Моето златно Е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

kroki_e_edin
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Re: Моето златно Е46

Мнение от Kroki » 05 Авг 2026, 12:15

Някой е взел решение, да не се произвежда никога повече. :ranting:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

kroki_e_edin
Аватар

Мнение от Kroki » 10 Авг 2026, 12:01

Да дам ъпдейт, не е това, което ми се иска, но пак е нещо.

Петъка след работа, започнах да действам по колата, абсолютно сигурен, че ще приключа с всичко. :mhihi:

Спирачните маркучи, всичко се разви нормално, без особени драми.

IMG_7841.JPEG

Старият маркуч, който при смяната на спирачния апарат е застанал и се е търкал в полуоската...

IMG_7842.JPEG

IMG_7849.JPEG

IMG_7850.JPEG

Понеже не успях да си счупя ръцете и да сменя датчиците на помпата, не съм и обезвъздушавал спирачнате течност. Оставих го за тази седмица.

След това свалих задните ОРИГИНАЛНИ амортесьори. Тука доста интересно - BMW предлагат ремонтни к-кти - 1 за шок тампона и 1 за тампона с гайките(цената им не е нещо УАУ).

IMG_7847.JPEG

IMG_7848.JPEG

Отварям да слагам и виждам, че липсват 2 номера, които седят под тампона. Добре че, Интеркарс ги имаха налични и успяха да ги доставят в събота, когато ги сглобих и монтирах.

IMG_7863.JPEG

IMG_7869.JPEG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

kroki_e_edin
Аватар

Мнение от Kroki » 10 Авг 2026, 12:21

Най-трудното нещо, което направих в петъка беше унибала отзад на шенкела. Гооолям зор докато нацеля правилните тулове, тъкмо станах готов от едната страна и цугулката скъса гумения маншон. Та на място си играх да прехвърля здрав маншон и скоби....единия 2+ч, другия 15мин със стягането.

IMG_7867.JPEG

Не се вижда толкова добре, всичко стегнато на НМ ма тва е, не ми беше много до снимки в 02:30 сутринта.

Съботата след като монтирах амортисьорите, раздвижих реглажните болтове отзад, гумените тампони бяха ок, бях се навил да ги сменя и тях с унибали, но след премеждията вечерта се отказах.

Следващата стъпка беше да обслужа колата - масло с маслен, горивен, въздушен и купе.

IMG_7865.JPEG

IMG_7866.JPEG

Редно е да си кажа - мамицата му на тоя дето е измислил въздушния филтър. :mhihi:

След като приключих с това, махнах всмукателния колектор, за да проверя дали има промяна в луфтовете по вихровите клапи - нямаше. Така и така ще сменям радиатор и ще отварям охладителната система, хвърлих едно око на тръбата и фланеца под колектора - оригиналните с дата на производство автомобила. :mhihi:

IMG_7874.JPEG

Разбира се 20+ годишно болтче, никога не развивано се скъса и късмет, че след втората заварена гайка, успя да се развие и нямаше по-сериозни щети.

IMG_7878.JPEG

IMG_7879.JPEG

kroki_e_edin
Аватар

Мнение от Kroki » 10 Авг 2026, 12:37

Демонтирах термостата и водната помпа, потвърждавам, че има лек луфт в нея. Щастлив, как съм прецакал системата отивам да си взема водната помпа от склада и о греда, нямат нищо общо. :dunno:

IMG_7889.JPEG

Моята е отляво... За момента отново ми потвърдиха, че не може да се поръча от БМВ. По ибей ми излизат разни други номера и к-кти като по форма са едни и същи. Реално работата спря, сглобих всичко, което може - воден фланец, тръба, сложих колектора и подготвих колата да я изкарвам....

kroki_e_edin
Аватар

Мнение от Kroki » 14 Авг 2026, 16:10

Ще говоря хронологично, че в моята глава доста неща се случиха.

Монтирах каквото имаше налично по водната система.
- воден фланец
- водна тръба
- водна помпа
- термостат голям
- термостат ЕГР

Разбира се, на абсолютно всички водни съединения, които са на "бързи връзки" са сменени о-пръстените по маркучите. Много е неприятно да затвориш всичко и да ти текне. :bowdown:

IMG_7901.JPEG

IMG_7902.JPEG

Болтовете за помпата, малко им дадох вид.

IMG_7904.JPEG

Големия термостат с нови болтчета.

IMG_7907.JPEG

Тоя път не забравих о-пръстена на ЕГР-а :mhihi:

IMG_7908.JPEG

И всичко сглобено и монтирано.

IMG_7919.JPEG

Щастлив си се прибрах пак сутринта, знайки че на следващия ден няма да ходя на работа, ами ще съм на академия с мотора горе на М-тела. :driving:

kroki_e_edin
Аватар

Мнение от Kroki » 14 Авг 2026, 16:27

Докато съм на пистата дойдоха водния радиатор, казанче и капачка и плана да си почивам РЕЗКО се промени. :mhihi:

Свършихме с карането(между другото много е полезно, препоръчвам на всеки ;) ), запалих най-бързото от подписа и хайде обратно в сервиза да слобявам пак.

Естествено оригинални воден радиатор, казанче и капачка. :roll: :twisted:

IMG_7920.JPEG

IMG_7921.JPEG

Нагледно защо реших да го сменя, беше се понадул малко в последните ламели.

IMG_7922.JPEG

IMG_7923.JPEG

Разбира ве, всяка една пластмаса и маркуч се разглоябват, мият се с химия и водоструйка да падне мизерията, нови о-пръстени и се сглобяват и стягат по учебник.

IMG_7924.JPEG

Докато имам достъп смених и о-пръстени на вход/изход кулера, че бях омазнили, пък нали всичко свети.. :mhihi:

IMG_7926.JPEG

И готови..

IMG_7927.JPEG

IMG_7928.JPEG

..да палим

IMG_7929.JPEG

И корпуса на перката измих, смазах клапите, монтирах, налях, загрях и вече часовника подминаваше 03:00 та реших да не почвам носачите, а само да измия където омазни от пробките и да остава да си съхне на спокойствие.

Тааа отивам сега да си видя децата, че на Севата ново колело взехме, неделя мисля да метна носачите и да затвора колата и от долу, един реглаж и да давам на жената да се вози, докато аз действам по Теслата.. :ok:

kroki_e_edin
Аватар

Мнение от Kroki » 14 Авг 2026, 16:29

В срядата дойде още едно нещо. ОЕМ помпа обаче с номер 11517790472, която се слага на Е90 М47, визуално е 1:1 с моята, нямам представа защо не показва, че са взиамно заменяеми,но вече бях стегнал всичко и реших, че не съм чак толкова луд, тая ще си я прибера да си знам, че Жара след 20 години като реши да сменява водна помпа, ще кажа че имам. :mhihi: :kuku:

Предишна

Назад към E46