диодни светлини, вместо на къси ,дали може?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Re: диодни светлини, вместо на къси ,дали може?

Мнение от k.milanov » 16 Окт 2014, 20:56

hummer написа:Гледам хора със същите коли не ги пускат а си карат само на дневни дори и в мъгла

Мани ти мъглата, ами вечерно време? Караш по магистрата и нашия не си светнал фаровете и отзад габарит йок. :kuku:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 M52B20 TU
Мечтае да кара: Е39 M5

Мнение от Zlatiyan_Genchev » 16 Окт 2014, 22:46

totopz написа:Аз пък съм за дневните светлини. Преди години през деня в слънчев ден когато се връщах от морето (още нямаше магистрала) тръгнах да изпедварвам един рейс и когато бях по средата на рейса видях, че все едно от нищото изскочи една черна кола срещу мен без запалени фарове. За щастие се разминах без проблеми, но ме хвана много яд на глупендера.

В интерес на истината тогава дневните светлини не бяха задължителни, но масово хората си ги включваха, когато пътуват извън града и бях свикнал, че като погледна на пред, ако някой идва ще видя, че блести нещо.

Може би грешката е и до някъде моя, че не гледах по-добре и, че очаквах, ако идва някой да е с включени светлини, но определено си смисля, че светлините помагат и колите се виждат от по-далечно разстояние.

Със сигурност има смисъл от дневните светлини (нищо общо с китайските ленти под бронята дето ги монтират и им изгарят в най-добрия случай само 1 -та страна) особено на извънградско при двулентов двупосочен при изпреварване. 1 акумулатор или крушки не струват колкото ефекта от 1 спасен живот ,а за нашите коли с дневните на лайт модула е прекрасен вариянт.На по-новите серии ангелите работят като дневни.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528 i
Мечтае да кара: E60 М
Детайли за колата: Black :D

Мнение от bobo1903 » 16 Окт 2014, 22:48

тогава като говорите ,че в извънградски условия ,че не ги виждате отдалече извинявай ама за да не го видиш трябва да е на разстояние около 1 км на права отсечка и това разстояние ,ако не ти стига за изпреварване е виновен този водач,който предприема изпреварване и никой не може да обвини насрещния ,че не е пускал фарове . изпреварва се кола ,която кара бавно поради товар или нарочно ,но да изпреварваш колата пред теб ,която се движи със скорост над 100км или с повече това е малко идиотщина освен ,ако наистина не бързаш !!! Съгласен съм,че на сенчести места е препоръчително да се пускат фарове.

Не искам да ме нападате , това си е лично мое мнение !

Пък от друга страна в градски условия какви рискови изпреварвания какви пет лева извинявайте ама в града се кара с 40/50.км/ч и при такава скорост не мисля ,че е от голям фактор и според мен трябва да има компромиси спрямо водачите , които често спират тръгват и нормално е да се забравят фаровете.
Не съм за или против фарове-денонощно , но съм ЗА да се кара с акъл ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 16 Окт 2014, 22:56

много пъти ми се случва точно на свечеряване да се разминавам с такива автомобили. не се виждат добре и ако са по сив цвят направо се сливат с околоното.. много е опасно и направо си им свиря да се осъзнаят и да карат на фарове..
кви реакци и какви километри като ти излезе изведнъж от някъде..
всички прпоучвания показват че е по добре да се кара на фарове..
карам поне по 100 на ден и до сега впечатленията сами че си е нужно да има фарове..
аз също карам с 30% дълги, но и на ейнджел... така че светят и стоповете винаги..
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 17 Окт 2014, 14:22

iliew написа:
Elesar74 написа:Да и затова в Австрия ги премахна една година след въвеждането им. Проблема не е в светлините, а във водачите. Светлината има една основна функция във всичките си приложения, а именно- да премахва, отблъсква и разпръсква тъмнината. Когато има светлина, няма нужда от още светлина. Особено пък когато става въпрос за слънчевата светлина, която никакви устройства не могат да имитират и е повече отдостатъчна. Проблема започва и свършва с водачите. Не напразно производителите си дават сметка за това и оборудват колите със всякакви системи за сигурност и избягване на потенциално сблъсъци, защото те са наясно, че във системата автомобил-водач, водача е слабото звено, не автомобила. Ако това уравнение беше наопаки, нямаше да има нужда от много от системите, с които са натъпкани съвременните автомобили, маркирани като мерки за сигурност и в крайна сметка, средство за по-големи печалби. На пътя, ако не ви пази Господ, никой не може да ви опази. Съвсем "прясно" от миналата седмица, водач на бус уби себе си и още двама души близо до Попово, след навлизане в платното за насрещно движение последвалият челен сблъсък. http://www.standartnews.com/regionalni/ ... 57103.html
Запалените фарове явно не са били достатъчно условие днес 3 човека да са живи. Да не привеждам още статистика. Проблема с инцидентите на пътя се замита под килима както обикновено и се въвеждат мерки, които облагодетелстват определени производители, а хората все така умират по пътищата. Както и в България, така и в ЕС има лобита, които определят приложното законодателство, а техният мотив не е вашата и моята безопасност, а печалбата им. Докато нямаше задължение за светлините, никой не посочваше това като проблем. Прокараха го в закон и всички издигнаха това като егати нарушението и страшно важно условие за безопасността на пътя. Да не говоря полицаите колко пари направиха от това. А никой не говори за това, какви хора сме, какво става в семействата ни, с възпитанието и т.н. и какви хора излизат на пътя. Аз си включвам късите и не пестя от лампи, но не защото за мен това е осъзната необходимост и това ще спаси нечий живот или моя, а понеже е законодателно изискване. Нас не ни трябват минимални ефекти, а радикална смяна на мисленето и поведението. Половинчатите мерки, произвеждат половинчати резултати, част от които е и горният пример с буса. Съжалявам, че съм OFF, но не се стърпях.

Как пьк не те домьрзя на напишеш всичко това ,опитвайки се да убедиш някой в ГРЕШНОТО си твьрдение че светлините през деня са ненужни... :kuku:

Поне да беше ме опровергал агрументирано, вместо да напишеш само че мнението ми е ГРЕШНО с главни букви. Със същия успех и аз мога да напиша, че ти грешиш, но какво от това, ако нямам аргументи? Моите аргументи са в мнението ми и те са част от реалността. Къде са твоите? Никой в нищо не мога да убедя, нито имам право. На слепеца колкото и да му обясняваш как изглежда Слънцето и колко силно свети, полза няма. Трябва първо да му отвориш очите. А на някой хора изведнъж започна Слънцето да не им стига за да виждат, та трябва и някакви фарове да помагат, понеже иначе произшествието е сигурно. И ако направя извод, че сте слепци, не ми се сърдете и да ми казвате, че греша. Ако не можете да видите една кола на пътя без фарове, значи имате проблем със зрението и май трябва да потърсите помощ.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 17 Окт 2014, 19:17

хората говорят и приемат този закон в страни в които няма достатъчно слънце ..
говорите за австрия и съседните страни и ако някои е поживял там ще знае че през есента и замата в 3.30 - 4 следобяд е вече тъмно. следователно теорията за това, че сте установили наличието на слънце в системата ни е правилна, но не е много приложима там където не е достатъчно слънцето..
разбира се БГ не е такава държава и съм съгласен, че закона е на ръба и може и да го няма ..
според мен си беше добре да го има само през зимните месеци.. но.. някои тъпак го въведе целогодишно.

и все пак на свечеряване когато изпреварваш колкона от 3-4 коли и и налети жага която се движи с 45км и без фарове тогава ситиацията е различна.. но.. няма смисъл да се спори..
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw-e39-520

Мнение от GEORGBMW » 18 Окт 2014, 15:35

Много от шофьорите карат на къси разстояния из градовете и само врът,врът стартера и при вкл къси забрави да зареди акумулатора,ех аз си знам че акумулатора е хубаво да е на фул ама някой български фул е ска да е така явно има интерес да се купуват по често акумулаторчета и намерил предлог-задължително и то през деня хубаво да е задължително извън града дет се ккара много бързо ама в града с ограничения от40 -60км при слънчево време си е смешно,рекли в геррмания тъй,айде и у нас,рекли другаде айде и при нас, що не кажат тогава стандарта на живот като у дойчланд ами вземаме само нещщата в наш ущърб

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528 i
Мечтае да кара: E60 М
Детайли за колата: Black :D

Мнение от bobo1903 » 18 Окт 2014, 21:20

GEORGBMW написа:Много от шофьорите карат на къси разстояния из градовете и само врът,врът стартера и при вкл къси забрави да зареди акумулатора,ех аз си знам че акумулатора е хубаво да е на фул ама някой български фул е ска да е така явно има интерес да се купуват по често акумулаторчета и намерил предлог-задължително и то през деня хубаво да е задължително извън града дет се ккара много бързо ама в града с ограничения от40 -60км при слънчево време си е смешно,рекли в геррмания тъй,айде и у нас,рекли другаде айде и при нас, що не кажат тогава стандарта на живот като у дойчланд ами вземаме само нещщата в наш ущърб

И аз това викам ... да има компромиси за тези из градски пътища , човешко е да се забрави , а не като те видят без фарове да скочат пред колата с поглед все едно видели наркотрафикант :mhihi: .

Аз съм от тези глупендери дето си карат само на смд ангелски очи , а ако съм извънграда в зависимост от мястото включвам и къси !

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 18 Окт 2014, 21:42

с побъркани политици оправия няма..
решението да не забравяте е DRL всички лаит модули без 1 ва версия го поддържат..
ако колата е по стара едно допълнително устроиство и край..
направих си и Е36 така преди години..
ядове никакви .. дългите си светят на % и да си гледат работата и полицай и всички..
когато са на проценти нито горят крушките често, нито хабят толкова енергия..
в крайна сметка не ме грее дали съм с тях или не.. дори изглежда по добре колата така, че..
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: ше: е36,e39,e61..

Мнение от hummer » 18 Окт 2014, 22:00

.
Последна промяна hummer на 31 Яну 2021, 22:24, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е91 320d, e46 325i
Мечтае да кара: M3 E92

Мнение от kinetism » 18 Окт 2014, 22:41

:OT: Аз съм твърдо за карането със светлини през деня. Още когато беше задължително само през зимата си карах целогодишно на къси светлини. Моето мнение е, че дори и през лятото, когато има силно слънце колите се забелязват от доста по-голяма дистанция. Особено през горещ ден, когато има мараня и колата е някакъв по-тъмен цвят и се слива с асфалта. И за колегата, който обясняваше, че сме кьорави, мога да каза, че си виждам идеално, ходя си на очен лекар периодично. Не мисля, че някой ще обеднее много, ако му се наложи да си купи някоя крушка от време на време. А що се отнася до тока, не знам при вас как е, но моята кола няма електромер (иначе за много хора е нормално да имаш 300 вата усилвател за касата, ама 110 вата за две крушки си е преразход или 70 ако е с ксенон).

А по темата, май доста хора карат с лед светлини, явно не им правят проблем за това. Аз съм с Angel Eyes, но си пускам и късите, че не ми се занимава с излишни спирания от полицай. Все пак в България всеки полицай си тълкува закона по свой начин, а й май не е точно регламентирано, като цяло. Не съм сядал да проверявам.

П.П.: За 2 години и малко и над 50 000 километра, не ми се е налагало да сменям крушки. Смених ги малко след като взех колата и от тогава не съм ги пипал. На фона на всички други разходи, под 20$ за 2 ксенонови крушки, не мисля да го броя.

ентусиаст
Аватар
Кара: ше: е36,e39,e61..

Мнение от hummer » 18 Окт 2014, 22:48

Като им изгори циганския ксенон ко прайм ?

За лампа ли ?
за газ ли ?

:lol:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw-e39-520

Мнение от GEORGBMW » 18 Окт 2014, 22:51

Моля само за съвет кой вариант е по добър да сменя модула или да слагам от тия устройства, дали обаче ще стане с модуул 2,3 колата е от първите е 39 от96г

Потребител
Аватар
Кара: Е39 520i
Мечтае да кара: e39 M5

Мнение от alonc » 19 Окт 2014, 0:08

GEORGBMW написа:Моля само за съвет кой вариант е по добър да сменя модула или да слагам от тия устройства, дали обаче ще стане с модуул 2,3 колата е от първите е 39 от96г

Колега вземи си един LCM III със ръчно регулиране нивото на фаровете "предполагам си така" и не се занимавай със странични добавки!!! Моята 520'ка също бе така, но вземах от една англичанка LCM III и сега си имам дневни на % пуснах си и мигачите както и изпращането до вкъщи!!! Просто при замяната ти трябва едно кодиране на километри и VIN и си на шест!!! :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39

Мнение от wladio » 19 Окт 2014, 12:25

колата колега,си е достатъчно ''изпипана'' и няма нужда от допълнителни разни ''китайски" изпълнения.сложи си модул тройка,че има повечко възможности,и сам ще пишеш после колко си доволен''вервай ни...''

ПредишнаСледваща

Назад към E39