Покупка на кола-малко въпроси,не технически :)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
Мечтае да кара: М5

Покупка на кола-малко въпроси,не технически :)

Мнение от sean-john » 02 Мар 2009, 12:26

Здравейте колеги имам малко въпроси свързани с покупката на автомобил с бг регистрация (тъй като предния ми беше директно с италиански документи на мое име и беше супер лесно)...

искам да попитам какви са процедурите при закупуване на такъв автомобил ...нотариус, след това? и ако автомобила е от София да речем ,а аз съм от Габрово

изобщо всичко ще ми е от полза... там трябва ли да се отписва в кат София да се връщат номера нещо, моля споделете,че нищо не разбирам...знам че въпросите са ми супер лесни за някои ,но до сега като не съм го правил и незнам в какъв ред какво се прави

а също така нали има някакъв процент от цената на автомобила който се заплаща в общината ли къде :/ как се избягва това нещо
мерси

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530d touring

Мнение от cucko » 02 Мар 2009, 12:45

Значи и по този начин ще е лесно..
Отиваш купуваш колата от въпросния софиянец който е рег. със софийска регистрация...и я прехвърляте чрез покупко-продажба в нотариус...вземаш всички документи и се прибираш направо..въпреки това нотариус ще иска бележка от продавача че няма дължими данъци и прочие преди да извършите договора..
След това ти сам отиваш в КАТ Габрово с въпросния документ Покупко-Продажба и талона който е със софийска регистрация и името на продавача(въпросния софиянец)Минаваш по същия начин както си регистрирал колата с нов внос Италия и на твое има по талон но ще ти дадат и нови номера които да започват с ЕВ........това е всичко!!!

Другия вариант е че ако купиш кола с рег. номер който започва с ЕВ..... просто отиваш само с договора от покупко-продажба и талона в КАТ(може и без колата)само да сменят името на собственика по талон и си караш със същия рег. номер ЕВ....(може и да го смениш по-желание с други цифри-все пак не е задължително да го смениш)
а тоя случай по-горе ще се изисква да минеш през пунктовете както си минавал с нов внос..
И между другото след като имаш вече покупко-продажбен договор-който го подписвате двамата и ви се дават по един договор и на двама ви...вече ти си собственик на колата и продавача не ти е нужен за разни документи и регистрации..затова този документ е най-важния за цялата работа..ти можеш и да караш по талон на негово име и дори със софийската регистрация но не знам колко срок има за да го смениш...нека някой който го е правил скоро да каже..

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 02 Мар 2009, 12:57

Да мерси много колега значи аз нямам никакви ходения по КАТ София (или където и да е колата ) само отивам в КАТ Габрово те там ще ми свалят номерата и ще ми дадът ЕВ.... това го разбрах мерси :) , а отностно това че има някакъв процент от цената на колата който се плаща в общината ? имали найстена такова нещо.

драфтаджия
Аватар
Кара: '93 316ix Touring
Мечтае да кара: далеч
Детайли за колата: Хубавица =)

Мнение от bigmurzi » 02 Мар 2009, 13:02

таксата при нотариуса ти зависи от цената, която ще обявите за сделката, гледай да е възможно най-ниската, ако ти ще плащаш нотариуса, защото може да те изненадат с такса ;)
ако си я регистрираш в общината ще има такса някаква, да, но тя зависи от самата кола, не от цената, за която е закупена ;)
Изображение
Е30 на десен завой бензин НЯМА!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cucko » 02 Мар 2009, 13:03

Не забравай след това да отидеш в данъчното за да ти я вкарат...и си сплащаш данъка.. ;)

драфтаджия
Аватар
Кара: '93 316ix Touring
Мечтае да кара: далеч
Детайли за колата: Хубавица =)

Мнение от bigmurzi » 02 Мар 2009, 13:05

той без платен данък не може да си я прехвърли..
и веднъж платен такъв, при смяна на собственика, следващия за какво да го плаща :?:
Изображение
Е30 на десен завой бензин НЯМА!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cucko » 02 Мар 2009, 13:09

Сега коя дата сме...нали сега е сезона за данъците... :D

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 02 Мар 2009, 13:11

Да за данъка знам,че трябва да е платен преди да се продава някоя кола... та следователно аз за тази година няма да го плащам само отивам с бележката от данъчното София (където продавача е платил данъка) и си я регистрирвам в данъчно Габрово

само за този неясен % който се плаща про нотариус явно ме притеснява малко :confused:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E30 оригинал
Мечтае да кара: недокосната Е30

Мнение от x-ekutor » 02 Мар 2009, 22:37

Колеги,не ви трябва платен данък за да се прехвърли една кола. :P

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 03 Мар 2009, 7:42

и още 1 въпрос колеги... когато сте при нотариуса (продавача и купувача) и впишите в договора,че колата се продава за 1000 лева (да речем с цел избягване на по голяма такса за нотариуса) а цената на колата да речем е 12 000 лв как е най-добре да се дадът парите .... на ръка или по банков път... че незнам да не да стане някои шмекер :confused:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cucko » 03 Мар 2009, 15:08

Както реши продавача...иначе най-добре двамата да отидете в банка и купувача да ги преведе по сметката на продавача..и най-често това става след като направите договора..

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 03 Мар 2009, 17:05

Окей мерси много на всички :) сега ми е по ясно... то преди ми беше пълна мъгла изобщо незнаех какво се прави :) 10х

Потребител
Аватар

Мнение от MartiX5 » 03 Мар 2009, 19:47

Пич, нотариуса ако не е твой човек или на продавача ще иска всички документи, а именно: бележка от данъчното за платен данък от продавача, оценка на автомобила от застраховател върху която се плаща и сумата за която ти питаш на държавата и готов договор за покупко продажба + едни декларации от продавача че не е семеен и не дължи на държавата нищо, ако пък е жененн трябва и съгласие от жена му за сделката. Оценката при застраховател струва 30-50 лева и там ги караш да пишат едни 500-1000 лв максимум защото държавната такса е 5 % мисля от сумата. И с тези документи вече при нотариус да изповяда сделката.И накрая в кат по местоживеенето ти да регнеш колата. :winky:

ентусиаст
Аватар

Мнение от sean-john » 03 Мар 2009, 19:57

А евала за тази такса дето ми разясни... вярно че така беше мерси много сега всичко е ясно като бял ден :)) мерси още веднъж на всички

Потребител
Аватар

такси

Мнение от bator » 16 Мар 2009, 2:22

Значи има няколко данъка - годишен, за прехвърляне и такса за нотариус. Е, тук http://bgcar.eu/kola-chastni-lica.php са ги описали по-подробно, има и примерен договор и как да платиш по-малко при нотариуса

Назад към Извън Темата