Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46 (1) (архив)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 323i / 97'

Re: Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46

Мнение от Drum » 07 Мар 2011, 12:00

Колега Ciki,
Според мен да се слагат всички автомобили под един знаменател (Италянка или Германка) е доста крайно и се пропускат ползи. Вярно е, че като цяло италянците са палачори и колите, които идват от там са кочини, но това е така, защото повечето от вносителите в автокъщите купуват от там такива коли, за да са по-евтини.
Въпреки че и аз знам това и двете БМВ-та, които съм си купувал по стечение на обстоятелствата са "италянки", само че не съм ги купувал от автокъща, а от ръка тук в БГ. Колите са избирани и са внасяни по поръчка за предишните им собственици. Да чукам на дърво, нямам оплаквания до сега.
Така че всичко е въпрос на това да харесаш, да отидеш и да огледаш + диагностика и то ще си покаже читава ли е колата или не :idea:
:OT: Това че си падаш по блондинки, не означава че всички брюнетки са кофти :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530D xDrive

Мнение от Ciki » 07 Мар 2011, 12:58

Drum написа: :OT: Това че си падаш по блондинки, не означава че всички брюнетки са кофти :mhihi:

хаха да :) съгласен!

Еми харесал съм една Море Мио и... се оказа, че км не са връщани толкова много ама сега предстои проверка на двигател та... стискайте палци да е читава и в четвъртък да дойда на срещата :driving:

Потребител
Аватар

Мнение от z.dekov » 09 Мар 2011, 0:18

Здравейте съмишленици.

След много четене в този форум достигнах до заключението, че
аз съм поредния 21 годишен заразен от немската компания.
Ситуацията е позната: в момента се предвижвам с една 15 годишна кошница и
в следващите няколко месеца ще купувам Е46.

Имам няколко въпроса към по-опитните пилоти на БМВ.
1. Колко е реалния живот на Е46 (след 2002г), в смисъл
проектирани са да се разпадат след 6-7-15 година, или пък след определени километри..
Искам да знам ако инвестирам едни 5-6 хилки евро, колко време ще имам автомобил, в които
няма просто да наливам пари "като в бездънна яма".
Този въпрос е с повишена трудност, но... ако някой може да сподели наблюдения би било полезно.

2. Колко и какви точно са разходите за подръжка на БМВ 3 серия след 2002 на година приблизително (смяна на масло, филтри, често износващи се части итн)?
С две думи искам да знам с колко ще ми се увеличат разходите за поддръжка на година.

3. Заслужава ли си да отида до Германия и там да си я избера или качеството е същото и в БГ? (предимство при мен е, че в Берлин имам роднини)

4. Има ли нещо друго, което може да се направи за да се предпазим от закупуването на лъсната трошка освен прегледа в представителството на БМВ за около 100лв.

5. При 320d с 6-степенна скоростна кутия колко е разхода на гориво градско/извън при нормално каране и при натискане на десния педал?

6. Какво е чувството да я вземеш от автомивка? 8)

Благодаря предварително,
приятно каране на щастливците :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 09 Мар 2011, 10:29

z.dekov написа:Здравейте съмишленици.

След много четене в този форум достигнах до заключението, че
аз съм поредния 21 годишен заразен от немската компания.
Ситуацията е позната: в момента се предвижвам с една 15 годишна кошница и
в следващите няколко месеца ще купувам Е46.

Имам няколко въпроса към по-опитните пилоти на БМВ.
2. Колко и какви точно са разходите за подръжка на БМВ 3 серия след 2002 на година приблизително (смяна на масло, филтри, често износващи се части итн)?
С две думи искам да знам с колко ще ми се увеличат разходите за поддръжка на година.

На година е доста трудно да се каже,може да даваш пари само за гориво а може и доста неща да се оправят-точна цифра :dunno:

3. Заслужава ли си да отида до Германия и там да си я избера или качеството е същото и в БГ? (предимство при мен е, че в Берлин имам роднини)

Защо да не си заслужава,според мен лично шанса да намериш това,което търсиш там е по-голям.Особено ако имаш и роднини при които да отседнеш.

4. Има ли нещо друго, което може да се направи за да се предпазим от закупуването на лъсната трошка освен прегледа в представителството на БМВ за около 100лв.
Като за начало ,хубаво прочети темата.Когато познаваш това,което търсиш и особено с информацията,която има тук първо ще стесниш кръга на търсене,и второ ще си запознат с най-важните неща и онези които трябва да се оглеждат.

5. При 320d с 6-степенна скоростна кутия колко е разхода на гориво градско/извън при нормално каране и при натискане на десния педал?

http://www.bmwheaven.com/database/compare.php?brand1=BMW&enumber1=E46_3&type1=330&brand2=BMW&enumber2=E46_3&type2=331&submit=Compare

Тука има малко сравнение между двете.Погледни го,за градско натискането на педала оказва влияние и то голямо,но за извън града според мен и да натискаш - пак ще си доволен от разхода (има и тема за разхода - погледни и нея)

6. Какво е чувството да я вземеш от автомивка? 8) => :driving: :angel:

Благодаря предварително,
приятно каране на щастливците :)

Само си мисля,че цифрата 5-6к евро е малко особено пък за 6ст която мисля е след 2003-04 доста трудно или ако ще се намери няма да има ни една екстра да кажем.А имай предвид ,че ако ще ходиш до Германия имаш поне едни 500евр допълнителни разходи.

Успех с търсенето,и дано скоро се похвалиш с нова придобивка и тя да си заслужава търсенето :yes:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 09 Мар 2011, 10:39

Ако искаш читава Е46ца...вдигни бюджета с до към 14 някъде...и я обслужи както трябва.
Почети малко във форума...има отговор на 99% от въпросите ти :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 сажда
Мечтае да кара: CB1000R

Мнение от jojko » 10 Мар 2011, 9:43

1+ за италянките,с наи много екстри са моята е е46 комби 99г. и си има 8 аербега

Потребител
Аватар

Мнение от w1nner » 11 Мар 2011, 8:55

Здравейте фенове . До скоро бях в форума на Е36 сега мисля да се прехвурля на Е46 . Обаче по принцип ,както винаги става много се двоумя . Ичетох всевъзможни статии и какво ли още не . До тази година карах Е36 318и ,но поради факта ,че малоумника , който ми я донесе от Германия ми достави възможно най - големият таралясник и не можах да почуствам магията на БМВ както трябва . Обаче за сметка на това почуствах усештането на къде са ми парите щото смених сялата кола . Почти не остана в нея нещо да не съм сменял и на пук на това колата продължава да не иска да ме слуша така че се отказах . Сега дилемата е следната имам към 12к и смятам да закупя или Ауди а4 1.9 тди - 131к или БМВ 320д -150к. Това с Аудито ,като идея е просто от факта че ми се разката фамилият от ремонти по предната кола и незнам вече . Въпроса ми към феновете от форума е следният:
1. Коя от двете коли препоручвате с чисто сърце де , щото се пак сме БМВ форум и ми са ясни пристрастията .
2. Наблягаики по скоро на здравината на двигателя от двете коли . - предния ми двигател беше М40 / душеубиеца/ , /мъртвородения/ мога да посоча още прякори
3. Дали разхода на двете е различен при еднакво картане или това са долни спекули
4. Подръжката предполагам е еднаква ?
5. Какво препоручвате да направя за да си намеря читава бройка кола .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530D xDrive

Мнение от Ciki » 11 Мар 2011, 19:34

За колегите които търсят 320D 150кс.

Излезла е обява в Мобилето която не е вярна (то коя ли е вярна де ама айде)... пише, че е 320Д 150кс. а всъщност е 318д 116кс.

И не е май 2004 а е 2003-12-февруари произведена и март месец същата година първа регистрация...

Иначе много лачена изглежда... да не говорим и, че км не са и верни но както казах по-горе на коя обява са верни... :(

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... f1=details

Дано е от полза за някой...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от uCnaHeTcA » 11 Мар 2011, 19:56

"full" :mhihi: Много се радвам, че съм на ТИ с поне едни 80% от екстрите в Е46, че такива "full" ми оправят настроението за деня :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Night_Wolf » 11 Мар 2011, 20:06

Същата кола, с мисля същата цена съм я виждал и като 318д вчера или онзи ден.
Явно се е корегирал.

Да не си ходил с бухалка бе колега :mrgreen:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 540i
Мечтае да кара: Lancia Thesis повече от всякога!

Мнение от BoBoGTO » 11 Мар 2011, 22:54

w1nner написа:Здравейте фенове . До скоро бях в форума на Е36 сега мисля да се прехвурля на Е46 . Обаче по принцип ,както винаги става много се двоумя . Ичетох всевъзможни статии и какво ли още не . До тази година карах Е36 318и ,но поради факта ,че малоумника , който ми я донесе от Германия ми достави възможно най - големият таралясник и не можах да почуствам магията на БМВ както трябва . Обаче за сметка на това почуствах усештането на къде са ми парите щото смених сялата кола . Почти не остана в нея нещо да не съм сменял и на пук на това колата продължава да не иска да ме слуша така че се отказах . Сега дилемата е следната имам към 12к и смятам да закупя или Ауди а4 1.9 тди - 131к или БМВ 320д -150к. Това с Аудито ,като идея е просто от факта че ми се разката фамилият от ремонти по предната кола и незнам вече . Въпроса ми към феновете от форума е следният:
1. Коя от двете коли препоручвате с чисто сърце де , щото се пак сме БМВ форум и ми са ясни пристрастията .
2. Наблягаики по скоро на здравината на двигателя от двете коли . - предния ми двигател беше М40 / душеубиеца/ , /мъртвородения/ мога да посоча още прякори
3. Дали разхода на двете е различен при еднакво картане или това са долни спекули
4. Подръжката предполагам е еднаква ?
5. Какво препоручвате да направя за да си намеря читава бройка кола .

От скоро съм с 320 дизел, но стария 136к.с. И на мен ми се стори, че съм сменил много неща, но нещата не се оказаха чак толкова прости, като се замислиш. Първо имах база за сравнение или кочини от 90та година, които просто никой нищо не им сменяше, щото няма смисъл, или коли на по 2-3 години, дето няма как да имат нещо за смяна.
Реално си сменям консумативи редовно и съм сменил почти цялата предница. Ама реално погледнато окачването си е свързано с качествата на наще пътища, колкото и да е здрава колата... А пък факта, че съм с верига много ме радва щото при около 35 000 км на година смятам, че ~250 за консумативи си е тънкънъ :lol: .
Имах приятел с А4 с този двигател- никакви проблеми- ама неговата беше 2004г и на 80к км, когато я взе преди 2-3 години. И прекарах доста километри из България и с тази кола.
Общо взето няколко сравнения. А4ката е по-удобна. Окачването също е доста по-комфортно. Разхода, който правя аз сега и този, който беше на моя приятел е доста идентичен. При старание 5/100, при нормално извъградско 6/100, при юркане извън града 7 до 7.5 и из града максимум до 10.
Обаче само като видиш двигателя сложен на 2 метра пред предната ос трябва да ти стане ясно, че FUN с това няма да има. Да не говорим, че лично за мен много трака. Не, че и моя е самата тишина, но тая дюза-помпа е убийствена за ушите.
Моя съвет е Алди :D само с кватро и повечко кончета. Иначе дори и пред 2004та, дори и пред километрите, и екстрите, пак бих взел BMW-то.
Но ако за теб е по-важно комфорта обърни повече внимание на А4ката.

А за да си намериш читава кола си е чист късмет. Аз ти препоръчвам да я огледаш много добре за удари, от какъвто и да е сорт. Ако забележиш течове и омазненост виж дали ще получиш информация от какво може да са и вече сам си прецени дали наистина са от това, от което ти казват и дали ще ги преживееш. Това го казвам с оглед на факта, че на скоро сменях масло на скорости и диф, диф-а беше целия омазан откакто взех колата, но се оказа, че маслото си е читаво, нивото му също. Както и когато се сменят горивни и маслени филтри, и се добавя масло никога не можеш да бъдеш изрядно чист, и винаги пада някъде нещо, а с години се трупа. Така, че просто тези неща може да са от безобидни работи. Огледай всичко що е ел. дали работи. Естествено по възможност е добре колата да е от човек, а не от къща. Винаги си личи кога човека си я е поддържал, още като я видиш дори. Аз лично, нямам сервизна книжка примерно, но си пазя всички бележки за частите от магазина с датите на покупка.
Най-важното да си кажа личния опит с покупката на моята кола. Взех я, защото ме сърбяха ръцете. На бързо, на 2, на 3. Беше подготвена за зимата, беше регистрирана в моя град и цялото прехвърляне ми отне 2 часа с КАТ. Закарах я на едни какавани уж в сервиз, ама те видяха само единия носач, а тя имаше в последствие и други дреболийки. Дори капака не отворих. Та в крайна сметка взех най-евтината кола, която беше в carsbg, без въобще да я погледна и да чукна на дърво, като цяло съм много доволен. Всичко на всичко имам един термостат на EGR-а, една мека връзка и не работещ заден ел. прозорец.
Така, че пак казвам всичко е късмет. Успех. :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 12 Мар 2011, 14:48

Хубаво за помпа-дюза ,само че колегата не споменава коя А4 - фейс или не.Преди 2001 края 1.9тди не е ли помпа-дюза :dunno: .
Аз лично преди фейс А4 няма да погледна,проблемите които могат да се появят са доста,окачването за по-меко - не съм много сигурен ,при новата може би но старата до 2001 мен лично,не ми харесва.
Според мен тука сравнението е излишно,ако си здрави и 2-те си заслужават,всичко е въпрос на вкус.
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 540i
Мечтае да кара: Lancia Thesis повече от всякога!

Мнение от BoBoGTO » 12 Мар 2011, 17:04

Gqbriel написа:Хубаво за помпа-дюза ,само че колегата не споменава коя А4 - фейс или не.Преди 2001 края 1.9тди не е ли помпа-дюза :dunno: .
Аз лично преди фейс А4 няма да погледна,проблемите които могат да се появят са доста,окачването за по-меко - не съм много сигурен ,при новата може би но старата до 2001 мен лично,не ми харесва.
Според мен тука сравнението е излишно,ако си здрави и 2-те си заслужават,всичко е въпрос на вкус.

Е за 12к лъвчета няма да е преди 2001. И до колкото знам всичко на VW груп до 2010 е помпа-дюза. Не съм сигурен обаче от В4ките или от В5ците почват Audi-тата.
Точно това казах и аз. Въпрос на вкус и какви точно ще са изискванията от колата.
А фейслифтовете са от 97ма за В5цата и въпреки, че уж се води нова А4ка- В7 от 2005та година, всъщност отново е фейслифт на В6цата и използва същата стара платформа. А пък ако трябва да сме честни от 2000ната насам всичките са ми едни и същи, само фейслифтове. :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от xterminator » 14 Мар 2011, 1:46

Здравейте колеги. Извинявам се, ако поста ми е малко офтопик. Онзи ден ходих да гледам една 320d 150 к.с. touring и много ми хареса, но имаше само 1 проблем (засега) - при по-висока скорост 120-130 леко дърпаше надясно към банкета. Ако това дърпане предполага сериозни ремонти по ходовата част няма смисъл да я карам на диагностики и пр. (което е задължително преди да я купя). Тропане пукане и др. подобни звуци не са се чували от окачването. Благодаря
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 14 Мар 2011, 9:00

xterminator написа:Здравейте колеги. Извинявам се, ако поста ми е малко офтопик. Онзи ден ходих да гледам една 320d 150 к.с. touring и много ми хареса, но имаше само 1 проблем (засега) - при по-висока скорост 120-130 леко дърпаше надясно към банкета. Ако това дърпане предполага сериозни ремонти по ходовата част няма смисъл да я карам на диагностики и пр. (което е задължително преди да я купя). Тропане пукане и др. подобни звуци не са се чували от окачването. Благодаря

Здрасти колега,
при тази скорост и както казваш "леко дърпаше към банкета",може да са много неща,може да иска само реглаж и т.н.Ако ти харесва колата,отиди на диагностика ходова част,двигател и т.н и я провери.Ако всичко друго както казваш е наред,това може да е най-малкия проблем.Едва ли тук някой може да каже с 100% какво е.Ако не е проблем,да я закараш някъде да я погледнат моя съвет е давай.
:yes:

ПредишнаСледваща

Назад към E46