. Все още е така, ако не броим някои по-нови разработки с PAO, но които не са 100% PAO.
Проблемът беше, че при PD моторите маслото смазва блока с дюзите и PAO не се справяше с тази задача, понеже имаше прекалено силно накъсване на масления филм поради това, че дюзата трябваше да донагнети горивото с +1100 бара.
Както разбираме ако има някакъв проблем то е само при определен специфичен тип двигатели, във всички останали, които са преобладаващото мнозинство, масленият филм в работните части - най-вече бутала, цилиндри, валове, лагери и други - си е наред.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Пробвал съм много масла, смятам, че каквото и да сложиш е хубаво, стига да е добра серия на голяма марка с гарантиран произход. Другото хубаво е да го сменяш на 5000 км. Така автомобилът не "ползва" карбоновите частици, които се натрупват в маслото по време на работата на двигателя и които всъщност са абразив. Това да го сменяш на 30 000 км. никога не съм го разбирал и не бих си го причинявал на колата.
Лично аз лонг-лайф масло го сменям макс. на 12000 км. ако не мога да спра колата в бокса на време.
Лично аз лонг-лайф масло го сменям макс. на 12000 км. ако не мога да спра колата в бокса на време.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Kurtov написа:А аз много ще се радвам колега да споделиш как звучи двигателя с друго масло,
но след смяната на веригите, ако изобщо мислиш да слагаш нещо различно от Dr Starke.
Със сигурност ще го тествам с друго, за да видя разликата. Пък и аз го сменям доста често.
Понякога, като не забравя, го сменям и на 8000 км. Грам не се интересувам от каквито и да е LongLife простотии

Това е пълна глупост за мен и не мисля да го причинявам, на който и да е автомобил, който карам

P.S. Аз антифриза, спирачната и хидравличната сменям на под 2 години, ще оставя масло и то на дизел в двигателя дълго време

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- maikooo
- младши ентусиаст
-
- Кара: F90 M5
Здравейте,
В момента в моторни масла.бг има промоция на Ravenol, VMP 5w-30 5 литра излиза 90 лв.
В момента в моторни масла.бг има промоция на Ravenol, VMP 5w-30 5 литра излиза 90 лв.

- zerhanzenun
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E60 530d LCI
Здравейте,
предстои ми смяна на масло и ще трябва да избирам между Ravenol VMP 5w-30 и Castrol edge proffesional 5w-30, кое ще ми препоръчате?
Sent from my SM-G960F using Tapatalk
предстои ми смяна на масло и ще трябва да избирам между Ravenol VMP 5w-30 и Castrol edge proffesional 5w-30, кое ще ми препоръчате?
zerhanzenun написа:Здравейте,
Ravenol VMP 5w-30
Няма начин да няма начин
- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Няма BMW ;-)
- Мечтае да кара: Нова
С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
pinko_23 написа:zerhanzenun написа:Здравейте,
Ravenol VMP 5w-30
Има ли ментета на пазара ни на Ravenol VMP 5w-30 и как да не се прецакам при покупка? До сега карах с кастрол , но мисля да до тествам
Ravenol .
Sent from my iPhone X using Tapatalk
Няма вече BMW
Venelin1111 написа:pinko_23 написа:zerhanzenun написа:Здравейте,
Ravenol VMP 5w-30
Има ли ментета на пазара ни на Ravenol VMP 5w-30 и как да не се прецакам при покупка? До сега карах с кастрол , но мисля да до тествам
Ravenol .
Не знам дали има ментета на REVANOL но на CASTROL със сигурност има. Пиша ти лично от къде съм си купил REVANOL да не правим тука реклама.
Няма начин да няма начин
- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
-
pinko_23 написа:Venelin1111 написа:pinko_23 написа:zerhanzenun написа:Здравейте,
Ravenol VMP 5w-30
Ravenol .
Не знам дали има ментета на REVANOL но на CASTROL със сигурност има. Пиша ти лично от къде съм си купил REVANOL да не правим тука реклама.
Благодаря ти
Няма вече BMW
- Hip-hopotam
- младши ентусиаст
-
Всяка туба си има код за проверка на автентичността!
- flober
- младши ентусиаст
-
- Кара: G30
Предната ми кола карах с "ravenol"около 70к.и бях доволен мисля,че вносителя е само един.За тази мисля пак от него да слагам.
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
След 2хил. км с Castrol Professional 5w30 - субективните ми наблюдения над работата на двигателя не са 100% положителни спрямо предното масло. Струва ми се (тук вече е въпрос и на възприятие), че с Ravenol 5w40 VST колата работеше по-добре. Не знам вече дали това е резултат от вискозитета (по-тънкото масло) или от самите качества на маслото. Ще продължавам да следя за работата и разхода, но ако скоро пуснат пак пакетите с 20% отстъпка от Равенол може и да го сменя по-скоро от предвиденото 

- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
-
БМВ 118 дизел 143 к.с
Въпрос
5W-30 или 5W-40 на RAVENOL VMP е подходящо за колата ми?
Въпрос
Няма вече BMW
Venelin1111 написа:БМВ 118 дизел 143 к.с
Въпрос
VMP е само 5w30 и като му гледам TDS-a много ми харесва, ама не и на тази цена.

А иначе ако колата ти иска ll-04 масло, става.