540ка на метан...
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Откога 540-ките са "за возене"? Това е автомобил, да си правиш кефа. За возене са 520-ките или дизелите, където мощността е в границите на разумното и са автомобили за ежедневно каране. На никой не му трябват конете на 540-ката да отиде на работа, този автомобил се кара за удоволствие и за гъзареене, като поне второто не е съвместимо с идеята за метан.
Според мен по-актуална е темата - трябват ли ни големи автомобили като е39-ките, при условие, че караме повече градско, където е по-удобно и изгодно с малки автомобили? Все пак е39-ките блесват на междуградските пътища - скорост, ускорение, комфорт, а при дизелите - по-нисък разход от повечето автомобили.
Според мен по-актуална е темата - трябват ли ни големи автомобили като е39-ките, при условие, че караме повече градско, където е по-удобно и изгодно с малки автомобили? Все пак е39-ките блесват на междуградските пътища - скорост, ускорение, комфорт, а при дизелите - по-нисък разход от повечето автомобили.
'02 BMW 525d
pazokolarov написа:bmwmania написа:pazokolarov написа:.......
Не колега не е снобарщина и комплексарство, а Българщина. Аз нямам много пари, но съм си направил сметката за бензина. А който не е "В ГАЗОВИЯ СЕРВИЗ, С ЧАС ЗА МОНТАЖ"
ПС. Колега гледам караш дизел......имам следното предложение за тебе понеже не си комплексар и снобар, земи събирай изгорялото олио от фритюрника и си го сипвай в резервоара, знаеш ли колко бакшиши с дизели го правят а? "Икономия брат" Те така му викат!!!
Ако в ръководството на потребителя бяха написали, че М51 е допустимо да се кара с биодизел, нямаше да ме е срам да се редя на колонката за биодизел.
Ма защо ти е да го пише в ръководството бе колега, Важното е да ти е по-евтинко, нали? Сипвай смело олио и карай без пари

- b2
- старши ентусиаст
-
- Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2
- MaXo
- ентусиаст
-
- Кара: 330и Е46 1/4mile- 13.88/163km/h
- Детайли за колата: Е46ца ... тормозителка на М5 Е34 и 330ки Е90
Не знам какво смяташ, но е тотално сбъркана ... как ще ти хари 11 метан а 14 бензин... и тва лева ли е литри ли е ... килограми ли е ... нищо не става ясно ... казах ти около 3 пъти е по-евтино в левове от бензин.Как 11кг метан на 100 пък 14 бензин? 

без реклами в подписа...

- b2
- старши ентусиаст
-
Мерната еденица е написана в най-дясната колона. И това са параметри, които подлежат на промяна спрямо колата и текущия разход. А цифрите, които съм сложил са предполагаеми за моята кола. Тези за бензина са реалните текущи в момента. Тези за метана са от колега с е36 320 с метанов инжекцион, ника му е don-mimo може да го разпиташ дали не ме лъже нещо
А тези за пропан-бутана си ги изсмуках от пръстите, защото не са обект на темата в момента и не ме интересуват. Като цяло сметките са верни, но зависят от параметрите.

Последна промяна b2 на 07 Яну 2008, 15:14, променена общо 3 пъти
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.
- MaXo
- ентусиаст
-
Като цяло тотално са грешни за метана ... няма предполагаеми неща ... пуснах 1литър бензин равностойност на колко метан е ... домързяло те е да сметнеш.После като имам време ще напиша точната сметка за метана....
без реклами в подписа...

- MaXo
- ентусиаст
-
Като цяло тотално са грешни за метана ... няма предполагаеми неща ... пуснах 1литър бензин равностойност на колко метан е ... домързяло те е да сметнеш.После като имам време ще напиша точната сметка за метана....
без реклами в подписа...

- b2
- старши ентусиаст
-
Ти твърдиш според тази схема:
Че щом колата ми гори в момента 14л/100км градско и 9л/100км извъградско бензин на метан ще гори 14*0,571=8кг/100км градско и 9*0,571=5,2кг/100км извънградско метан така ли? Ако е така сметката излиза още по-оптимистична, но силно ме съмнява, поне според познати на метан.
Моля коригирай данните за метана спрямо това, което съм написал за разхода на колата ми на бензин.
А на мен тези приравнявания един литър бензин на колко кг метан се равнявало ми се виждат, как да кажа, твърде теоритични и съм сигурен, че ще се различават от реалния разход на колата на метан. Затова написах това, което ми даде колегата със същия мотор, на дори по-леко купе.
- Код: Избери целия код
1 м³ метан = 4 литра метан = 0,71 кг метан = 0,774 лв с ДДС (продажна цена на колонка)
1 кг метан = 5,6 литра метан = 1,4 м³ метан = 1,09 лв с ДДС (продажна цена на колонка)
1 литър метан = 0,25 м³ метан = 0,178 кг метан = 0,194 лв с ДДС (продажна цена на колонка)
Съотношението метан - бензин и метан - пропан-бутан е следното:
3,2 литра метан = 0,571 кг метан = 1 литър бензин = 0,622 лв с ДДС (продажна цена на колонка)
3 литра метан = 0,535 кг метан = 1 литър пропан-бутан = 0,583 лв с ДДС (колонка)
1 кг метан = 5,6 литра метан = 1,750 литра бензин = 1,09 лв с ДДС (продажна цена на колонка)
1 кг метан = 5,6 литра метан = 1,867 литра пропан-бутан = 1,09 лв с ДДС (колонка)
Че щом колата ми гори в момента 14л/100км градско и 9л/100км извъградско бензин на метан ще гори 14*0,571=8кг/100км градско и 9*0,571=5,2кг/100км извънградско метан така ли? Ако е така сметката излиза още по-оптимистична, но силно ме съмнява, поне според познати на метан.
Моля коригирай данните за метана спрямо това, което съм написал за разхода на колата ми на бензин.
А на мен тези приравнявания един литър бензин на колко кг метан се равнявало ми се виждат, как да кажа, твърде теоритични и съм сигурен, че ще се различават от реалния разход на колата на метан. Затова написах това, което ми даде колегата със същия мотор, на дори по-леко купе.
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.
- MaXo
- ентусиаст
-
Не са просто теоретични ... така трябва да бъде, ако всичко е както трябва ... мен Пунтото ми харчи 3кг метан на 100 ... дават му 5литра на 100 при 90 ... а на мен ми е 3кг при скорост около 100км/ч. Виж и Мишо, че е писал 5кг на 100 при Пасат 1.8Т с каране 100-160км.Дозировката на метана се смята по горивната карта и точно по тия числа се смята колко метан да пускат инжекторите...
без реклами в подписа...

- MaXo
- ентусиаст
-
Hex написа:Откога 540-ките са "за возене"? Това е автомобил, да си правиш кефа. За возене са 520-ките или дизелите, където мощността е в границите на разумното и са автомобили за ежедневно каране. На никой не му трябват конете на 540-ката да отиде на работа, този автомобил се кара за удоволствие и за гъзареене, като поне второто не е съвместимо с идеята за метан.
Аз пък що си мисля, че има М-ки за да си правиш кефа ... а 540ката е адекватно силна за теглото си ... нормална кола.Ама не ми се спори по тоя въпрос ... това е моето виждане.Принципно си прав, че 540ката не е кола за градско ... ама за хора, които пътуват много извънградско си е оферта.
без реклами в подписа...

- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
САМО 540 ли е АДЕКВАТНО СИЛНА ЗА ТЕГЛОТО си или ти изобщо си НЕАДЕКВАТЕН или НЕДОхххххх
!!!!! НОРМАЛНА КОЛА !!!!! НЕНОРМАЛЕН ЧОВЕК хахаха 540 нормална кола , нали като сички други по улиците няма разлика направо
луда работа божееее
!!!!! НОРМАЛНА КОЛА !!!!! НЕНОРМАЛЕН ЧОВЕК хахаха 540 нормална кола , нали като сички други по улиците няма разлика направо
луда работа божееее
- Misho 605 SVti
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E38 740i 4.4l V8 Individual
- Мечтае да кара: E38
Всеки има право на избор. Аз на година изминавам 40 000 км, и колата не е служебна. Разходът и на бензин в града беше 13-15л/100км, а след промените си нямам грам идея колко ще дойде. И тези 15л. са ми 30 лева, а на метан гори 8.5кг/100км или 8.5 лева. На 100км разлика 21.50лв., на 40 000 км, или около 8500 лева на година.Svetlyo написа:Misho 605 SVti написа:Не знам защо толкова много хора не харесвате метана като алтернативно гориво.
Аз лично нямам нищо против метана, но както каза ти като алтернативно гориво!!!!! Що го кажа за Н-ти път може би. Когато си купуваш кола за удоволствие не мислиш за алтернативиииииииии!!! ... Няма да си зема пълнозърнест хляб , ми ше си зема типов щот е по ефтин с 20 стотинки ама ме храни по същия начин!
Ако на това му викаш дребни сметки...
Всеки си купува кола според различни критерии. Някои си купуват коли за по 100 000 лева и живеят под наем в гарсониера в Люлин 19 или Обеля 14. Но важното е да се покаже каква кола кара, нали?
Аз от моята съм доволен. Вози ме комфортно, сега се надявам да върви повече. Нямам пари да си купя нова мощна кола, затова намирам алтернативни решения в лицето на природния газ. Който иска да го нарече сметкаджийство, аз го намирам за абсолютно резонно решение. Не съм толкова богат, че да пренебрегна 8 бона на година, това си е една цяла заплата.

- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
това че е така така е , но да кажеш за 540-ката че е съвсем нормална кола и тъкмо конете са и на килограмите незнам какво гледа МаХо (кон към килограм ли ги иска колегата)
- MaXo
- ентусиаст
-
spacepl написа:САМО 540 ли е АДЕКВАТНО СИЛНА ЗА ТЕГЛОТО си или ти изобщо си НЕАДЕКВАТЕН или НЕДОхххххх
луда работа божееее
Душицо кротни се малко, че съм обещал да не се разправям в тая тема... това, че за теб 15 секундна кола е нещо свръх ... то за други е нормална кола.Както А8 300-310 коня на 1700кг е нормална кола ... така и 540ката... за мен лично това не са коли, дето могат да ми вдигнат адреналина.
без реклами в подписа...

- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Get a life, dude. Ако за теб 540-ката е просто кола, която взима 400 м за 15 секунди си много, ама много заблуден. No hard feelings. 

"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"