Премахване на лошата миризма от A/C-то - решение с картинки

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 525 TDS

Re: Премахване на лошата миризма от A/C-то - решение с картинки

Мнение от ben_g » 06 Сеп 2011, 15:59

Мдаа - трудно ще се 'оправим' с лошата миризма, и ще обезпаразитим качествено само с пръскане отстрани на изпарителя май..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 06 Сеп 2011, 16:48

Аз тези дни ще пробвам с един "анти-мухъл" препарат, на хлорна основа е и направо измива всякакви такива образувания, а това по изпаритела си е нещо такова.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 06 Сеп 2011, 21:57

spacepl написа:Аз тези дни ще пробвам с един "анти-мухъл" препарат, на хлорна основа е и направо измива всякакви такива образувания, а това по изпаритела си е нещо такова.

Изображение

:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 06 Сеп 2011, 22:39

Retrofit написа:
spacepl написа:Аз тези дни ще пробвам с един "анти-мухъл" препарат, на хлорна основа е и направо измива всякакви такива образувания, а това по изпаритела си е нещо такова.

Сакън... дето ще ти осмърди душицата, ами и има вероятност да ти разяде изпарителя ;)
такава глупост не прави!
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Мнение от mishoval » 06 Сеп 2011, 23:48

LUCIFER'S написа:
Retrofit написа:

Сакън... дето ще ти осмърди душицата, ами и има вероятност да ти разяде изпарителя ;)
такава глупост не прави!

Това е концентрирана белина /хипохлорит/ - за мухъл по стени прави чудеса, но по колата ефекта е неизвестен :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Retrofit » 06 Сеп 2011, 23:51

Взаимодейства с алуминий, корозира и отделя газ, не става за употреба в автомобила!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 07 Сеп 2011, 13:40

Като гледам ,всички описват много остра миризма и "дращене" по гърлото, което ме навежда на мисълта, че препаратите които ползват също съдържат хлор. Предполагам, че в по-ниска концентрация едва ли ще реагира кой знае колко с алуминия. Онзи ден си мих радиаторите и понеже на първия имаше страшно много набити мухи вътре в ламелките, използвах въпросния "анти-мухъл" и не забелязах какъвто и да е признак за реакция с радиатора, който също е алуминиев. За сметка на това мухите станаха на каша и радиатора светна като нов. Трябва да погледна колко процента е активното вещество и какъв хлорид е.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Retrofit » 07 Сеп 2011, 18:42

Прикачил съм съдържанието на горния препарат, основните съставки са Натриев хипохлорит и Натриев хидроксид (Сода каустик).
Евентуално ако се напръска с него, да се изчака да подейства и след това да се промие с нещо друго, примерно спрей за чистене на климатици, за да не остава само на "САВО" и да се окисли в последствие алуминия.

SAVO PP.pdf
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от LUCIFER'S » 07 Сеп 2011, 20:39

Retrofit написа:Прикачил съм съдържанието на горния препарат, основните съставки са Натриев хипохлорит и [b]Натриев хидроксид (Сода каустик)[/b].
Евентуално ако се напръска с него, да се изчака да подейства и след това да се промие с нещо друго, примерно спрей за чистене на климатици, за да не остава само на "САВО" и да се окисли в последствие алуминия.

SAVO PP.pdf

Между другото.... когато учех ДВГ в техникума, когато се подготвя един двигател за основен ремонт "по учебник" ни учеха, че частите на двигателя, блока, главата се измиват с 5% разтвор на сода каустик- натриев хидроксид/ натриева основа и после с обилно с вода, за да се премахнат следите от масло и нагар, но тогава ( преди 20години) обезмаслители нямаше... камо ли препарати за климатик :D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от janko_0411 » 07 Сеп 2011, 21:01

Колега,внимавай с това саво,аз го ползвам в строителния бранш и......не виждам кой знае какъв ефект,но си агресивно,на алуминия може и да направи беля.после знаеш .Ако искаш пробвай,колата ти ще замирише на хлорирана градска тоалетна,не и на свежест.Успех.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Retrofit » 07 Сеп 2011, 22:41

Проблема е че сигурно яко е плесенясал радиатора на климатика, а Савото доста добре се справя с плесените, направо ги изпарява, това че ще мерише на дезинфекцирана тоалетна ще е до време, а плесента ако не се разкара от там, ще си вони вечно.
Ако има друг препарат за плесен който не реагира с алуминий сигурно пък няма да си върши добре работата. Някой да вземи да пробва на радиатор за скраб, да види ще има ли реакция и последици, аз нямам под ръка иначе веднага пробвам.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е 30

Мнение от t_andonov » 08 Сеп 2011, 22:12

белината може би ще има подобен ефект като саво-то

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Мнение от mishoval » 08 Сеп 2011, 23:33

t_andonov написа:белината може би ще има подобен ефект като саво-то

Тук си прав! Преди година обработвах една мухлясала стена със "Саво", но ни ми стигна флакона за другата - нея я обработих с гъба с белина - след 3 - 4 минавания ефекта беше 1 :1. То си е едно и също, разликата е в концентрацията.
Виж, за климатика - нямам наблюдения, но мисля, че ще е по-безопасно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от LUCIFER'S » 09 Сеп 2011, 9:49

mishoval написа:...
Виж, за климатика - нямам наблюдения, но мисля, че ще е по-безопасно.

Ако е разглобено/извадено само радиаторчето, може да се рискува да се промие, но представяте ли си, тая белина/саво да се разтече по мокета.... всичко ще стане на петна...

В казармата се ръсеха кенефите с такъв някакъв препарат на основа хлор и като клекнеш да С.... направо ти изтичаха очите :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е 30

Мнение от t_andonov » 09 Сеп 2011, 20:57

аз лично съм ползвал от онзи препарат дето се изпръсква целия вътре в купето и климатика трябва да върти въздуха вътре на макс при първата опаковка нямаше ефект но аз съм инат и сложих втора :mhihi: миризмата изчезна ! появяваше се само за секунда-две като се включи климатика и като се изключи! два месеца беше така после продадох колата и не знам до кога е действало

ПредишнаСледваща

Назад към E39