Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46 (1) (архив)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46

Мнение от K_Ilkov » 11 Окт 2011, 10:21

Сега пак ше стане бензин вс дизел :mhihi:

1. Поддръжка - 330д е с по-скъпа подръжка

2. Ускорение и еластичност на моторите -
330д няма как да не е по-еластичен във всички скорости - виж въртящия момент :shock:
330и до 3000-4000 оборота нямало никой в сравнение с 330д верно нема никой :mhihi:
но от 4 нагоре пък тръгва където д-то започва да умира ...

3. Разход - на мен 10 ми е средния разход извънградско (за всичкото ми извънградско)
та 9-10 смесено едва ли, ама си зависи от желанието и стила на каране

4. Ще изминавам 20 000км годишно, 80 % от които извънградско.
при тоя пробег си на кантар - под 20 к километра според мен дизела не се рентира

и накрая, но не на последно място не разбирам каква е тая дилема 330и или 330д
за мен първо, човек избира горивото и след това другите работи - концепцийте и поведението са различни просто :dunno:

пп. на други ще им е също толкова полезна колкото и на теб 160-те предишни страници
и останалите 100 за разхода :winky:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 4.0 TFSI

Мнение от surfboard » 11 Окт 2011, 10:27

А за бързината? Дали на чертата няма да има превес за бензина? Не че купувам колата за гонки, но питам инфомативно, тъй като всички дизели в които съм се возил създават усещането че си в изстребител и са много еластични, но на чертата е друго.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 11 Окт 2011, 10:32

K_Ilkov написа:Сега пак ше стане бензин вс дизел :mhihi:

1. Поддръжка - 330д е с по-скъпа подръжка

2. Ускорение и еластичност на моторите -
330д няма как да не е по-еластичен във всички скорости - виж въртящия момент :shock:
330и до 3000-4000 оборота нямало никой в сравнение с 330д верно нема никой :mhihi:
но от 4 нагоре пък тръгва където д-то започва да умира ...

3. Разход - на мен 10 ми е средния разход извънградско (за всичкото ми извънградско)
та 9-10 смесено едва ли, ама си зависи от желанието и стила на каране

4. Ще изминавам 20 000км годишно, 80 % от които извънградско.
при тоя пробег си на кантар - под 20 к километра според мен дизела не се рентира

и накрая, но не на последно място не разбирам каква е тая дилема 330и или 330д
за мен първо, човек избира горивото и след това другите работи - концепцийте и поведението са различни просто :dunno:

Най-кръчмарските сметки съм смятал с приятел с 318 фейс,и излиза ,че единствено многото ми километри 34+ на година избивам консумативите и евентуално ремонт по някой от слабите места на дизела...но до 20к и разлика от 10-15лв примерно софия-бургас с еднакви мотори бензин и дизел смисъл няма..аз бих взел бензина - някой хора не могат да свикнат с шума на дизела,все пак нашите коли не са последно поколение печки :mhihi: -разбираемо е ,но ако са чисто нови е тогава определено бих взел дизел-а :yes:

Колега на черта какво имаш предвид максимална скорост ли ?при този мотор 330д особено 204к.с и ако ти се дават парички за ремап - бензина губи ,въртящия момент на дизела става май около 2 пъти над бензиновия (поправете ме ако греша) ,а това оказва голямо влияние..
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 11 Окт 2011, 10:37

surfboard написа:А за бързината? Дали на чертата няма да има превес за бензина? Не че купувам колата за гонки, но питам инфомативно, тъй като всички дизели в които съм се возил създават усещането че си в изстребител и са много еластични, но на чертата е друго.

http://www.zeperfs.com/duel93-1150.htm
колко верно незнам, а и не ме интересува рацинга го затвориха :mhihi: ,
а и е46 според мен е доста неподходящ автомобил за рацерство така или иначе ...

@ Gqbriel
:yes:
след ремапа стават други ама стават и други работи за правене :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Потребител
Аватар

Мнение от darkiman » 11 Окт 2011, 10:59

добре ами ходовата част здрава ли е? щото казват че мотора е тежък и непрекъснато ще правя предница и за това 320d, има ли нещо такова или е късмет? иначе за данъци, каско съм подготвен то неможе ем кеф да си праиш ем и да не платиш нищо... но ако е толкова проблемно това окачване, незнам... а ми турбината по-здрава ли е? или да си приготвя пари да я сменям :(

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от RaHzElChO » 11 Окт 2011, 11:47

darkiman написа:добре ами ходовата част здрава ли е? щото казват че мотора е тежък и непрекъснато ще правя предница и за това 320d, има ли нещо такова или е късмет? иначе за данъци, каско съм подготвен то неможе ем кеф да си праиш ем и да не платиш нищо... но ако е толкова проблемно това окачване, незнам... а ми турбината по-здрава ли е? или да си приготвя пари да я сменям :(

Ходовата част на кое? А логиката с мотора не е правилна според мен, това значи ли, че всички коли с мотори на 4 цилиндъра правят постоянно предници? Това, че живеем в България и караме по абсурдни пътища е друго. Относно турбината, много е важно какъв човек е карал колата преди теб, как е пазена и поддържана. Има хора във форума, които можеш да помолиш за диагностика и оглед, едва ли ще ти откажат, Dimitroff асистира няколко пъти за покупки, на мен включително.
36922
rve написа:БМВ не е просто марка автомобил, БМВ е идея, страст, съдба.

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 11 Окт 2011, 12:44

Според мен гледай и 330i и 330d и вече според колата решаваш...

Аз лично бях склонен и на двете и отнасях някоя, която харесам независимо дали d, i, xd или xi.

Да смятаме какво ще му се счупи и колко ще спести от едното или другото си е божа работа...

Аз ги обожавам 6 цил. bmw независимо с какво гориво.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 11 Окт 2011, 12:50

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 11 Окт 2011, 13:04

На бензина му дават около 0.7 секунди по-бързо ускорение до 100. Това според мен си е и логично, най-малкото защото е повече коне (231 срещу 204), а и е малко по-лек. Според мен той ще е по-бърз във всички дисциплини, въпреки усещането, което дава печката, поради огромния си въртящ момент. Единственият недостатък който аз виждам е, че трябва да се поддържат по-високи обороти, за да е двигателят в пика на въртящия момент постоянно. Няма да е като при дизела - караме с 1500-1600 натискаме и се залепяме за седалката.
Не искам да обръщам темата на вечния спор бензин-дизел. Просто сравняваме двата посочени модела, за да има повече информация за тях и да се ориентират хората.

Потребител
Аватар
Кара: 335d

Мнение от turbobg93 » 11 Окт 2011, 13:11

какво мислите за това :?
http://centralauto.cars.bg/u442599

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 11 Окт 2011, 13:20

surfboard написа:На бензина му дават около 0.7 секунди по-бързо ускорение до 100. Това според мен си е и логично, най-малкото защото е повече коне (231 срещу 204), а и е малко по-лек. Според мен той ще е по-бърз във всички дисциплини, въпреки усещането, което дава печката, поради огромния си въртящ момент. Единственият недостатък който аз виждам е, че трябва да се поддържат по-високи обороти, за да е двигателят в пика на въртящия момент постоянно. Няма да е като при дизела - караме с 1500-1600 натискаме и се залепяме за седалката.
Не искам да обръщам темата на вечния спор бензин-дизел. Просто сравняваме двата посочени модела, за да има повече информация за тях и да се ориентират хората.

Що не вземете да си купите всички самолети а :mhihi: ,състезателите ни са малко затова гледаме мноого коне,маалко гориво и никва поддръжка - сън в съня..
Не разбирам наистина тези теми еди кво си срещу еди що си...като няма кешче що търсим кусури на бензина и дизела ? :mhihi: ( и аз неам затва едва карам 320 :mhihi: )..почнали кое ускорява,на хартия, пък на път, пък на сън :kuku: ,кво значение има ...един приятел скоро бе в Германия за кола (1-чка и то от премиум ,както и да е),продавача му е казал така на въпроса "няма ли големи мотори " еми има ама Руснаците ги изкупуват като топъл хляб - защо ,щото на Ванюша не му пука за гориво и разходи а ние хем така хем иначе..пънем се а после взех си еди кво си,аа сега няма накладки,няма еди кво си ,тва свети онова свети ,що не върви - еми за без пари няма да върви - тва е :mhihi: простичка истина...
Само сравняваме - спам темата на века :shock: ,има си хора които обичат различни неща,явно тези дето се двуомят са на принципа искам ама не мога - и все пак ще си взема ( да не се обиждат всички сега),но си признайте...
Почвате да питате 2.0 срещу 3.0 двигател,дизел - бензин :?: :mhihi: има теми и теми и теми,кое се чупи (аз съм убеден че 90% се чупят заради собствениците преди и сега),кое има проблеми с определени неща и кое не...толкова ли е трудно или по 100 пъти едно и също :mhihi: :mhihi:
Айде стига с подобни въпросченца ... :mhihi: :yes:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 11 Окт 2011, 13:25

Уж осведомяваме хората, а като чете някой, ще остане впечатление, че 330i едва ли не трябва да го буташ докато стигне 3к. Това изобщо не е така. Аз карам м52, вярно, че е с по-различен диференциал - с 4к съм на 130км/ч. В ниските въобще не съм слаб... напротив.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 11 Окт 2011, 13:34

sub_eleven написа:Уж осведомяваме хората, а като чете някой, ще остане впечатление, че 330i едва ли не трябва да го буташ докато стигне 3к. Това изобщо не е така. Аз карам м52, вярно, че е с по-различен диференциал - с 4к съм на 130км/ч. В ниските въобще не съм слаб... напротив.

ако визираш моето мнение продължавам да твърдя, че спрямо 330д си е спряло до 3.5-4к оборота
иначе си върви съвсем прилично особенно в градски услови - от 2 до 3 к оборота са предостатъчни
и от пета си тръгва прилично от ~ 2500, но няма нищо общо с това, което ще направи дизела от тия обороти

с кво м52 на каква кола си и какъв диф ако не е тайна? на 330-ката е 2.93

edit: z3 M52B20 само за дифа кажи :mhihi:
нямаш никаква база за сравнение - твойто е картинг с 6 цил мотор (нищо че е кабрио),
а другото седан/комби/купе/кабрио с един милион неща дето тежат в него
Изображение

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 11 Окт 2011, 14:24

заговори ли се за вървеж задължително се споменава B20ката ,щото тя е нещо като еталон ( за невървеж) :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 11 Окт 2011, 15:31

Що не вземете да си купите всички самолети а :mhihi: ,състезателите ни са малко затова гледаме мноого коне,маалко гориво и никва поддръжка - сън в съня..
Не разбирам наистина тези теми еди кво си срещу еди що си...като няма кешче що търсим кусури на бензина и дизела ? :mhihi: ( и аз неам затва едва карам 320 :mhihi: )..почнали кое ускорява,на хартия, пък на път, пък на сън :kuku: ,кво значение има ...един приятел скоро бе в Германия за кола (1-чка и то от премиум ,както и да е),продавача му е казал така на въпроса "няма ли големи мотори " еми има ама Руснаците ги изкупуват като топъл хляб - защо ,щото на Ванюша не му пука за гориво и разходи а ние хем така хем иначе..пънем се а после взех си еди кво си,аа сега няма накладки,няма еди кво си ,тва свети онова свети ,що не върви - еми за без пари няма да върви - тва е :mhihi: простичка истина...
Само сравняваме - спам темата на века :shock: ,има си хора които обичат различни неща,явно тези дето се двуомят са на принципа искам ама не мога - и все пак ще си взема ( да не се обиждат всички сега),но си признайте...
Почвате да питате 2.0 срещу 3.0 двигател,дизел - бензин :?: :mhihi: има теми и теми и теми,кое се чупи (аз съм убеден че 90% се чупят заради собствениците преди и сега),кое има проблеми с определени неща и кое не...толкова ли е трудно или по 100 пъти едно и също :mhihi: :mhihi:
Айде стига с подобни въпросченца ... :mhihi: :yes:

Колега Габриел, мислех да не ти отговарям, но тонът ти ми се струва доста критичен и висок и дразни.
Първо, темите еди какво си срещу еди що си са си напълно основателни. Когато човек е изправен пред някакъв избор, той проучва всички варианти, които стоят пред него и избира най-уместния за него и неговите нужди. За да направи този избор, всеки се нуждае от възможно най-много информация по проучваните въпроси.
Търсим кусури на бензина и дизела именно с тази цел - за да видим кое за дадения потребител си струва повече, за да може последният да придобие ясна представа за плюсовете и минусите на двигателя, който ще купи и да прецени дали си струва за него. (затова споменах конкретния ми пробег), защото едни държат на едно, други на друго, за трети пък това на което държат първите е неоправдано.
Казваш какво значение има кое за колко ускорява - за мен пък има значение, както и за много други бъдещи собственици.
Като те дразнят подобни въпросчета, не си длъжен да отговаряш и да ги следиш.
Интересно как без да ме познаваш правиш изводи дали имам кешче или не. Познавам много хора, които взимат доста високи заплати и карат съвсем посредствени коли за по 3000 лв и си свиркат, а успоредно с това имат няколко апартамента, вили и доста добри възможности. Не винаги колата е критерий за доход, особено пък напоследък.
Моят доход далеч не е от ниските, но въпреки това си правя сметка кое ми е практично и удобно, кое ми харесва и т.н, до колко е разумно да се отделя за гориво месечно и т.н. Мога да поддържам и кола която харчи смесено 15 на 100 бензин, но според моят начин на мислене това е излишно финансово натоварване и не е оправдано да давам толкова пари месечно за гориво. Затова проучвам и си търся кола, която хем да върви нормално и да не изнервя при изпреварване извънградско, хем да дава някакъв адекватен разход (например до 12 на 100 смесено). Моят критерий за вървеж напълно се покрива от е46 330. И друг път съм казвал че съм карал много пъти 320д 150 коня и лично на мен тази кола не ми е достатъчно мощна, затова съм я изключил от избора си.

ПредишнаСледваща

Назад към E46