ГП на Бразилия 21.10.2007
Модератор: Sharo
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
Люис Хамилтън свали вокалистката на "Пусикет Долс"
Най-добрият дебютант във Формула 1 Люис Хамилтън има ново гадже. Това е не по-малко известната вокалистка на групата "Пусикет Долс" Никол Шерцингер. Съдбата ги срещна онзи ден на Европейските награди на MTV. Певицата направи зашеметяващо изпълнение на церемонията, при което циците й едва не изхвърчаха от деколтето. Тогава пилотът на Макларън възкликнал пред компанията си: "Тая е толкова яка, нали?!" Някой се погрижил това да стигне до ушите на Никол и 29-годишната дама поканила 7 години по-младия Хамилтън във ВИП бара зад сцената. Младият британец я обсипал с комплименти, а тя му позволила да я прегърне през кръста. Много скоро двамата решили, че мястото е прекалено шумно, и отпрашили в неизвестна посока.
По-късно двойката била забелязана в бара на хотела, в който били отседнали. Хамилтън и Никол обърнали по няколко питиета и излезли от заведението към 4 ч. сутринта. На следващия ден Люис се появил в добро настроение, като пресрочил с няколко часа престоя си в хотела.
Уилямс предупредиха Макларън: Розберг е наш
Нико Розберг няма да бъде допуснат да премине в отбора на Макларън, предупредиха от отбора на Франк Уилямс. В Макларън отчаяно се нуждаят от заместник на напусналия преди няколко дни Фернандо Алонсо. Розберг, който е считан за един от най-талантливите пилоти на решетката, е сред най-добрите оферти за "сребърните стрели", но в Уилямс все още не подкрепят евентуалния му трансфер в екипа на Рон Денис.
През вчерашния ден Люис Хамилтън призна за трима пилоти, с които с удоволствие би си партнирал. Нико Розберг, Хейки Ковалайнен или Адриан Сутил биха паснали прекрасно на неговия отбор, смята британската звезда.
"Нико има договор с нас до края на 2008 г., като има опция и за 2009, заяви директорът на Уилямс Патрик Хед. – Имаме планове догодина да започнем сезона с Нико като пилот №1 и няма да сме заинтересовани от оферти от Макларън. Те са отбор, който е в състояние да предложи много високи заплати, но нашата цел ще бъде да заздравим екипа ни."
Според специалиста Макларън трябва да се отправят към услугите на бивш световен шампион
"Защо Макларън да не предложат на Михаел Шумахер? Михаел все още е във форма и мисля, че му е скучно само да виси по стените на боксовете", завърши той.
Макларън вадят новия си болид през януари
Новият болид на Макларън за Сезон 2008 MP4-23 ще бъде официално представен през втората седмица на Януари, обявиха от базирания в Уокинг, Великобритания отбор. Шефът на екипа Рон Денис разкри тази информация през вчерашния ден в Щутгарт по време на специална церемония на партньорите на Макларън от Мерцедес-Бенц.
Официалното откриване ще се състои няколко седмици след преминалата експертиза на ФИА около легалността в действията на екипа при построяването на новия болид. Тези превантивни мерки на Федерацията са следствие от шпионската сага, разразила се между отборите на Ферари и Макларън по-рано през тази година.
ФИА ще се произнесе по случая на 7 декември.
"Ще следим Макларън да не използват елементи, взаимствани от Ферари. Ако те си позволят да го направят, ще предприемем съответните мерки", заяви наскоро президентът на ФИА Макс Мозли.
В Макларън уверяват, че ще съдействат на официалните лица в процеса. Британците не са притеснени и са на мнение, че догодина отново ще бъдат на топ ниво.
"Оптимисти сме и очакваме още един много силен сезон", допълни Рон Денис.
Уилямс представят новия си болид веднага след Нова година
Отборът на Уилямс планират да представят новия си болид в началото на 2008 година. Базираният в Гроув, Великобритания тим излъчи тазгодишния си болид FW29 през февруари, само няколко седмици преди началото на първото състезание в Австралия.
В специален доклад на екипа за представянето му през този сезон се споменава, че FW30 ще дебютира по-рано, за да могат по-бързо да бъдат изчиствани проблемите с издръжливостта, които предизвикваха най-много главоболия на "бяло-сините" през изминалата година.
Глок се надява на място в Тойота
В оформилата се сага около новия шампион в GP2 Тимо Глок, отборите на БМВ и Тойота, които искат да го привлекат през следващия сезон, все още не могат да уредят сметките помежду си.
Германецът е изправен пред въпроса дали ще успее да премине в отбора на Тойота през следващия сезон, като решението на този казус може да бъде дадено единствено от тима на БМВ-Заубер, където Тимо Глок бе тест-пилот през тази година.
Шефът на БМВ Моторспорт Марио Тайсен заяви преди няколко дни, че няма намерения да прекратява договора на Тимо с БМВ. Според него 25-годишният германец е огромна инвестиция в бъдещето за баварците. По този начин бе загатнато, че евентуалният трансфер на Глок на мястото на напусналия Ралф Шумахер в екипа на Тойота ще бъде провален.
"Някои трябва да разберат, че хората се нуждаят да получат най-доброто, което им се предлага, заяви видимо раздразненият пилот. – Беше ми предложено от друг водещ отбор във Формула 1 да се състезавам за тях догодина, а това е нещо, което БМВ не могат да ми предложат, така че се надявам, че те ще променят решението си да не ме задържат."
Бриаторе с оферта към Алонсо да се върне в Рено
Испанските медии предадоха през днешния ден, че Рено са готови с нов договор за двукратния световен шампион Фернандо Алонсо. Лично Флавио Бриаторе се е срещнал с адвокатите на тима, с които е уговорил клаузите по новия контракт на Алонсо, който се предполага, че е за поне две години.
"Имам план за бъдещето на Фернандо. Ако неговото желание съвпадне в нашето, този план може да се осъществи. Знам, че той все още може да даде много на Рено. Но споразумение за
едногодишен договор не съвпада с нашия проект за по-голям период от време", коментира Бриаторе, който ясно илюстрира амбициите на француците.
Испанският пилот прекрати договорните си отношения с Макларън в петък, след като остана трети в класирането при пилотите във Формула 1 този сезон.
"Marca" предполага, че завършилият на трета позиция в класирането при пилотите за тази година, вече е отхвърлил предложение на Тойота.
Освен японския гигант в борбата за Алонсо се включиха още БМВ-Заубер, Ред Бул и Уилямс.
Според други публикации Алонсо имал намерения да се присъедини към по-малък отбор догодина, преди евентуалния му трансфер във Ферари през 2009 година.
"AS" спекулира с това, че Ред Бул са най-сигурният вариант за Алонсо с предложен договор за една година.

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Макларън не бързат да търсят заместник на Алонсо
Отборът на Макларън-Мерцедес няма намерение да прибързва с подписването на договор с бъдещия заместник на напусналия преди няколко дни Фернандо Алонсо. Бившият му съотборник Люис Хамилтън заяви, че се надява шефовете му да изберат „отборен играч”.
“Нямам представа кой ще бъде мой съотборник, можем само да гадаем. Мисля, че Ник Хайдфелд вече подписа с БМВ, така че ни остават Нико Розберг и Ейдриън Сутил като варианти”, сподели Люис. „Те са фантастични пилоти и ги познавам много добре. Ако мога да избирам, откровено не знам кой бих предпочел, но съм убеден, че се нуждаем от „отборен играч”.
Един от босовете на отбора Мартин Уитмарш, заяви, че няма да бързат с обявяването на новото попълнение на тима за сезон 2008.
“Смятам, че сега е по-добре да обсъдим как стоят нещата на пазара на пилотите и да не бързаме. Има няколко варианта, но повечето имат договори и няма да преговаряме с тях, докато не бъдат свободни”, завърши Уитмарш.
В същото време според медиите в Германия, напусналият Тойота Ралф Шумахер признал, че има желание да кара за „Сребърните стрели”. От Макларън заявиха обаче, че той не влиза в плановете им.
Хамилтън обеща титла догодина
Пилотът на Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън, който изпусна титлата с една точка, след като водеше до последния кръг в Бразилия, е ентусиазиран да повтори невероятното си представяне от първия си сезон, но този път като шампион прес 2008 година.
"През първия си сезон във Формула 1 постигнах много повече, отколкото съм си мечтал преди една година. Трябва да благодаря за невероятната подкрепа от страна на отбора и на феновете ми. Благодаря ви от цялото си сърце”, сподели Хамилтън. „Вярвам, че следващата година ще бъдем още по-силни. Обещавам на всички колеги от Мерцедес-Бенц, че пак ще се боря за титлата, но този път ще я спечеля. Чувствам се много уверен като член на семейството, а също и от подкрепата на Мерцедес, която получавам”, завърши англичанинът.
Михаел Шумахер подписва с Макларън ?
Един от босовете на Уилямс, Патрик Хед, направи сензационно изказване, като заяви, че шефът на Макларън-Мерцедес Рон Денис може да убеди седемкратния световен шампион Михаел Шумахер да се върне във Формула 1, само година след като се отказа от спорта.
"Денис е голяма лисица и няма да се учудя, ако убеди Шумахер да се върне. Той още е във форма и вече сигурно му е скучно да наблюдава отстрани любимия си спорт”, заяви Хед.
Бившият пилот от Формула 1 Ханс Щук също коментира темата: „Убеден съм, че Михаел може винаги да победи Хамилтън, той притежава всичко - талант, психика и физически данни.”
Алонсо не е напуснал, а е уволнен от Макларън ?
Спортният-директор на Мерцедес-Бенц Норберт Хауг отказа да опровергае спекулациите, според които Фернандо Алонсо не е напуснал отбора по собствено желание, а е бил уволнен. В обръщението към медиите миналия петък от отбора съобщиха, че раздялата с испанеца е била по взаимно съгласие. Веднага след това се появиха слухове, че договорът на Фернандо е бил прекратен от страна на „Сребърните стрели” заради лошото му отношение към отбора.
“Няма да коментирам дали това е вярно или не”, коментира кратко Хауг.
Слуховете за Шумахер са пълен абсурд, отсече мениджърът на Пилето Вили Вебер
Мениджърът на Михаел Шумахер Вили Вебер определи наскоро излезлите слухове за трансфер на седемкратния световен шампион в отбора на Макларън за абсурдни. Тези спекулации бяха пуснати от съсобственика на Уилямс-Тойота Патрик Хед, който в края на миналата седмица заяви, че няма да пуска пилота си Нико Розберг в Макларън на мястото на напусналия Фернандо Алонсо. Тогава Хед предложи Шумахер за евентуален заместник на напусналия двукратен шампион.
Според Вебер, който бе неотлъчно от Михаел още от началото на кариерата му в Джордан, това е неосъществимо.
"Това е пълен абсурд и не е възможно. Михаел има договор с Ферари и върши работа, която му е приятна, заяви Вебер. – Ферари ще бъдат наши партньори през идните години. Ако все пак отново го поблазни мисълта да се върне зад кокпита, което е крайно съмнително, то Ферари ще бъде неговият единствен избор."
Шумахер се отказа от активна състезателна кариера през 2006 година, като сложи край на 11-годишна кариера с Ферари. Най-титулуваният пилот в историята бе гост на няколко състезания през изминалия сезон, като играеше ролята на съветник в Скудерията

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Хамилтън ще продължи битката с Алонсо и догодина
Пилотът на Макларън Люис Хамилтън заяви, че ще продължи битката с бившия си съотборник Фернандо Алонсо и през следващия сезон. Младият англичанин е амбициран да работи още по-усърдно, за да постигне детската си мечта – световната титла във Формула 1. Новата звезда в Гран при има пълно доверие на своите шефове, които трябва да изберат заместник на напусналия Алонсо.
“Много съм щастлив от работата си в тима и се надявам още дълго да остана тук. Желая всичко най-добро на Фернандо и се надявам където и да продължи кариерата си, да го направи успешно. Сигурен съм, че ще продължим битката помежду ни на пистата и следващия сезон”, сподели Люис. „Не ме интересува с кого ще бъда съотборник през следващата година. Това е решение на отбора и ще се съглася с всеки техен избор”, завърши англичанинът.
Марио Тайсен все още се учи във Формула 1
Босът на БМВ-Заубер д-р Марио Тайсен заяви, че все още има какво да научи във Формула 1, въпреки че е в спорта от дълги години. Отборът на баварците завърши на втора позиция при конструкторите през 2007 година, още след втората си сезон като самостоятелен тим. За това помогна и изхвърлянето на Макларън-Мерцедес от отборното класиране заради използване на секретна информация на Ферари.
"С новия отбор изпаднах в ситуации, в които не съм попадал досега след толкова години в моторспорта”, сподели Тайсен. „Като пример мога да дам инцидента с Роберт Кубица по време на Гран при на Канада, след който всички бяхме много притеснени за него, но всичко мина добре. Такива моменти са много трудни, но след като ги преживееш, ставаш по-силен”, завърши германецът.
Книгата на Хамилтън вече е на пазара
Автобиографичната книга на Люис Хамилтън “Lewis Hamilton, My Story” вече е на пазара в Европа и може да се закупи от многобройните му фенове. Изданието разкрива любопитни подробности за младия пилот и връща читателите още в първите години на състезателната му кариера. В нея се разказва и за семейството на Хамилтън и по-специално за баща му Антъни. Той е трябвало да работи на три места, за да подпомага с финансови средства кариерата на своя син. На премиерата Хамилтън призна, че книгата не е написана, за да създава нови скандали с бившия му съотборник Фернандо Алонсо. В нея са описани и подробностите от взаимоотношенията му с двукратния световен шампион. Британецът обяви още, че няма да напише нова финална глава, ако на 15 ноември ФИА реши да му даде още точки, заради евентуалната дисквалификация на колите на БМВ-Заубер и Уилямс. Така Хамилтън може по служебен път да стане световен шампион.
“Сега съм много зает и не мисля за това. Сезонът завърши. В книгата е описано всичко за това какво се случи през 2007 година. Вече се готвя за следващия сезон и пожелавам успех на Алонсо”, коментира новата звезда на Формула 1.
Забележително представяне на Михаел Шумахер в MotoGP тест
Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер учуди публиката на пистата във Валенсия, като записа силни времена с мотоциклета “Дукати” на световния шампион за тази година в MotoGP Кейси Стоунър. Гостите на събитието тестваха мотоциклетите на пистата във Валенсия (Испания). “Пилето” постигна близки времена до постижението на победителя от надпреварата за Гран при на Валенсия Дани Педроса. Шуми изостана само на 5 сек, след като навъртя 58 обиколки.
38-годишният германец бе облечен с оранжев екип и черна каска, като показа, че карането му се е подобрило от последния тест с мотоциклет "Дукати" от 2005 г.
"Последния път, когато теставах бях с 15 сек по-бавен на обиколка. Доволен съм от постижението си, защото и с 10 сек по-бавно време от най-бързата обиколка на пистата щеше да е много добре”, сподели Шуми. „Правя тези тестове за удоволствие, не за да се състезавам. Сравнението с Формула 1 е все едно да си на земята и да отидеш до Луната”, завърши той.
Шумахер ще тества за Ферари в Испания
Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер ще тества за отбора на Ферари в предстоящите тестове между 13 и 15 ноември на пистата „Каталуния” в Испания. Шуми се отказа от спорта миналата година, след като кара за „Черните кончета” от Сезон 1996. Той опроверга слуховете, че ще замени в Макларън-Мерцедес напусналия Фернандо Алонсо.
Вчера във Валенсия “Пилето” направи тест с мотоциклет “Дукати” от MotoGP и заяви, че няма да тества болида на Ферари само за удоволствие, а ще работи по настройките за сезон 2008, когато тракшън контролът ще бъде премахнат.
“Радвам се, че ще мога да помогна на отбора”, коментира Шумахер.
Британци тестват за Макларън на "Силвърстоун"
Двама млади британски пилоти ще направят тестове днес за отбора на Макларън-Мерцедес на пистата "Силвърстоун" в Англия, съобщиха от отбора. 21-годишният Поул ди Реста и 23-годишният Оливър Ярис ще завъртят по 20 обиколки като награда за спечелването на наградата на “Макларън Аутоспорт BRDC” за 2004 и 2005 година.
И двамата младоци ще карат спецификацията MP4-21 за 2006 г., като официалният тестер на отбора Педро де ла Роса ще бъде на разположение на двамата британци със съвети и указания.
Тойота с високи очаквания за новия сезон
Шефът на шаситата в отбора на Тойота Паскал Васелон изрази голяма надежда в новия модел TF108, който ще дебютира догодина. Базираният в Кьолн, Германия отбор регистрира пореден много слаб сезон през изминалата година и така и не оправда високите средства, които се наливат в разработката на болидите.
"Колата ни през 2008 година ще бъде много различна, заяви Васелон. – Не бих казал „революционна”, защото тенденциите се променят постояно, например – човек от безкрайно глупав, не може да се превърне в интелигентен моментално. Така че, имайки това впредвид, нашата кола ще бъде естественият резултат от опита, който натрупахме през последните години."
Люис напълно спокоен за бъдещето си в Макларън
Звездата на Формула 1 през изминалия сезон Люис Хамилтън не изпитва каквито и да е притеснения около бъдещето си в Макларън-Мерцедес. Той по-рано през тази седмица заяви, че гласува пълно доверие на шефовете си, затова че ще намерят подходящ заместник на напусналия Фернандо Алонсо. Британецът неколкократно отправяше предупреждения към бъдещия си съотборник, че е готов да даде всичко от себе си, за да го победи и да бъде над него в представянията си.
Хамилтън е спокоен, че отборът е напълно зад него и че ще го подкрепя в предстоящото му нападение на световната титла във Формула 1. Съотборникът му, който и да е той, няма да спре устрема му, отбеляза "Черната перла".
"Няма значение кой ще ми е съотборник, ще се боря на всяка цена, коментира Люис. – Доказах, че мога да се боря с двукратния световен шампион Фернандо Алонсо, готов съм да го докажа и на всеки един друг. Битката догодина ще бъде много интересна и съм подготвен за нов много тежък сезон."
Индиец тества за Ред Бул
Отборът на Ред Бул е поканил за участие в следсезонната си подготовка пилота от GP2 Карун Шандок. 23-годишният индиец ще стъпи в болид от Формула 1 за първи път на тестовете, които ще се проведат на пистата в Каталуния след седмица. Най-доброто постижение на родения в Мадрас пилот е победа на "Спа-Франкоршамп" в GP2 по-рано през тази година.
"Този тест ще бъде като сбъдната мечта за мен, заяви той. – От четиригодишен мечтая да застана зад волан на болид от Формула 1. Искам да благодаря на семейството си, на Ред Бул и на всички, които ме подкрепяха през последните години."
Бътън очаква "освежаване" през 2008 г.
Звездата на Хонда Дженсън Бътън е сигурен, че катастрофалният за отбора му Сезон 2007 ще помогне на тима да осъзнае истинските си възможности. Британецът, който постигна първата си победа през 2006 г., записа едва шест точки в 17 състезания, доказвайки, че пакетът, който му предоставиха от Хонда, бе пълно разочарование.
Хонда, които бяха вицешампиони при отборите през 2004 г., не успяха да изплуват от морето с проблеми и се оставиха да бъдат надигравани от сателитния си отбор Супер Агури, който остана 2 точки по-назад в класиране то при конструкторите.
Въпреки тежката година обаче, Бътън e уверен, че нещата ще се променят в негова полза.
"Не е нужно да казваме, че 2007 беше тежка година за нас, коментира разочаровано Бътън. – В такава ситуация обаче обикновено човек може да прецени истинските си възможности. Трябва да се справим заедно с тежкото положение, да запазим мотивация и да даваме всичко от себе си, за да подобрим качествата на болида. Бях доволен, че успяхме да спечелим точки, когато другите разполагаха с по-бързи коли от нашите. Да се бориш в задната част на решетката не е особено приятно чувство. Във втората част от сезона обаче успяхме да подобрим представянето си и особено в състезанията в Турция, Италия и Китай изпреварвахме много болиди, а това като цяло подобрява пилотирането и вдъхва увереност", коментира Бътън.
Ковалайнен покри пълна дистанция на маратона в Ню Йорк
Пилотът на Рено Хейки Ковалайнен успя да пробяга пълната дистанция на маратона в Ню Йорк, който се проведе през изминалата неделя. Финландецът се подготвяше за това събитие в продължение на месеци, като накрая успя да покрие разстоянието за 3 часа, 36 минути и 56 секунди. Това му постижение му отреди, респектиращото, 5370-то място в крайното класиране.
Пилотът от GP2 сериите Лукас ди Граси също взе участие и финишира 4848-ми.
От пилотите във Формула 1 само Ярно Трули е взимал участие в маратона през 2000 година, когато покрива разстоянието за повече от 4 часа.
Де Феран, Шумахер и Маса обединяват сили в картинг състезание
Победителят в легендарната надпревара Инди 500 Жил де Феран ще прекъсне своята почивка, за да вземе участие в картинг състезание със седемкратния световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер и звездата на Ферари Фелипе Маса. Събитието ще се проведе на трасето "Инглесес" в Бразилия на 24-ти и 25-ти ноември. "Жил винаги е бил страхотен пилот, коментира Маса. – Бъдете сигурни, че той бързо ще си припомни как се кара картинг. Няма съмнение, че ще дойде с презумпцията да спечели."
Розберг и Накажима остават в Уилямс и догодина
От отбора на Уилямс-Тойота официално потвърдиха днес, че Нико Розберг и Казуки Накажима ще бъдат техни титулярни състезатели през 2008 година. Така оконачателно отпадна възможността Розберг да стане съотборник на Люис Хамилтън в Макларън. Германецът ще кара трети пореден сезон за тима на Сър Франк, докато 22-годишният Накажима за първи път в своята кариера ще започне като титуляр. Японецът заменя в екипа Александер Вурц, който реши да прекрати състезателната си кариера преди два месеца. Накажима има един старт във Формула 1 в последния кръг в Бразилия, когато завърши десети.
Алонсо все по-близо до Рено
Бившият пилот на Макларън-Мерцедес Фернандо Алонсо е все по-близо да завръщане в Рено, съобщават световните медии. Вариантът Ред Бул също не е за изключване, но вече е почти сигурно, че двукратния шампион отново ще кара за французите. Шефът на Рено Флавио Бриаторе първоначално притискаше испанеца за двегодишен договор. Алонсо обаче успял да си уреди клауза, спорд която, ако от Рено не изпълнят определени критерии за способностите на колата, ще може да напусна само след един сезон. Така според изданието “Marca”, Алонсо можел да стане пилот на Ферари през 2009 година. Съотборник на Алонсо догодина ще е сегашният тестер Нелсън Пикет-младши, а Хейки Ковалайнен ще замести Алонсо в Макларън. За Джанкарло Фисикела вече нямало място и той щял да бъде освободен от Рено.
Шансовете на Продрайв за участие догодина са минимални
Шансовете на новия 12-ти отбор във Формула 1 Продрайв за участие в шампионата догодина са вече изключително минимални. През 2006 година, екипът на Дейвид Ричардс спечели място на стартовата решетка, след като ФИА организира специален конкурс. Първоначалната идея на Ричардс беше, отборът да използва шаси и двигател на Макларън-Мерцедес. Както е известно, т.нар. “клиентски шасита” най-вероятно ще бъдат разрешени от Сезон 2008. Новият договор “Конкорд”, който регулира търговските и рекламни права във Формула 1 все още не е изготвен, а сегашният изтича в края на тази година. Заради много неясноти около спортните правила, не се знае дали по-малките отбори вече ще имат възможността да закупят напълно легално шасита на по-големите тимове. От Продрайв са изпратили молба до ФИА, за участие от средата на следващия сезон, но федерацията е отказала. Така вече почти няма време за създаване на екип и цяла структура от Ричардс и компания и участието им във Формула 1 е поставено под въпрос.
Накажима: Искам да съм най-добрият японец във Ф1
Днес отборът на Уилямс-Тойота обяви официално, че 22-годишният Казуки Накажима ще е титуляр през 2008 година. Японецът заменя в екипа Александер Вурц, който реши да прекрати състезателната си кариера преди два месеца. Накажима има един старт във Формула 1 в последния кръг в Бразилия, когато завърши десети. Младият състезател обяви открито амбицията си да засенчи Такума Сато, а в по-късен етап да се превърне в най-добрия японски пилот в историята.
“Моята цел е да се превърна в най-добрия японски пилот. За да постигна тази цел, трябва да дам всичко от себе си. Догодина ще се борим с Уилямс са по-предните места. С Нико ще сме много добър екип”, коментира Накажима.

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Бриаторе: Алонсо да си беше останал в Рено
Босът на Рено Флавио Бриаторе заяви, че за Фернандо Алонсо било много по-добре да остане в Рено, вместо да се присъединява към Макларън миналата година. Италианецът добави, че Фернандо не е очаквал отношението и политиката към него да бъдат толкова негативни преди преминаването си при „Сребърните стрели”.
“Това при мен нямаше как да се случи. Аз работя по напълно различен начин. Държа всичко да е прозрачно”, сподели Флавио. „Когато Рикардо Патрезе (италианецът кара за Бенетон като съотборник на Шумахер под ръководството на Бриаторе бел.р.) се оплакваше, че колата му е по-бавна от тази на Шумахер, казвах на отбора да му дадат болида на Михаел и да го пращат на пистата”, завърши италианецът.
Испанската преса твърди, че бъдещето на Алонсо в Рено ще се реши до началото на следващата седмица.
Де ла Роса готов да замени Алонсо
Тест-пилотът на Макларън-Мерцедес Педро де ла Роса заяви официално, че е готов да замени напусналия Фернандо Алонсо. Де ла Роса смята, че има нужния потенциал да направи крачка напред в кариерата си. Той сподели това, след като от Уилямс обявиха, че Нико Розберг остава в отбора за сезон 2008, и отхвърлиха слуховете, че той може да стане съотборник на Люис Хамилтън.
"Ако отборът има нужда от пилот, аз съм насреща", заяви Де ла Роса. „В момента тимът не бърза с решението си за нов пилот, а също и аз. Едно е сигурно, имам договор за още две години и бъдещето ми е свързано с Макларън”, завърши той.
ФИА продължава инспекцията на новия болид на Макларън
От ФИА заявиха, че ще продължат да инспектират новия болид на Макларън за сезон 2008. Екип от независими висококвалифицирани експерти ще наблюдава отблизо работата на отбора по новата кола и дали са използвани данните на Ферари. Резултатите, събрани от инспекторите, ще бъдат предадени на Световния автомобилен съвет на федерацията на 7 декември. В началото на тази седмица представители на ФИА са посетили фабриката на Макларън в Уокинг (Великобритания). Според медиите на Острова, експертите са взели дискове с информация за колата на британците. Те вече се анализират, за да се разбере дали данните в тях имат нещо общо с болида на Ферари от този сезон.
“Няма да коментираме подробности от разследването, преди то да завърши, коментира говорителя на ФИА”
От страна на отбора на Макларън също отказаха коментар, като заявиха, че ще изчакат от ФИА да съобщят официално резултатите. През септември „Сребърните стрели” бяха изхвърлени от конструкторския шампионат заради използване на секретна информация от Ферари и бяха глобени с 100 милиона долара. В същото време президентът на ФИА Макс Молзи намекна, че ако се докаже използването на елементи на Ферари в новия болид на Макларън отборът няма да бъде дисквалифициран през 2008 година.
“По-скоро Макларън ще започнат шампионата с определен брой минус точки. Все още обаче няма доказателства, че са използвали информацията на Ферари в новата си кола”, заяви Мозли.
Агент на Алонсо се среща с босове на Ред Бул
Отборът на Ред Бул още е в надпреварата за подписа на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо. В испанската преса излезе информация, че агентът на испанеца Луис Гарсия се е срещал с боса на Ред Бул Дитрих Матешиц и съсобственика Герхард Бергер в Мадрид. Тимо Глок договори място в Тойота и така слуховете за преминаване на Алонсо при японците се оказаха безпочвени. Възможен вариант за преминаването на Фернандо в Ред Бул е Дейвид Култард да отиде в Торо Росо, заради възможното оставане на четирикратния шампион Себастиан Бурде в „Чемпкар” сериите за още една година.
Алонсо не съжалява за престоя си в Макларън
Бившият пилот на Макларън-Мерцедес Фернандо Алонсо смята, че не е направил грешка, като е преминал от шампионския тима на Рено при британците в края на миналата година. Тази година испанецът записа четири победи и се бори за титлата до последния кръг на шампионата, но миналата седмица заяви, че напуска заради лошите си отношения с босовете на Макларън.
"Този сезон имах възможността да спечеля титлата, така че от тази гледна точка напускането ми на Рено е било добро решение. Отборът свърши прекрасна работа. Имах най-добрата кола и шанса да се боря за титлата, която загубих само за една точка”, заяви Фернандо. „Извън пистата, както всички знаят, имах доста търкания с шефовете, но това се случва на всяко работно място. Ще запомня годината с четирите си победи, някои от които на писти, на които не бях печелил, като „Монца” и „Монако”. Научих си урока добре и за следващата година ще атакувам титлата отново”, завърши испанецът.
ФИА привика Рено за новия шпионски скандал
Международната автомобилна федерация (ФИА) привика шефовете на Рено пред Световния автомобилен съвет в Монако на 6 декември по повод обвиненията на Макларън. Както е известно, от екипа на Рон Денис твърдят, че разполагат с доказателства срещу Рено, които могат да взривят нов шпионски скандал във Формула 1. Скандалът е свързан с преминаването на техен инженер във френският тим. Адвокатите на британския отбор се надяват да убедят ФИА, че части от охладителната и електрическата им система, окачването, хидравликата и др. са копирани от екипа на Рено след напускането на специалиста. Повод за тези съмнения е преминалия от Макларън в Рено механик Фил Макерет, който според обвиненията, е взел три диска с техническа информация за болида на британците.
Шефът на Рено Флавио Бриаторе напълно отрече обвиненията и каза, че е спокоен преди заседанието на ФИА. Французите съобщиха официално, че оказват пълно съдействие на федерацията и не се притесняват от санкции.
Хамилтън: Без тракшън контрол ще е по-интересно
Пилотът на Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън призна, че очаква с нетърпение следващия сезон да се състезава без тракшън контрол. Както е известно, през 2008 година ФИА забранява системата, която подпомага пилота особено в завоите и предотвратява превъртането на гумите. Тракшън контролът бе разрешен през 2001 година, след като дълги години имаше съмнения, че отборите масово го използват нелегално.
“Ще бъде интересно. Не съм бил в кола на Формула 1 без тракшън контрол, освен в загряващите обиколки. Обичам предизвикателството. Карал съм без тази система в GP2 и Формула 3. Не съм сигурен, че състезанията ще станат по-атрактивни, но ще е по-трудно. Грешките ще стават повече, но ние сме професионалисти.

- |`oTuH
- ентусиаст
-
- Кара: 2005 E61 525d
- Мечтае да кара: просто да кара...
- Детайли за колата: <3
хаха бахти шегата Шумахер в МкЛарън... хахахахахаха
опазил Господ...
иначе Шумахер се връща за двуседмични тестове във Ферари по време на паузата
иска ми се Алонсо във Ферари
опазил Господ...
иначе Шумахер се връща за двуседмични тестове във Ферари по време на паузата

иска ми се Алонсо във Ферари

4 8 15 16 23 42
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Президентът на Рено: Още няма нищо официално с Алонсо
Президентът на Рено Карлос Госън коментира възможното завръщане на Фернандо Алонсо, който стана два пъти световен шампион с французите. В испанската преса се появи информация миналата седмица, че от Рено са представили на Алонсо предварителен договор, с поставен в него краен срок, изтичащ след няколко дни.
"Не сме съобщили за подобен трансфер, защото още няма нищо официално”, сподели Госън. „Единствените изисквания на Фернандо са да се състезава и да печели”, завърши французинът
Хамилтън с приза "Златен волан"
Наградата “Златен волан” за високи постижения през 2007 г. бе връчена от германския таблоид „Bild” на пилота на Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън. Един от най-престижните автомобилни призове в Европа бе даден на англичанина в Берлин от бившия световен шампион Мика Хакинен.
"Много съм щастлив да бъда тук днес, представяйки Мерцедес-Бенц. За мен е чест да получа тази награда”, сподели Люис. „Заслугата не е само моя, имах фантастичен отбор зад мен през цялата година. Независимо че изпуснахме титлата в последното състезание, сезонът надмина всичките ми очаквания”, завърши англичанинът.
Фисикела си търси нов отбор
Пилотът на Рено Джанкарло Фисикела вече обмисля варианти за бъдещето си при положение, че Фернандо Алонсо подпише с французите, заяви мениджърът на италианеца Енрико Занарди. Фернандо напусна Макларън миналата седмица и босът на Рено обяви, че вече е предложил договор на двукратния световен шампион.
"Ситуацията около бъдещето на Фисикела ще се изясни, когато от Рено вземат решение”, сподели Занарди. “Въпрос на време е и когато това стане, ще знаем повече. За всеки случай ние вече започнахме да се оглеждаме за оферти", завърши той.
Спират държавната издръжка на "Силвърстоун"
Британският спортен министър спря държавното финансиране на провежданата на писта „Силвърстоун” Гран при на Великобритания. Гари Сътклиф посети трасето вчера, за да се запознае с новите планове за подобрение на пистата, представени от собствениците „British Racing Driver’s Club”.
“Всички искаме британската Гран при да продължи да се провежда тук. Но не можем да продължим държавната издръжка на „Силвърстоун”, заяви министърът, след като бе повозен от световния шампион от 1996 г. Деймън Хил.
Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун критикува от дълго време родната писта, заради лошата й инфраструктура, която може да коства бъдещето й след изтичане на договора след 2009 година.
Филип Айлънд може да смени "Албърт Парк" в Австралия
Австралийската писта “Филип Айлънд” е изразила готовност да домакинства на състезания от Формула 1. Както е известно, от години “Албърт парк” страда от финансови проблеми и надпреварата за Гран при на Австралия може да спре да се провежда в Мелбърн. Генералният директор на фирмата, собственик на “Филип Айлънд”, Андрю Фокс, заяви, че има желание да реконструира трасето, за да отговаря на изискванията на Формула 1.
"Имаме да свършим още много работа, за да отговаряме на стандартите на Формула 1”, сподели Фокс. „Мога обаче да гарантирам, че ще ги постигнем, защото разполагаме с една от най-добрите писти в Австралия”, завърши той.
"Филип Айлънд" вече е приемала кръгове от MotoGP шампионата, а Фокс призна, че им трябва 10-годишен договор с ФИА, за да оправдаят разходите по реконструкцията на пистата. Плановете са за построяване на петзвезден хотел със 166 стаи и над 500 отделни вили за ВИП гости и голф игрище.
Ако проектът бъде одобрен следващата година, пистата може да бъде готова за 2011 г., когато договорът на “Албърт Парк” изтича.
Деймън Хил: Сагата с Рено ще навреди на Ф1
Бившият световен шампион Деймън Хил изказа мнение по новата шпионска сага във Формула 1, този път свързана с отбора на Рено, като заяви, че поредните спекулации могат да навредят на имиджа на спорта.
Французите са поканени на преслушване от комисията на Световния автомобилен съвет през следващия месец, който ще решава дали Рено не са използвали интелектуална собственост на Макларън. Британците бяха осъдени да платят глоба в размер на 100 милиона долара, заради използване на информация на болидите на Ферари.
Преди да коментира действията на Макларън и Рено, Хил се върна към началната фаза на шампионата през изминалата година и отправи поглед към легалността на действията на Скудерията.
"Защо на Ферари бе отправено единствено устно предупреждение затова, че спечелихха състезание с нелегален елемент в автомобила си ("подвижен под" в ГП на Австралия бел. р.), реторично попита Хил в изказване пред медиите на Острова. - Във Великобритания ние гледаме доста изискано на спорта и сме политически настроени. Ако развоят на събитията не се води по ясно регламентиран и точен начин, то ние просто ще спрем да гледаме (визирайки феновете в Англия и Шотландия като цяло). Неяснотата в този спорт е проблем, който съществува от дълги години."
Деймън е убеден, че неговото слово достига масовата аудитория и много хора го подкрепят в това му мнение.
"Гласът ми не е глас в пустиня. Тук има много хора, които милеят за този спорт. Ние искаме той да бъде честен, за да привлича още хора. Само че, ако допускаме епизоди, като този през лятото (сагата между Макларън и Ферари бел. р.), то нещата не отиват на добре", допълни той.
Световният шампион за 1996 г. все пак не пропусна да отчете драматизма в събитията на пистата през изминалата година.
"Последният сезон бе един от най-добрите на Формула 1 от дълго време насам и то вероятно, защото четирима пилоти бяха в борбата за титлата. Това допринесе за огромния интерес. Ф1 не се нуждае от противоречия и задкулисни неразбирателства", коментира Хил.
Хил обаче все пак не може да си обесни правилата по които ФИА решава да накаже отборите при подобни ситуации.
"Бих искал да разбера как случая между Ферари и Тойота (Когато служител на Тойота бе обвинен в индустриален шпионаж - бел.р.), който в крайна сметка се решаваше в съда, не доведе до каквито и да е санкции, подобни на тези, които бяха наложени на тима на Макларън?", обясни Хил.
"Останахме със странното впечатление, че отношението към Макларън бе малко по-специално от обикновеното. Начинът, по който се реши сагата, бе крайно противоречив и остави доста съмнения в правотата на ФИА", допълни "Демона".
В случая между Тойота и Ферари, японците не бяха наказани, тъй като не бяха представени оплаквания от други отбори. Ферари информираха Федерацията за притежанието на секретните документи на Макларън по-рано през тази година, докато в това време британците информираха официалните лица затова, че Рено разполагат с техни данни.
Извънредна комисия решава бъдещето на Тимо Глок
Бъдещето във Формула 1 на шампиона от сериите GP2 Тимо Глок ще бъде решавано от специалното бюро съблюдаващо за спазването на договорите във Формула 1 - CRB. БМВ-Заубер, които държат правата на Глок, както и Тойота, които искат да го привлекат в отбора си през следващия сезон, ще се яват на специално организирана среща, за да решават бъдещето на младия германец.
Глок беше тест пилот на БМВ през изманалия сезон, като в същото време вземаше участие и в алтернативните серии на Формула 1 GP2, където успя да триумфира с титлата. Няколко отбора от топ-надпреварата на планетата изразиха интерес към него, но баварците заставаха на пътя на евентуални преговори, заявявайки, че Тимо е притежание единствено и само на тях.
Той обаче изрази недоволство нееднократно, като поради тази причина от CRB решиха да решат казуса по съдебен път.
В това време шефът на БМВ Моторспорт Марио Тайсен заяви, че екипът му няма да бърза да обявява плановете си за тест-пилотите си през следващия сезон, докато сагата с Глок не бъде решена.
Ковалайнен ще тренира с Рено през следващата седмица
Хейки Ковалайнен ще се завърне зад волана на своето Рено по време на тестовете в Барселона през следващата седмица, въпреки спекулациите около неговото оставане във фернския отбор догодина. Младата звезда от GP2, която проби и в света на Формула 1 през изминалия сезон, се надява да отправи погледа си към най-високото място на подиума през 2008 г., вдигайки мерника си на най-призовия трофей в автомобилните състезания на планетата - световната титла във Формула 1.
Бъдещето на финландеца все още е неясно, тъй като в момента трансферният пазар очаква решението на, напусналия Макларън преди няколко седмици, Фернандо Алонсо. Очаква се испанецът да се завърне в тима, с който спечели титлите последователно през 2005 и 2006 година. При това положение Хейки почти сигурно ще трябва да играе ролята на втори пилот, а това граничи сериозно с неговите намерения.
Поради тази причина Ковалайнен се очаква да премине на свободното място на Алонсо в Макларън, тъй като едва тогава младият финландец ще се намира в среда на равни условия.
"В момента се намирам в добра позиция, заяви той. - Мисля, че разполагам с няколко опции, тъй като доста отбори са заинтересовани от мене, а именно това е най-важното нещо. Сега трябва да вземем най-правилното решение, което да ни осигури добро благоразположение през идните няколко години. Където и да отида ще искам да го направя за две или три години, да си осигуря стабилно бъдеще, за да мога да се боря за спечелването на титлата."

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Търсят ли Макларън под вола теле или Рено дадоха начало на нова сага във Ф1?
Формула 1 е спорт обединяващ усилията, капиталите, таланта и възможностите на най-заможните, в интелектуален и финансов гледен план, хора на планетата. Свръхтехнологиите и липсата на каквито и да е граници в развитието на електрониката превърнаха Формула 1 от спорт на гаечни ключове, грес, смазка, масло, смърдящи на гума сервизи и дебели чичковци с големи очила, разбиращи наистина адски много (не като чичковците, които са ни познати тук в родната действителност, които се славят с "неспирния" си умствен капацитет"), в спорт на компютърните технологии, виртуалните иновации и безспорно - големите капитали.
Автомобилните надпревари дори и в най-ниските класове представляват бизнес. В Макларън или Ферари (или и в двата отбора) в края на миналия век се шегуваха, че преди персонала от инженери и специалисти в даден екип не е надхвърлял бройката от 50 до 100 човека. В последно време се правят снимки стил "панорамни", за да могат да бъдат хванати абсолютно всички служители.
С повечето състезания идват повечето пари, с повечето пари-по-големият залък, с по-големите изисквания-по-качествената работа. С по-големите по мащаб обаче неща произлизат и някои специфични проблеми и особености, като например, че от група специалисти при 10 човека обикновено се предлагат 11 различни гледни точки, а това от своя страна води до конспирация, разединение, слаби връзки между колектива. Не че нещо, но който и да е завършил 5 специалности, да е написал 77 дипломни работи и да е бил част от най-трудните програми в света насочени около физиката и компютърните технологии щеше да има доста силно изразено самочувствие. Дали сбълъсъкт на интереси бе подтикнал Найджъл Степни, привидно скромният дизайнер на Ферари, да пусне информация на своя "колега" от Макларън Майк Кулън? Едва ли. Дали пари са били замесени? Със сигурност. Дали са оказали влияние? Едва ли, за човек взимащ такива суми на година, с които най-вероятно може да смени цялата пътна артерия на страната ни.
Макларън бяха наказни през това лято за това, че са използвали интелектуална собственост на Ферари. Феновете на "сребърните стрели" не искаха да повярват, че това нещо е възможно и веднага се обърнаха остро срещу Федерацията. В Скудерията пък обаче бяха на другия полюс, радвайки се на възцарувалата, за кой ли пореден път, "справедливост". Полюсите са два и са на фенска основа, кой на кого ще вярва си остава личен избор.
Също като Деймън Хил, който не си поплю да разчопли старите рани на Федерацията. Тя обаче не се пречупи. Пак. Хил контраатакуваше с това, че случаят Ферари-Тойота не бе разгледан сериозно от официалните лица преди няколко години, но ФИА се защити. Хил се скри зад колективното общо, но Федерацията отново не трепна. Тя не просто не трепна, тя имаше смелостта да излезе пред всички и да отвърне на нападките по достатъчно дипломатичен и колегиален начин. В целият този организиран политически хаос феновете като че ли поизгубиха нишката. Виновни ли са наистина Макларън? Е, изглежда, че "да" според Федерацията, но една част от публиката остана разочарована. Другата обаче ликуваше, празнувайки поредната култово спечелна световна титла.
Сагите продължават, въпреки че станахме свидетели на най-атрактивната битка във Формула 1 през последните няколко години. И докато всички очакваха, че с края на сезона започваше голямата почивка, в това време се подготвяше поредния нов епизод от филма със заглавие "Ренесансът на Формула 1", а именно - нов шпионски скандал, този път между Рено и Макларън. Поводите са странни. Бивш служител на Макларън е встъпил в длъжност в Рено през 2006 година и със себе си е взел няколко флопи дискети, на които е пренесъл данни от болидите на Макларън. Сега, всичко е в своя разгар, но всъщност на какво - на политическите интереси или на спортната страна на въпроса. Сър Джеки Стюарт бе казал преди няколко месеца, че няма причина ФИА да занимава обществеността с невъзможността си да контролира отборите. Във Федерацията обаче на никой не му направи впечатление този коментар, като Макс Мозли дори стигна далеч, наричайки легендарния пилот от Гран При "изкуфял".
Отправяйки поглед към конкретната сага на дневен ред излизат поне няколко основни въпроса, като някои от тях са: Колко данни могат да бъдат прехвърлени в 1, 2, 5 или 10 флопи дискети и по какъв критерии се установява, че даден човек въобще е взел тези малки и стари, черни на цвят, дискети? Нека да погледнем какво се казва в Wikipedia за флопи дискетите: първо, прави впечатление, че са създадени през 1983 година; второ, те са с широчина 3,5 инча; трето, побират в себе си общо 1 мегабайт и 474 килобайта. Място има колкото за една снимка, снимана от неособено модерен дигитален фотоапарат с около 3-мегапикселова камера. Е, едва ли болид от Формула 1 може да бъде пренесен на остарял носител като флопи дискети, но - все пак новини трябва да има всеки ден и хората трябва да четат и да се интересуват.
Въпросите, чийто отговори така и не се намират, почнаха да стават твърде много. Бе изказано предположение, че тази "сага" е умишлена PR кампания на Рено, които искат всячески да привлекат вниманието към себе си, защото все трябва да се говори нещо и за тях, въпреки разочарованието, което претърпяха през изминалия сезон. Фернандо Алонсо се очаква да се завърне при тях и при една евентуална "победа" в разнищването на този случай, това би се отразило добре на имиджа на французите.
Има и друга версия обаче, в която Макларън биват атакувани затова, че в момента си търсят всякакви начини, за да измият срама от поражението през тази година. ФИА доказаха, че "сребърните" са използвали данни на Ферари, съответно ги наказаха с глоба от 100 милиона долара и ги изключиха от борбата при конструкторите. След култовия завършек на сезона, някои от феновете заговориха за евентуален сценарий, по който двата отбора са се наговорили - "ние" (Ферари) ви даваме право все пак да се състезавате в шампионата (тъй като имаше опасност и то сериозна Макларън да бъдат аут от Ф1 за няколко години), а "вие" (Макларън) ни давате титлите. Звучи най-слабо вероятно и разбира се е във сферата на догадките, но също е някакъв сценарий. Та поради тази причина и от маркетингова гледна точка, Мак искат да си "върнат" за сагата, осъждайки Рено, тъй като прави впечатление, че "осъзнаването" на това, че Рено са разполагали с данни на Мак, стана в края на тази година, а инженерът Фил Макарет, който е водещата фигура днес, е при французите от септември 2006 г.
Дали спортът губи от тази сага или не все още е твърде образно да се каже. Скандали има навсякъде, има ги във всеки един спорт и то не от вчера или онзи ден. В Италия Ювентус престояха в Серия "Б" за един сезон, та защо не Рено или Макларън да направят малко състезания в GP2?
Едно е ясно - каквото и да става зад кулисите на най-висшите стъпала на най-висшата надпревара на планетата, феновете не спират да подкрепят своите любимци и продължават да вярват в тях безрезервно, а това... това е най-важното.
БМВ се фокусират над аеродинамиката за 2008 г.
Отборът на БМВ-Заубер постигна голям успех с второто място при конструкторите през тази година. Босът на тима Марио Тайсен постави новите цели за следващия сезон: първа победа, като се надява тя да не е само една. За да изпълнят задачата, според него баварците се нуждаят от усилена работа над аеродинамиката на новата кола - това ще бъде главният акцент през зимата за отбора. Той коментира още новите правила за следващата година, които ще премахнат тракшън контрола.
"През втората част на сезона се видя, че водещите отбори развиват по-високи максимални скорости, като това не им пречеше да имат висока стабилност и в бавните секции на пистите. Ясно е, че в тази област имаме много да наваксваме, така че ни чака много работа през зимата, сподели Тайсен. - Очакванията ми от забраната на тракшън контрол са, че болидите ще бъдат по-бързи, като това няма да има такова значение, както при уеднаквяването на гумите за всички отбори", завърши германецът.
Хамилтън призна, че отива в Швейцария заради данъците
Пилотът на Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън призна, че изборът му да се установи в Швейцария не е породен единствено от напрежението заради популярността му в родината, но и от ниските данъци в страната на часовниците и шоколада.
Новата надежда за шампион във Формула 1 на цяла Британия отговори на въпроса дали данъчните облекчения са го накарали да напусне родината.
"Това със сигурност повлия на решението ми. Аз съм практичен човек като всички останали, сподели Люис. - Появих се от нищото и за година се превърнах в супер звезда, това е доста странно изживяване. Смятам, че в Швейцария ще мога да се концентрирам по-добре над работата си и над атаката на титлата догодина", завърши англичанинът.
Бърни се намесва в разрешаването на шпионския скандал с Рено
Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун е свикал извънредна среща на върха през вчерашния ден за разясняването на новия шпионски скандал между Рено и Макларън. На събранието са били поканени всички отбори от кервана, като единствените, които са отсъствали са били Ферари, Макларън и Рено. Предполага се, че срещата на Екълстоун е имала за цел да бъдат разнищени начините по които подобни ситуации да бъдат избягвани за вбъдеще.
Сагата с Рено на пръв поглед изглежда по-страшна и от "Степнигейт" поради липсата на каквито и да е конкретни доказателства за момента. Това предполага дълъг и мъчителен процес, който според по-известните имена в бизнеса, ще навреди на имиджа на спорта.
В съобщение до медиите през изминалата седмица от Рено обявиха, че правата на набелязания антигерой в този скандал Фил Макарет са били прекратени. Французите признаха, че данните на Макларън са били въведени в компютърната система на тима "без знанието на никой от ръководството на тима", въпреки че Макерет е "предоставил информациите на вниманието на някои от своите колеги".
Предположенията обаче са други, като в момента се говори, че специалисти от най-горното стъпало в йерархията на тима са видели данните на Макларън. Всички отговорни за построяването на болидите в Рено са знаели за секретните, по принцип, информации.
Въпреки това, в Рено продължават да твърдят, че макар графиките да са били показани на част от персонала, те не са били използвани в проектирането на колите им.
Рено: Не сме използвали данни от Макларън
От отбора на Рено заявиха официално, че не са използвали секретна информация от Макларън при конструирането на колите си. Французите бяха призовани да се явят пред Световния автомобилен съвет на 6 декември, за да отговорят на обвиненията, че са използвали детайли, проектирани от Макларън, при конструирането на колите си.
От Рено обявиха, че бившият инженер на Макларън Фил Макерет е дошъл в отбора с няколко флопи диска, в които е имало чертежи и техническа информация от бившия му отбор. Тази информация е била заредена на компютър на Макерет в Рено, но само малка група от хора за кратко време са видели чертежите, като отборът смята, че това не е довело да заимстване на дизайн от "Сребърните стрели".
"След като изслушахме показанията на инженерите, които са били очевидци, определено можем да заявим, че краткият срок на представяне на чертежите не би могъл да позволи впоследствие те да бъдат използвани в развитието на нашата кола", заявяват от Рено в обръщението.
От Рено обявиха, че ще съдействат напълно на Макларън-Мерцедес и ФИА, като допуснат експерти от Макларън да инспектират цялата им база данни. Така от тима показват, че това е било случаен инцидент, който не е повлиял на дизайна на колите им.

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Лиуци и Клийн тестват за Force India
Италианецът Витантонио Лиуци и австриецът Кристиян Клийн ще тестват за отбора на Force India, който догодина ще дебютира във Формула 1 на мястото на Спайкър. В официално съобщение на тима се заявява, че двамата бивши титуляри ще тренират редом с Адриан Сутил по време на тестовете, които ще се проведат на пистата „Барселона” през идната седмица.
Лиуци се състезаваше за Ред Бул през 2005 година преди да се присъедини към Торо Росо за последните два сезона. Кокпита на италианеца в сателитния отбор на Ред Бул през 2008 г. ще бъде зает от четирикратния шампион в „Чемпкар” Себастиен Бурде.
26-годишният състезател се надяваше на място в Уилямс, но врата за него бе затворена след като британците предпочетоха услугите на Казуки Накажима за тестовете в Каталуния.
Клийн дебютира във Ф1 през 2004 година за Ягуар, като се състезаваше за Ред Бул през следващите два сезона. Австриецът бе тест-пилот и резерва на Хонда през изминалия сезон, като има споразумение с японците да напусне веднага, ако му бъде предоставен титулярен кокпит.
Бриаторе: Нищо нередно не сме направили
Шефът на Рено Флавио Бриаторе е убеден, че неговият отбор не е извършвал нищо, което да е в разрез с правилата на ФИА, имайки предвид шпионската сага, в която са замесени французите с екипа на Макларън.
Новата конспирация в спорта произлиза от съмнителни действия на бившия инженер на Макларън и настоящ такъв на Рено Фил Макерет, който е заподозрян в разпространяване на секретни данни за болидите на „сребърните стрели”.
„Когато разбрахме за този случай през септември се свързахме с Макерет и започнахме мигновено разследване, като незабавно отнехме работните му права. За тези си действия уведомихме същевременно Макларън и Световната Федерация, заяви Бриаторе. – Предоставихме на Макс Мозли цялата ни кореспонденция с Макерет, като ясно обявихме, че другите ни инженери не са заимствали от чертежите, които са били представени на тяхно внимание. Спокоен съм, тъй като сме чисти и не сме използвали данните.”
Мачото даде и пояснения затова от какво естество са всъщност секретните чертежи.
„Информацията бе на наш компютър, след като бе прехвърлена от дискетите на нашия служител. Нещата бяха много прости. Имаше чертежи на няколко системи, част от схеми на скоростна кутия и амортисьори”, допълни Флавио.
Италианецът се въздържа да прави сравнения между тази сага и „Степнигейт”, в която Макларън бяха наказани с 100 милиона долара в следствие на шпионската сага с Ферари. Той е оказал съдействие на специалистите в Макларън, като им е осигурил достъп до компютърната база на отбора си.
„Искахме да ги уверим, че не сме използвали техни данни, като им предоставихме възможност да инспектират компютърната ни база, но те така и не се възползваха от това предложение”, завърши Бриаторе.
Бътън: Хамилтън може и никога да не стане шампион
Пилотът на Макларън Люис Хамилтън може да е пропилял единствения си шанс да спечели титлата във Формула 1 през изминалия сезон, смята неговият сънародник Дженсън Бътън.
„Хамилтън е страхотен пилот, но във Формула 1 е пълно с много добри пилоти, които просто не разполагат с нужните условия, заяви асът на Хонда. – Това, което лично мен би ме притеснило, е пропиляният шанс. От моя гледна точка, аз не мога да си представя, че ще кажа: `Е изгубих титлата само с една точка, така че догодина ще наваксам`. Просто нещата не могат да се развият по този начин.”
Хамилтън, който разполагаше с преднина от 12 точки преди предпоследната надпревара за годината, изпусна водачеството в Гран При на Бразилия, след като завърши на седма позиция, а Кими Райконен спечели.
„Той трябва да се разкайва за изпуснатата възможност, защото втора може и никога да не му бъде предоставена”, завърши Бътън.
22-годишният Хамилтън, който спечели четири състезания в дебютния си сезон, ще започне следващата година като основен фаворит за трофея.
Бътън ще се раздели с Хонда при слаби резултати догодина
Дженсън Бътън предупреди шефовете си в Хонда, че съществува вероятност да напусне отбора, ако догодина представянето на екипа не се подобри. През изминалата година японците записаха един от най-катастрофалните си сезони от престоя си във Формула 1, като бившата звезда на островитяните записа едва 6 точки.
„Колата ми е много слаба и вече не мога да продължавам да се състезавам по този начин, заяви Бътън. – Спомням си, че след състезанието в Унгария през тази година ми идеше да ударя нещо. Спечелих същото това състезание преди 12 месеца, а в този момент седях в нещо, което просто не се управляваше. Трябва да започна да побеждавам и ако това не стане, ще проведа разговор с Хонда. Не очаквам да спечеля на всяка цена шампионата, но очаквам драстична промяна в действията и подхода на екипа.”
Повече от 15 служители на Рено са замесени в шпионския скандал
Поне 15 инженери в Рено са узнали за техническите данни на Макларън, които са пристигнали в отбора благодарение на Фил Макарет, който е в центъра на нова шпионска сага във Формула 1. Световните шампиони за 2005 и 2006 година ще се изправят пред ФИА в среща на Световния автомобилен съвет, който ще разнищва сагата, свързана с флопи дискети, в които са се съдържали данни от болидите на „сребърните стрели”.
Чертежите са били въведени в системата през септември миналата година. Рено заявиха изрично, че не са използвали данните, въпреки че са стигнали до погледа на „няколко инженери”. Твърденията на френския екип са, че той не е използвал в своя полза чертежите, които по-рано през днешния ден стана ясно, че са изобразявали схеми на скоростната кутия и амортисьорите на „сребърните стрели”.
Бе изказано мнение, че поне 15 инженера са тествали данните на Макларън, които са включвали и информация за болида им, с който се състезаваха през последния сезон. Предполага се, че всеки един от тях е признал за това, че е разполагал със секретните файлове.
За набелязани се считат не просто служители от долните стъпала в базирания в Енстоун, Великобритания екип. Главата на отдела по развитието и изграждането на болидите, техническият директор, както и главният дизайнер Тим Денсам са само част от онези, които са узнали за информациите на Макларън.
Този случай изключително много наподобява случилото се между Макларън и Ферари през лятото. Тогава първоначално само един служител знаеше за секретните документации на Скудерията, но това не попречи на бързото разпространяване на данните.
Ралф Шумахер пред участие с болид на Force India
Останалият без договор за следващия сезон Ралф Шумахер ще вземе участие в следсезонните тестове в Барселона през следващата седмица с тима на Force India. Отборът, който ще дебютира във Формула 1 на мястото на Спайкър догодина, тепърва трябва да реши кой ще заеме втория болид в тима, тъй като първият кокпит е запазен за германеца Адриан Сутил.
Сред набелязаните за едно от последните свободни места в кервана са Витантонио Лиуци, Кристиян Клийн и Ралф Шумахер, които ще се явят на пистата в Каталуния следващата седмица.
Хамилтън: Усещам, че ще завърша кариерата си в Макларън
Британската звезда на Формула 1 Люис Хамилтън иска да остане в тима на Макларън-Мерцедес до края на кариерата си. 22-годишният пилот замалко изпусна титлата при пилотите, след като бе надигран от Кими Райконен и Ферари в последните две състезания от изминалия сезон. След напускането на съотборника му през тази година Фернандо Алонсо, Люис се очертава като водещия пилот на „сребърните стрели” за следващия сезон.
„Усещам, че ще завърша кариерата си в този отбор, заяви Хамилтън. – Познавам момчетата отлично и се чувствам прекрасно в тази среда. Не се виждам в други отбори. Във Формула 1 има няколко топ-отбора и един от тях е Макларън, така че защо да правя крачка настрани или дори назад, сменяйки тима? Просто искам да бъда най-добрият пилот в наше време.”

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Рос Браун отива в Хонда
Бившият технически директор на Ферари Рос Браун до броени дни ще започне работа в отбора на Хонда. Въпреки слуховете за завръщането му при „Черните кончета” или преминаване в Ред Бул, 52-годишният англичанин ще замени Ник Фрай. Двамата пътуваха заедно до Токио за разговори на високо ниво с босовете на тима, като са подписали предварителен договор.
Браун ще се завърне след едногодишно оттегляне от Формула 1 и след десетгодишна съвместна работа със седемкратния шампион Михаел Шумахер.
Хонда записаха срамен сезон тази година, като Дженсън Бътън спечели само шест точки, а съотборникът му Рубенс Барикело за първи път от петте си сезона във Формула 1, завърши, без да запише точка.
Хамилтън иска да е първи пилот на Макларън
Година, след като започна кариерата си във Формула 1 в тима на Макларън-Мерцедес, Люис Хамилтън заяви, че е готов да бъде лидер на отбора за сезон 2008. След Гран при на Монако през месец май, 22-годишният новобранец заяви, че е завършил на втора позиция, защото е втори пилот в отбора и затова не е атакувал съотборника си Фернандо Алонсо.
“Аз съм втори пилот и нося номер две на колата си”, заяви тогава в Монако англичанинът.
След напускането на Алонсо обаче, Люис вече се чувства като пилот "номер едно" на отбора за следващия сезон.
"Ще бъде голямо предизвикателство за мен да заема мястото на Фернандо като лидер на отбора. Вярвам във възможностите си и съм убеден, че ще се справя по най-добрия начин”, заяви Хамилтън.
Бивши звезди критикуват Шумахер заради тестовете
Двамата бивши пилоти на Ферари Ники Лауда и Жан Алези разкритикуваха решението на Михаел Шумахер да се върне на пистата, за да помогне на отбора в предсезонните тестове. Седемкратният световен шампион, който се отказа миналата година, ще кара в тридневните тестове тази седмица на пистата „Каталуния”, като се смята, че Шуми ще прави изпитания и на „Херес”.
Жан Алези, който кара за „Черните кончета”, преди Михаел да дойде във Ферари, заяви:
"Михаел взе правилното решение, като се отказа миналата година. Желанието му да се завърне и да прави тестове обаче не ми се струва добра идея. Не трябва също да се забравя, че и те могат да бъда опасни.”
Трикратният световен шампион Ники Лауда също не одобрява завръщането на германеца.
"Истинската победа в този спорт е, когато се откажеш", призна Лауда, който още носи белезите от катастрофата през 1976, в която почти не загина. "Това е рекламен трик на "Маrlboro", също като тестовете му с "Дукати", завърши австриецът.
Официално: Рос Браун стана шеф на Хонда
Бившият технически директор на Ферари Рос Браун беше официално потвърден днес за новия шеф на отбора на Хонда във Формула 1. 52-годишният англичанин ще замени на поста Ник Фрай, който ще остане в тима като изпълнителен директор. Двамата пътуваха заедно до Токио за разговори на високо ниво с босовете на тима. Браун се завръща в Гран при след едногодишно оттегляне от Формула 1 и след десетгодишна съвместна работа със седемкратния шампион Михаел Шумахер. Британецът започва работа на 26 ноември и ще отговаря за дизайна, инженерите и създаването на състезателните автомобили.
Хонда записаха срамен сезон тази година, като Дженсън Бътън спечели само шест точки, а съотборникът му Рубенс Барикело за първи път от петте си сезона във Формула 1, завърши без да запише точка.
"Много съм щастлив от преминаването ми в Хонда. Те са отбор с голяма история във Формула 1 и съм убеден, че ще мога да помогна тима да покаже пълния си потенциал", сподели Браун. „Хонда разполага с първокласни инженери и свърши чудесна работа този сезон, от която резултатите ще се проявят в бъдеще. Ще дам всичко от себе си, за да помогна на отбора да преоткрие пътя към победите", завърши англичанинът.
Хамилтън пуска свои акции на стоковата борса
Скоро всеки ще може да притежава част от пилота на Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън, след като 22-годишният англичанин възнамерява да пусне свои акции на Лондонската стокова борса. Така според вестник "The Independent" младата британска надежда може да стане първият спортист милиардер.
Например Люис може да пусне 10% от акциите си на Лондонската борса, като минимална част от фирма, която той представлява. Така всеки, закупил акции от Хамилтън, впоследствие ще получава дивидент от общата му печалба. Няколко американски спортисти са правили подобна процедура. Един от тях е Дерек Джетер, звезда на бейзболния отбор „Ню Йорк Янкис”.
Стефано Доменикали е новият шеф на Ферари
Стефано Доменикали е новият шеф на отбора на Ферари във Формула 1, заявиха от Скудерията. Италианецът, който досега изпълняваше задълженията на спортен директор, ще измести Жан Тод от най-отговорния пост на отбора в Гран при. Тод от своя страна ще се преориентира към мястото на изпълнителен директор на цялата компания, включително и към сектора по продажби на серийни автомобили.
Доскорошният технически директор на тима Марио Алмондо ще поеме поста на изпълнителен директор на италианския тим във Формула 1, като Алдо Коста ще поеме задълженията му на отговорник по техническите въпроси.
Тези промени в структурата на тима дойдоха в резултат на назначаването на Рос Браун за шеф на отбора на Хонда.
Шумахер няма да се връща във Формула 1
Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер няма да се завърне на решетката през следващия сезон, въпреки спекулациите около тестовете, които е предвидено да направи с болид на Ферари през тази седмица. Германецът ще тренира редом с тест-пилотите на Скудерията Марк Жене и Лука Бадоер на пистата "Барселона" в Испания. Михаел опроверга слуховете, като заяви, че тестовете за него не крият каквато и да е символика в себе си.
"Обичта ми към спорта не е стихнала, но това не означава, че тези тестове ще повлияят по някакъв начин на решението ми да се откажа от активна състезателна кариера, заяви Шуми. - Надявам се да бъда полезен на Ферари в осъзнаването на характеристиките на поведението на болидите без използването на електронните системи."
Шумахер и Ферари имат много опит от ерата преди въвеждането на тракшън контрола и другите компютърни асистенции, които спомагаха за по-лесното управление на машините.
"През 2008 г. електронните асистенции ще бъдат забранени във Формула 1, така че моят опит може и да се окаже полезен за отбора", завърши Михаел.
Бурде завършва кариерата си в Чемпкар с победа
Себастиен Бурде спечели последното си състезание в сериите Чемпкар, като с това сложи край на своята кариера в този шампионат. Французинът, който вече има подписан договор с Торо Росо за следващия сезон, ще даде начало на кариерата си във Формула 1 по време на тестовете в Каталуния през тази седмица. 30-годишният състезател, чиято победа в Мексико овенча четвъртата му поредна титла в Чемпкар, записа 31-ва победа от общо 73 старта.
В Чемпкар Бурде също така спечели 28 пол-позишъна, 44 подиума и триумфира в осем от 14-те старта през изминалия шампионат.
"Всички бяха много емоционални през днешния ден, включително и аз, заяви Бурде. - Беше наистина много странно изживяване за мен, тъй като това бе последният път, в който ще имам възможността да се насладя на победа от Чемпкар."
Той ще се присъедини към отбора на Торо Росо по време на тестовете в Барселона през тази седмица, като за пръв път ще бъде потвърден като официален титуляр на сателитния отбор на Ред Бул.
Рос Браун: Ферари не бяха в криза и това ме отблъсна
Новото предизвикателство, което се отваря за Рос Браун с назначаването му за шеф на тима на Хонда, е единствената причина поради която специалистът е избрал японския отбор пред този на Ферари.
"Ферари не се намират в криза и това като цяло ме отблъсна, заяви британецът. - Те се представиха добре през тази година и ще продължат да се представят добре и през следващата. Те разполагат с много добра структура, която им помага да се движат в правилната посока. Моята цел е да ги победя."
Браун бе ключова фигура при успеха на Ферари в златния период на италианския отбор, изпълнявайки функциите на технически директор и стратег в ерата на Михаел Шумахер в началото на десетилетието.
52-годишният специалист има към актива си 6 конструкторски титли под ред от 1999 г. до 2004 г. Той си даде една година почивка, след като Михаел Шумахер реши да напусне спорта в края на 2006 г..
Ферари, които бяха замесени в шпионски скандал с Макларън, довел до отнемането на точките на британците в класирането при конструкторите, успяха да спечелят и двата трофея през този сезон, като финландецът Кими Райконен бе коронясан за новия световен шампион.
Хонда, които триумфираха за първи и последен път в Гран При на Унгария през 2006 година с Дженсън Бътън, претърпяха разочароващ сезон, спечелвайки едва 6 точки от 17 състезания. Рубенс Барикело, който преди е побеждавал с Рос Браун във Ферари, записа "нулева" година поради невъзможността да се класира в зоната на точките.
"12-те месеца извън играта ми помогнаха да се фокусирам върху онези аспекти, които наистина най-много ме привличат във Формула 1, сподели Браун. - Много ми липсват състезанията. Липсва ми спортът, липсва ми отборната работа, липсва ми чувството да се намирам в група от хора обединени от обща цел, която е трудно осъществима."
Браун заговори и за повечето слухове, които го пращаха обратно във Ферари.
"Не изпитвах чувството, че Ферари може да ми предостави достатъчно голямо изпитание. Има и някои лични причини, тъй като прекарах последната година във Великобритания и отново се сближих със семейството си", завърши той.
Рос Браун: Барикело беше добър колкото Шумахер
Новият шеф на отбора на Хонда Рос Браун отхвърли слуховете около напускането на Рубенс Барикело. Според някои издания, 35-годишният бразилец няма да поднови договора си с японците, защото те ще се опитат да привлекат в екипа Фернандо Алонсо. Но Браун още с пристигането си в Хонда заяви, че Рубенс и неговият съотборник Дженсън Бътън са способни да печелят състезания.
Браун е работил във Ферари между 2000 и 2005 г. с най-опитния пилот във Формула 1 в момента и познава много добре бразилеца.
"Пилотите ни не са проблем. Навремето Рубенс беше бърз колкото Шумахер, а Бътън е много талантлив”, сподели Браун. „Да се надяваме, че ще можем да им предоставим достатъчно добра техника, за да си свършат работата на пистата”, завърши англичанинът.
Фисикела ще тества за Форс Индия
Пилотът на Рено Джанкарло Фисикела се очаква да направи тестове през декември с новосъздадения тим на Форс Индия (бившия Спайкър бел.р.). Трикратният победител във Формула 1 едва ли ще остане в Рено догодина, след като почти сигурно Фернандо Алонсо ще се завърне в тима на французите, а съотборник ще му е Нелсън Пикет – младши. Изпитанията ще се проведат на пистата “Силвърстоун” през декември, а там ще бъде и Ралф Шумахер, който напусна Тойота и сега си търси пилотско място за догодина. Тази седмица на тестовете на пистата “Каталуния” в Испания за Форс Индия ще карат Кристиян Клийн, Витантонио Лиуци, Гиедо ван дер Гарде и Ролдан Родригес.
Шумахер се завърна официално на пистата
Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер направи своето завръщане във Формула 1 днес на пистата “Каталуния” в Испания. Германецът започна двудневни изпитания с отбора на Ферари и за първи път след като се отказа от спорта в края на 2006 година подкара болид на “Черните кончета” в официален тест. По-рано през годината, Шуми на няколко пъти завъртя демонстрационни обиколки на трасетата на Скудерията в Маранело и Фиорано.
В 10.00 часа българско време Шуми направи загряваща обиколка, като по-късно през деня ще продължи с тестовете, за да помогне на отбора с настройките за следващия сезон. Михаел пристигна рано на пистата, намираща се близо до Барселона, и веднага бе заобиколен от много журналисти и фотографи. Пилето ще работи по новите електронни системи за новия болид на Ферари за 2008 г., когато тракшън контролът ще бъде забранен.
Себастиян Льоб ще тества с отбора на Рено
Трикратният световен рали шампион Себастиян Льоб ще направи дългоочакваното първо изпитание с болид от Формула 1 следващия месец. 33-годишният французин, който се бори за четвърта поредна титла във WRC този сезон, ще се присъедини към отбора на Рено в тридневните тестове на пистата “Пол Рикар”, които започват на 5 декември. В същото време по време на изпитанията Хейки Ковалайнен ще застане зад волана на автомобила на Льоб - Ситроен C4. Събитието е организирано от споснора на Рено във Фопрмула 1 - Total/Elf.
Французинът участва и в 24-часовото легендарно състезание “Льо Ман” през 2005 година, а през 2006 година неговият отбор завърши втори.
"Знам, че много хора биха искали да ме видят във Формула 1, но ще направя тези тестове за удоволствие и за да видя дали ще се справя.”, заяви Льоб.
Жалбата на Макларън от Бразилия ще се гледа в Лондон
Заседанието на Апелативния съд на ФИА, което трябва да разгледа жалбата на Макларън-Мерцедес от Бразилия ще се проведе в Лондон вместо в Париж. То е насочено за четвъртък (15 ноември) от 11,00 часа българско време. От ФИА се притесняват от предвидената транспортна стачка във френската столица и затова решиха да заседават в Лондон. Както е известно, след финала на последния кръг на “Интерлагос” имаше съмнения, че колите на БМВ-Заубер и Уилямс не отговарят на спортните правила по отношение на температурата на горивото и могат да бъдат дисквалифицирани. Така се отвори възможност за Люис Хамилтън да бъде класиран четвърти в Бразилия и по служебен път да стане световен шампион с повече точки на мястото на Кими Райконен (Ферари). Люис загуби короната от “Айсмен” само с една точка разлика. Шансовете за подобна развръзка обаче са минимални, като се очаква ФИА да дисквалифицира колите на баварците и британците, но да не присъди повече точки на Хамилтън от Гран при на Бразилия.
Форс Индия показа новото си лого
Новият отбор във Формула 1 Форс Индия, който замени тима на Спайкър, представи днес в първия ден от тестовете на пистата “Каталуния” в Испания новото си лого. Индийският тим прави изпитания край Барселона, а зад волана на двата болида днес са Гиедо ван ден Гарде и Ролдан Родригез. Собственик на отбора е индийският милиардер Вихай Малия.
Уебър се надява ГП на Австралия да остане на "Албърт парк"
Пилотът на Ред Бул Марк Уебър се надява домашното му Гран При да не се мести от "Албърт парк" на "Сърфърс парадайз". Организаторите на надпреварата в Австралия имат договор с Бърни Екълстоун до 2010 г. Местното правителство в Мелбърн обаче е недоволно от приходите на състезанието и съществува вероятност договорът да не бъде продължен.
Трасета като "Филип айлънд" и "Сърфърс парадайз" вече изразиха желанието си да посрещнат Формула 1. Според Уебър обаче е убеден, че това няма как да се случи, тъй като другите трасета не разполагат с достатъчно капитали, за да посрещнат кервана.
"Не си представям тези трасета да се справят с организирането на Формула 1, заяви той. – Трябва да стабилизираме положението на "Албърт парк". Това е единственото, което трябва да направим. Ако питате някои от европейците, които идват на състезанието, те ще ви кажат, че градът е прекрасен и че пистата е великолепна."
[color=ред]Шумахер отново показа класа - най-бърз в Испания[/color]
Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер за пореден път показа класата си, като даде най-добро време в първия ден от тестовете на пистата "Каталуния" в Испания. Германецът спря хронометрите на 1:21,022 минути с болида на Ферари F2007. Михаел показа, че не е загубил от скоростта си и почти през целия ден беше начело на класирането.
"Виждам на пистата едно момче - Михаел. Според мен притежава талант. Ще има успех във Формула 1", коментира с усмивка Култард.
Тест-пилотът на Макларън-Мерцедес Педро де ла Роса записа трето време на седем десети от постижението на Михаел. Британците заложиха на другия тест-пилот Гари Пафет, който записа шести резултат. И двамата състезатели тренираха без наличието на каквито и да е електронни асистенции в болидите си.
БМВ-Заубер също тренираха при липсата на тракшън контрол, като Роберт Кубица и Ник Хайдфелд останаха съответно на пета и десета позиция. Измежду първите десетима място намериха още Хейки Ковалайнен, Казуки Накажима, Дейвид Култард и Ярно Трули. Сесията бе прекъсвана общо 4 пъти с червени знамена. Два пъти заради инциденти с младите пилоти на Форс Индия (бившия тим на Спайкър бел.р.) Ван дер Гарде и Родригез и по веднъж зради Себастиян Бурде (скоростна кутия) и Ярно Трули (гръмнал двигател).
Пълните резултати от първия ден в Барселона:
1. М. Шумахер - Ферари - 1:21.922 мин. - 64 обиколки
2. Бадоер - Ферари - 1:22.129 - 76
3. Де ла Роса - Макларън - 1:22.687 - 63
4. Ковалайнен - Рено - 1:22.802 - 81
5. Кубица - БМВ-Заубер - 1:22.883 - 56
6. Пафет - Макларън - 1:23.008 - 46
7. Накажима - Уилямс - 1:23.187 - 66
8. Култард - Ред Бул - 1:23.332 - 55
9. Трули - Тойота - 1:23.624 - 46
10. Хайдфелд - БМВ-Заубер - 75
11. Розберг - Уилямс - 1:23.847 - 58
12. Монтани - тойота - 1:23.861 - 61
13. Фетел - Торо Росо - 1:24.048 - 77
14. Зубер - Хонда - 1:24.065 - 77
15. Бурде - Торо Росо - 1:24.193 - 51
16. Дейвидсън - Супер Агури - 1:24.246 - 70
17. Роситър - Хонда - 1:24.480 - 69
18. Чандок - Ред Бул - 1724.896 - 39
19. Ван дер Гарде - Форс Индия - 1:25.317 - 84
20. Родригез - Форс Индия - 1:26.973 - 87
Екълстоун се отказва от спорта, ако ФИА даде титлата на Хамилтън
Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун заплаши, че ще се оттегли от спорта, ако титлата на пилота на Ферари Кими Райконен бъде отнета. Отборът на Макларън-Мерцедес подаде жалба, срещу решението на стюардите от Гран при на Бразилия да не накажат отборите на БМВ и Уилямс, заради използването на по-студено гориво. Ако контестацията бъде одобрена от Апелативният съд на ФИА в Лондон в четвъртък и трите коли завършили пред Хамилтън бъдат наказани, той ще вземе нужните му точки и ще стане световен шампион.
"Ако някой си мисли, че това е добре за Формула 1, то аз сериозно ще се замисля да се откажа. До отнемат титлата на Райконен заради някакви си 5 градуса, които дори не могат да се измерят ще е края на всичко. Макларън също използваха два комплекта гуми за мокро и нарушиха правилата. И те могат да бъдат наказани заради това", заяви Екълстоун.
Хамилтън вече призна след състезанието в Бразилия, че не желае да спечели по този начин титлата, а ще го направи на пистата.
Шумахер няма да кара на "Херес"
Михаел Шумахер няма да кара в следващите изпитания на пистата “Херес” през декември, въпреки страхотното си представяне в тестовете на Ферари в Браселона. Вчера под облачното небе на пистата “Каталуния”, Шуми работи цял ден, като завъртя 64 обиколки и записа най-бързия тур. Германецът остави конкуренцията на осем десети зад себе си.
"Шумахер няма да тества на пистата "Херес" през декември", заяви говорителят на Ферари.
Дългогодишния тест пилот на „Черните кончета” Лука Бадоер коментира завръщането на Пилето така: "Това което направи Михаел е невероятно. Сякаш си беше взел един ден почивка, а не една година. Със сигурност той е най-бързият пилот в света.”
Дейвид Култард също даде своето мнение за завръщането на седемкратният световен шампион.
"Той не е загубил формата си, а за талантът му няма граници. Това показва, че възрастта няма значение. Ако сега се върне ще бъде на върха”, сподели Култард. „Ако Макларън още търсят пилот, то той е най-добрия вариант”, завърши шотландецът.
Макларън работят в Барселона само с тестерите
След като тестовете за новия сезон във Формула 1 започнаха, от отбора на Макларън-Мерцедес решиха да работят с двамата си тестери Педро де ла Роса и Гари Пафет. Така те ще дадат на пилот номер едно на тима Люис Хамилтън още малко почивка. Двамата пилоти се фокусираха над настройването на новата кола за работа без тракшън контрол, с който няма да разполагат от новия сезон. По време на сесията на няколко пъти се развяха червени флагове, но тимът успя да изпълни плануваната работа за деня.
Де ла Роса постигна трето време, а Пафет бе с четири десети по-бавен и записа шести резултат за деня.
Шумахер призна: Бях малко нервен преди тестовете
Легендата на Ферари Михаел Шумахер призна пред журналисти в Испания, че е бил леко нервен по време на първия ден от тестовете на пистата “Каталуния”. Вчера седемкратният световен шампион направи своето завръщане във Формула 1. Германецът започна двудневни изпитания с отбора на Ферари и за първи път след като се отказа от спорта в края на 2006 година подкара болид на “Черните кончета” в официален тест. По-рано през годината, Шуми на няколко пъти завъртя демонстрационни обиколки на трасетата на Скудерията в Маранело и Фиорано.
“Прекарах си страхотно вчера. Хареса ми. Щастлив съм, че мога да помогна на тима в подготовката за 2008 година, въпреки че бях далеч от пистата толкова дълго време”, заяви Пилето. “Имаше някои въпросителни към моето участие, но се радвам, че отговорих на всички. Хубаво е да се знаеш, че си добър в това което правиш”.
“Сега без тракшън контрол дори е по-лошо от 2000 година (Тя бе последната без системата, а от сезон 2001 ФИА я разреши бел.р.), защото имаме различни двигатели. Преди имахме V-образни 10 цилиндрови мотори и можех да си поиграя със скоростите, но сега това е невъзможно. По-бавните завои сега са най-трудните за управление”, допълни Шумахер.
“Адаптирах се много бързо. Само за 2 обиколки вече знаех какво трябва да направя. Бях леко нервен в началото защото трябваше да съм наясно със всичко доста бързо”, завърши германецът.
Шуми: Няма да се връщам във Ф1, просто се забавлявам
След като призна за леко притеснение вчера, седемкратният световен шампион Михаел Шумахер сподели, че няма да се връща във Формула 1. Във вторник германецът започна двудневни изпитания с отбора на Ферари и за първи път след като се отказа от спорта в края на 2006 година подкара болид на “Черните кончета” в официален тест. Вчера Пилето показа класата си и даде най-добро време в първия ден на тестовете. По-рано през годината, Шуми завъртя демонстрационни обиколки на трасетата на Скудерията в Маранело и Фиорано. Според Шуми, след като ФИА забрани тракшън-контролът догодна, сега състезанията в Гран при ще станат много по-интересни. Шумахер сподели и своите очаквания за развитието на следващото първенството в най-авторитетната автомобилна надпревара на планетата.
“Не обмислям да се връщам във Формула 1. В Испания съм зада помогна на Ферари и да се забавлявам”, призна легендата. “Догодина ще е много интересно без тракшън контрол. Ще е не само по-вълнуващо за пилотите, но и за зрителите. От сега нататък състезанията ще са по-атрактивни. Не е ясно дали някои от отборите ще получи предимство от тази забрана. Същите тимове от този сезон ще се борят за короната и през 2008 година”, завърши Шумахер.
Уитмарш: Правилата трябва да се спазват
Един от шефовете на Макларън-Мерцедес Мартин Уитмарш смята, че ако Люис Хамилтън спечели титлата по административен път, това ще бъде пагубно за Формула 1. Босът заяви обаче, че протестът на неговия отбор е бил продиктуван от желанието им правилата във Формула 1 да бъдат спазвани. Екипът на “Сребърните стрели” обжалваха решението на стюардите след Гран при на Бразилия, които не наказаха отборите на БМВ и Уилямс заради използване на гориво с по-ниска температура от разрешената. Така Люис, който финишира седми зад колите на баварците и Нико Розберг загуби титлата само с една точка и короната грабна Кими Райконен (Ферари). Ако решението на Апелативния съд на ФИА утре (четъвртък 15.11) бъде в полза на Макларън и те класират Хамилтън четвърти на “Интерлагос” , то британеца ще бъде новият първенец във Формула 1 с една точка аванс пред “Айсмен” в крайното класиране.
“Бих искал да спечелим титлата на пистата, а не в съда. Това не би било хубаво за спорта, но всички ние искаме да видим дали правилата се спазват, защото това е тяхното предназначение”, сподели Уитмарш. “През 1999 година и ние загубихме конструкторската си титла в съда, когато ФИА се отметна от решението на своите комисари и обяви страничните дефлектори в колите на Ферари за редовни. Тогава ние бяхме разочаровани, но приехме решението”.
“Но аз искам да изясним какво разбираме под “победа”. Този протест не е само за титлата на Хамилтън. Той е за правилата на Формула 1. Техническият делегат в Бразилия Джо Бауер съобщи, че отборите на БМВ и Уилямс са били презаредени с по-студено гориво от позволеното и това им е дало предимство в състезанието. Изясняването на този въпрос е важен не само за нас, а и за всички останали отбори, защото и те са били ощетени. Комисарите на ФИА обаче не наказаха колите на БМВ и Уилямс и до ден днешен ние не знаем защо стана така. За нас “победа” ще е да разберем какви точно са правилата във Формула 1, защото тези температурни стойности остват под съмение и през 2008 година”, завърши той.
Хил: Обжалването само ще потвърди титлата на Райконен
Бившият световен шампион от 1996 година Деймън Хил заяви, че според него няма да се стигне до отнемане на титлата на Кими Райконен. Англичанинът коментира жалбата, която тимът на Макларън подаде срещу решението на стюардите от Гран при на Бразилия да не накажат отборите на БМВ и Уилямс заради използването на по-студено гориво. Ако контестацията бъде одобрена от Апелативния съд на ФИА в Лондон в четвъртък, и трите коли, завършили пред Хамилтън бъдат наказани, той ще вземе нужните му точки и ще стане световен шампион.
“Смятам, че вероятността това да се случи е много, много малка. Всички видяхме кой трябва да е шампион за 2007 година.”, сподели Хил. „Разбирам, че феновете искат атрактивен шампион и е много важно за Формула 1 да има такъв, но смятам, че трябва да има място и за хора с неоспорим талант, за които не е нужно да са атрактивни. Именно такъв е Райконен и всички трябва да уважават решението му да не говори много”, завърши той.
Шумахер отново най-бърз в Барселона
Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер отново показа класата си, като даде най-добро време във втория ден от тестовете на пистата "Каталуния" в Испания. Германецът спря хронометрите на 1:21,486 минути с болида на Ферари F2007. Пилето завъртя общо 90 обиколки. Тест-пилотът на Макларън-Мерцедес Педро де ла Роса записа второ време, а трети финишира Хейки Ковалйнен (Рено). Маса също се включи в тестовте за Ферари и замени тест-пиолота Педро де ла Роса. Бразилецът завърши 4-ти на повече от 0,5 секунди от Шумахер. Легендата на “Черните кончета” изпусна един от завоите рано тази сутрин, но се върна без проблеми на трасето. По-късно болидът на Маса бе върнат в бокса с камион, след като Фелипе получи проблем в автомобила си.
Утре е последният ден от изпитанията в Испания, като всички отбори от Формула 1 тестват своите коли без тракшън контрол, който вече е забранен.

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Де ла Роса и Пафет продължават работата си в Испания
Изпитанията на пистата "Каталуния" продължиха и вчера, като 21 пилоти работиха на нея през целия ден. Отборът на Макларън-Мерцедес се фокусира върху работата по болида без тръкшън контрол за сезон 2008. Вчера в слънчевия, но студен ден Педро де ла Роса и Гари Пафет навъртяха общо 250 км по трасето от Гран при на Испания.
Да ла Роса записа 60 обиколки с най-добро време от 1:21.857 мин., което бе второ време за деня. Бившият шампион от сериите ДТМ и втори тестер на „Сребърните стрели” Гари Пафет постигна пето време с резултат от 1:22.293 мин. Днес двамата тестери продължават работата си в последния ден от изпитанията на трасето в близост до Барселона.
Формула 1 в Индия от 2010 година
Шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун подписа договор с индийска компания за построяването на писта за Формула 1, която ще се намира на 50 км източно от столицата Делхи.
Срокът на контракта е за 10 години, а първото състезание за Гран При на Индия ще се проведе в Делхи през 2010 година. Според проекта пистата трябва да бъде напълно завършена през месец септември 2009 година. Все още промоутърът на събитието Суреш Калмади от олимпийския комитет на Индия не е потвърдил новината.
Шумахер ще продължи тестовете с Ферари
Преди няколко дни отборът на Ферари отхвърли вероятността седемкратният световен шампион Михаел Шумахер да тества и на следващите изпитания на пистата „Херес” през декември. След забележителните резултати на Шумахер и във втория ден на пистата „Каталуния” обаче, мениджърът на Пилето Вили Вебер смята, че работата му на пистата може да продължи.
"Ако помага на отбора, защо да не кара пак", заяви Вебер.
Живата легенда на Формула 1 коментира възможността да продължи работата си на пистата в помощ на "Черните кончета" така: "От отбора прецениха, че мога да помогна, което за радост успях да направя. Плановете ни бяха да съдействам на тима в развитието на колата за следващия сезон”, заяви Михаел.
В същото време испанската преса отбеляза завръщането на Шумахер подобаващо:
"Sport observed": "Добрият стар Шуми си е все същият".
"Marca": "Шумахер засрами всички младоци с невероятно каране".
Форс Индия решават за пилотите си след тестовете на "Херес"
От отбора на Форс Индия заявиха, че ще решат кои пилоти ще карат за тях догодина след края на предстоящите тестове на пистата "Херес" през декември. В момента тимът работи в Барселона с петима пилоти, от които ще бъдат избрани двама. Това са Ейдриън Сутил, Кристиан Клийн, Витантонио Лиуци, Роланд Родригес и Гиедо ван де Граде.
Наскоро преименуваният отбор е един от малкото, които не са решили напълно пилотския си състав за сезон 2008. Босът на тима Колин Коулс коментира въпроса около бъдещите състезатели на тима.
"Търсим най-добрия вариант за догодина. Всички ще получат еднакви условия по време на тестовете. Тимът трябва да вземе най-доброто решение, за да бъдем конкурентни следващия сезон. След предстоящите изпитанията на „Херес” ще вземем решение за двамата ни водещи пилоти”, сподели Коулс. „Надяваме се бързо да решим въпроса, защото е много важно да знаеш възможно най-рано с кого ще работиш. Не мога да кажа точно, но две или три седмици след вторите тестове в Испания ще можем да съобщим нашето решение”, завърши той.
Фелипе Маса организира картинг състезание с известни пилоти
Пилотът на Ферари Фелипе Маса ще организира за пореден път следващия уикенд в бразилския град Флорианополис картинг състезанието "International Challenge of Go-Kart Champs". Бразилецът вече е поканил звезди от Формула 1 като Михаел Шумахер, Рубенс Барикело, Витантонио Лиуци и много други състезатели от най-различни автомобилни серии.
"Отново привлякохме много атрактивни пилоти от най-високо ниво и от всички основни разновидности на моторния спорт”, сподели Маса. „Сигурен съм, че надпреварата тази година ще бъде още по-оспорвана от 2006 г. Ще ми бъде много трудно да защитя титлата си от миналата година, защото всеки от участниците може да спечели”, завърши бразилецът.
Ето и някои от по-известните състезатели, които ще вземат участие в събитието:
1. Михаел Шумахер
2. Фелипе Маса
3. Рубенс Барикело
4. Витантонио Лиуци
5. Кристиан Клийн
6. Нелсън Пикет – младши
7. Жил де Феран
8. Роберто Морено
9. Тони Канаан – Индикар
10. Лука Филипи – GP2
11. Антонио Пициния
12. Лучано Бурти
13. Енрике Бернолди
14. Рикардо Зонта и др.
ФИА: Решението по жалбата на Макларън ще излезе в петък
Решението на Апелативния съд на ФИА по жалбата, подадена от отбора на Макларън-Мерцедес срещу тимовете на БМВ-Заубер и Уилямс, ще бъде съобщено официално утре (петък 16.11), разкриха от ФИА. Макларън протестират срещу решението на стюардите на Гран при на Бразилия, които не наказаха отборите на БМВ и Уилямс, след като се разбра, че те са презаредили болидите си с по-студено от разрешеното от правилника гориво. Пилотите на двата тима Нико Розберг, Ник Хайдфелд и Роберт Кубица се класираха пред пилота на „Сребърните стрели” Люис Хамилтън, който загуби титлата само за една точка.
Ако жалбата бъде уважена, а англичанинът бъде класиран четвърти, това ще му донесе короната още в първия му сезон във Формула 1 и трофеят на Кими Райконен (Ферари) ще бъде отнет.
БМВ, Макларън и Уилямс изпратиха представители за изслушването в Лондон, което вече започна. Четирима независими съдии ще решават съдбата на една от най-оспорваните титли в историята на Формула 1. Това са: Джон Касиди (САЩ), Василис Кусис (Гърция), Жозе Македо (Португалия) и Жан Стовичек (Чехия).
Италианска красавица призна за афера с Кими
Италианската актриса Валентина Джиола разкри любопитни подробности за личния живот на световния шампион Кими Райконен (Ферари). 25-годишната красавица имала любовна афера с финландеца, когато той още карал за Макларън през 2006 година. Джиола се запознала с Кими в нощен клуб в Милано и не знаела, че “Айсмен” е женен. Според Валентина, при една от много им разходки в Швейцария Райконен видял един билборд на Алонсо и го скъсал.
“Веднъж се разхождахме в близост до неговата къща в Цюрих (Швейцария) и Кими водя огромен билборд на Алонсо. Без да се замисля, той се изкачи на него и го скъса”, призна Джиола “Когато го срещнах не знаех кой е и, че е женен. Приличаше ми по-скоро на малко момче от момчешките музикални банди. Виждала съм всичките му трофей в къщата му и той дори ми е показвал с гордост своя волан на Макларън. Мъкнеше ме по състезания, но аз стоях скрита в хотела. После по телевизията разбрах за брака му. Райконен разби сърцето ми. Изхвърлих всичките му подаръци и го зарязах. След време се срещнахме отново в Милано в един ресторант. Аз бях с моя приятел, а той с друго момиче”, завърши тя.
Адвокатите на Макларън пледират за титла на Хамилтън във Ф1
Адвокатите представляващи Макларън-Мерцедес пред Международния апелативен съд на ФИА, ще се борят за отнемане на титлата на световния шампион Кими Райконен (Ферари), който я спечели само с една точка в последното състезание от сезона. Адвокат Иан Мил заяви пред съда, че отборите на БМВ и Уилямс са нарушили правилата, като са използвали по-студено гориво от разрешеното от правилника и така са отнели титлата на неговия клиент Люис Хамилтън.
"Принципът е ясен. Ако има нарушение на правилата, то това води до непозволено преимущество. Санкцията за което е дисквалификация. В миналото е имало дисквалификации и рекласиране според правилника, сега искаме да се случи същото”, заяви адвокатът.
“Пилотите може и да са невинни, но те представляват целия отбор. Справедливото решение е отборите да бъде дисвалифицирани, а пилотите да загубят точките си. Ако това не се случи, то ще означава, че те се ползват с привилегии от ФИА и са над закона”, завърши той.
По-рано днес стана ясно, че решението на Апелативния съд на ФИА ще бъде съобщено най-вероятно утре. Ако жалбата бъде уважена, а англичанинът бъде класиран четвърти, това ще му донесе короната още в първия му сезон във Формула 1 и трофеят на Кими Райконен (Ферари) ще бъде отнет.
БМВ, Макларън и Уилямс също изпратиха представители за изслушването в Лондон. Четирима независими съдии ще решават съдбата на една от най-оспорваните титли в историята на Формула 1. Това са: Джон Касиди (САЩ), Василис Кусис (Гърция), Жозе Македо (Португалия) и Жан Стовичек (Чехия)
Адвокатът на Ферари: Отнемането на титлата на Райконен ще навреди на Ф1
Адвокатът на Ферари Найджъл Тоци заяви днес пред Апелативния съд на ФИА, че ако Кими Райконен загуби титлата в заседателната зала, това ще а пагубно за Формула 1. Както е известно, от Макларън твърдят, че колите на БМВ и Уилямс са нарушили правилата, като са използвали в последния кръг за сезона в Бразилия по-студено гориво от разрешеното от правилника.
“Ако г-н Райконен загуби своята титла, това ще е много сериозна несправедливост. Спортът ще бъде наранен много дълбоко. Феновете ще си помислят, че всичко се решава от адвокатите. Както от Макларън казват, трофея трябва да се реши на пистата, а не в съдебната зала”, коментира Тоци.
Представителите на БМВ-Заубер и Уилямс споменаха, че ако има наказание то трябва да се равнява само на парична глоба. По-рано днес от Макларън поискаха дисквалификация на болидите на баварците и Уилямс. Ако Хамилтън бъде класиран четвърти в Гран при на Бразилия, то Люис ще стане световен шампион само с една точка преднина пред Райконен.
Изпълнителният директор на Макларън Мартин Уитмарш потвърди отново, че екипа не иска служебна титла, разясняване на правилата. Според Уитмарш при нарушение на спортния правилник от страна на БМВ и Уилямс през последните 20 години винаги ФИА е наказвала виновните страни с дисквалификация и рекласиране на резултатите от даденото Гран при.
По-рано през деня адвокатът на Макларън Иан Мил каза пред съдиите:
"Принципът е ясен. Ако има нарушение на правилата, то това води до непозволено преимущество. Санкцията за което е дисквалификация. В миналото е имало дисквалификации и рекласиране според правилника, сега искаме да се случи същото”, заяви адвокатът.
“Пилотите може и да са невинни, но те представляват целия отбор. Справедливото решение е отборите да бъде дисвалифицирани, а пилотите да загубят точките си. Ако това не се случи, то ще означава, че те се ползват с привилегии от ФИА и са над закона”, завърши той.
Ако жалбата бъде уважена, а Хамилтън бъде класиран четвърти в Бразилия, това ще му донесе короната още в първия му сезон във Формула 1 и трофеят на Кими Райконен (Ферари) ще бъде отнет. Очаква се официалното решение по казуса да бъде оповестено от ФИА в петък, 16 ноември.
Шумахер: На Браун ще му е нужно време в Хонда
Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер смята, че на Рос Браун ще му е нужно време, докато неговият труд даде резултат в новия му отбор Хонда. Според германеца Браун се е присъединил твърде късно към японците, за да има явен резултат още в началото на сезона. Браун бе в основата на великата кариера на Шуми, като бе неотлъчно до него през годините в Бенетон и после във Ферари като негов главен инженер и технически директор на Скудерията.
"Истина е, че Рос е "супермозък", както казваме в Германия, но е почти невъзможно да направи чудеса с отбора за толкова кратко време”, сподели Михаел. „Познавам го добре и съм сигурен, че ще работи много, за да върне тима на Хонда в челните места”, завърши германецът.
Хонда записаха един от най-лошите си сезони във Формула 1 тази година, печелейки само шест точки в конструкторския шампионат и заемайки незавидната осма позиция.
Маса с най-добро време в последния ден в Испания
Пилотът на Ферари Фелипе Маса даде най-добро време в последния ден на зимните тестове на пистата "Каталуния" в Испания. Бразилецът спря хронометрите на 1:21,044 минути. Втори край Барселона остана Хейки Ковалайнен с Рено. Първоначало бе обявено, че финландецът е първи но комисарите на пистата изтриха най-добрия му резултат, след като Хейки мина напряко през един от шиканите. Така Ковалайнен завърши с време 1:21,136 минути. Трети се нареди Франк Монтани с Тойота, а четвърти Себастиян Фетел (Торо Росо).
Както е известно, най-бързият пилот от последните два дни Михаел Шумахер не кара днес. Във вторник и сряда седемкратният световен шампион Михаел Шумахер направи своето завръщане във Формула 1. Германецът направи двудневни изпитания с отбора на Ферари и за първи път след като се отказа от спорта в края на 2006 година подкара болид на "Черните кончета" в официален тест. По-рано през годината, Шуми на няколко пъти завъртя демонстрационни обиколки на трасетата на Скудерията в Маранело и Фиорано.
Тест-пилотът на Ферари Лука Бадоер остана шести днес, зад петия Дейвид Култард (Ред Бул). Педро де ла Роса с Макларън завърши изпитанията за Макларън със седми резултат 1:21,805 минути. Другият тестер на Макларън - Гари Пафет финишира 10-ти. Сесията бе прекъсвана общо 12 пъти с червени знамена заради раязлични инциденти.

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Тойота потвърди Кобаяши за трети пилот
От Тойота потвърдиха официално днес, че Камуи Кобаяши ще замени Франк Монтани като трети пилот в тима. 21-годишният японец ще се присъедини към екипа още следващия месец по време на зимните тестове на пистата “Херес”. Този уикенд той ще участва в престижното състезание от Формула 3 в Макао. Кобаяши е част от програмата на Тойота за развите на млади пилоти от 2001 година, а през последните два сезон участва в европейските серии Формула 3. През 2008 година, Камуи ще се състезава и в сериите GP2. Както е известно, другите пилоти собственост на Тойота Казуки Накажима (Уилямс) и Кохей Хирате също ще участва в GP2. Tози сезон Кобаяши финишира 4-ти в крайното класиране в европейската Формула 3 и записа една победа с тима на ASM.
Шеф на Ред Бул: Алонсо ще кара за Рено
Шефът на Ред Бул Кристиян Хорнер призна, че Фернандо Алонсо няма да кара за австрийците, а по скоро ще се състезава отново за Рено. В момента двукратният световен шампион е на почивка и преговорите с Рено вървят трудно. Французите искат да намерят повече пари от спонсорите за да финансират завръщането му. Според световните медии, част от ръководителите на Тойота са забелязани в Швейцария и преговарят с испанеца в страната в която той живее в момента.
“Пилотите на Ред Бул имат договори с нас и за 2008 година. Алонсо ще кара за Рено. Радостни сме, че името му се свързва с нашия отбора. Това само показва какъв напредък сме постигнали през последните сезони. Култард и Уебър остават при нас. Сега за Алонсо има място само в Рено и Тойота”, коментира Хорнер.
Маса: Отнемането на електронните асистенции бе грешка
Новите правила, които ФИА е решила да въведе през следващата година, ще доведат до повече инциденти, смята Фелпе Маса. Тракшън контрола и електронните асистенции ще бъдат забранени през 2008 г. Отборите вече изпробваха поведението на автомобилите без тези екстри по време на тестовете в Барселона през изминалите три дни.
Маса сподели, че пилотите трябва да карат далеч по-предпазливо догодина, като също така алармира, че липсата на тракшън контрол ще отвори повече предпоставки към инциденти.
"Ще бъде интересно. През последните години педалът на газта беше като копче – или е натиснато до край или не му се упражнява какъвто и да е натиск – средно положение нямаше. Сега трябва да бъдем прецизни в подаването на скорост. Времената бързо се стабилизираха, а това бе добра индикация, че сме поели в прав път. Проблемът се корени в мерките за сигурност. Смятам, че ФИА взе грешно решение с ограниченията в използването на електрониката – при състезания на дъжд ще бъдем свидетели на значително повече инциденти."
Глок е свободен да премине в Тойота
По всяка вероятност настоящият шампион в GP2 сериите Тимо Глок ще заеме титулярното място на Ралф Шумахер в тима на Тойота догодина. Бюрото съблюдаващо за договорите във Формула 1 (CRB) е дало разрешение на германеца, който досега се считаше за собственост на БМВ-Заубер. Младата звезда бе поставена в неловко положение, след като от досегашните му работодатели не изразиха особено желание да го продават или преотстъпват на други отбори.
Баварците преподписаха договорите и на двамата си титулярни състезатели Роберт Кубица и Ник Хайдфелд, което от своя страна означаваше, че ако Глок бе останал в БМВ, то той щеше да изпълнява ролята на тест-пилот.
Това по никакъв начин не го удовлетворяваше, като поради тази причина германецът се обърна към по-висша инстанция за разрешаване на казуса. Желанието му да се състезава като титуляр догодина е обеснимо, считайки титлата му в алтернативните серии на Ф1 през този сезон. Именно оттам през последните години изгря талантът на Люис Хамилтън, Нико Розберг и Хейки Ковалайнен, които в момента заемат лидерски позиции в своите отбори.
Предполага се, че в най-скоро време Тойота ще обявят официално договора на Глок, а БМВ ще трябва да се нагърбят със задачата за намиране на нов тест-пилот на екипа. Сред желаещите за място са Марко Асмер, Адам Карол, Кристиян Виеторис и Нико Хулкенберг.
Неофициално: Съдът отхвърли жалбата на Макларън, Райконен остава шампион
Международният апелативен съд на ФИА е отхвърлил жалбите на тима на Макларън-Мерцедес за резултатите от Гран при на Бразилия, съобщават медиите на Острова.
Макларън твърдяха, че болидите на БМВ-Заубер и Уилямс не покриват техническите правила за температурата на горивото. Това съчетано и със седмото място на Люис Хамилтън в тази надпревара, накара Макларън да вярват, че все пак могат да получат титлата при пилотите. Ако автомобилите на Кубица, Хайдфелд и Розберг бъдат дисквалифицирани и Хамилтън запише точки за четвърто място, то той ще измести Кими Райконен от първото място в крайното класиране и евентуално ще бъде обявен за новия световен шампион.
Бътън: Хонда се нуждаеше от Рос Браун
Дженсън Бътън е останал много доволен от назначаването на Рос Браун за шеф на Хонда през 2008 г. Според звездата на японците, Браун ще допринесе с много за връщането на отбора в челото. Специалистът, който прекара дълги години във Ферари и бе част от ерата "Шумахер" в началото на това десетилетие, е готов да даде всичко от себе си, за да помогне на потъналия в криза през последните няколко години отбор на Хонда.
"Много съм щастлив, заяви Дженсън. – Мисля, че се нуждаехме точно от такъв човек, който има достатъчно опит във Формула 1. Не съм с убеждението, че една фигура може да промени изцяло визията на цял екип, но поне може да даде посоката и да внесе нужната искра. Очаквам с нетърпение да започнем съвместната ни работа.
Бъдещето на Ковалайнен остава неясно
Хейки Ковалайнен призна, че все още няма идея за това в кой отбор ще се състезава догодина. Финландецът е един от многото пилоти, които са жертва на замразения трансферен пазар, който е белязан в очакване на решението на Фернандо Алонсо. Испанецът, който напусна Макларън в края на този сезон, все още не е решил дали да се върне в отбора, където спечели двете си световни титли – Рено или да заложи на една от привлекателните оферти на Ред Бул, Тойота или Уилямс.
Ковалайнен няма яснота около това къде ще намери място догодина, но изглежда, че не е особено притеснен от този факт, тъй като разполага с няколко алтернативи пред себе си. До този момент от Рено не са намеквали, че смятат да се разделят с Хейки, въпреки че тест-пилотът на тима Нелсиньо Пикет-младши очаква да получи титулярен кокпит. Предполага се, че ако Алонсо не се върне в Рено и Ковалайнен остане, то Джанкарло Фисикела ще се раздели с мястото при вицешампионите.
"Не съм подписвал договор досега с нито един отбор, заяви финландецът. – Рено са отбор с голям потенциал. Надявам се да остана с тях, но има и други предложения, които не мога просто да пропусна. Просто в момента не може да се определи кой ще има предимство през следващия сезон. Всички разполагат с еднакъв шанс. Аз мога да си върша отговорно задълженията в Рено, но Фернандо все още е свободен агент и нищо не е ясно. Предполагам, че те искат да си го върнат обратно и сега е въпрос на време да разберем дали аз ще се състезавам в другия автомобил или някой друг."
Официално: Съдът отхвърли жалбата на Макларън, Кими остава шампион
Международният апелативен съд на ФИА отхвърли жалбата на Макларън-Мерцедес за резултатите от Гран при на Бразилия, съобщиха официално от федерацията. След дълго заседание и изслушване продължило цели два дни, четиримата независими съдии обявиха, че Кими Райконен (Ферари) остава световен шампион във Формула 1.
Според ФИА, жалбата на Макларън е немислима (недопустима). Съдиите на ФИА потвърдиха решението на комисарите от Бразилия, че точната температура на горивото в колите на БМВ и Уилямс и тази на атмосферата трудно може да се определи.
Както е известно, екипът на “Сребърните стрели” обжалваха решението на стюардите от Гран при на Бразилия, които не наказаха отборите на БМВ и Уилямс-Тойота заради подозрение в използване на гориво с по-ниска температура от разрешената в правилата. Пилотите на двата тима Ник Хайдфелд, Нико Розберг и Робърт Кубица заеха съответно четвърто, пето и шесто място на финала в Сао Пауло, а победата и титлата грабна Райконен. Така Люис Хамилтън (Макларън-Мерцедес), който финишира седми зад колите на баварците и Розберг загуби трофея само с една точка. Макларън се надяваха ФИА да класира Хамилтън четвърти на “Интерлагос” и дебютантът да спечели короната във Формула 1 с една точка аванс пред “Айсмен” в крайното класиране за 2007 година.
Днешнето решение беше взето след дълго засеадние на четиримата независими съдии - Джон Касиди (САЩ), Василис Кусис (Гърция), Жозе Македо (Португалия) и Жан Стовичек (Чехия).
През септември заради супер шпионския скандал във Формула 1 между Ферари и Макларън, ФИА наказа британците с рекордна глоба от 100 милиона долара. Освен това, федерацията дисквалифицира Макларън от шампионата при конструкторите и така Ферари спечелиха и този трофей за сезона предсрочно.
В следващите седмици се очаква и развитие по шпионската афера между Рено и Макларън. Французите са обвинени, че са имали достъп до секретна информация на Макларън предоставена им от бивш служител от екипа на Рон Денис.

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Ферари отпрати Сезон 2007 в историята
Отборът на Ферари е аплодирал вчерашното решение на Международния апелативен съд да не променя резултатите в Гран При на Бразилия, отхвърляйки жалбите на Макларън-Мерцедес. Сагата назря след края на последното състезание за сезона, което се проведе на "Интерлагос", когато бе установено, че болидите на БМВ-Заубер и Уилямс не покриват техническите регулации на ФИА относно температурните стойности на горивото в болидите си.
Това даде повод на Макларън-Мерцедес да обжалват резултатите в тази надпревара, тъй като при евентуална дисквалификация на Роберт Кубица, Ник Хайдфелд и Нико Розберг, Люис Хамилтън (завършил 7-ми) можеше да получи точки за четвърто място, с което да измести Райконен от върха.
Случаят бе изпратен да се решава от Апелативния съд, който вчера определи несъгласието на британците за "недопустимо". Във Ферари допълниха, че опитите на Макларън да спечелят титлата по този начин са "отчаяни".
Решението на съда бе много добре посрещнато от отговорните лица в тима. Изпълнителният директор Жан Тод бе изключително доволен от развоя на събитията, с които на практика бе сложен окончателният край на Сезон 2007. Той допълни, че в Скудерията вече са готови да загърбят драмите от изминалата година, като фокусират вниманието си изцяло върху подготовката си за следващия сезон.
Уилямс приветстваха решението на Апелативния съд
В тима на Уилямс-Тойота са останали доволни от вчерашното решение на Международния апелативен съд да не променя резултатите в Гран При на Бразилия, въпреки протестите от страна на Макларън-Мерцедес насочени към болидите на БМВ-Заубер и Уилямс за използване на нерегламентирано гориво.
Несъгласието с наказания по случая "Степнигейт" отбор произлизаше от решението на рейс маршалите в Интерлагос, които решиха да обявят крайните резултати в надпреварата за официални, въпреки доклад на технически делегат на ФИА, в който се отбеляза, че горивото на БМВ и Уилямс не е било в допустимите температурни рамки.
Апелативният съд все пак отхвърли жалбите на Макларън, определяйки ги за "недопустими". На вчерашната среща на върха Уилямс за пръв път изложиха своята гледна точка по случилото се.
В официално обръщение към медиите, британците отхвърлят критиките към изправността на техните болиди. Според тях техните коли са били напълно в границите на правилата, като изтъкнаха, че все още няма ясно установен начин по който да се измерва температурата на горивото по време на и след самото състезание.
Уилямс напомнят, че официалната фирма, която предоставя данни за атмосферните условия във Формула 1 - "Метео Франс" - е отчела 33 градуса като абсолютен максимум по време на уикенда за Гран При на Бразилия. Изхождайки от тези информации, Уилямс са изложили разпечатки от своите компютърни данни, според които горивото им е било в границите 31-35 градуса. Това означава, че действията на бившите световни шампиони от 90-те години са били напълно легални, тъй като, за да бъдат наказани колите им, горивото им трябва да бъде с температура по-ниска с 10 градуса от тази на въздуха.
Хамилтън: Райконен си заслужи титлата
Пилотът на Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън заяви, че не се е надявал титлата на Кими Райконен да бъде отнета, а желанието му е било правилата да бъдат спазени от Апелативния съд. Той обаче от своя страна не уважи жалбата им и не наказа отборите на БМВ и Уилямс-Тойота, за които се смяташе, че са използвали гориво с по-ниска температура от разрешената от правилата. Пилотите на двата тима Ник Хайдфелд, Нико Розберг и Робърт Кубица заеха съответно четвърто, пето и шесто място на финала в Сао Пауло, а победата и титлата грабна Райконен. Така Люис Хамилтън, който финишира седми зад колите на баварците и Розберг, загуби титлата само с една точка.
"Както винаги съм казвал, Кими си заслужи титлата тази година, а и не знам дали някой от Макларън е искал да му я отнеме. Отборът не целеше това с подаването на контестацията, просто искахме да има справедливост, сподели Хамилтън. - С нетърпение очаквам следващия сезон и борбата с Райконен и другите ми конкуренти, като се надявам да постигна по-добър резултат от второто място", завърши англичанинът.
Макларън изчакват пълния текст от решението на ФИА
Един от шефовете в екипа на Макларън-Мерцедес Мартин Уитмарш заяви, че отборът ще изчака пълната транскрипция от решението на Международния апелативен съд на ФИА. Това се случи веднага, след като съдът реши да не уважи жалбата на Макларън срещу решението на стюардите на Гран при на Бразилия да не наказват отборите на БМВ и Уилямс, за които се смяташе, че са използвали по-студено гориво от позволеното от правилника.
"Още не сме видели пълния текст от решението на Международния апелативен съд, сподели Уитмарш. - Нашият протест бе напълно логичен. Имаше нарушение на правилата от страна на БМВ и Уилямс и бяхме длъжни да си потърсим правата. Надяваме се по този начин да помогнем следващата година това да не случи отново", завърши той.
Шумахер: Желанието ми да се състезавам стана по-голямо след тестовете в Барселона
Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер, който се завърна зад волана на болид от Ф1 по време на тестовете в Барселона през изминалата седмица, заяви, че си е възвърнал част от мотивацията да се състезава. Както е известно, германецът даде най-добри времена в тестовете на "Каталуния".
"Желанието ми да се състезавам може би стана по-голямо след теста, който проведох с Ферари в Барселона - заяви Шуми. - Мога да ви кажа със сигурност, че никога досега през живота ми не съм сядал зад волана с нежелание."
Шуми ще се изправи срещу част от най-добрите пилоти в света по време на тазгодишното издание на "Състезанието на шампионите (Race of Champions - ROC)", в което ще представлява Германия с най-младата звезда от Формула 1 Себастиен Фетел. Някои от по-известните имена, които ще гастролират на "Уембли" в Лондон след няколко седмици са: Маркус Грьонхолм - временен водач в класирането на Световния Рали Шампионат (WRC), Себастиен Бурде - четирикратен шампион в сериите "Чемпкар" и Анди Приол - двукратен шампион в Световния Пистов Шампионат за Туристически Автомобили (WTCC).
Шумахер взе участие в изданието на RoC през 2004 г. на "Стад дьо Франс" в Париж. Тогава той достигна до полуфиналите, където бе елиминиран от настоящия титулярен пилот на Рено Хейки Ковалайнен.
БМВ избират тест пилота си на „Херес”
БМВ-Заубер още не са избрали тест-пилот за новия сезон, след като стана ясно, че Тимо Глок ще премине в Тойота. Следващият месец по време на изпитанията на писта "Херес" се очаква нещата около заместника на Глок да се изяснят.
Босът на отбора д-р Марио Тайсен заяви, че в момента са се съсредоточили над няколко кандидатури за вакантния пост. Смята се, че една от тях е на бившия пилот на Ред Бул Робърт Дорнбос, както и на шампиона в британската Формула 3 Марко Асмер.
"Може би ще имаме двама или максимум трима пилоти в колата на тестовете през декември на "Херес" и там ще трябва да вземем решение преди края на годината - призна Тайсен. - Познавам много добре кандидатите, защото от доста години ги наблюдаваме и сега искаме да видим докъде са стигнали в развитието си."
Тойота представя Тимо Глок на "Фуджи"
Отборът на Тойота ще представи официално новото си попълнение Тимо Глок на фестивала на моторните спортове на пистата "Фуджи” следващия уикенд. По-рано през седмицата шампионът в алтернативните серии на Формула 1 - GP2 премина при японците от тима на БМВ-Заубер. За Глок преминаването в Тойота ще бъде втори дебют във Формула 1 като титуляр, след като 25-годишният германец дебютира с Джордън през 2004 г.
Торо Росо започват следващия сезон със сегашния болид
Торо Росо ще започнат Сезон 2008 с досегашния модел на болида си. Отборът от Фаенца, който използва колите на тима-майка Ред Бул, предпочита да заложи на тази стратегия, за да има повече време да изпробва качествата на новия си болид. Шефът на отбора Франц Тост разкри, че старата кола ще бъде използвана в поне първите четири състезания от 2008 г.
Специалистът също така съобщи, че е дочул за водещи се преговори между Ред Бул и двукратния световен шампион Фернандо Алонсо.
"Истината е, че Алонсо все още няма подписан договор с нито един отбор и представлява интерес на всеки един един екип. Доколкото знам, в момента Ред Бул преговарят с него", заяви Тост.
Той отхвърли възможността Дейвид Култард да премине в Торо Росо догодина, за да освободи място на испанеца.
"Имаме договори с Фетел и Бурде, всичко друго е без значение", завърши австриецът.
Force India представят болидите си в Монако след няколко седмици
Отборът на Force India възнамерява да обяви титулярната си двойка пилоти за следващия сезон по време на официална среща в Монако в началото на декември. Медиите в Индия очакват с нетърпение това събитие, тъй като то е без аналог в историята на една от най-населените държави в света.
Адриан Сутил, който все още има договор с отбора на Спайкър, ще запази мястото си в новопреименувания тим. За негов съотборник се спрягат Ралф Шумахер, Джанкарло Фисикела, Витантонио Лиуци и Кристиян Клийн.
Германецът обаче би могъл да премине в отбора на Макларън-Мерцедес на мястото на напусналия в края на този сезон Фернандо Алонсо.
"От маркетингова гледна точка Монако е перфектното място, където да представим отбора и цялостната концепция на Force India", заяви шефът на тима Вижай Маля.
Макларън в готовност да съдействат на ФИА по сагата със "студеното гориво"
Отборът на Макларън е изразил готовността си да съдейства на ФИА в разследването на температурните стойности в горивата, въпреки че жалбата им насочена към БМВ-Заубер и Уилямс по този случай бе отхвърлена.
Международният апелативен съд реши да не променя резултатите от Гран При на Бразилия, отхвърляйки жалбите на Макларън-Мерцедес. Сагата назря след края на последното състезание за сезона, което се проведе на "Интерлагос", когато бе установено, че болидите на БМВ-Заубер и Уилямс не покриват техническите регулации на ФИА относно температурните стойности на горивата в болидите си.
Въпреки че останаха разочаровани от развоя на събитията, в Макларън изразиха желанието си да съдействат на Федерацията в евентуални бъдещи дебати на тази тема.
"В интерес на всички ни е да избистрим правилата и да имя яснота по този случай. Все още не сме видяли пълната транскрипция на срещата на Съда, така че се надяваме след като го направим да бъдем сигурни в правотата на взетото решение", заяви изпълнителният директор на британците мартин Уитмарш.
Звезди от GP2 продължават да тестват за Хонда
Звездите от алтернативните серии на Формула 1 GP2 Лука Филипи, Андреас Зубер и Майк Конуей ще продължат да правят изпитания за тима на Хонда, тъй като са оставили много добри впечатления у шефовете на японския екип по време на тестовете в Барселона през изминалата седмица. Те са получили повиквателни и за подготовката на Херес, която ще се проведе на испанското трасе в началото на декември.
Лука Филипи записа 16-то време по време на втория ден от тестовете на Барселона, изоставайки от най-дорото постижение, поставено от Михаел Шумахер, с малко повече от две секунди.
"Имах добър ден в сряда и се наслаждавах много на тестовете. Това бе един от най-щастливите дни в живота ми. Колата беше трудна за управление, особено без наличието на тракшън контрол. Наложихме няколко промени обаче по колата и поведението се подобри. Хонда ни предостави ценна възможност да тренираме с болид от Формула 1, за което им благодарим. Очакваме с нетърпение следващия ни тест, който ще се проведе на Херес", коментира Филипи.
Виторис развълнуван от предстоящия тест с БМВ
Шампионът във финалите на частните шампионати на Формула-БМВ Кристиян Виторис ще получи шанс за изява в болид от Формула 1 по време на тестовете във Валенсия до края на месеца. Талантливият пилот очаква с нетърпение да стъпи в колата на БМВ, тъй като това ще му е за първи път в кариерата.
"Всички само ми повтарят за мощните спирачки и силите на странично съпротивление - коментира 18-годишният Витроис. - Опитвам се да си представя начина, по който ще направя една обиколка на тази писта с такъв болид. Това е единственият начин, по който мога по някакъв начин да се подготвя за това, което ми предстои."

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Служител на Макларън недоволен от напускането на Алонсо
Технически служител на Макларън-Мерцедес останал недоволен от преждевременното напускане на Фернандо Алонсо. Ибериецът напусна отбора само след една година, въпреки че договорът му още не беше изтекъл. Испанският вестник „AS” цитира анонимен инженер на „Сребърните стрели”, който заявява, че той и неговите колеги не са желали напускането на испанеца. Според него, Фернандо е напуснал заради факта, че не е бил номер едно в отбора и това е причината той да не е разкрие огромния си потенциал.
"Не мога да разбера защо го пуснаха да си отиде. Алонсо е пилот, който може да помогне много на отбора с големия си опит. Жалко е, че вече не е с нас”, сподели анонимният инженер. „Имаше само един проблем, той работеше и се представяше на пистата по-добре, когато е лидер на отбора”, завърши той.
Петер Заубер: С обжалването Макларън просто искаха титлата
Бившият собственик на отбора от Формула 1 “Заубер” Петер Заубер смята, че с подаването на жалбата до ФИА за резултатите от Бразилия от Макларън-Мерцедес са имали намерение да спечелят пилотската титла. Той не вярва на изявленията на босовете на тима, които заявиха, че просто искат правилата да бъдат спазвани.
Съдът реши да не уважи жалбата на "Сребърните стрели" срещу решението на стюардите на Гран при на Бразилия да не наказват отборите на БМВ и Уилямс, за които се смяташе, че са използвали по-студено гориво от позволеното от правилника. От Макларън обявиха, че искат разяснение на правилата за температурата на горивото.
"Този сезон заслужаваше по-добър завършек”, заяви Заубер. „Въпреки че адвокатите на Макларън обявиха, че обжалването е било подбудено от желанието им справедливостта да бъде запазена, аз смятам, че те просто искаха титлата”, завърши той.
Отборите недоволни от Макларън Системс за новата електроника
След като отборът на Макларън бе изхвърлен от конструкторския шампионат за 2007 г. заради използване на секретна информация от Ферари, се очаква следващата година електронните блокове, управляващи двигателите да бъдат уеднаквени за всички отбори. За разработването на новите управления на двигателите (или т.нар. стандартно ECU) ще работят гигантът „Майкрософт” и Макларън Електроник Системс, които са отделно звено от отбора на британците във Формула 1.
В тази връзка босът на Торо Росо Франц Тост заяви, че според него съвсем скоро “Сребърните стрели” ще бъдат забъркани в още по-грандиозен скандал.
“Ако договорът бъде подписан тази година, смятам, че Макларън ще имат предимство, което ще им донесе нови неприатности”, заяви Тост.
Повечето отбори в Гран при не са доволни от идеята да работят и да предоставят информация на екип, който беше в центъра на един от най-големите шпионски скандали в историята на Формула 1.
Босът на Рено Флавио Бриаторе също демонстрира своето несъгласие.
„Как ще се доверя на компания, която преди месеци беше замесена в грандиозен шпионски скандал”, заяви Бриаторе.
Ейдриън Нюи: Винаги е имало шпионажи във Формула 1
Бившият дизайнер на Макларън-Мерцедес и настоящ такъв на Ред Бул Ейдриън Нюи е на мнение, че шпионските саги във Формула 1 през тази година са били преувеличени. Специалистът отбеляза, че в спорта винаги е имало подобни случаи, като това, че едва през този сезон са били установени, не означава, че преди не ги е имало.
"Такива неща винаги са били и ще продължават да бъдат част от спорта", коментира 48-годишният британец.
Както е известно, Макларън бяха изключени от шампионата при конструкторите, като им бе наложена глоба от 100 милиона долара по-рано през тази година. Тогава бе установено, че британците са притежавали и използвали данни на Ферари, които са се разпростирали на 780 страници конфиденциална информация изтекла от инженера на Ферари Найджъл Степни, който е установил тайни контакти с бившия главен дизайнер на Макларън Майк Кулън.
Във втория скандал за годината бе замесен и тимът на Рено, който ще се изправи пред Световния автомобилен съвет на 6 декември, за да отговаря по новия шпионски скандал, свързан с пренос на техническа информация от Макларън в края на 2006 година.
По този повод Нюи коментира: "Истината е, че досега е имало ужасно много служители, които са взимали данни със себе си, когато са преминавали на работа от един отбор в друг. Разликата е, че преди тези хора не бяха следени и съответно не бяха санкционирани. Моето лично мнение, че всеки може да запомня информации и да ги съхранява в паметта си, като това ще бъде честно, но записи в електронен формат трябват да бъдат санкционирани", допълни той.
Вероятността Алонсо да премине в Рено е 60%, твърди Флавио Бриаторе
Слуховете около преминаването на Фернандо Алонсо в отбора на Рено започнаха да стават все по-достоверни след като шефът на тима Флавио Бриаторе заяви, че шансовете за евентуален трансфер на испанеца се равняват на 60%.
Ибериецът, чийто сезон с Макларън-Мерцедес бе белязан от непрестанни противоречия, е изправен пред дилемата да избира в кой отбор да се състеза догодина. Вариантите пред него вече не са толкова много, колкото се предполага и говори.
"Ще разкрием повече по случая утре или вдругиден – заяви Бриаторе. – След като се ожените с някого и се разведете малко по-късно, е далеч по-трудно да възобновите връзката си отново. Хубавото е, че и ние, и той разполагаме със способността да намираме бързо решения на проблемите си. Идната седмица ще бъде решаваща за предстоящото ни бракосъчетание. Той може да избира и знае добре как се развиват събитията в нашия тим."
Мачото си позволи да коментира и причината поради която смята, че Сезон 2007 не се разви по най-благоприятния начин за Макларън. Според него привличането на две "примадони" като Алонсо и Хамилтън не е било правилно. Конкуренция между световен шампион и млад пилот дебютант е най-грешното, което даден отбор би могъл да направи. Силната конкуренция между двамата е довела до загубата на битката с Ферари в последните състезания от годината
При възникналите обстоятелства, Бриаторе загатна също така, че смята да се раздели с досегашните си пилоти Хейки Ковалайнен и Джанкарло Фисикела.
След като спечелиха титлите през 2005 и 2006 г., французите завършиха кампанията си през 2007 г. на трето място в шампионата при конструкторите.
60 или 100% е вероятността Алонсо да се върне в Рено?
В залеза на тази година вниманието ни е изцяло концентрирано върху личността на Фернандо Алонсо. Равносметката ясно показва, че за него и съотборника му Люис Хамилтън се изговори повече, отколкото за новия световен шампион Кими Райконен, в седмиците след последната надпревара за Гран При на Бразилия. Поредните спекулации с неговото име този път се свързват с последното изказване на Флавио Бриаторе, в което италианецът определи вероятността Нандо да се върне в Рено на 60%.
Решението на Алонсо да прекрати взаимоотношенията си с отбора на Макларън бе и продължава да бъде най-дискутираната тема в спорта след края на Сезон 2007. Напрежението в съотборничеството му с Хамилтън бе непоносимо и въпреки, че точковият актив на двамата бе идентичен след 17 старта, едва ли има някой, който може да твърди, че Алонсо се е чувствал добре при британците.
Комбинацията между Алонсо и Макларън бе до толкова "добра", до колкото и тази между Хуан Пабло Монтоя и същия отбор през 2005 и 2006 г.
Двете страни решиха да заровят томахавката и да сложат край на взаимоотношенията си. Това може да се счита и като добър ход от страна на ибериеца, но пък останал сам, без силна подкрепа зад гърба си и най-големият борец започва да губи позициите си.
Това доведе до сериозния въпрос на къде ще поеме испанското чудо. На теория той имаше предложения от всеки един отбор. В наддаването се предполагаше, че са се включили Спайкър, Хонда, Тойота, Ред Бул, Уилямс, БМВ-Заубер и Рено. Ситуацията на пръв поглед удовлетворяваше испанеца, защото най-важното за един пилот в модерния свят на Формула 1 е да има възможност да избира.
Супер Агури, Торо Росо и Force India е налудничаво да се смята, че могат да си осигурят услугите на двукратния световен шампион, имайки предвид ограничените им бюджети, така че тези оферти при всички случаи отпадат.
Тойота подписаха с Тимо Глок за втория кокпит, който бе освободен от Ралф Шумахер след Гран При на Бразилия. Хонда също имат договори с настоящите си титуляри Рубенс Барикело и Дженсън Бътън, а и с привличането на Рос Браун като шеф на тима, японците ясно изразиха намеренията си да стабилизират отбора през идните 12 месеца, така че и тези два тима отпадат от листата за евентуални трансфери.
На практика при тези обстоятелства останаха свободни места в четири отбора – БМВ-Заубер, Уилямс, Ред Бул и Рено. Баварците обаче не изразиха особени намерения да се разделят със сегашните си пилоти Роберт Кубица и Ник Хайдфелд, които имат действащи договори. На практика БМВ бяха следващите, които затвориха вратите си за двукратния световен шампион.
Сър Франк Уилямс и Патрик Хед пък не отделят особено големи бюджети за заплати на пилотите си, а това едва ли би удовлетворило високите искания на Алонсо.
Алтернативите пред него реално останаха Ред Бул и Рено. Австрийците потвърдиха за водещи се преговори, но засега няма яснота по случая. Така, Рено остават с най-силни шансове за привличането на испанския идол, но пък максимата, изречена от не кой да е, а Флавио Бриаторе, че да се ожениш е лесно, да се разведеш също, но да се ожениш повторно е нещо съвсем различно,
звучи силно, но не на всяка цена неосъществимо.
В изказванията на Флавио се усеща известна доза оптимизъм, изразяваща увереността му във възобновяването на взаимоотношенията с любимеца си, който лансираше ревностно още от началото на кариерата му в Минарди през 2001 г. В основата на всички разговори обаче остава фундаменталният въпрос -
Ще се върне ли Нандо отново на трона?
Ферари неколкократно са доказвали, че успехите им не влияят на подготовката им. Триото Ферари-Райконен-Бриджстоун изглежда много силно и със сигурност ще бъде в основата на събитията и през 2008 г. Макларън нямат особено много алтернативи пред себе си за привличане на заместник на Алонсо, така че на преден план излязоха кандидатурите на Хейки Ковалайнен и Адриан Сутил. При наличието обаче на двама млади пилоти в един отбор, конструирането на нов болид изглежда доста трудна задача. Също така не трябва да се пропуска фактът, че въпреки малкото си време за адаптация, Алонсо бе в основата на построяването на новия болид на Макларън. Ключът към успеха на даден екип се крие в твърдата връзка между лидера и останалите в отбора. Така както беше със Шумахер и Ферари, така както беше и с Алонсо и Рено, а дори и с Райконен и Ферари, въпреки конкуренцията от страна на Маса.
Бриаторе даде срок от няколко дни за официално решение по случая, така че ни остава да чакаме разнищването и на тази ситуация от света на Ф1.

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Съдът на ФИА разясни защо жалбата на Макларън е невалидна
Международната автомобилна федерация (ФИА) обясни причината за отхвърлянето на жалбата на Макларън-Мерцедес от петък. Апелативният съд не е приел протеста на Макларън, защото той е бил насочен срещу решението на стюардите, вместо срещу резултатите от Гран при на Бразилия. Това е направило жалбата невалидна, защото отбор, който не е пряко наказан от стюардите, няма право да протестира срещу тяхно решение. В случая пряко засегнати са екипите на БМВ и Уилямс, които обаче нямат възражения срещу решението след надпреварата в Бразилия.
Според правилата на Формула 1 и ФИА, отбор който е засегнат от решение на съдиите след финала на дадена надпревара има право да подаде официален протест до 30 минути след обявяването на крайните резултатите от състезанието. От Макларън обаче, не са направили това в Сао Пауло и според правилника на федерацията жалбата им е била грешно насочена и съответно невалидна.
Бриаторе: Фернандо трябва да реши до края на седмицата
Фернандо Алонсо ще реши къде да продължи кариерата си през 2008 г. до началото на декември. Това сподели вчера близък до него човек, цитиран пред испанския вестник “El Mundo Deportivo” :
“Бъдете сигурни, че той няма да остане без кокпит. Работим в сянка, но до 15 дни всичко ще излезе наяве. Спокойни сме защото до март всеки отбор може да смени пилотите си”, коментирал той.
Тази информация се появи, след като босът на Рено заяви, че двукратният световен шампион трябва да реши до края на тази седмица дали ще кара за Рено или не.
Единственият проблем Фернандо да премине при французите е фактът, че той има желание да се присъедини към отбора на Ферари през 2009 г., а Бриаторе не е съгласен да подпише само за една година с 26-годишния испанец.
"Алонсо вярва, че Ферари го чакат да се присъедини към тях през 2009 г. Но аз смятам, че това трудно може да стане. Тойота и Ред Бул също го искат. Той е много атрактивен за всички”, сподели Бриаторе.
Бриаторе хвали Пикет-младши
След като босът на Рено Флавио Бриаторе оцени шанса Фернандо Алонсо да кара за отбора му на 60%, сега италианецът похвали тест-пилота на отбора Нелсън Пикет-младши. Италианецът заяви, че бразилецът има нужния талант да кара за Рено и може да бъде голямата изненада във Формула 1.
"Още помним битката на Нелсиньо с Хамилтън за титлата в "GP2" миналата година. Той има невероятен потенциал и може да бъде истинска изненада”, сподели Флавио. „Що се отнася до Хейки Ковалайнен, той имаше лоша кола през 2007 г., но свърши добра работа, така че тепърва ще решаваме неговото бъдеще”, завърши той.
Фисикела: Рено не е единствената възможност за мен
Пилотът на Рено Джанкарло Фисикела заяви, че има и други възможности да продължи кариерата си във Формула 1 освен Рено. Бъдещето на италианеца при французите изглежда все по-несигурно, след като в понеделник босът на тима заяви, че световните шампиони от Сезон 2006 ще имат нови пилоти догодина.
Фисико призна, че неговият отбор досега не се е свързал с него, но той не се притеснява от това, защото има и други възможности.
"Не знам нищо още. Със сигурност искам да се състезавам във Формула 1 и ще се огледам за предложения, но още няма нищо официално", заяви Фисикела.
Очаква се Джанкарло да направи изпитания с отбора на Форс Индия следващия месец на пистата "Херес".
Спонсор на Макларън напуска заедно с Алонсо?
Един от спонсорите на отбора на Макларън-Мерцедес през изминалата 2007 година има намерения да напусне тима след като Фернандо Алонсо реши официално да сложи край на кариерата си при британците, съобщават медиите на Апенините.
Става дума за испанската застрахователна компания "Mutua Madrilena", която не проявява интерес в продължаването на сътрудничеството си с тима от Уокинг, тъй като в отбора няма пилоти от испански произход. Единственият вариант, при който логото на фирмата би могла да остане на болидите на "сребърните стрели", е, ако Макларън решат да заложат на Педро де ла Роса за втори пилот през 2008 г.
Михаел Шумахер член на благотворителния фонд на ФИА
Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер е бил избран за член на благотворителния фонд на Международната автомобилна федерация (ФИА).
След като се отказа от активна състезателна кариера в края на 2006 г., Шумахер вземаше дейно участие в няколко благотворителни кампании. Германецът бе лице на движението за подобряване на сигурността по пътищата в световен мащаб, както и на инициативата "Мисли преди да седнеш зад волана", в която си партнираше с бившия си съотборник във Ферари Рубенс Барикело.
Шумахер коментира: "Досега съм работил като лице на кампаниите на ФИА за сигурността по пътищата и съм запознат добре с този тип работа. Готов съм с удоволствие да подпомогна в бъдещите проекти на благотворителния фонд на Федерацията."
Тойота представят новия си болид на 10 януари
Екипът на Тойота заяви в официално обръщение през днешния ден, че ще представи новия си болид за Сезон 2008 на 10 януари. Събитието ще се състои в техническия център на тима в Кьолн, Германия. Тойота се надяват, че с новия модел TF108 ще успеят да заличат разочарованието, което претърпяха през 2007 година, записвайки едва 13 точки от 17 старта и завършвайки на шесто място в класирането при конструкторите.
Марио Тайсен: С добрите резултати се отваря и добрият апетит
Спечелването на първа победа е основната цел на БМВ-Заубер през следващия сезон, заяви шефът на баварците Марио Тайсен. Както е известно, базираният в Швейцария екип бе една от изненадите през 2007 г., превръщайки се в третата сила при отборите, изпреварвайки световните шампиони от Рено. Германците обаче все още не са отпивали от шампанското на победителите, въпреки няколкото класирания на подиума и силните представяния в хода на изминалите 17 старта от последния сезон.
БМВ все пак завършиха на второ място при конструкторите, тъй като точките на Макларън бяха отнети вследствие на шпионската сага с Ферари.
Резултатите през 2007 г. увеличиха неимоверно очакванията към баварците през следващия сезон, като Тайсен постави победата като основна цел пред отбора.
"Нормално е очакванията към нас да са се увеличили след представянето ни през 2007 г. – заяви Тайсен. – Напрежението около нас стана по-голямо през изминалите няколко месеца, но пък и стандартът на работа се покачи. Постигнахме целта си да се вмъкнем измежду първите три отбора в шампионата, така че сега ни предстои да спечелим първата си победа", завърши специалистът.
Глок се надява да се бори за добро класиране в шампионата през следващата сезон
Присъединилият се наскоро към отбора на Тойота Тимо Глок си постави високи цели в дебютната си година като титуляр на решетката във Формула 1. Германецът замени сънародника си Ралф Шумахер в базирания в Кьолн екип след като триумфира с титлата в поддържащите серии на Ф1 – GP2.
"Убеден съм, че можем да се представим успешно – заяви Глок. – Искам да се боря за шампионата с отбора на Тойота. Според мен ще съм в състояние да постигна тази си цел, съдейки по тима, в който ще се състезавам. Надявам се, че БМВ-Заубер ще ме пуснат да тренирам на "Херес" през следващия месец, тъй като договорът ми с тях изтича в края на годината."

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
Президентът на Рено Ф1 постави ултиматум на Алонсо
Президентът на отбора на Рено във Формула 1 Карлос Госън постави ултиматум на Фернандо Алонсо. Според французина, двукратният световен шампион трябва да подпише тригодишен договор с тима или няма да е пилот на Рено догодина. Както е известно, Алонсо се натиска за едногодишен контракт, след като според повечето специалисти от 2009 година ще кара за Ферари. Флавио Бриаторе е съгласен на подобен вариант, но Госън бил абсолютно против. Спекулациите за преминаването на Алонсо в тима на “Черните кончета” от Сезон 2009 се засилиха през последните дни, въпреки договорите на Кими Райконен със Скудерията до края на 2009 година и на Фелипе Маса до края на 2010 г.
“Или Алонсо ще подпише тригодишен договор или нищо”, коментирал кратко Госън.
Райконен: Не се притеснявах от аферата с горивото
Пилотът на Ферари Кими Райконен определи сагата около студеното гориво като пълна бъркотия. Той заяви, че не се е притеснявал за титлата, която спечели в драмата на пистата „Интерлагос” в Бразилия. Проблемът назря след края на последното състезание за сезона, когато имаше съмнения, че болидите на БМВ-Заубер и Уилямс не покриват техническите регулации на ФИА относно температурните стойности на горивата в болидите си.
“Със сигурност това беше новина, която исках да чуя. Радвам се, че всичко се изясни и заслужено сме шампиони”, сподели Райконен. „Откровено мога да кажа, че не се притеснявах от аферата със студеното гориво. Сега след като всичко свърши, мога да се отдам пълноценно на почивката си. Още помня колко боли, когато се простиш с мечтата си в последния момент, и затова сега се наслаждавам още повече на победата си”, завърши финландецът.
Отборите ще тестват сликове на "Херес"
От доставчика на гуми за Формула 1 Бриджстоун съобщиха, че ще предоставят по няколко комплекта сликове (гуми без канали бел.р.) на всички отбори за предстоящите изпитанията следващия месец на пистата „Херес” в Испания. От ФИА обявиха по-рано тази година, че планират завръщането на гумите тип слик през 2009 г. Те бяха забранени през 1997 г, заради големите скорости и тогава бяха въведени каналите в гумите. Говорителят на БМВ-Заубер, както и представители на Ред Бул и Хонда потвърдиха информацията.
Спецификацията за „Херес” ще бъде на базата на сликовете, които произвеждат от Бриджстоун за „GP2” сериите. Друга промяна в правилата за сезон 2008 ще бъде забраната за използване на т.нар. подгряващи чохли, с помощта на които гумите достигат работна температура преди всеки старт.
БМВ представят новата си кола през януари в Мюнхен
Отборът на БМВ-Заубер ще покаже новата си кола за сезон 2008 на 14 януари в Мюнхен. Събитието ще се състои в новия център за продажба на автомобили, който се намира непосредствено до административната сграда на баварците в олимпийския парк на Мюнхен. Култовото здание е по-известно като „BMW TOWER” заради формата си, наподобяваща четири цилиндъра с височина 100 м.
Новият болид F1.08 ще направи първите си изпитания на пистата "Рикардо Тормо" във Валенсия на 15 януари, ден след неговото представяне.
Розберг в списъка на най-желани пилоти от Макларън
Пилотът на Уилямс-Тойота Нико Розберг е един от първите в списъка с най-желани пилоти от Макларън-Мерцедес за сезон 2008. От отбора на Уилямс обявиха, че 22-годишният германец ще бъде съотборник с Казуки Накажима за следващия сезон. Въпреки това най-големият германски всекидневник “Bild-Zeitung” твърди, че босът на тима Сър Франк не би могъл да устои на тлъстата оферта от 22 милиона долара, предложена от "Сребърните стрели".
Междувременно мениджърът на Михаел Шумахер Вили Вебер посъветва Нико да отхвърли предложението на Рон Денис. "Макларън могат много бързо да съсипят неговата кариера”, сподели Вебер. „Хамилтън винаги е бил техният номер едно, въпреки че официално не си го признават”, завърши германецът.
"Telefonica" няма да плати за връщането на Алонсо в Рено
Най-голямата испанска телекомуникационна компания „Telefonica” се отказа от многомилионния бюджет, който смяташе да налее в отбора на Рено. След като Фернандо се раздели с Рено миналата година и премина в Макларън, от „Telefonica” отказаха да бъдат основен спонсор на тима. Испанците бяха предвидили 90 милиона долара за осъществяването на мечтата на боса на французите Флавио Бриаторе да върне двукратния световен шампион Фернандо Алонсо.
Според вестник „The Indipendent” , те вече не се интересуват от инвестиране във Формула 1 и от бъдещето на Бриаторе и Алонсо.
Екълстоун: Правителството трябва да помогне на Силвърстоун
Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун призова британското правителство да помогне с финансиране на легендарната писта „Силвърстоун”. Трасето се нуждае от спешен ремонт, за да продължи да посреща Гран при на Великобритания и след 2009 г., когато изтича договорът и с ФИА. Собствениците на съоръжението „British Racing Drivers' Club” одобриха през юли плановете за реконструкция. Спортният министър Джери Сътклиф заяви в началото на този месец, че ще подкрепи начинанието. В тази връзка Екълстоун констатира, че за обновяването ще е нужна малка част от пропилените средства за Олимпиадата в Лондон през 2012 г.
"Великобритания е "сърцето" на Формула 1, а нашата писта е на най-ниско ниво. С малка част от похарчените за Олимпиадата пари правителството може да подкрепи „Силвърстоун”. Те са наясно какво точно е нужно да се направи и го знаят от пет години”, заяви Бърни.
Британецът изказа своето недоволство във връзка с пропадналата идея за провеждане на Гран при в Лондон. “Отхвърли се много добра идея. Ако се притесняват за финансовата част, смятам, че нямаше да има проблем и щеше да има добра печалба. Не мога да си обясня защо всичко пропадна”, завърши британецът.

Назад към BMW и моторните спортове