С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
В Бремен ! Колата дойде с платформа . Аз минах вече някъде към 300 , 400 километра . Ако не става да се сипва вече това нещо на маслото направо ще го сменям малко по-нататък , че ме дразни това нещо
Изпратено от моят Redmi Note 8T с помощта на Tapatalk
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
В подробности:
CERATEC просто намалява триенето (Бор и Молибден). Няма как да оправи вискозитета на маслото ако е кофти.
Може да се използва при всякакви механизми с триене, дори и трансмисии с изключение на wet-clutch (съединителите в маслена баня).
Не помага за компресията.
Не пише дали може да се ползва със старо масло или не. Така че точно тази явно може. Дълготраен ефект за 50к км пробег.
подробностите: https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000017 ... 3.0-en.pdf
Има и друга добавка: https://products.liqui-moly.com/additiv ... otect.html
Тази не е ясно на каква основа работи.
Слага се само на ново масло по време на смените или малко след смяната. Само за двигатели. (без мотоциклетите с wet-clutch)
Дълготраен ефект за 50к км пробег.
подробностите: https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000007 ... 8.0-en.pdf
CERATEC просто намалява триенето (Бор и Молибден). Няма как да оправи вискозитета на маслото ако е кофти.
Може да се използва при всякакви механизми с триене, дори и трансмисии с изключение на wet-clutch (съединителите в маслена баня).
Не помага за компресията.
Не пише дали може да се ползва със старо масло или не. Така че точно тази явно може. Дълготраен ефект за 50к км пробег.
подробностите: https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000017 ... 3.0-en.pdf
Има и друга добавка: https://products.liqui-moly.com/additiv ... otect.html
Тази не е ясно на каква основа работи.
Слага се само на ново масло по време на смените или малко след смяната. Само за двигатели. (без мотоциклетите с wet-clutch)
Дълготраен ефект за 50к км пробег.
подробностите: https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000007 ... 8.0-en.pdf
Ровичкам си днес тука и видях това масло Fanfaro 5w40 на много тънка цена . Моля мнението на по опитните колеги да кажат дали е хубаво това масло или е някакъв ментак . Гледам има и много други марки като Addinol , Тотал ( някакъв нов бранд ше кача снимка ) , Aral , wectol (също така много евтин ) . Манола го знам , че и в България е евтин , а тук в Германия го има направо в 20 литрови туби за 50 евро . Това Фанфаро пък е още по евтино , говорим за 20 литра туба за 45 евро . Какво мислите дали да пробвам за следващата смяна или да сложа нещо среден клас Лики моли , тотал и т.н. ? 

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Не знам какви са тия цени, ама 1 л. от тоя Арал в бензиностанция Арал е 25 Евро в Германия.
На бензиностанция купуват масло само хора, които са на зор.
За справка 20 литра арал струва между 70 -80 евро. Цената на повечето масла освен арала варира към 50 евро за 20 литра . Мен ме интересува дали са качествени или някакви ментета
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Как един доставчик-прекупвач гарантира за произхода на стоката си?
Най-простото е декларация/сертификат за съответствие.
Най-простото е декларация/сертификат за съответствие.
Pemco, Mannol и Fanfaro се произвеждат от една и съща фирма SCT Lubricants в Литва, много е вероятно да се продават едни и същи масла в различни опаковки. Лично не препоръчвам да се ползват в двигатели на които се държи, при условие, че на близки цени може да се вземе нещо от Aral, Total, Addinol или други. За Addinol Super Light 0540 5w-40 има много добри отзиви от германците, Aral е марка на BP, предполага се, че някои от техните масла да са същите като на Castrol който също е собственост на BP, това си е реномиран производител и е по-принцип добър избор. Total въпреки, че някои хора не го харесват - на мен не ми е ясно поради какви точно причини, също прави прилични масла и продава на много ниски цени. Разбира се, че в проверен немски магазин няма как да се продават ментета, минималните цени на маслата на изброените фирми се движат в интервала 18-20е за 5л(Aral High Tronic M 5W-40 - 22e за 4л). 20л туби също са доста евтини. Като говорим за евтини масла от реномирани производители бих добавил към горните и маслата на Fuchs и Petronas.
Последна промяна zaharia на 19 Окт 2020, 13:59, променена общо 2 пъти
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Та кой не харесва TOTAL? Има ли някой
Много ясно, че TOTAL и ARAL са много по-добър вариант от маслата, за които става дума в последните постове. Просто защото си имат собствени рафинерии и топ-инженеринг .

Много ясно, че TOTAL и ARAL са много по-добър вариант от маслата, за които става дума в последните постове. Просто защото си имат собствени рафинерии и топ-инженеринг .
- Nini0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530D
- Мечтае да кара: F16
Здравейте колеги, имам питане относно маслото на Ravenol 5w40 VST. Колата ми е с махнат дпф на 280к. мога ли да карам с това масло и то Лонг лайф ли? До сега съм сипвал 2 пъти от VMP 5w30 нямам оплакване, но от финансова гледна точка другото е по-изгодно 
Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk

Нямаш проблем колега, сулфатната му пепел е много ниска - 1,05% и се доближва до тази на среднопепелните масла. Единствения въпрос е дали ще ти допадне по-високия вискозитет.
- datchko
- ентусиаст
-
- Кара: e61 535d LCI
- Мечтае да кара: F90
Nini0 написа:Здравейте колеги, имам питане относно маслото на Ravenol 5w40 VST. Колата ми е с махнат дпф на 280к. мога ли да карам с това масло и то Лонг лайф ли? До сега съм сипвал 2 пъти от VMP 5w30 нямам оплакване, но от финансова гледна точка другото е по-изгодно
Аз съм с това масло на почти същите километри.
Вече ~7к км карам с него и съм доволен, нямам никакви проблеми.
Повече ми допада от маслото на БМВ (Шел), по-"меко" работи двигателя.
Ще чакам октомври да поръчам още от това масло, тогава обикновено пускат добри промоции.
- Nini0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530D
- Мечтае да кара: F16
Лонг лайф ли е колеги?
Nini0 написа:Лонг лайф ли е колеги?
Може ли да обясниш какво трябва да е едно масло, за да е Лонг лайф ?
- Hip-hopotam
- младши ентусиаст
-
171 страници тема и човека избухва с това питане....