Дайте ми съвет

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: пеш

Дайте ми съвет

Мнение от GTS » 17 Май 2005, 9:18

Така, след 2 месеца ставам на 16
обаче ми се иска да изкарвам пари като работя някъде

Въпросът е:
Има ли законен начин по който да мога да работя на 16?

п.с.ако някой в казанлък може да ми помогне да се захвана на работа да драсне 1 ЛС
Изображение
Резултати 1 - 20 от около 1 780 000 за bmwpower-bg.net

Turbo Pilot
Аватар
Кара: X5 F15 m50d,E30 TURBO
Мечтае да кара: Това което си карам

Мнение от Cobra » 17 Май 2005, 10:11

Има законен начин,на по къс работен ден(пак нормиран)!Доколкото си спомням като наемах за последно дори НЕ може на хонорар а само на договор!НО МОЖЕ!
За твоя град,....нямам идея :roll:

Красива и екстремна
Аватар
Кара: bmw 328

Мнение от bawarka » 17 Май 2005, 10:36

И аз знам че е възможно , но мисля че трябва да е на място където
не се предлага алкохол, цигари...работното време е скъсено както каза колегата отгоре.
Но за кво подяволите ти е законен път? :lol:
Аз от 16 годишна все незаконно бачкам :mhihi: По големи пари братче

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 17 Май 2005, 10:43

И аз от 2 (сега съм на 18 ) години чат-пат поработвам в една фирма за мебели. Работя 1-2 пъти в седмицата, от 9 до 12 сутринта, никога не съм имал проблеми с шефа за годините ми (може би защото е познат на семейството). Не съм се занимавал с договори, не са ме проверявали за наличието на такива...
Изображение

Акулчо Костенурков Нинджов
Аватар

Мнение от ati » 17 Май 2005, 11:20

аз от 14-годишен работя през летата и само докато бях в Дару-Кар ходихме до някаква инстанция да се регистрирам, но пак си бачках на пълен работен ден. Не мисля, че всички в България сме цъфнали и вързали, че да ни стига да работим на половин работен ден или да наемем работници на половина работен ден - не вярвам някой да се дърпа много да те вземе.
И е похвално, че вместо да се занимаваш с глупости си решил да се трудиш - евала :yes:
Ати
След каране не ти ли треперят краката, значи просто си се возил

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 17 Май 2005, 15:50

Аре бе нелегалните. А като мине инспекцията по труда какво ще каже? Или НОИ. За сведение само, всеки новоназначен служител се обявява от работодателя в НОИ. А за непълнолетните - не може да работи нощен труд и във вредни условия. А пък ако няма 14 трябва разрешение от Инспекцията по труда. Момчето си е право да си иска законно да бъде назначен. Дори най-малкото заради трудовата злополука(не му пожелавам, но знае ли човек). М/у другото трудова злополука е всяко събитие свързано с отиването на работа, връщането от работа и по време на работа. Т.е., ако се спъне и падне докато се прибира от работа и си счупи я крак, я ръка има право на обещететение. И то не от работодателя, а от НОИ. И то само защото си е плащал осигуровките. А съвсем отделен е въпроса, че по този начин намалява сивата икономика. Но изборът е ваш. Аз лично предпочитам всичко да ми е на ред и като ми дойдат даначните във фирмата да си седя спокойно и да си пиивам биричката докато те си правят ревизия. (няма да споделям за колко време ми мина последната)
Изображение

Красива и екстремна
Аватар

Мнение от bawarka » 17 Май 2005, 16:00

Босс , ако имаше условия може би щях да предпочитам въпросния законен ред..Но кой ни осигурява подобни условия?
Как смяташ да ти дават минимална заплата , (понеже на незавършило,без стаж и опит тинейджърче се дава минимума ) и да
и плащаш осигуровки/данъци квот и да е..За тоз дет го **** ли ще бачкаш?
Мани ги тия , никой не дава шанс на младите!!!! :evil: А има толкова потенциал в нас....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 17 Май 2005, 16:13

задължително трябва да се работи законно и на договор ,bawarka ,като пораснеш и ти ще го разбереш ... взаимоотношенията работник-работодател са мноого сложни ,и е невъзможно да не са документирани .. освен ако не искаш да те експлоатират .

Красива и екстремна
Аватар

Мнение от bawarka » 17 Май 2005, 16:17

Aleksi когато ми е било време съм работила достатъчно , незаконно
и не съжелявам!
А вече си имам годинки , и съм назначена , за което също не съжелявам .... 8)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 17 Май 2005, 16:24

пише се Alexi .. а за годинките - просто нямаше как да се досетя :lol:

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 17 Май 2005, 17:49

шЕФА е прав много е затегнат контрола за не палнолетните аз миналата година като нямах 18 иникой не искаше да ме земе на работа беше ги страх а и не им се занимаваше с регистрации и т.н а и ако си плащах и осигоровки трябваше да работа на половин ден защото неможе да работиш на пълна работен ден тоест
А ЗА не пълнолетни дават малко пари
АКО ИСКАТЕ ПИТАЙТЕ ме каквото ви интересува майкиами се занимава с намиране на работа на безработни,студенти и Т.Н чаткам ги нещата
GTS ще разпитам за тебе и ще ти кажа къде да утидеш за да ти разяанят в службата по заетост .Но отсега ти казвам че си малък и няма да можеж да се доредиш те на 18 годишни се цупат па на тебе
защото работата която може да т исе намери ЛЕГАЛНИ ще е от рода на поддръшка на тенис корт,пишене на застраховки по бензиностанция Общо зет осе скучна работа.А ПО ГОЛЕМИТЕ СА СЪС ПРЕДИМСТВО ПОМНИ ГО ТОВА и успех в търсенето аз се пак ще попитам
а и да допълна както каза TheBoss ти трябва да работиш на лек режим тоест нямш право да носиш тежко , и такива работисвързани с физически труд.А КОИ щЕ ТЕ ЗЕМЕ КАТО ТИ няма да имаш право на тези неща на строеш като общ работника няма да можеш да работиш
та като се замисля незнам кв ода измислим за теб
лош съвет е но кво да се прави бате работи квото ти предложат без договори и такива неща подобни не е готино ма иначе нема шанс
аре ъспех
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 17 Май 2005, 19:20

TheBoss написа:Аре бе нелегалните. А като мине инспекцията по труда какво ще каже? Или НОИ.

Шефе, те ако бяха толкова стриктни от НОЙ, нямаше да идват само по сигнал. Прав си, трябва да се затегнат нещата, трябва всичко да си е законно... Но пък от друга страна, много фирми предоставят възможността на младежи да се включат за допълнителни доходи през лятото.

Като стана дума за Казанлък, скоро четох обява за розобер, но се изисква ранно ставане, призори, предлагаха храна и добро заплащане. Иначе, работа, като работа.
Да караш Peugeot е страст!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: пеш

Мнение от GTS » 18 Май 2005, 7:54

Ами куриерските фирми?
на тях не им ли трябва някой който да се мъндахерца из града с колелото си и да разнася?
или там може да има проблемация?
Изображение
Резултати 1 - 20 от около 1 780 000 за bmwpower-bg.net

Е21 fanatic
Аватар

Мнение от Hastalavista » 18 Май 2005, 10:32

Един непълнолетен за да бачка, трябва да си вземе молба от инспекцията по труда, която определя дали тази работа няма да му навреди на нормалното развитие. Има право на 6 или 4 часов работен ден. Един приятел почна в МкДоналдс абсолятно редовно и законно, даже му се води и стаж.
Изображение

Назад към Извън Темата