Проблем с ABS след смяна на заден ляв лагер-главина.
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
- Raefi
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E91 330D
Проблем с ABS след смяна на заден ляв лагер-главина.
Вчера смених въпросния лагер и сега като тръгна да спирам точно преди да спре в пълен покой да речем от 10, 15км/ч до 0 ABS-а се задейства и почва да пулсира педала на спирачката. При по-високи скорости няма проблеми, при рязко спиране действа адекватно, няма светещи лампи и скоростомера работи нормално. Четох из форумите, че може лагера да няма някакъв индукционен пръстен по който мери скороста абс датчика ама светвали и лампите и се появявало при някви менте лагери, а моя е FAG, заден десен също е FAG смених го преди 1, 2 месеца и нямам проблеми, а двата съм ги купувал по едно и също време от един и същ човек. Не вярвам да са менте. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Re: Проблем с ABS след смяна на заден ляв лагер-главина.
Не е задължително да светва- ако датчика, поради една или друга причина, дава неправилна информация, но с възможна стойност за ъгловата скорост на колелото, тогава ABS ще се включва, защото модула получава информация, че това колело се върти с различна скорост от останалите. Като основни причини за подобен проблем са китайски датчик или повреден инкрементен пръстен на лагера.
- Raefi
- кандидат ентусиаст
-
Къде се намира този пръстен под сепаратора ли е? И дали е възможно да съм зацапал датчика и от това да го прави?
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
Raefi написа:.. като тръгна да спирам точно преди да спре в пълен покой да речем от 10, 15км/ч до 0 ABS-а се задейства и почва да пулсира педала на спирачката. При по-високи скорости няма проблеми, при рязко спиране действа адекватно, няма светещи лампи и скоростомера работи нормално...
И при мен го има точно този "ефект" от доста време. И проблема е точно с коректното отчитане на скоростта от датчиците на колелетата. Лошото е че трудно се хваща "виновника".
Така че следя с нтерес развитието.
- dak
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D 184 кс. седан
При мен стана същото след смяна на лагер на едно Ауди , оказа се че положението на датчика на е правилно !
- Raefi
- кандидат ентусиаст
-
Има донякъде прогрес днеска я закачих към Inpa-та да и следя датчиците по време на каране. В интерес наистина има едно прескачане на заден ляв от време на време иначе вади същата скорост като другите и после след известно каране не знайно защо ми забива модула и ми вади грешка в програмата, но не ми светва лампата на таблото. Сега като си връщам лентата назад наистина имаше една вдлъбнатина на сепаратора от към страната на датчика и ако този инкрементен пръстен е отдолу всичко излиза наяве и май ще сменям лагера отново
Ще пиша като има друго развитие, но преди да прибегна към смяна ще го изчистя датчика, че може да съм го замърсил.
Ще пиша като има друго развитие, но преди да прибегна към смяна ще го изчистя датчика, че може да съм го замърсил.- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
Raefi написа:...след известно каране не знайно защо ми забива модула и ми вади грешка в програмата,...
Точно за това споменах че трудно се хваща, защото до като е закачен кабела за диагностиката и се гледат живи данни за отчитането на датчиците, ABS-модула забива и прекратява комуникацията. При мен светкат лампите на таблото след няма и 100-ина метра и съответно излиза грешката (съобщението) в инпата че модула не отговарял.
- Raefi
- кандидат ентусиаст
-
Еми аз за няколкото опита които направих преди да забие модула, видях че единственото отклонение дава този датчик, като е периодично например движа се с константна скорост и през определен период заден ляв пада до около половината на скалата и се възстановява. Проблема според мен не в датчика защото до преди да го смяна лагера нямаше проблеми никакви, а и вдлъбнатината на сепаратора, която не знам как е станала, ме кара да си мисля че е наранен въпросният пръстен, толкова ли не можаха да го сложат на полуоската, ами в лагера го вкарали мамицата им мръсна
, чисто нов лагер да трябва са сменям. Последната ми надежда е да е замърсен датчика, тия дни ако ми остане време ще взема да го махна и ако излезе цял да го почистя.
, чисто нов лагер да трябва са сменям. Последната ми надежда е да е замърсен датчика, тия дни ако ми остане време ще взема да го махна и ако излезе цял да го почистя.
8 мнения
• Страница 1 от 1