Ремонт на ABS блок

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Re: Ремонт на ABS блок

Мнение от Toto_K » 04 Сеп 2013, 19:26

Пропуснах да напиша, че ако някой разполага със схеми на електрониката в модела ABS-модул от снимките по горе, това също ще ми е доста полезно. Предварително благодаря.

Потребител
Аватар

Мнение от Toto_K » 04 Сеп 2013, 21:51

Сега като се замислих май ще трябва и някакъв резистор да сложа на моста, ще инак шанса да стане беля май е по-голям. Какъв резистор обаче да сложа? Може би ще трябва все пак да разкача някой от датчиците и да пробвам да измеря какъв ампераж достига до датчика.....
Между другото едно видео, което може да Ви е полезно, ако искате да разберете на какъв принцип функционират активните сензори за скорост. http://www.youtube.com/watch?v=0Zk9ZSECN0s

Добре че се усетих че колата ми е с активни сензори, че инак правех разни тестове (прочетени в нета) и се чудех защо нищо не става.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5
Мечтае да кара: BMW X6М

Мнение от huligana90 » 05 Сеп 2013, 8:20

Indiana написа:
huligana90 написа:Колеги и аз имам проблем ASC,ABS, километража и разходомера не бачкат! също така забелязах че като не бачка км не бачка и климатика а като работи км климата бачка :lol: На 2 диагностики ми дава грешка прекъсната CAN връзка и сигнал за скорост CAN повреда ??

Провери си КАН кабелите - 2 са: CAN High; CAN Low
Под: "не работи климатика" какво имаш предвид? Изобщо не тръгва или тръгва и спира, светка ли лампата на климатика?
Всичко в тая кола се управлява по CAN.... Виж дали и таблото има записана грешка за CAN комуникацията

Къде се намират тези кабели всичко стана заради дупка :@. Климатика го щракам свети обаче не духа студено когато не бачка км. Тръгне ли км (чат пат тръгва) климатика си бачка! Аз си го обяснявам че като не бачка разхода все едно съм дал на контакт и искам да бачка климата :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330ci ZHP
Мечтае да кара: без значение к'во е63

Мнение от DA HUSTLA » 08 Сеп 2013, 3:20

Toto_K написа:Сега като се замислих май ще трябва и някакъв резистор да сложа на моста, ще инак шанса да стане беля май е по-голям. Какъв резистор обаче да сложа? Може би ще трябва все пак да разкача някой от датчиците и да пробвам да измеря какъв ампераж достига до датчика.....
Между другото едно видео, което може да Ви е полезно, ако искате да разберете на какъв принцип функционират активните сензори за скорост. http://www.youtube.com/watch?v=0Zk9ZSECN0s

Добре че се усетих че колата ми е с активни сензори, че инак правех разни тестове (прочетени в нета) и се чудех защо нищо не става.

не се занимавай с глупости, най-много да убиеш АБС-а, проблема ти идва от него, има прекъсната верига в него и затова не засича датчика, оправя се с ремонт... аз наскоро се сблъсках с тоя проблем и един приятел ми го оправи....
Темпомата също не бачка заради грешката в АБС-с...

п.с. ако решиш да го отваряш не пипай нищо че ще го скапеш, вътре връзките са направени с едни проводници по-тънки от косъм и всички чипове са заляти с някакво желе ...
... 'cause pussy is pussy and baby you're pussy for life

Потребител
Аватар

Мнение от Toto_K » 08 Сеп 2013, 14:33

Убедих се, че проблема ми идва от ABS блока, просто се чудех, дали ще мога да го излъжа, в случай, че прекъснатата верига в АBS блока e тази, която подава напрежение към датчика. Инак е ясно, че вероятно ще ремонтирам блока, но първо ще опитам да го топлоизолирам да видя дали това ще отстрани досадния проблем, а ако събера достатъчно консултации и кураж, може да опитам и да ''излъжа'' блока в случай, че проблема му е в спойката, подаваща напрежението, а не в тази, която получава сигнала от датчика. И в случай, че проблема е изобщо в спойка. Някак много ми е странна тая спойка как я има, а като загрее колата - спойката изчезва?!? Почнах да се чудя да не би буксата на блока да прекъсва след нагряването.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DA HUSTLA » 09 Сеп 2013, 19:46

Toto_K написа:Убедих се, че проблема ми идва от ABS блока, просто се чудех, дали ще мога да го излъжа, в случай, че прекъснатата верига в АBS блока e тази, която подава напрежение към датчика. Инак е ясно, че вероятно ще ремонтирам блока, но първо ще опитам да го топлоизолирам да видя дали това ще отстрани досадния проблем, а ако събера достатъчно консултации и кураж, може да опитам и да ''излъжа'' блока в случай, че проблема му е в спойката, подаваща напрежението, а не в тази, която получава сигнала от датчика. И в случай, че проблема е изобщо в спойка. Някак много ми е странна тая спойка как я има, а като загрее колата - спойката изчезва?!? Почнах да се чудя да не би буксата на блока да прекъсва след нагряването.

еми много е просто как ту изчезва, ту се появява.... просто при студено и при топло метала се свива или разширява и понякога прави връзка, понякога не...

п.с. как мислиш да "излъжеш" блока (просто ме съмнява да стане)...?

Потребител
Аватар

Мнение от Toto_K » 10 Сеп 2013, 9:17

И аз се съмнявам, че ще се получи излъгването на електронното управление на АБС-а. Но пък нищо не пречи да опитам стига да знам, че няма да го повредя, което не е лесно за човек като мен, който не е на ти с електрониката и няма схема на модула. А идеята ми за ''излъгването е в по-горнен мой пост и накратко се състои в това да подам напрежение на кабела към сензора с мост от акумулатора и някакъв резистор, който не знам дали въобще ще мога да сметна какъв да е (особено като се има предвид, че нямам схема на участващитие компоненти).

Поради това за момента смятам да положа усилия за термоизолиране на АБС-а. Ако някой има идеи или препоръки в тази насока - ще са ми от полза. :help: Другото, на което попаднах, докато търсех изолационни материали е да изолирам колекторите, но това ми се струва прекалена хамалогия за случая и не знам дали няма да си създам по-голям проблем.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DA HUSTLA » 10 Сеп 2013, 19:28

Toto_K написа:И аз се съмнявам, че ще се получи излъгването на електронното управление на АБС-а. Но пък нищо не пречи да опитам стига да знам, че няма да го повредя, което не е лесно за човек като мен, който не е на ти с електрониката и няма схема на модула. А идеята ми за ''излъгването е в по-горнен мой пост и накратко се състои в това да подам напрежение на кабела към сензора с мост от акумулатора и някакъв резистор, който не знам дали въобще ще мога да сметна какъв да е (особено като се има предвид, че нямам схема на участващитие компоненти).

Поради това за момента смятам да положа усилия за термоизолиране на АБС-а. Ако някой има идеи или препоръки в тази насока - ще са ми от полза. :help: Другото, на което попаднах, докато търсех изолационни материали е да изолирам колекторите, но това ми се струва прекалена хамалогия за случая и не знам дали няма да си създам по-голям проблем.

с това с излъгването най-много да убиеш блока, казах ти го вече, но явно си го решил твърдо... това е магнитен датчик, не знам какви напрежения ще му подаваш от акумулатора и какви резистори ще връзваш и как така ще се заблуди абс модула... това с термоизолацията няма да помогне или поне не за постоянно, ту ще работи , ту не... а пък да тръгнеш да изолираш колекторите е малко безумие... знеш от къде ти е проблема е се опитваш по по-сложни начини да "закърпиш" положението...

Потребител
Аватар

Мнение от Toto_K » 10 Сеп 2013, 22:26

DA HUSTLA написа:с това с излъгването най-много да убиеш блока, казах ти го вече, но явно си го решил твърдо... това е магнитен датчик, не знам какви напрежения ще му подаваш от акумулатора и какви резистори ще връзваш и как така ще се заблуди абс модула..

Оставам с впечатлението, че определено не обичаш да четеш. Ако прочетеш мненията ми назад ще разбереш не само какви са датчиците, но и защо говоря за напрежения. Така също съм казал и при какви условия ще опитам да ''излъжа'' ABS modula.

В момента нямам време, но ще се опитам да синтезирам скромния опит, който добих покрай моята таратайка благодарение на доста ровене из нета, защото очевидно няма информация за това какви са датчиците и как може да се тества дали работят без да се правят хамалогиите с разместването на датчиците или с заемане на работещи ABS блокове, за да се установи дали пак има проблем. Но, малко по нататък.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325Ci
Мечтае да кара: М5

Мнение от tiho_madjarov » 17 Сеп 2013, 19:04

Колеги драмата с АБС блока(001) на моята кола продължава.Дадох го за ремонт,имаше 6-7 разпоени жички.Майстора ми ги запоява цяла седмица,че било много пипкава работа и ставало много бавно.Одеве се обади ,че е готов.Отивам слагаме блока и всички лампи продължават да си светят.Закачихме го на диагностика да изтрием грешката,но без резултат.На диагностиката излиза заден ляв датчик.Утре ще ходя пак и ще започваме проследяване на всичко от-до.Майстора се изказа,че можело да е окабеляването нещо или и той не знае.Утре ще го търсим.Ще замерваме и датчика да видим какво ще даде.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 17 Сеп 2013, 20:40

Toto_K написа:....

При нашите коли - от тези години първо поколоение ABS-система, сензорите са пасивни и изходния им сигнал е синусоидално напрежение с амплитуда и честота зависеща от скоростта на въртене на колелото. Единствения най-точен начин за наблюдение е с помоща на осцилоскоп.
Ето малко материали:
http://www.brakeandfrontend.com/Article ... l_use.aspx
http://www.agcoauto.com/content/news/p2_articleid/267
:driving:
Последна промяна gentata на 19 Фев 2017, 19:41, променена общо 2 пъти

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325Ci
Мечтае да кара: М5

Мнение от tiho_madjarov » 18 Сеп 2013, 20:27

Колеги днес пак бях на майстор.АБС блока си е ремонтиран успешно.Процедурата която направихме днес беше следната:разглобихме буксата отпред на самия блок и разменихме кабелите на задните АБС датчици,защото на диагностиката дава: Прекъсване на Заден Ляв АБС Датчик.След размяната на кабелите в самата букса,грешката показвана на диагностиката се прехвърли отдясно.
Кажете според вас какво следва да се направи.Утре пак ще ходя при майстора и ще разменяме датчиците да видим какво ще стане.Майстора се изказа,че или е датчика или е някой претрит и прекъснат кабел по окабеляването до датчика.Утре ще става ясно какво ще да е. :dunno:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Toto_K » 15 Окт 2013, 9:55

Първо да споделя, че потвърждавам мнението на gentata. Единствено не съм съгласен, или по скоро не съм убеден, че не е възможно да се измерят входните и изходните напрежения към датчика/АБС-а. Доколко точно е измерването не мога да кажа, но аз мерих моите и измерванията ми свършиха работа дотолкова, доколкото да разбера, че проблема е в електронния модул за управление на АБС. Съответно ремонтирах въпросния модул и сега всичко си работи нормално.

На другия колега, който смята, че има проблем не с модула а с датчик или с окабеляването до него, не се сещам какво друго да му кажа, освен да вземе да си смени майстора, ако съответния майстор не може да разбере къде точно му е проблема. Ако иска сам да си установи проблема, ще са му нужни мултицет и малко време да изчете мненията от предходните 3-4 страници до тук ведно с посочените линкове. Намира въпросните кабелчета за съответните датчици и замерва има ли напрежение по тях и какво. Мери какво е съпротивлението помежду тях и между тях и масата и споделя. Аз само не разбрах как точно установихте, че проблема не е в АБС модула а е някъде другаде.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 15 Окт 2013, 19:42

Toto_K написа:.... Аз само не разбрах как точно установихте, че проблема не е в АБС модула а е някъде другаде.

tiho_madjarov написа:Колеги днес пак бях на майстор.АБС блока си е ремонтиран успешно.Процедурата която направихме днес беше следната: разглобихме буксата отпред на самия блок и разменихме кабелите на задните АБС датчици, защото на диагностиката дава: Прекъсване на Заден Ляв АБС Датчик. След размяната на кабелите в самата букса, грешката показвана на диагностиката се прехвърли отдясно.
....

Следва да се намери къде по веригата е проблема кабели, букси, датчик. Щом след размяната проблема се е преместил от другата страна следва че канала (входа) на АБС блока на заден ляв датчик работи и проблема остава някъде по трасето между въпросния датчик и АБС-а.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Indiana » 14 Ное 2013, 16:54

Искам само да споделя положително впечатление от Softelectronic - Варна:
Ремонтирах си блока при тях преди може би 2-3 години. Преди няколко месеца ми светна АБС-а и грешка ляв датчик. Смених датчика и нищо не се оправи. Веднага реших, че е модула и го изпратих пак до Варна. На другия ден ми се обадиха от там да ми кажат, че са го отворили и всичко вътре си е перфектно. Върнаха ми модула и не ми взеха и 1 стотинка. Оказа се проблем с кабел.
Евала за коректното отношение.....спокойно можеше да ме "таксуват" още един ремонт :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към E39