Равносметката xd/d
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- BMW///M-ma6inata
- Петко ///M големия
-
- Кара: E46 330xd / Mini Cooper S
Re: Равносметката xd/d
Еее, точно днес я вкарах в бокса за разкрасяване, чакайте ме малко 

И аз съм на разположение.
Само някой да каже къде има хубави наклони и е относително безопасно.
Ще направим и клипчета
Само някой да каже къде има хубави наклони и е относително безопасно.
Ще направим и клипчета

Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- mitaka7
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е90

Какво става тук?

- slavyan5
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 330xi
- Мечтае да кара: F25 X3 35i
Нека и аз се изкажа от Х-фронта.
Аз също доста се колебах и си мислех, че ще ме е яд, че по-трудно се пързаля, но още в момента, който сложих гуми за 1500 лева осъзнах, че истинско пързаляне няма да има ако не искам пак да купувам гуми през месец. Аз мога пак от време на време да я приплъзна на някой остър завой, за малко фън, но до сега не съм успял да държа дълъг дрифт с нея без сняг. Честно казано, на мен този малко фън ми е напълно достатъчен. Чудя се колко от вас карат скъпи Е46-ци, със скъпи носачи, и скъпи гуми, и си позволяват да правят истински дрифтове, каквито правят с Е30-ки по писти.
Аз и само със задно да карах, би ме било страх да го правя, за да не си съсипя гумите и колата.
От друга страна според мене ползата е голяма. Не разбирам защо всички говорят само за 4х4 задвижването, като това не е единствената разлика. Х-версията е с доста по-здраво окачване, струва ми се по-бронирано отдолу, и това което на мен най-много ми харесва, доста по-висока е. Според този сайт, разликата е цели 32 мм.
330xi - 141 мм - http://www.carfolio.com/specifications/ ... car=227458
330i - 109 мм - http://www.carfolio.com/specifications/ ... car=227469
Според мен за българските пътища, подсиленото окачване и по-големият просвет са много големи плюсове целогодишно, а не само зимата.
Друг много добър плюс, който не видях да споменавате е системата за подпомагане при спускане на наклон. Не знам как със задно изкачвате, ама как спускате? Аз преди няколко дни имах шанса да го изпробвам на един много стръмен и заледен наклон на връщане от Боянското ханче. Обикновено на такъв наклон, ако натиснеш спирачка се пързаляш и ако натиснеш газ, пак се пързаляш, въобще доста са трудни. Пускам системата, обаче, и оставям на първа или втора и колата сама се движи. Сама дава газ и спирачка на всяко едно колело поотделно за да запази перфектен баланс и да не можеш да се отклониш от пътя. Много се изкефих.
Ще кажете защо не си взема джип? Е да ама аз искам и да е бърза колата, а бърз и хубав джип е много пари, за това за сега се задоволявам и с X-drive 3-ка, живот и здраве един ден новата Х3 35i.
Кола със задно, не съм притежавал, само с предно и сега близо година този X-drive. За цялото това време допълнителните разходи са, че съм сменил една течност, май на раздатка (не помня точно как се наричаше, но тези без 4х4 не я сменят), за около 30 лева и това е. Така като гледам от темата за разход, разликата е много относителна, защото всяка кола е различна, но не виждам повече от литър разлика с общото мнение. Но не мога да направя директно сравнение.
Никого не се опитвам да убеждавам, просто споделям, защо след много четене реших да си взема Х. И какво много ме е впечатлило.
Едно нещо ще ви кажа. За тези 10-тина месеца нито веднъж не съм си казал "леле, как ме е яд сега, че не съм със задно", но поне 20 пъти се съм си казал "леле, добре, че съм със Х, че иначе не знам какво щях да правя".
В крайна сметка, ако има сбирка за въртене на сняг, кажете кога и къде ще е. Аз с радост, ако мога, ще дойда да направим няколко сравнения по различни наклони и други препятствия.
Аз също доста се колебах и си мислех, че ще ме е яд, че по-трудно се пързаля, но още в момента, който сложих гуми за 1500 лева осъзнах, че истинско пързаляне няма да има ако не искам пак да купувам гуми през месец. Аз мога пак от време на време да я приплъзна на някой остър завой, за малко фън, но до сега не съм успял да държа дълъг дрифт с нея без сняг. Честно казано, на мен този малко фън ми е напълно достатъчен. Чудя се колко от вас карат скъпи Е46-ци, със скъпи носачи, и скъпи гуми, и си позволяват да правят истински дрифтове, каквито правят с Е30-ки по писти.

От друга страна според мене ползата е голяма. Не разбирам защо всички говорят само за 4х4 задвижването, като това не е единствената разлика. Х-версията е с доста по-здраво окачване, струва ми се по-бронирано отдолу, и това което на мен най-много ми харесва, доста по-висока е. Според този сайт, разликата е цели 32 мм.
330xi - 141 мм - http://www.carfolio.com/specifications/ ... car=227458
330i - 109 мм - http://www.carfolio.com/specifications/ ... car=227469
Според мен за българските пътища, подсиленото окачване и по-големият просвет са много големи плюсове целогодишно, а не само зимата.

Друг много добър плюс, който не видях да споменавате е системата за подпомагане при спускане на наклон. Не знам как със задно изкачвате, ама как спускате? Аз преди няколко дни имах шанса да го изпробвам на един много стръмен и заледен наклон на връщане от Боянското ханче. Обикновено на такъв наклон, ако натиснеш спирачка се пързаляш и ако натиснеш газ, пак се пързаляш, въобще доста са трудни. Пускам системата, обаче, и оставям на първа или втора и колата сама се движи. Сама дава газ и спирачка на всяко едно колело поотделно за да запази перфектен баланс и да не можеш да се отклониш от пътя. Много се изкефих.

Ще кажете защо не си взема джип? Е да ама аз искам и да е бърза колата, а бърз и хубав джип е много пари, за това за сега се задоволявам и с X-drive 3-ка, живот и здраве един ден новата Х3 35i.

Кола със задно, не съм притежавал, само с предно и сега близо година този X-drive. За цялото това време допълнителните разходи са, че съм сменил една течност, май на раздатка (не помня точно как се наричаше, но тези без 4х4 не я сменят), за около 30 лева и това е. Така като гледам от темата за разход, разликата е много относителна, защото всяка кола е различна, но не виждам повече от литър разлика с общото мнение. Но не мога да направя директно сравнение.
Никого не се опитвам да убеждавам, просто споделям, защо след много четене реших да си взема Х. И какво много ме е впечатлило.
Едно нещо ще ви кажа. За тези 10-тина месеца нито веднъж не съм си казал "леле, как ме е яд сега, че не съм със задно", но поне 20 пъти се съм си казал "леле, добре, че съм със Х, че иначе не знам какво щях да правя".

В крайна сметка, ако има сбирка за въртене на сняг, кажете кога и къде ще е. Аз с радост, ако мога, ще дойда да направим няколко сравнения по различни наклони и други препятствия.

Последна промяна slavyan5 на 07 Яну 2012, 13:19, променена общо 1 път
- slavyan5
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 330xi
- Мечтае да кара: F25 X3 35i
До сега не съм имал проблем с коловози. В моя квартал не се получават много, а ако има гледам да не карам в тях, а върху средата и крайната част.
А иначе по темата, намерих преди малко в една друга тема от форума много интересен документ за разликите между Х и не-Х.
Направо са построили на ново колата за да го направят тва 4х4:
http://forum.e46fanatics.com/attachment ... 1287020766

А иначе по темата, намерих преди малко в една друга тема от форума много интересен документ за разликите между Х и не-Х.
Направо са построили на ново колата за да го направят тва 4х4:

http://forum.e46fanatics.com/attachment ... 1287020766
Последна промяна slavyan5 на 09 Яну 2012, 15:03, променена общо 1 път
- mitaka7
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е90
От тук насетне само по същество, иначе темата няма да е бъде. Не забравяйте, че това е технически форум.
Ами освен да благодаря на модераторите за това, че отключиха темата.
Та конкретно. В събота отделих време, за да намеря тестова права както си говорихме и да се съберем и да направим клипчета.
Аз намерих улицата, която хем да е права без проблеми, хем да не е нещо брутално.
Става въпрос за улица с име "Поп Евстати Витошки". Намира се зад Боянско ханче, до Боянската църква. Отсечката между ул. Младост и ул. Сговорна дружина.
Ето и снимка на мястото от горната страна, когато го изкачих:

Надявам се да се придържаме към темата, защото отделих време да намеря нещо, за да тестваме и темата да бъде малко поизчистена от офтопика и отново отключена, за което благодаря на модераторската намеса.
Та конкретно. В събота отделих време, за да намеря тестова права както си говорихме и да се съберем и да направим клипчета.
Аз намерих улицата, която хем да е права без проблеми, хем да не е нещо брутално.
Става въпрос за улица с име "Поп Евстати Витошки". Намира се зад Боянско ханче, до Боянската църква. Отсечката между ул. Младост и ул. Сговорна дружина.

Надявам се да се придържаме към темата, защото отделих време да намеря нещо, за да тестваме и темата да бъде малко поизчистена от офтопика и отново отключена, за което благодаря на модераторската намеса.
Днес, точно заради задното добре се окопах 
Предницата, по наклона се свлече към края на пътя, волана напълно навит, а задните гуми я бутат напред и надолу.
С предното или 4х4 предните гуми дърпат в посоката, в която искаш да отидеш..

Предницата, по наклона се свлече към края на пътя, волана напълно навит, а задните гуми я бутат напред и надолу.
С предното или 4х4 предните гуми дърпат в посоката, в която искаш да отидеш..
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Ако си бил с натисната спирачка , може да са блокирали предните колела.
Също така при спускане на "моторна спирачка" задните колелата забавят , не бутат напред .
Също така при спускане на "моторна спирачка" задните колелата забавят , не бутат напред .
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
JTD написа:Ами освен да благодаря на модераторите за това, че отключиха темата.
Изглежда добре,въпреки че мако повечко сняг мисля ,ще е още по-добре,просто в момента с температурата която държи,замръзва и няма сняг а направо лед,и тогава е наистина кофти...но

bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Тази вечер в квартала бутах два мерцедеса(по различно време), от които единия беше 4matic - разбрах го докато буксуваше. Между другото толкова здраво бутах, че на единия му изпука задния капак и леко се изкриви. Точно по тази причина не съм сигурен, че искам да се пробвам на тези експериментални наклони. Ще взема да закъсам и да ме изкривите отвсякъде от бутане.
Но определено има интерес да видя xd-то в действие, още по-добре едно d за база за сравнение.
А този наклон от снимката, няма проблем да се качи. Стига да не се наложи да спреш посредата.

А този наклон от снимката, няма проблем да се качи. Стига да не се наложи да спреш посредата.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
На снимката сложното ми се вижда дълбокия сняг извън коловозите , а именно дълбокия сняг е най-големия проблем на задното .
Ще е добре да се види .
Ще е добре да се види .
Аз съм показал и казал точно къде.
Предложение за събота около 13 часа, хем да не е много рано, хем да не е късно, хем да е през почивен ден.
А снимката изглежда малко лъжливо. Отначало бях отгоре и ме беше страх да се спусна, защото не бях сигурен дали ще може да спра при необходимост. В този момент се сетих за системата, която ти помага при спускане по такъв път и я активирах. Светеше постоянно и тракаше колата, но беше перфектно балансирана. На никъде не пое неочаквано и се справи идеално, бих казал перфектно даже.
На място като видите наклона ще стане малко по-ясно
Най-близката част на пътя, където съм снимал е нещо, което го изрових докато кача баира, защото последните 10 метра излязоха най-корави и предните гуми ми хвърляха сняг на стъклата от страни, а задните правеха снежко назад.
Та аз предложих нещо конкретно и време и място.
Остава само сериозни хора, които ще се отзоват да се позабавляваме 10-20 минути и да направим няколко клипчета.
п.п. Без излишен спам по темата, моля.
Предложение за събота около 13 часа, хем да не е много рано, хем да не е късно, хем да е през почивен ден.
А снимката изглежда малко лъжливо. Отначало бях отгоре и ме беше страх да се спусна, защото не бях сигурен дали ще може да спра при необходимост. В този момент се сетих за системата, която ти помага при спускане по такъв път и я активирах. Светеше постоянно и тракаше колата, но беше перфектно балансирана. На никъде не пое неочаквано и се справи идеално, бих казал перфектно даже.
На място като видите наклона ще стане малко по-ясно

Най-близката част на пътя, където съм снимал е нещо, което го изрових докато кача баира, защото последните 10 метра излязоха най-корави и предните гуми ми хвърляха сняг на стъклата от страни, а задните правеха снежко назад.

Та аз предложих нещо конкретно и време и място.
Остава само сериозни хора, които ще се отзоват да се позабавляваме 10-20 минути и да направим няколко клипчета.
п.п. Без излишен спам по темата, моля.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Gqbriel написа:много са ниски и в един момент се събира сняг пред бронята и тогава SUV-а си казва неговото
Е точно SUV-овете не са особено по-високи, а и системите им са много далеч от такава на джип с втори лост.
А по повод това, за което спорихме за подкартерната защита, имах предвид за такава от край до край, която е метална(солидна) и перфорирана. Не частични детайли, които уж пазят нещо, а при удар, детайла отдолу се криви по формата на протектора.
За събота мен ме устройва 13:00 - близо ми е и ще дойда стига да не е много сложна метрологичната обстановка.