За камерите,радарите,пешеходците,моторите и ограниченията...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39... :D
Мечтае да кара: платноходка

Мнение от eekset » 09 Мар 2009, 15:35

според мен трябва да се спре с типично българското "гледане в чуждо канче" - пешеходците това, мотористите онова...
като се качиш зад волана просто пазиш останалите, ако те не могат сами.
И ако някъде има ограничение 40 на прав участък, едва ли е случайно. Някой погледна ли статистиката колко загинаха за последната година заради превишена скорост?

Българи, пазете се взаимно, че сме малко!
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 09 Мар 2009, 15:51

eekset написа:според мен трябва да се спре с типично българското "гледане в чуждо канче" - пешеходците това, мотористите онова...
като се качиш зад волана просто пазиш останалите, ако те не могат сами.
И ако някъде има ограничение 40 на прав участък, едва ли е случайно. Някой погледна ли статистиката колко загинаха за последната година заради превишена скорост?

Българи, пазете се взаимно, че сме малко!

То тези ограничения са слагани за автомобили които са били актуални през 70те години, а колкото до пешеходците и за тях има правила - щом светофара им е ЧЕРВЕН означава че не трябва да преминават! Щом на цариградско няма пешеходна пътека - означава че трябва да използват подлезите!
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: На криво
Мечтае да кара: Още по-на криво

Мнение от Изрода » 09 Мар 2009, 16:18

Преди 2 седмици карам по Цариградското и на окръжна болница(има подлез точно там)гледам в далечината пресича мъж и хванал възрастен човек за ръката и го дърпа да тичат през платното и една жена с тях.Аз от далече ги видях ,пуснах аварииките и почнах да намалявам и да свиря с клаксона(както и колите зад мене се скъсаха да свирят всичките) и оня ми седи на средата при мантинелите и като ПСУВА И ЕДНИ СРЕДНИ ПРЪСТИ РАЗДАВА и крещи-е тоя да слезеш и да му строшиш главата,щото ако стане нещо аз ще съм виновен и на мен ми СВЪРШВА ЖИВОТА

Аз съм на мнение-ако згазиш някои на тротоара-виновен
А ако е на улицата -съответно неправилно пресичащ,без светофар ,пешеходна пътека и тн. трябва да доидат да ти се извинят полицаите за създадения стрес и щети и да се прибираш.

Кво е тва нещо за едни правилник ,а за други не.НЕМОЖЕ ТАКА
Изображение Изображение Изображение

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 09 Мар 2009, 16:41

Изрода написа:А ако е на улицата -съответно неправилно пресичащ,без светофар ,пешеходна пътека и тн. трябва да доидат да ти се извинят полицаите за създадения стрес и щети и да се прибираш.

Хаха, колега, имаше един виц, дето в ЮАР един преминавайки на червено блъснал негър, пресичащ на зелено, ама го надънил яко - негърът минал първо през предното стъкло и излязъл през задното, та шофьора го пуснали, а на негъра му повдигнали обвинение за разрушаване на чуждо имущество, чрез влизане с взлом и опит за бягство от местопроизшествието.

То е ясно, че не може така и че всеки трябва да пази пешеходците. Но пешеходците трябва да имат мярка. Не може се пресича на 20 метра от пешеходна пътека, само щото те е домързяло да повървиш малко.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i M Пакет, е39
Мечтае да кара: е39 - сбъдната

Мнение от Lattri » 09 Мар 2009, 17:37

Незнам дали сте забелязали, но на път с 2 ленти и ограничение на скоростта от 50км/ч ако се движиш с 60км/ч да речем в лява лента всички започват да те псуват, изпреварват от дясно, да ти свирят и какво ли още не. Като, че ли в София трябва да вървиш в една крачка със стадото иначе тъжна ти майка....А доколкото за пешеходците мога да кажа само, че във Монте Карло глобата за неправилно пресичащ пешеходец е 1000 евро. Вие сами си направете изводите.
По какво се познава добрия шофьор? По броя мухи на страничните прозорци.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 09 Мар 2009, 17:59

eekset написа:И ако някъде има ограничение 40 на прав участък, едва ли е случайно. Някой погледна ли статистиката колко загинаха за последната година заради превишена скорост?

Недей така. Мога да ти покажа доста участъци с откровено неадекватни ограничения. А те са точно толкова лош вариант, колкото и липсващите ограничения. Защото когато на знака пише "40", а всички минават преспокойно от там със 60 или 70, започваш и ти да го правиш. И свикваш. А след това стигаш до някой завой, на който пише "40" и наистина трябва да си с 40.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: да го карат

Мнение от ITK » 09 Мар 2009, 18:48

Изрода написа:Преди 2 седмици карам по Цариградското и на окръжна болница(има подлез точно там)гледам в далечината пресича мъж и хванал възрастен човек за ръката и го дърпа да тичат през платното и една жена с тях.Аз от ......................ЖИВОТА[/color]

Аз там минавам всеки ден, там е ужас, подлез има, светофари, пешеходни пътеки, но се пресича точно кой където свари, по диагонал съм виждал идиоти да тичат да хванат тролея за центъра, или слезе от тролея или от 84 и пресича пред него, без изобщо да мисли.....някакви баници ръфат, пици плюскат и въобще не гледат, пресичат си като в полето на село......нещо страшно е, винаги очите ми на четири.....подлезът не се ползва там, виж ако трябва да си купят цигари, тогава май слизат в подлеза... :evil:
F**k them all!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от slowtraveler » 09 Мар 2009, 18:54

Наистина има доста неадекватни ограничения...
Срещу Спортна зала във Варна от доста време стоят едни знаци 30км/ч от двете страни на магистралата за Златните....
Но отношението към пешеходците е неправилно. Аз редовно пресичам като пешеходец едно кръстовище на червено, защото когато светне зелено колите правещи десен завой не дават никакъв път (че някои и свирят ако решиш да минеш пред тях)...
Бях чувал за правилата в Румъния и веднъж реших да си направя експеримент - в Констанца на път с четири ленти видях пешеходец, който стъпи в далечния край на пешеходна пътека. Спрях рязко, гледайки какво ще направи микробуса зад мен (румънски), въпреки, че можех да премина спокойно - делеше ни още ширината на три ленти. Микробуса спря зад мен (и той рязко), човека най-спокойно си пресече, водача на автобуса също си бе съвсем спокоен - за него явно това бе нещо обичайно...
Та мамалигарите ме изненадаха с пътно поведение.
НО на всяко кръстовище имаше ярко очертана маркировка, и хората пресичаха по нея...
Не знам как е сега в СФ, но във Варна караш по усет - маркировка няма никаква...
Относно подлезите - сигурно сте прочели, как при нас отново падна таван на подлез (този път за щастие не уби никого)..

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Мар 2009, 19:11

пропускате основен момент... нещата всъщност не са толкова сложни.

законноста по пътищата се спазва по два начина

1. със лична отговорност
2. със страх от наказания

от тука #1 автоматично отпада поради куп причини. и не мисля, че има начин да се приложи в кратки срокове. това е ясно.

остава #2.

#2 се прилага по два начина - с жива сила и със технически средства.

живата сила - трудна работа. ниско платени, ниско образовани полицай си имаме по улиците със ниско самочувстие и самоуважение. все неща които им пречат да бъдат възприемани насериозно и което е най-важното- да си вършат работата както трябва.

остават техническите средстава. дали са перфектни? не. ще има ли погрешно наказани? със сигурност. но това е единствения начин да се прилагат дори ограничено някакви закони и да се наказват виновните.

а събиранията от глоби във всяка страна са основен източник на пари за полицията. нищо ново.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 09 Мар 2009, 19:55

martoto написа:Аз пък мисля, че по отношението към пешеходците може да се съди за културата на движение, пък и не само. Във всяка европейска столица, човек стъпи ли на платното всички спират, няма правилно или неправилно и най-вече да се покаже "селянина" до половина през джама да го псува колкото се може "по-мъжката". А на пешеходна пътека ако се движиш по тротоара само като се обърнеш да пресичаш, преди още да си направил крачка към платното спират и в двете посоки. Обаче е коренно различно в Истанбул например. Там за пресичане на пътното платно трябва да си особенно чевръст и много смел. Дори на пешеходна пътека и зелен сигнал на светофара, никой не те бръсне за нищо, и ще мине през теб, за "да не прави задръстване". Сега оставам на вас извода, къде сме ние и накъде вървим.

:yes: Много точно казано - ей тук е Анадола, а тук е Париж - изборът накъде да поемете е ваш.

Има много селяни-пешеходци, които смятат, че средата на пътното платно е най-подходяща за разходки пешком и дори те псуват ако леко им бибитнеш, но да отваряш джама с всикчи останали последици бих определил като контра-селяния.

Аз лично в началото на шофорската си кариера правех като повечето шофьори - изгорих няколко клаксона, но за сметка на това научих доста нови актуални псувни :mhihi: По едно време установих от лични наблюдения, че шофьорите на Голф изпълняват с най-голямо усърдие и талант някои от тези номера и една лампичка ми светна. После осъзнах, че на дамите (тия от градовете по-големи от Перник) им прави много неприятно впечатление, особено като отвориш прозореца... :confused:

Па взех, че се научих да се сдържам и вече почти не се ядосвам. 8) Обаче си умирам от смях ако при някоя груба селско-пешешеходна проява аз си натисна спирачките хладнокръвно и безмълвно, а дамата която се вози започне да попържа :mhihi: Жените поначало не псуват, но понякога е много забавно когато го правят :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Нещо между 320-ка и М3
Мечтае да кара: S62B50

Мнение от STOPSKI » 08 Юни 2009, 21:10

здр. Колеги значи днес пътувах от Банско за София и кво ми направи впечетление след тонела преди Благоевград точно се пада на лекия десен завои посока Блг. от ляво на пътя имаше една мн инт кутийка :mhihi: нз от кога е но сега ми направи впечатление значи гледа към тунела сеедно също такава екстра има и на с.Мурсалево пак от ляво се пада на тези които пътуват кам София и след Дупница горе на язовира до сградата на кат -ли е даи ли нз. та мисълта ми е следната внимаваите да не ви снимат спазваите си ограниченията нз за какво точно следят и дали в 2-те посоки но да си знаите за да няма изненади после надявам се да сам бил полезен.
Поздрвави

Аватар

Мнение от Хаос » 08 Юни 2009, 21:53

Ограниченията и глобите свързани с нарушаването им са наложени, защото не пешеходеца със скоростта на крачките си застрашава нечий живот, а човека с крак на газта го прави!

Когато се качиш в колата си и потеглиш, ти носиш отговорност за:
1. Себе си
2. Спътниците си
3. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО.

hemicharger написа:То тези ограничения са слагани за автомобили които са били актуални през 70те години

А задкормилните устройства мислиш драстично са се подобрили?
Знаеш ли колко ти е спирачния път от 50-0?
А от 80-0?
Знаеш ли колко време ти отнема за адекватна реакция в екстремна ситуация?
Знаеш ли колко време и каква по качество ще е реакцията на 50 годишната жена в същата ситуация?
Извода от съпоставянето на тея неща е?

Малко клипчета от Софийски катастрофи сте гледали. Пък и не само столични, в ютюб всякакви има. От рали катастрофи, където болиди летят по 50-70 метра преди да се приземят, до как пешеходци биват смазани от иначе наглед не толкова бързо движещи се, но все пак катастрофиращи автомобили.

Не забравяйте, при катастрофа, посоката ви на движение се изменя по непредвидим начин и дори да не пострадате вие, колкото е по-голяма скоростта, толкова е по-голяма вероятността да омажете странични участници в движението (в тази категория влизат и пешеходците)

Пътя не е писта.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

Предишна

Назад към Извън Темата