Електроника във F1?

Formula 1, AMLS и всички други прояви.

Модератор: Sharo

Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Електроника във F1?

Мнение от naskoksan » 02 Юни 2003, 12:08

Вчера чух интересен коментар, на иначе доста изнервящите със нескопосани обяснения и изказвания български коментатори. Ставаше въпрос за позитивите и негативите от използването на "прекалено много" електроника в булидите.
Мисълта ми беше, че се говореше за това дали да се ограничи и до колко използването на толкова много компютри в колите, които да подпомагат пилотите.
Вярно от една страна се намалява много ролята на пилота в управлението на колата по пистата, а както и на механиците в работата по настройките. Специално ми е интересно дали наистина се свежда до минимум използването на уменията на пилота за спечелване на състезание. Дали наистина тази електроника подпомага толков много пилота?
Лично аз мисля че доста засилва уменията на човека зад волана, но всъщност май не е наистина така защото, общо взето всички булиди разполагат с еднаква електроника, а пак има огромна разлика в пилотирането, нямам передвид като бързина защото булидите на различните отбори са с много различни показатели, нямам също предвид и стила на каране на различните пилоти, ясно е че има огромна разлика в уменията им.
И друго дали една такава забрана на високите технологии няма да бъде в ущърб на развитието на същите в серийните автомобили зашото както знаем много технологии от Ф1 се внедряват в серийното производство.
Все пак забраната на тези технологии може да направи състезанията малко по-непредвидими, което може би целят и хората от ФИА защото може би за тях е по-важна популяризацията и печалбите от този спорт отколкото приноса му в други сфери на човешкото развитие! ех че философски прозвучах :wink: :lol:
А дали има и разлики в самите електроники в различните булиди?
Мился че може да се получи добра тема за разговор ако има хора просветени по въпроса и дадат повече информация за тези технологии :lol: :lol: :lol:

Назад към BMW и моторните спортове