Покупка на Акцизен автомобил ?!!
Модератор: Общи модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- mili4uk
- младши ентусиаст
-
- Кара: жена си да дрифти
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: харчи малко - върви на страх
Покупка на Акцизен автомобил ?!!
Колеги, решил съм да мина на акцизен автомобил
карам ми се нещо с малко повече коне ! Харесал съм вече 2 коли
184, и 204 коня 
Всички много говорим за след нова година... че щял да падне акциза и т.н. ама дали ще стане ?! и кое ще вдигнат след това ... не е ясно !
Едната 184 коня кола.... ми казват че с акциза всичко е 6 - бил платен ?! Възможно ли е по някакъв начин да го проверя това защото както знаем повечето тук има доста врътки с акциза и не искам да се окажа аз преебания - колата да е минала 5 собственика за 6 месеца например.... ?! Има ли как да проверя дали всичко е платено както трябва ?!
Тази 204- коня която е ... за нея не е платен акциза... и е без номера... .има ли смисъл да я взиамам и да стискам палци след нова година да падне акциза ?!
Какво бихте ме посъветвали вие ?

Всички много говорим за след нова година... че щял да падне акциза и т.н. ама дали ще стане ?! и кое ще вдигнат след това ... не е ясно !
Едната 184 коня кола.... ми казват че с акциза всичко е 6 - бил платен ?! Възможно ли е по някакъв начин да го проверя това защото както знаем повечето тук има доста врътки с акциза и не искам да се окажа аз преебания - колата да е минала 5 собственика за 6 месеца например.... ?! Има ли как да проверя дали всичко е платено както трябва ?!
Тази 204- коня която е ... за нея не е платен акциза... и е без номера... .има ли смисъл да я взиамам и да стискам палци след нова година да падне акциза ?!
Какво бихте ме посъветвали вие ?
Beat the Devil
http://www.youtube.com/watch?v=k-cbiYzlHOk
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Re: Покупка на Акцизен автомобил ?!!
Изчакай 1ви януари. За сега голяма яснота няма кое как ще бъде.
Тази с платения акциз - ако си има бележка, че е платен значи всичко си е наред. И може да си я регистрираш още сега.
Нека по-запознатите колеги опишат как трябва да изглежда квитанцията за платен акциз
Тази с платения акциз - ако си има бележка, че е платен значи всичко си е наред. И може да си я регистрираш още сега.
Нека по-запознатите колеги опишат как трябва да изглежда квитанцията за платен акциз
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- R_Lakov
- младши ентусиаст
-
- Кара: Мечтата карах. Сега е ред на ГТ
- Мечтае да кара: F10
А аз да попитам че се чудя. Защо месец и половина преди отпадането на акцизите все още нищо не се знае, никаде не се говири? Все пак това е една много голяма сума за бюджета. Малко ми е странна тая работа.
- betona
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E36 320 96g.
Доколкото съм запознат акциза се замества от акцизна ставка, нека някой ме поправи ако греша, но измененията са следните:
Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове
§1. Чл. 4, т. 16 се заличава.
§2. Чл. 30 се изменя така:
Чл. 30. Данъчната основа за автомобилите е брой киловати в зависимост от мощността на двигателя за разликата над 120 киловата (kW) по системата DIN, съответно за разликата над 126 киловата (kW) по системата SAE.
§3. Чл. 40 се изменя така:
Чл. 40. (1) Акцизната ставка за автомобилите е:
1. седемстотин лева + 90 лв. за 1 kW за разликата над 120 kW по системата DIN;
2. седемстотин лева + 85,71 лв. за 1 kW за разликата над 126 kW по системата SAE.
(2) Акцизната ставка по ал. 1 се намалява с 15% за всяка изминала година от датата на първата регистрация на автомобила (включително в чужбина), но не с повече от 75%.
Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове
§1. Чл. 4, т. 16 се заличава.
§2. Чл. 30 се изменя така:
Чл. 30. Данъчната основа за автомобилите е брой киловати в зависимост от мощността на двигателя за разликата над 120 киловата (kW) по системата DIN, съответно за разликата над 126 киловата (kW) по системата SAE.
§3. Чл. 40 се изменя така:
Чл. 40. (1) Акцизната ставка за автомобилите е:
1. седемстотин лева + 90 лв. за 1 kW за разликата над 120 kW по системата DIN;
2. седемстотин лева + 85,71 лв. за 1 kW за разликата над 126 kW по системата SAE.
(2) Акцизната ставка по ал. 1 се намалява с 15% за всяка изминала година от датата на първата регистрация на автомобила (включително в чужбина), но не с повече от 75%.
Човек когато е късметлия, по гърба да му го плъзнеш, в гъза ще му влезе !!!
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Това са старите данни за нов автомобил.
Акциза падна,така е.
Спорен остана въпроса кой от платилите го от 01.2007. до 12.2009. ще си вземе парите.Както и че до края на декември вноса на такива автомобили е леко рисков,защото се гледа датата на придобиване,а не на регистриране на автомобила.
Едва ли преди първия работен ден на новата година някой ще има максимална яснота по въпроса.
Промените засягат и новите начини за тарифиране на ГО,и новите условия за каско ,данъците ще са разклични,ще има ли освен първоначалната такса за регистрация и дуга ежегодишна ил не.............
Та проблема не е само в акциза.
Акциза падна,така е.
Спорен остана въпроса кой от платилите го от 01.2007. до 12.2009. ще си вземе парите.Както и че до края на декември вноса на такива автомобили е леко рисков,защото се гледа датата на придобиване,а не на регистриране на автомобила.
Едва ли преди първия работен ден на новата година някой ще има максимална яснота по въпроса.
Промените засягат и новите начини за тарифиране на ГО,и новите условия за каско ,данъците ще са разклични,ще има ли освен първоначалната такса за регистрация и дуга ежегодишна ил не.............
Та проблема не е само в акциза.
- betona
- младши ентусиаст
-
Никой няма да си вземе парите. Закона не предвижда обратно действие, така че тези неща са ясни. А по отношение на акциза - ставката си остава нещото, което ще се плаща....
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Ако е така,означава че са изравнили акцизите на старите автомобили с тея на новите.
Ако тая ставка е дължима и за в бъдеще,значи изгодно ще е да се внасят акцизни автомобили на 5 и повече години,защото ще се дължи само 25 процента от акциза.
Ако тая ставка е дължима и за в бъдеще,значи изгодно ще е да се внасят акцизни автомобили на 5 и повече години,защото ще се дължи само 25 процента от акциза.
- betona
- младши ентусиаст
-
Точно така е - имаше недоволство от вносителите и търговците на нови автомобили, че по този начин не се стимулира покупката на нови автомобили....но прие се и от 01.01.2009г. по старите "бегачки" ще станат доста актуални, не знам така ли е, но АВА си приписа тази промяна в закона като тяхната най-голяма победа 

- Maverick_VS
- ентусиаст
-
- Кара: '07 E91 335i
Тия (държавата) колко са зле всъщност
! По-малък акциз за по-стари автомобили
- като го съчетаеме с по-малкия данък за по-старите коли, просто оставам без думи
! После имало война по пътищата и жертви - интересно ми как ще ги намалят жертвите като всеки 19 годишен съзтезател ще може да си купи кола 300 коня на 20 години в "перфектно техническо състояние" и почне да я натиска по пътищата
! ИДИОТИЯ

- /ASTERIX/
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на китайско
- Alex_GT3
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: `04 M3 CSL, Audi TT 1.8T
- mili4uk
- младши ентусиаст
-
- Кара: жена си да дрифти
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: харчи малко - върви на страх
нещо не ми отваря страницата - пише ми ERROR 403 - Disabled access ?!!
Относно акциза... питах и адвоката ми, той ми каза че още дори не е внесено това в парламента за гласуване, и най-вероятно ще вдигнат други такси... така че горе долу да покрие сумата от акциза ?! Другото което ми говореше е че тази кола е с ДДС ако и е платен акциза... ама какво искаше да каже не го разбрах ?! Тъп съм
Другото което е че абсолютно всеки може да внесе акцизен автомобил, да го регистрира с БГ табели , да си му направи всичко нужно, и да го препродаде ?!
В следващия момент се притеснявам да не почукат на вратата данъчните и да ми кажат.... така и така... колата е без платен акциз, или някой го плаща, или тия задържаме до изясняване на случая... и аз да си стоя хем без кола хем без пари.. а колата да е пред някое районно ?!!!
Принципно съм пред сделка.... така че ако някой може да ми помогне и да провери една кола дали е с платен акциз... ще го черпя
Относно акциза... питах и адвоката ми, той ми каза че още дори не е внесено това в парламента за гласуване, и най-вероятно ще вдигнат други такси... така че горе долу да покрие сумата от акциза ?! Другото което ми говореше е че тази кола е с ДДС ако и е платен акциза... ама какво искаше да каже не го разбрах ?! Тъп съм

Другото което е че абсолютно всеки може да внесе акцизен автомобил, да го регистрира с БГ табели , да си му направи всичко нужно, и да го препродаде ?!
В следващия момент се притеснявам да не почукат на вратата данъчните и да ми кажат.... така и така... колата е без платен акциз, или някой го плаща, или тия задържаме до изясняване на случая... и аз да си стоя хем без кола хем без пари.. а колата да е пред някое районно ?!!!
Принципно съм пред сделка.... така че ако някой може да ми помогне и да провери една кола дали е с платен акциз... ще го черпя

Beat the Devil
- DanielzZz
- старши ентусиаст
-
- Кара: М4
betona написа:Никой няма да си вземе парите. Закона не предвижда обратно действие, така че тези неща са ясни. А по отношение на акциза - ставката си остава нещото, което ще се плаща....
Значи реално нищо не е паднало и пак ще дават хората луди пари...

13 мнения
• Страница 1 от 1