Доработка на мотора - иначе казано ТУНИНГ :)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Re: Доработка на мотора - иначе казано ТУНИНГ :)

Мнение от Gqbriel » 24 Яну 2012, 23:06

xerial написа:
Dimitroff написа:Внимавай с този пик от 1600 оборота...точно там и е тежко на колата да я рита ремап-а силно :D

Е не аз не учаквам че на 1600 колата ще тегли .. да почне да развърта. Приятната промяна с новия софт е че колата е мн по-жива в ниските именоо около 1600....
А Ванка ако не се лъже ти ми беше споменавал за генерации преди че ги правели някъде или се бъркам ?

П.п разхода с новия софт е с 1л отгоре :mhihi: 9,5 по борд при 8.4-5 преди смяната :shock:

:OT:
Аз още си чакам тест драйва да знаеш..за генерацията,мисля че се сещам кой е и имам едно ходене при него - страшен тип просто - и знае какво прави...
Аз също съм замислил ремап пролетта ,имам едно питане относно К§Н филтрите - то въздух хубаво,но има и друго ,не пропуска ли,повече едри частици и не идва ли в повече въздух при ниски обороти - при над 2000 ясно има пик,но преди това :dunno: :dunno:
При ремапа - кое е по-добре,да се сложи филтъра преди или след него с цел изчисляване (не съм запознат ,поправете ме ако греша) ,количеството въздух при различните обороти - определено няма да е като с нормален филтър :dunno:
Фил - какво целиш с генерацията - по-бързо отвеждане на изгорелите газове - ясно,но при дизела може ли да окаже - осезаемо влияните :yes:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 24 Яну 2012, 23:12

За генерацията аз съм с изтърбушени катализатори но без резонатори и определено си мисля че една една нова права генерацийка :twisted: ще е нещо хубаво за колицата пък и звук ще има (колкото и да е кът при дизел). Осезаемо чак незнам но си мисля че ще облекчи доста особено при по-сериозен мап.
А за КН нямам преки впечатления , но според доста хора които го ползват ако се спазват указанията за употреба , няма никакви грижи с пропускливостта. А пък за се захрани подобаващо тая кола и трябва достатъчно количество въздух, но да видим де...
На една 320ка Д с КН с мап вървеше по зле от колкото с нормален филтър, незнам каква беше причината но факт.
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 24 Яну 2012, 23:18

xerial написа:За генерацията аз съм с изтърбушени катализатори но без резонатори и определено си мисля че една една нова права генерацийка :twisted: ще е нещо хубаво за колицата пък и звук ще има (колкото и да е кът при дизел). Осезаемо чак незнам но си мисля че ще облекчи доста особено при по-сериозен мап.
А за КН нямам преки впечатления , но според доста хора които го ползват ако се спазват указанията за употреба , няма никакви грижи с пропускливостта. А пък за се захрани подобаващо тая кола и трябва достатъчно количество въздух, но да видим де...
На една 320ка Д с КН с мап вървеше по зле от колкото с нормален филтър, незнам каква беше причината но факт.

За звук забрави :mhihi: аз бях с права генерация
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от xerial » 24 Яну 2012, 23:19

Gqbriel написа:
xerial написа:За генерацията аз съм с изтърбушени катализатори но без резонатори и определено си мисля че една една нова права генерацийка :twisted: ще е нещо хубаво за колицата пък и звук ще има (колкото и да е кът при дизел). Осезаемо чак незнам но си мисля че ще облекчи доста особено при по-сериозен мап.

Ясно ми е :mhihi: аз съм доволен от звука и сега по принцип... 6така вади доста приличен звук за дизел :yes:
Изображение Изображение

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 25 Яну 2012, 9:04

xerial написа:
Gqbriel написа:

Ясно ми е :mhihi: аз съм доволен от звука и сега по принцип... 6така вади доста приличен звук за дизел :yes:

Всъщност звука на дизела може да се попромени, но само след инвестиция в крайно гърне...въпроса е дали изобщо си заслужава - хубавите гърнета са цифра, а крайният резултат...е да кажем в най-добрия случай задоволителен.
Хинт: 4 цилиндровите изобщо да не се захващат - няма смисъл ! :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330xi
Мечтае да кара: F25 X3 35i

Мнение от slavyan5 » 25 Яну 2012, 14:39

xerial написа:Здравейте колеги,

След като смених софта на колата с последния такъв, реших пак (след като явно съм имал преди съдейки по вървежа сега :) ) да си ремапна колицата...

Аз също искам да клагам K&N конусен филтър и мап, за това исках да попитам: има ли смисъл първо да сменя софта до най-новия и после да чипвам, защото чип върху най-нов софт е по-добре? Или той целия софт се презаписва при чипването и слагане на последна версия се обезмисля? Как стоят нещата? :roll:
Изображение --- Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от xerial » 25 Яну 2012, 14:58

slavyan5 написа:
xerial написа:Здравейте колеги,

След като смених софта на колата с последния такъв, реших пак (след като явно съм имал преди съдейки по вървежа сега :) ) да си ремапна колицата...

Аз също искам да клагам K&N конусен филтър и мап, за това исках да попитам: има ли смисъл първо да сменя софта до най-новия и после да чипвам, защото чип върху най-нов софт е по-добре? Или той целия софт се презаписва при чипването и слагане на последна версия се обезмисля? Как стоят нещата? :roll:

До колкото аз разбирам нещата - новия софт е по-добър поради факт че е оптимизиран и следователно ЕКУто управлява ДВГ по ефективно... най-малкото са премахнати разни бъгове и пропуски...
Колкото до мапа отново по мои разбирания и естествено си зависи от мапера - смяната на софта се проявява в това че той пипа картите на вече съществуващия софт като задава други стойности и параметри и образно казва колко да надува, колко и кога да впръска гориво, колко въздух и т.н.

Според мен е добре да се провери с коя версия на софта си от коя година, ако е някоя от последните може не си заслужава, но пък от друга страна нищо не губиш , напротив.
Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от slavyan5 » 26 Яну 2012, 1:48

Добре, някой може ли да ме светне как да видя с кой софтуер съм аз и дали може някъде по рамата да видя кой е най-новия софт излезнал за моя модел? :roll:
Изображение --- Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от xerial » 26 Яну 2012, 9:34

slavyan5 написа:Добре, някой може ли да ме светне как да видя с кой софтуер съм аз и дали може някъде по рамата да видя кой е най-новия софт излезнал за моя модел? :roll:

Трябва ти ДИС за да видиш версията и годината в която последно е пипан..
Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от slavyan5 » 26 Яну 2012, 12:59

xerial написа:
slavyan5 написа:Добре, някой може ли да ме светне как да видя с кой софтуер съм аз и дали може някъде по рамата да видя кой е най-новия софт излезнал за моя модел? :roll:

Трябва ти ДИС за да видиш версията и годината в която последно е пипан..

А къде мога да видя, коя е най-новата версия за моя модел, за да знам, дали трябва да update-вам?

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 27 Яну 2012, 16:55

Пак с ДИС.

П.с. Гледайки въпросите, който задаваш - силно ти препоръчвам да не го правиш сам :winky:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от xerial » 29 Яну 2012, 22:49

Опа Момци :)

Да споделя впечатленията си от вече мапната + КН колица :driving:

Най-напред ще започна с това, че преди да тръгнете да правите каквото и да е.... Убедете се че колата се намира в изправно състояние, без належащи чарколяци за смяна и всичко функционира безупречно!!

Защо започвам с това ли .... - защото в събота когато трябваше да се прави Мапа се оказа след случайна проверка (все пак исках да проверя дали маслото и антифриза са ОК :mhihi: ) че ремъка ми скъсан почти на половина... и това не беше никак най-големия проблем! За да се скъса за по малко от 10 000 КМ то определено има причина! Загледахме се внимателно и видяхме че една от ролките не е в"редичка" с останалите и обтегача е дал фира.....
Филма - всички ролки долу, алтернатор долу, хидравлична помпа долу за да се освободи достатъчно място за работа и смяна на обтегача и ролката...но трилъра продължава :shock: пръта на ролката не може да се изкара тъй като е клеясъл. Както и да само майстора си знае как го е изкарал и какво му е коствало за което :bowdown: :bowdown:
С нов обтегач, ролка и ремък - колицата отново мъркаше 8)

КН филтър - аз лично се убедих в това дали има смисъл или не от подобен филтър е.. има СМИСЪЛ определено!

Днес колата се мапна - всичко протече гладко и бързо :lalala:

За моя радост мапера се оказа прав : " Колицата ще откачи сега много приятно" му бяха думите :mhihi: :mhihi:
Така и стана! А с нетърпение очаквам крайният резултат след като софта се адаптира напълно и сработи с всички модули и компоненти.

Та с 2 думи - направете обстоен оглед на колата преди да се хващате на хорото, за няма после :banghead:

Колата се чувства в момента - доста пъргава, има тяга /няма дим :mhihi: и определено идеята беше да не се издевателства върху колата с агресивен или назобан мап.

Поздрави а аз си :driving: с кеф сега :bchug:
Изображение Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 29 Яну 2012, 23:05

НАЙ-НАКРАЯ И ТИ СЕ ПРЕСТРАШИ :mhihi: Сега ще видиш, че изобщо не си си познавал колата :yes: :bchug:
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d 2001г.

Мнение от vladobosh » 31 Яну 2012, 7:44

xerial написа:Опа Момци :)

Да споделя впечатленията си от вече мапната + КН колица :driving:

Най-напред ще започна с това, че преди да тръгнете да правите каквото и да е.... Убедете се че колата се намира в изправно състояние, без належащи чарколяци за смяна и всичко функционира безупречно!!

Защо започвам с това ли .... - защото в събота когато трябваше да се прави Мапа се оказа след случайна проверка (все пак исках да проверя дали маслото и антифриза са ОК :mhihi: ) че ремъка ми скъсан почти на половина... и това не беше никак най-големия проблем! За да се скъса за по малко от 10 000 КМ то определено има причина! Загледахме се внимателно и видяхме че една от ролките не е в"редичка" с останалите и обтегача е дал фира.....
Филма - всички ролки долу, алтернатор долу, хидравлична помпа долу за да се освободи достатъчно място за работа и смяна на обтегача и ролката...но трилъра продължава :shock: пръта на ролката не може да се изкара тъй като е клеясъл. Както и да само майстора си знае как го е изкарал и какво му е коствало за което :bowdown: :bowdown:
С нов обтегач, ролка и ремък - колицата отново мъркаше 8)

КН филтър - аз лично се убедих в това дали има смисъл или не от подобен филтър е.. има СМИСЪЛ определено!

Днес колата се мапна - всичко протече гладко и бързо :lalala:

За моя радост мапера се оказа прав : " Колицата ще откачи сега много приятно" му бяха думите :mhihi: :mhihi:
Така и стана! А с нетърпение очаквам крайният резултат след като софта се адаптира напълно и сработи с всички модули и компоненти.

Та с 2 думи - направете обстоен оглед на колата преди да се хващате на хорото, за няма после :banghead:

Колата се чувства в момента - доста пъргава, има тяга /няма дим :mhihi: и определено идеята беше да не се издевателства върху колата с агресивен или назобан мап.

Поздрави а аз си :driving: с кеф сега :bchug:

Здравей, колега! Моля те пиши едно Л.С. къде направи интервенцията и на каква цена, въпреки че за моята (320д, 136к.с.) цената ще е друга. Махна ли катализаторите? Аз съм от Търново и се чудя къде да направя упражнението :kuku:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 04 Фев 2012, 11:21

Здравейте колеги и аз искам да споделя моя опит с така наречения ремап. Карам 330цд 204 коня,ръчни скорости,определено съм впечатлен от това което може тази кола...Приятно съм изненадан от мапера (няма да споменавам имена) преди въобще да започне интервенцията момчето поне 2 часа проверява колата за евентуални проблеми и чак след като се увери че всичко е ок пристъпи към "наливането" на новите настройки ,направихме няколко теста с различни видове настройки при максимално възможните ДОПУСТИМИ стоиности се окоза че съединителя просто няма да издържи затова малко редуцирахме мощноста ,момчето каза че след като го сменя с нов няма проблем да ми "доналее" остатъка. Чесно казано колата стана доста неприятна ,обаче за тея които искат да те надбягат :mhihi: :P ... С К и Н филтър съм и с премахнат катализатор след турбото. Искам да поздравя мапера и да му благодаря. Със здраве на всички :) и както някой беше казал по горе в темата направиш ли ремап едва линякога ще караш без него :lol: :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към E46