С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- paco_sf
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318IA Cabrio
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
А другия проблем е да не е менте. Защото тези са едни от най-разпространените масла. Как се разбира дали и истинско или освен от официалния дилър, останалото е божа работа? 

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Искай сертификат/декларация за съответствие (копие), всичко в аутомотив индустрията работи с такива.
Но друг е въпроса какво е качеството за Източна Европа
Във всеки случай не съм попадал на менте Кастрол, винаги е работил мазно моторът и има минимален разход. Има хора внасят директно от Германия, дори и тук във форума има такива обяви.
Но друг е въпроса какво е качеството за Източна Европа

Във всеки случай не съм попадал на менте Кастрол, винаги е работил мазно моторът и има минимален разход. Има хора внасят директно от Германия, дори и тук във форума има такива обяви.
- paco_sf
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318IA Cabrio
- wenss
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E61 LCI 530D
Привет колеги. Предстои ми обслужване на колата и се чудя този път с какво масло да е...дайте съвет. Първата смяна беше с BMW twin power turbo 5w30 а втората с RAVENOL VPM 5w30.
Дали да е пак с някое от тези двете или да минавам на кастрол или бардал....
Дали да е пак с някое от тези двете или да минавам на кастрол или бардал....
Последна промяна wenss на 27 Апр 2020, 19:11, променена общо 1 път
wenss написа:Привет колеги. Предстои ми обслужване на колата и се чудя този път с какво масло да е...дайте съвет. Първата смяна беше с BMW twin power turbo 5w30 а втората с RAVENOL VPM 5w30.
Дали са е пак с някое от тези двете или да минавам на кастрол или бардал....
Така и така сте го подкарали ,колега ,пробвайте и тези две.После споделете мнение.Ще е безценно!
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Едно време беше модерен MOTUL... сега нещо не го споменаваме като гледам....
Та вместо Бардал аз по-скоро бих сипал TOTAL или ELF. Дори и SHELL, но все пак с поръчка от Германия, че тукашния се прочу негативно. К
Също така съм бил доволен от MOBIL1, но LL-04 няма в момента и за сега не мисля че мога да използвам такова.
Като цяло може да мина отново на 5W-40, при което няма как да ползвам BMW TWINPOWER TURBO, защото не откривам такъв вискозитет. Следователно ще трябва да се премине на нещо различно, т.е.:
1. CASTROL
2. TOTAL/ELF
3. SHELL (от Германия)
4. Някой MOBIL (но нямам вариант за по-доброто MOBIL1)
5. Евентуално MOTUL X-CLEAN 5W-40 (но ще видя някакви мнения)
6. Всяка друга марка, която е на нивото на доставчик от F1 или DTM.

Та вместо Бардал аз по-скоро бих сипал TOTAL или ELF. Дори и SHELL, но все пак с поръчка от Германия, че тукашния се прочу негативно. К
Също така съм бил доволен от MOBIL1, но LL-04 няма в момента и за сега не мисля че мога да използвам такова.
Като цяло може да мина отново на 5W-40, при което няма как да ползвам BMW TWINPOWER TURBO, защото не откривам такъв вискозитет. Следователно ще трябва да се премине на нещо различно, т.е.:
1. CASTROL
2. TOTAL/ELF
3. SHELL (от Германия)
- wenss
- кандидат ентусиаст
-
SpeedyMan написа:Едно време беше модерен MOTUL... сега нещо не го споменаваме като гледам....![]()
1. CASTROL
2. TOTAL/ELF
3. SHELL (от Германия)
Колега тези стават ли.
MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30
MOTUL 8100 X-CLEAN EFE 5W30
wenss написа:Колега тези стават ли.
MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30
MOTUL 8100 X-CLEAN EFE 5W30
Стават колега, и двете имат официалния допуск BMW LL-04. Не, че ако го нямаха, нямаше да са подходящи

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Те че стават стават,ама ВМП-то е класи над тях, защо ще даунгрейдвш не разбирам. 

- wenss
- кандидат ентусиаст
-
vld написа:Те че стават стават,ама ВМП-то е класи над тях, защо ще даунгрейдвш не разбирам.
Успявам чрез един познат да намеря това на бмв на 13.40лв литъра и се чудя да не е ментак като знам каква му е цената в Мкар
Последна промяна wenss на 28 Апр 2020, 21:05, променена общо 2 пъти
wenss написа:vld написа:Те че стават стават,ама ВМП-то е класи над тях, защо ще даунгрейдвш не разбирам.
Значи според теб от всички тези описани VPM си е най добре...
Колега, виж им първо цените - 5л VMP струва към 60евро, 5л от останалите между 25 и 40 евро. Разбира се това не е случайно. VMP е напълносинтетично масло с база ПАО(полиалфаолефини) в което също има и мисля беше до към 7-10% естери. Естерите освен, че неутрализират негативните качества на ПАО-то като по-лошиte смазващи свойства в сравнение с хидрокрека и склонността му да свива еластомерите, което може да доведе до течове, ако уплътненията са на години, допринасят за по-голяма чистота в двигателя - те мият в известна степен отлаганията и пречат да се натрупват нови такива, намаляват триенето - поради което се намалява шума от двигателя, а също и температурата на маслото. Стабилната база в лицето на ПАО-то и естерите деградира много по-бавно и е по-устойчива при високи температури и натоварвания от хидрокрека, оставя и по-малко отлагания и нагари в двигателя от него. Освен тези базови масла от Равенол твърдят, че в маслата им се ползват и перспективните PAG масла, които също допринасят в посока запазване на полезните свойства на маслото за по-продължителни периоди от време, а също така и за чистотата на двигателя. Освен напълносинтетичните базовите масла, в VMP се ползват модерни качествени полимерни вискозитетни подобрители, добавки срещу триене и износване на база органичен молибден и волфрам. С две думи, поне на теория, топ маслата на Равенол сред които е и VMP, би трябвало да са сред най-добрите на пазара. Така, че ако нямаш проблеми с горенето - при някои колеги с това масло се наблюдава повишен разход в сравнение с други масла, и не те притеснява по-високата цена, няма прични да не останеш на него. Ако обаче, сменяш на по-кратки интервали - да кажем до 250 моторни часа, нямаш някакви особени натоварвания на двигателя, спокойно можеш да ползваш и другите масла които спомена по-горе колегата. Общо взето маслата от топ сериите на известните производители са с много високо качество, дори и да не са напълно синтетични и ще вършат при нормална експлоатация и интервали на замяна същата или почти същата работа както и пълната синтетика на Равенол.
Последна промяна zaharia на 28 Апр 2020, 21:59, променена общо 2 пъти
- wenss
- кандидат ентусиаст
-
zaharia написа:wenss написа:vld написа:Те че стават стават,ама ВМП-то е класи над тях, защо ще даунгрейдвш не разбирам.
Значи според теб от всички тези описани VPM си е най добре...
Колега, виж им първо цените - 5л VMP струва към 60евро, 5л от останалите между 25 и 40 евро. Разбира се това не е случайно. VMP е напълносинтетично масло с база ПАО(полиалфаолефини) в което също има и мисля беше до към 7-10% естери. Естерите освен, че неутрализират негативните качества на ПАО-то като по-лоши смазващи свойства в сравнение с хидрокрека и склонност да свива еластомерите, което може да доведе до течове, ако уплътненията са на години, допринася за по-голяма чистота в двигателя - естерите мият в известна степен отлаганията и пречат да се натрупват такива, намалява триенето - поради което се намалява шума от двигателя, а също и температурата на маслото. Стабилната база в лицето на ПАО-то и естерите. деградира много по-бавно и е по-устойчива при високи температури и натоварвания от хидрокрека, оставя и по-малко отлагания и нагари в двигателя в сравнение с обикновения хидрокрек. Освен тези базови масла от Равенол твърдят, че в маслата им се ползват и перспективните PAG масла които също допринасят в посока запазване на полезните свойства на маслото за по-продължителни периоди от време, а също така и за чистотата на двигателя. Освен базовите масла в VMP се ползват модерни качествени полимерни подобрители, добавки срещу триене и износване на база органичен молибден и волфрам. С две думи, поне на теория, топ маслата на Равенол сред които е и VMP, би трябвало да са сред най-добрите на пазата. Така, че ако нямаш проблеми с горенето - при някои колеги с това масло се наблюдава повишен разход в сравнение с други масла и не те притеснява по-високата цена, няма прични да не останеш на него. Ако обаче, сменяш на по-кратки интервали - да кажем до 250 моторни часа, нямаш някакви особени натоварвания на двигателя спокойно можеш да ползваш и другите масла които спомена по-горе колегата. Общо взето маслата от топ сериите на извесните производители са с много високо качество, дори и да не са напълно синтетични и ще вършат при нормална експлоатация и интервали същата или почти същата работа както и пълната синтетика на Равенол.
Ок. Ясна е работата. Слагам си пак Равенол. БЛАГОДАРЯ
wenss написа:vld написа:Те че стават стават,ама ВМП-то е класи над тях, защо ще даунгрейдвш не разбирам.
Колега говориш за това на бмв нали...
Успявам чрез един познат да го намеря на 13.40лв литъра и се чудя да не е ментак като знам каква му е цената в Мкар
Цената е нормална, на подобна цена се продава и по немските интернет магазини. За това масло има подозрения, че е същото като състав с други две по-евтини масла на Шел - тук viewtopic.php?f=116&t=255530&start=2235#p4510602 съм писал за това. За съжаление очаквания анализ на BMW Twin Power Turbo 5W-30 които би трябвало да потвърди това доста се забави, предполагам тази или другата седмица трябва вече да излезе.
wenss написа:Ок. Ясна е работата. Слагам си пак Равенол. БЛАГОДАРЯ
Само за информация колега. По традиция октомври-декември от Равенол правят 20% намаление на цените на някои масла, включително и на VMP. Обаче има и някои български търговци които го продават под нормалната цена в немските магазини. Не знам дали това е за постоянно или е било само за определени количества.
- wenss
- кандидат ентусиаст
-
zaharia написа:wenss написа:Ок. Ясна е работата. Слагам си пак Равенол. БЛАГОДАРЯ
Само за информация колега. По традиция октомври-декември от Равенол правят 20% намаление на цените на някои масла, включително и на VMP.
Да благодаря, но нямам как да чакам до тогава.
Ако някой има идея от къде да го поръчам ще е от полза.