Къде е кризата??

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 320

Re: Къде е кризата??

Мнение от kiro_320 » 17 Окт 2009, 0:35

Във България няма такива понятия пазарна икономика, демокрация и т.н.
Цената зависи от: Разходите, Бизнес партньорите, Конкуренцията и др. Цените се вдигат защото някои фирми правят минимални съкращения, някой дори избягват... продажбите спадат, но те искат да имат същатата печалба както преди кризата. Така че ако оно е отчел спад с 10% в продажбите, вдига цената с 10% и така все едно няма криза. :mhihi:
Някои други фирми примерно правят съкращения и разходите им падат със 5%(примерно), продажбите с 10%, но те вдигат със 20% цените за да компенсират, а 5-те% са защото все пак печалбите им на теория трябва да се покачват, а не да тъпчат на едно място.
Та накратко в България... други закони виреят.
smg написа:о

Има истина в това което казваш, но реално цените не са се вдигнали толкова много, лошото е че не търговеца вдига цената, а производителя.
Смисъл, хляб 1лв производителя ако му плесне 10% заради кризата става 1.10, търговеца на едро и той ще му плесне 10% ще стане 1.21. търговеца на дребно и той ще му плесне 10%, ще стане 1.33лв и хората си мислят че хляба е поскъпнал много....а във Европа Правителствата подкрепят финансово производители и те вместо да вдигат, свалят цените и се получава същата верига, но на обратно и хората си мислят ехеее станало без пари. :mhihi: а то реално не е чак толкова голямо намалението/увеличението на цената за производство.
Последна промяна kiro_320 на 17 Окт 2009, 1:22, променена общо 1 път

Денис-Белята!!!
Аватар

Мнение от 00Cool » 17 Окт 2009, 13:33

flame написа:
enigma написа:Всеки иска да работи на поне 300% печалба, май трябва нова революция да има.

Що бе колега, работи и ти на 300% печалба - предполагам няма да имаш нещо против ;)

батко а реално ли е аз да си взема новия найк меркуриал за 90е а в мола оная да ми обяви цена от 398лв :kuku:

как става тоя номер ,да не коментираме че едно 75% стоки (абс . всякакви ) са по еФтини в чужбина сравнено с бг
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 17 Окт 2009, 17:30

Наистина кризата има и положителни страни.Преди кризата харчих безразборно за всякакви глипости каквите се сетя маратонки от мола за 300лв,чипсове,шоколади почти всяка вечер,бачках несигурна работа на която взимах доста добра заплата!Малко преди кризата напуснах работа от 2 години се канех да се махна от тази прокълната фирма,капака беше когато на една командировка с един колега си купихме 2 сладоледа по 1.20/бяха тогава/ със служебни пари, обаче един друг колега ни видял и като се прибра ни изпорти на шефа, които ведна ни шибна по 100лв глобичка, на другия ден напуснах!
Почнах нова работа на полвината пари който взимах преди, направих си една преоценка и подходих по следния начин:
1.Дрехите и маратонките който копувах досега от мола, сега ги поръчвам от www.sportsdirect.com, цените са 3 пъти по-ниски!
2.Минах сутрин на овесени ядки,нормален обяд и вечер на протеини или аминокиселини,намалих тренировките от 5 на 3 пъти седмично, резултата по-малко тренировки по-малко разходи, по-качествена и по-малко храна по-добра форма и по-добри постижения във фитнеса!
3.Дигнаха ми наема на паркинга от 50 на 80лв, приятел ми даде един от неговите гаражи без пари!
4.Хазяина вдигна наема защото е криза, обаче намерих луксозен чисто нов апартамен за по-малко пари, ефекта е ясен!
5.Преди копувах части само от Дарукар и Вари, сега станах значително по-гъвкаф копувам от ebay,от колрги от форума и важните неща на добри цени от Вари!
6.Реших вместо да вися вечер пред телевизора и да си губя времето да започна да изкарам втора спецялност сега записах cisco, другата година ПГС мисля да почвам!
Извода е че и с по-малко при по-добра организация могат да се постигнат по-добри резултати така че, евала на КРИЗАТА мога да сам и само благодарен!
Вдъхновение почерпих от Роджър Зелазни ''Господаря демон'' ,който я е чел знае защо!!!:)
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от borislav » 17 Окт 2009, 17:36

00Cool написа:
flame написа:
enigma написа:Всеки иска да работи на поне 300% печалба, май трябва нова революция да има.

Що бе колега, работи и ти на 300% печалба - предполагам няма да имаш нещо против ;)

батко а реално ли е аз да си взема новия найк меркуриал за 90е а в мола оная да ми обяви цена от 398лв :kuku:

как става тоя номер ,да не коментираме че едно 75% стоки (абс . всякакви ) са по еФтини в чужбина сравнено с бг

Ами бате,в България всичко е възможно....то в такава държава като нашата по лесно е да хванеш трипер отколкото Нова ТВ :dunno:
Изображение

Аватар
Кара: E30 318hi ---> E30 328ihA
Детайли за колата: Бърз, здрав и безумно чист , това е моят автомобил :) Съвсем скоро M52B28 inside :DD

Мнение от V-max » 17 Окт 2009, 19:42

Nukem написа:Наистина кризата има и положителни страни...

Вдъхновение почерпих от Роджър Зелазни ''Господаря демон'' ,който я е чел знае защо!!!:)

респект колега , това е начина - адаптираш се към обстановката и ставаш по-добър :yes:

Кризата е предимно в новините и в главите на инертната маса народ . Изчетох цялата тема и виждам , че доста от вас споделят това ... За мен не е първата такава, но пък е доста по-осезаема за всички около мен. Със сигурност секнаха банковите кранчета и това леко намали оборотите на живот. В личен аспект успях да си продам Е46цата навреме и сега имам 5 возила произведени между 1990та и 1995та година, с които маневрирам според условията и се отървах от излишни застрахователни разходи и паркинг с охрана. На проблема с цените на горивата за 5те лами едно среднощно търсене даде неочакван резултат - водороден генратор :D Колко хубаво , нова насока в тунинг бизнеса ---> еко тунинг на всичко старо и вярно , по-бързи и по-чисти от всякога :wave: И така , криза криза , колко да е криза :mrgreen:
Евтините строителни материали пък направиха строителния бизнес много приятен, отваря се ниша за конкурентни сглобяеми решения - енергийно независими. Изцяло соларно-водород захранване и отопление , отпред пък колите и те на вода пърпорят ... Много нови идеи ражда кризата , какво щяхме да правим без нея ...

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 17 Окт 2009, 20:41

Leon написа:
alx написа:кризата е в това, че парите станаха скъпи.

от там нататъка - пътища надолу- много.

От твоята гледна точка съм напълно съгласен. Кредита ми скочи с 250 лв. на месец само от слухове за криза... Но в България движението на парите има афизична спирала и "поскъпването" има различни тълкувания. Просто същественото за икономиката количество пари влиза и излиза от България по непазарни принципи (от и към Австрия, Южна Африка, Русия, някои офшорни "републики") от там по същата логика, пътища надолу-нагоре много ;)

п.п. Имам въпрос към живеещите в САЩ. Как сеотрази кризата на стоките от първа необходимост? Колите и къщите ясно, много надолу, но ме вълнува това, без което не може да се мине - храна, битови стоки, евентуално дрехи. Защото в България от началото на "кризата" абсолютно всичко, което потребявам ежедневно ПОСКЪПНА. Включително заведенията, които посещавам. И то с доста повече проценти от завишението на лихвите по кредити, които производителите хипотетично ползват. Благодаря за отговорите предварително!

Колега, естествено знаеш, че лихвите по кредитите се увеличиха, и затова и месечните вноски са вече доста по-високи, но ми е интересно защо въпреки тези 'слухове' за криза и в целия свят там лихвите паднаха?? за да могат хората все пак да ги погасяват? И мисля, че кредита ти е скочил не заради 'слуховете' за криза, а защото живеем в една абсурдна държава.

И във връзка с въпроса ти за щатите, ще ти отговоря, макар и да става въпрос за 7-8 години назад, и то точно за момента, когато долара поевтиня драстично (лятото на 2002 1USD=2.20BGN и края на лятото на 2003 1USD=1.6-7BGN)
Естествено поевтиня на световните пазари, само давам пример с лева. Та точно по това време бях там и се наблюдаваше нещо много интересно за мен, и то беше драстичното поскъпване на недвижимата собственост основно. По това време ме вълнуваха доста други неща, като личното ми оцеляване, оставане и т.н. в щатите и много не се интересувах от това какво всъщност става, но ми беше интересно как къща, която допреди няколко месеца се е продавала за 200-300 хил, сега беше вече 5-600 хил долара. Разбрах какво става най-добре като се прибрах в България и вече нямах X лева, а Х умножено по 0.8 приблизително. Сега е обратното, жилищата поевтиняват, но няма кой да ги купи, или с други думи няма кредити, а и малко са тези които искат такива.

ентусиаст
Аватар
Кара: настрани
Мечтае да кара: M3 Power
Детайли за колата: BMW E36 320 coupe

Мнение от stef4o_BMW » 17 Окт 2009, 23:07

Абе за кризата разбрахме,за съжаление е факт.Бихте ли ми казали сега преди да заключат темата: къде е млякото??? :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 19 Окт 2009, 13:15

Млякото го нема! Свършило! :lol:
Поне вчера като обиколих десетина хипермаркета - хората си скъсват ... да пазаруват в тая криза! ;)

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 19 Окт 2009, 14:48

flame написа:Млякото го нема! Свършило! :lol:
Поне вчера като обиколих десетина хипермаркета - хората си скъсват ... да пазаруват в тая криза! ;)
ако искаш да не папат,а да гледат в слънцето и така да се зареждат с енергия,докато отмине кризата,м? :mhihi: :mhihi:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 19 Окт 2009, 16:57

Bogat-Beden написа:
flame написа:Млякото го нема! Свършило! :lol:
ако искаш да не папат,а да гледат в слънцето и така да се зареждат с енергия,докато отмине кризата,м? :mhihi: :mhihi:

Ако са от бялото братство къв е проблема? :lol:

Предишна

Назад към Извън Темата