Проблем със строител, трябват ми връзки!
Модератор: Общи модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
- iv0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е60 535d
Проблем със строител, трябват ми връзки!
Здравейте,
както става ясно от заглавието.. аз съм поредният "измамен" от строителна фирма. Преди години им отстъпих място, на което да се построи жилищна кооперация. Всичко е построено, но има съществени разлики от проекта, които са непоправими.
Пуснал съм жалби до инстанциите, които трябва, но явно строителя си плаща, инспекторите идват и си затварят очите за съществени очевидни грешки.
В този ред на мисли.. трябват ми връзки в ДНСК, РИОКОЗ, Община "Красно село".
Моля, ако някой има възможност да съдейства!
Ще черпя подобаващо!
както става ясно от заглавието.. аз съм поредният "измамен" от строителна фирма. Преди години им отстъпих място, на което да се построи жилищна кооперация. Всичко е построено, но има съществени разлики от проекта, които са непоправими.
Пуснал съм жалби до инстанциите, които трябва, но явно строителя си плаща, инспекторите идват и си затварят очите за съществени очевидни грешки.
В този ред на мисли.. трябват ми връзки в ДНСК, РИОКОЗ, Община "Красно село".
Моля, ако някой има възможност да съдейства!
Ще черпя подобаващо!
- SaSo
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
- Мечтае да кара: 5GT 535 xd
Re: Проблем със строител, трябват ми връзки!
Аз сега не разбирам колега какво искаш да постигнеш чрез инспекторите ? Казваш че има непоправими неща правени по проекта? Какво по точно е правено? Конкретизирай? Другото което е ако искаш да им направиш мръсно просто не подписвай Образец 15 от Наредба 3... Така обекта ще се води все още строителна площадка и ако имат непродадени апартаменти няма и да ги продадът лесно при отсъствието на горния... Това ти го казвам защото най-вероятно си на обезщетение и имаш някой друг апартамент в сградата... Другото което е кажи поне за кой град става дума...
П.С. : Питам те по точно какво са променили и засяга ли твоя имот? По един проект принципно почти всичко е възможно да се промени... А и в повечето случаи проекта рядко има общо с реалността...
П.С. : Питам те по точно какво са променили и засяга ли твоя имот? По един проект принципно почти всичко е възможно да се промени... А и в повечето случаи проекта рядко има общо с реалността...
- iv0
- кандидат ентусиаст
-
Пропуснал съм да напиша, че става дума за град София.
Височините на таваните на търговска площ не са направени така както трябва да бъдат. Това е нещо, което няма как да се оправи, единствения начин строителя да компенсира тази грешка е да изплати обезщетение.
Съответно аз викам комисии да проверяват, той им плаща да си затварят очите.. и накрая като всичките тези комисии се произнесат, че за тях височините не са проблем, няма как да откажа да подпиша акт 15
Височините на таваните на търговска площ не са направени така както трябва да бъдат. Това е нещо, което няма как да се оправи, единствения начин строителя да компенсира тази грешка е да изплати обезщетение.
Съответно аз викам комисии да проверяват, той им плаща да си затварят очите.. и накрая като всичките тези комисии се произнесат, че за тях височините не са проблем, няма как да откажа да подпиша акт 15
- Бай Митьо
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Сувалка
Защо ти е РИОКОЗ??? и какви хора ти трябват там???
Не е важно да блъскаш във фитнеса, важно е как и с какво!
- SaSo
- старши ентусиаст
-
iv0 написа:Пропуснал съм да напиша, че става дума за град София.
Ама на конструкцията ли е занижена височината... Те по принцип трябва да си спазят кота корниз и било по проекта... Не виждам смисъл да да свалят височината на партера... Колега ако това е окачен таван няма никакъв проблем да се приправи... А относно отказа ти да подпишеш Акт 15 можеш да го направиш въпреки, че комисиите се произнасят нещо различно... Ти си инвеститор ( съинвеститор ) и имаш изцяло право да не подпишеш, с основанието, че не са изпълнили проекта...
- FaceOff
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: колело
SaSo написа:iv0 написа:
Ама на конструкцията ли е занижена височината... Те по принцип трябва да си спазят кота корниз и било по проекта... Не виждам смисъл да да свалят височината на партера... Колега ако това е окачен таван няма никакъв проблем да се приправи... А относно отказа ти да подпишеш Акт 15 можеш да го направиш въпреки, че комисиите се произнасят нещо различно... Ти си инвеститор ( съинвеститор ) и имаш изцяло право да не подпишеш, с основанието, че не са изпълнили проекта...
Оо, има смисъл да намалят и етажната височина, било партер или нагоре, знаеш ли колко се пести от един ред тухли, съответно дължина на арматура и обема на бетона. За съжаление това е много често срещано в новото строителство, А колегата има пълно право да не подпише АКТ15, докато не му изплатят обещетение.
- stozashto
- младши ентусиаст
-
- Кара: каквото изпадне...
- Мечтае да кара: safety car, самолет, мотор
- Детайли за колата: тотална щета...
SaSo написа:iv0 написа:Пропуснал съм да напиша, че става дума за град София.
Светлата височина на търговски помещения в първия надземен етаж на новостроящи се сгради трябва да бъде 3.20 м. В противен случай тези помещения не могат да се използват за търговия. А 6 етажа, примерно, съкратени с по 5 см, "неусетно" осигуряват 30 см за по-човешки височини и площи в помещенията със скосени тавани под покрива... при спазени кота било и кота корниз! (строителни тарикатлъци...)
"... _ _ _ ..."
- SaSo
- старши ентусиаст
-
kokobm написа:SaSo написа:iv0 написа:
Оо, има смисъл да намалят и етажната височина, било партер или нагоре, знаеш ли колко се пести от един ред тухли, съответно дължина на арматура и обема на бетона. За съжаление това е много често срещано в новото строителство, А колегата има пълно право да не подпише АКТ15, докато не му изплатят обещетение.
Повярвай ми един ред тухли, малко желязо и малко бетон не го събарят строителя, особенно при условие че дори сега продават на печалба от рода на 300%... Може да е грежка при изпълнието, може да е всичко.... А колегата винаги има право да не подпише АКТ 15...
- iv0
- кандидат ентусиаст
-
не е окачен таван и няма как да се оправи..
- SaSo
- старши ентусиаст
-
Еми тогава мога да ти кажа следното... Извивай му ръцете до край.... Със сигурност може да те компенсира някак си... Или с имот или с пари... Сори че те съветвам така, защото и аз с това се занимавам ама се случва и има начин да се реши... Имах един случай преди време на ул. Иван Асен 2 в София правихме една сграда, която при завършване на грубия строеж се получи така че бяхме влезли с около средно 30см в съседния имот... Грешката беше в проектанта и се намери и там начин да оправим нещата, примерно там двамата собственици се споразумяха да се направи преход от единия подземен паркинг към другия на съседната сграда... На тази улица имотите са безумно скъпи и въпреки всичко пак се намери решение... Не вярвам да е свръх идиот твоя строител да не намери консенсус...
Ако има съществени изменения от проекта(като под съществени се разбира тези съгласно чл.157 от ЗУТ) проблема си е сериозен,зависи много какви са измененията.Примерно ако тези отклонения нарушават нормативни изискваия на пожарна,риокоз примерно или ПУП-а което е може би най лошото,съгласно чл.224 и 225 ако не се лъжа строителството може да се спре от кмета и дори да се стигне до събаряне(нещо което на практика не става).Казуса който описваш е доста деликатен защото имай предвид,че ако не подпишеш акт 15 строителя може по закон да поиска подписването от органа издал разрешението за строеж.Ако го подпишеш със особенно мнение,в което опишеш проблема,приемателната комисия едва ли ще посмее да го приеме защото ако отидете на съд после е зле и за тях.Не знам коя категория е строежа,щото ако е над трета която не изисква комисия,може по лесно да се манипулират нещата.
Съвета ми е да си наемеш добър адвокат и да натискаш строителя за сериозно обещетение,но преди това проучи нещата детайлно от законова гледна точка.ЗУТ и наредбите към него,и намери надзорна фирма да те консултира как да процедираш.
Съвета ми е да си наемеш добър адвокат и да натискаш строителя за сериозно обещетение,но преди това проучи нещата детайлно от законова гледна точка.ЗУТ и наредбите към него,и намери надзорна фирма да те консултира как да процедираш.
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Колега, мога ти препоръчам много добър адвокат, който точно с това се занимава. Аз останах много доволен. Пиши на ЛС.
Touring & windsurf club
12 мнения
• Страница 1 от 1