Плюсовата клема ми окислява...

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 02

Плюсовата клема ми окислява...

Мнение от Mamar4o » 07 Авг 2014, 22:08

Здравейте колеги ! Накратко плюсовата клема на акумулатора ми окислява и от време на време се налага да сваля задните седалки,да вляза през тях в багажника,да я извадя и я чистя с кореселин и шкурка,иначе не мога да запаля(не ми дава хубав контакт).Попринцип не ми е проблем,но днес бях в едно заведение в центъра и станах за смях пред 50 човека сигурно :mhihi: :mhihi: :mhihi: На какво се дължи това ? И какво мога да направя за да не се повтаря тази сцена друг път?
Също така имам още един въпрос - като натисна съединителя и чувам едно скърцане (сигурно е от жилото) Това от какво може да е ? Благодаря Ви предварително и приятна вечер от мен ! :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Re: Плюсовата клема ми окислява...

Мнение от don_gori » 07 Авг 2014, 22:22

Премери си генератора да не презарежда. Хубаво е на път да бутнеш един мултицет в запалката и да следиш какво става с напрежението.

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Мнение от BABHOMED » 07 Авг 2014, 22:33

Можеш да намажеш клемата с грес след като я затегнеш.
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525d M-Sport

Мнение от tazzboy » 07 Авг 2014, 23:37

BABHOMED написа:Можеш да намажеш клемата с грес след като я затегнеш.

:nono: С грес пак ще окислява, щото греса съхне. Само с чисто масълце малко я/ги мажеш и си ти.
Последна промяна tazzboy на 07 Авг 2014, 23:38, променена общо 1 път

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 07 Авг 2014, 23:37

Mamar4o написа:Здравейте колеги ! Накратко плюсовата клема на акумулатора ми окислява и от време на време се налага да сваля задните седалки,да вляза през тях в багажника,да я извадя и я чистя с кореселин и шкурка,иначе не мога да запаля(не ми дава хубав контакт).Попринцип не ми е проблем,но днес бях в едно заведение в центъра и станах за смях пред 50 човека сигурно :mhihi: :mhihi: :mhihi: На какво се дължи това ? И какво мога да направя за да не се повтаря тази сцена друг път?
Също така имам още един въпрос - като натисна съединителя и чувам едно скърцане (сигурно е от жилото) Това от какво може да е ? Благодаря Ви предварително и приятна вечер от мен ! :bchug:

Не влизай през багажника , а го отвори с ключа. Жило на съединителя нямаш , имаш помпи. На вероятно ти е за смяна аксиалния лагер. Окисляване на клемата може да е от хлабава връзка. Стегни си добре клемите , като преди това ги намажи с технически вазелин. Може и с най обикновена грес

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i

Мнение от kluna_ » 08 Авг 2014, 9:41

преди да я мажеш с квото и било я почисти добре. най-добре става да покисне в чаша оцет с 1 лъжица сода бикарбонат но внимавай, че кипи бурно. После ще е лъскава като нова и може да я мазнеш с масло.
П.С. звучи като рецепта на Иван Звездев но работи
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 08 Авг 2014, 10:28

Проверка дали ти прави добър контакт клемата можеш да направиш сравнително лесно - караш примерно 20-30км и после пипни кабела на плюса - ако се е стоплил е сигурен признак, че не прави добър контакт.

На мен на 36-цата така ми правеше и решението беше просто:
1. С телена четка свалих грубо каквото можах от клемата.
2. Накиснах клемата в една чашка с WD-40 за около половин час
3. Накиснах я в обезмаслител
4. Пак в чашката с WD-40 за около 2 мин
5. Старателно избърсване с домакинска хартия
6. Докато чаках клемата да кисне почистих с телената четка полюса на акумулатора + с четка я намазах няколко пъти с WD-40
7. Подсуших и нея
8. Сглобих всичко и стегнах добре
9. Намазах със средно дебел слой техническа грес за да запечати отгоре така че да няма много-много контакт с въздуха(нямам идея каква е дядо ми я моташе в мазето и ми каза че била за тая работа та реших да я ползвам, на цвят е светло бежова)

Така и я продадох колата няколко години по-късно без да съм имал никакви проблеми.

Между другото цялата драма се получава от не съвсем плътен контакт + влагата във въздуха. Клемата е медна докато полюса на акумулатора е оловен -> два различни метала -> поток на електрони -> електрохимична корозия.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 02

Мнение от Mamar4o » 08 Авг 2014, 13:01

Благодаря много за съветите,ще опитам днес явно не съм единствен :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 535d F10
Мечтае да кара: E39 M5

Мнение от bong_666 » 08 Авг 2014, 19:38

Накисни я в някакъв съд с вода, това е най лесния вариант и работи на 100%. При мен се беше получил също окис, но не съм имал проблеми.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 09 Авг 2014, 0:35

Почистване, притягане и намазване... Мазилото смес хубаво разбъркана 50/50 грес/масло... Съчетава плюсовете и на двете :driving:

Назад към E39