Едно въпросче за лични документи

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Едно въпросче за лични документи

Мнение от saleen » 07 Сеп 2009, 8:13

Привет колеги! На 18.09 с приятелката ми ще сключим брак и поради това, че ще добави към своята фамилия и моята трябва да се подновят (предполагам) личната карта и шоф. книжка. Старите и документи изтичат 2010- юни месец.
Въпросът ми е: задължително ли е веднага след скючване на брак да се издадат нови документи, които в нашият случай ще бъдат с валидност няколко месеца, или може да се изчака известно време и да си издадат направо от новите документи с биометрични данни, които започват да въвеждат от февруари 2010г. Мисля си, че ако си издаде нови (от стария тип) тази година, в началото на следващата година (или когато изтекат старите-юни месец) пак ще се наложи да ги подменя (с такива от новия тип с биометрични данни), което все пак е свързано с излишно разкарване и разходи.
Никой не мое ма връне на селу!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '02 325xi touring

Мнение от anabella » 07 Сеп 2009, 8:15

Доколкото знам, има срок от един месец след сключването на брак. (и честито!)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 07 Сеп 2009, 8:29

като си извадите новите лично карти спорака на валидноста йм е няколко години/ не помня точно колко / от датата на издаването йм, т.е. новите карти няма да изтекат 2010-та а 2019-та примерно ;)
за тва си ги оправете тия неща и не го мислете толкова ;)
честито и от мен :)

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 07 Сеп 2009, 8:39

Срокът им на валидност по закон е 10 години, чудя се обаче ако и издадат нови октомври месец, дали догодина няма пак да ги сменя-нали въвеждат нови документи с биометрични данни http://news.ibox.bg/news/id_572246772 :?:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 07 Сеп 2009, 9:00

Въвеждането на документите с бм. данни ще бъде по етапно, тоест няма да е задължително да смени документите предсрочно. Поне така казваха последно :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 07 Сеп 2009, 13:35

Желателно е да си ги смените сега, никой няма да ви преследва ако отложите. Де юре има промяна в името, но де факто само в общината знаят това ;)

Честито! :D
Изображение
Изображение

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 07 Сеп 2009, 15:15

Има срок от 1 месец, в който трябва да си подмени личната карта и шоф. книжка АКО реши да ти вземе фамилията... След сключването на брак-а и подписването на документите с новата фамилия ако не го направи и при ЛК и ШК ще стане така, че след тези 30 дни ЛК ще стане дефакто невалидна поради разликата в имената.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от saleen » 07 Сеп 2009, 15:41

Само ще добави моята фамилия към нейната, въпросът ми е: дали тези документи, които след брака ще си направи ще са с 10 годишна валидност като предишните, или догодина пак ще трябва да си вади нови документи- от тия с биометричните данни?

ентусиаст
Аватар
Кара: '07 E91 335i

Мнение от Maverick_VS » 07 Сеп 2009, 15:46

По принцип ще са с 10 годишен срок, но няма гаранция, че нашите управници като минат 7-8-10-12 месеца от въвеждането на новите паспорти с био данни няма да вкарат някоя поправка в закона, с която да направят изваждането им задължително и те така.... ;) !

ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.5xd 2010 M packet

Мнение от Toneloker » 07 Сеп 2009, 15:46

saleen написа:Само ще добави моята фамилия към нейната, въпросът ми е: дали тези документи, които след брака ще си направи ще са с 10 годишна валидност като предишните, или догодина пак ще трябва да си вади нови документи- от тия с биометричните данни?

Процедурата ще се изпълнява в 30 пункта в цялата страна. Системата трябва да заработи от 1 януари догодина. Подмяната не е задължителна, тя може да бъде направена и след изтичане на срока на валидност на досегашните документи.

Ето цялата статия: Линк
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от КУНИ » 07 Сеп 2009, 15:47

Точно преди 2 месеца аз също се ожених жена ми също си смени документите и новите документи се издават за срок на валидност 10 години.Ако си смени фамилията и има дебитни или кредитни карти също трябва да уведоми съответните институции.Срокът за смяната на личните документи е 1 месец от датата на сключване на гражданският брак. Поздрави на новото семейство. :clap: :clap: :clap: :bgflag:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от saleen » 07 Сеп 2009, 15:55

Благодаря на всички ви за информацията :bchug: :yes:

Назад към Извън Темата