Казус със закупуване на акцизен автомобил?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Re: Казус със закупуване на акцизен автомобил?

Мнение от Baca®di » 04 Ное 2009, 18:16

А защо ако е така, в момента трудно можеш да намериш акцизна кола по автосалоните? ;)
Лесно е да не се запише кога е влезнал автомобила в България. По трудното е да оправиш после документите, за да се разминеш с акциза. Не е невъзможно. Вкарват се вече автомобили, които ще бъдат регистрирани Януари, но пред властите ще бъдат с договор за покупко-продажба в чуждата държава с дата от 2010г. Колегата, който си е харесал колата може и да почака наистина 2 месеца, защото не той, а собственика на автокъщата ще трябва да си оправя документите. Дали ще прави нов договор с италианската автокъща или не, не знам, а и точно това как става навън незнам. Знам само това, което и други колеги преди мен написаха, че за кола придобита с договор за покупко-продажба преди 01.01.2010г. ще се дължи акциз.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кръгчета

Мнение от Niikoo_1 » 04 Ное 2009, 21:14

Ако има някакво развитие ще пиша, за сега трябва да изчакам няколко дена. :)

Найстина сте прави, че по автокъщите няма много акцизни автомобили, защо е ясно, че акциз няма да има, но все ще измизлят нещо :lol:, което да го замести частично.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кръгчета

Мнение от Niikoo_1 » 09 Ное 2009, 21:00

Една нова идея да споделя,
ако от автокъщата анулират италианската фактура и издадът на мое име фактура, все едно съм го купил аз директно от Италия ще има ли вариант да се кара с транзитки и да се регистрира в КАТ след Нова година.

Имам роднини в Гърция, дали ще може на някой от тях да се пише колата (имат гръцко гражданство) и след Нова година пак да се вкара в България?

Това ми се върти в главата като още един вариант, давайте акъл,

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ....

Мнение от netsurfer_bg » 18 Дек 2009, 18:04

Някакво развитие?
Че аз вече купих една А8-ца и седи в един гараж в провинцията защото от там я купих и чака нова година ...
BMW 318is E30 / BMW 318ci m54b25 кабрио :) / BMW е90 318d
ех '06 AUDI A8 4.2 ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишу » 20 Дек 2009, 2:25

а това за кога е купен и кога е вкаран е пълна глупуст !!!!!!!!! автомобила се обнитява тогава когато влезе в митницата!!!! я нема се мина ,колата ми офицялно е купена на 17ти дек ще доиде към края на януари началото на февруари :OT:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Трамвай по Графа
Мечтае да кара: Подводница
Детайли за колата: F10 530 xd

Мнение от icog » 21 Дек 2009, 19:36

Глупост е ми! Аз съм си купил преди 1/2 година тая кола и съм я карал в Германия. Идвам си тук на 01.01.2010, да не би да ми казвате, че трябва да платя акциз? Щото съм си карал колата в Германия?

Ще си я вкарам тук когато искам а акциз ще платя (по закон) ако я вкарам и декларирам в митниците ПРЕДИ 01.01.2010. Равносилно на това е минаване на граница между България и страна, която не е членка на ЕУ - примерно Сърбия. Понеже както много добре знаете, тогава стоката за митница (колата) се описва още на границата.

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 21 Дек 2009, 21:19

icog написа:Глупост е ми! Аз съм си купил преди 1/2 година тая кола и съм я карал в Германия. Идвам си тук на 01.01.2010, да не би да ми казвате, че трябва да платя акциз? Щото съм си карал колата в Германия?
.

С какви номера си я карал досега???Немски навярно,щом половин година си я карал.
Тогава никакъв не е проблема да си я вкараш след нова година и да сложиш БГ номера.
НО,ако колата е взета от Германия с едномесечни номера,или от Италия с никакви /от там най-честата практика е с автовоза/,то тогава и двата типа коли се водят отчислени от съответната страна от дата на покупката,и номерата им си остават там,като временния номер от Германия ти осигурява само техническото време да стигнеш до БГ и да я регистрираш,а тая от Италия няма номера и трябва до български КАТ да се закара чрез друго ППС или на късмет на самоход.Така че :nono: :nono:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 21 Дек 2009, 21:48

jordanpar написа:...... или на късмет на самоход.Така че :nono: :nono:

Това горещо ви съветвам да не го правите.
Най-голямата глупост е :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Иначе с тоя акциз ще стане голямо мазала. Като цяло наШте данъчни закони са доста "интересни" относно действието им във времето и спрямо лицата .... Ще видим след нова година как ще стои въпросът... тогава ще има яснота.
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: s500,w220 ; s420 w140

Мнение от cherepa83 » 21 Дек 2009, 22:42

здравейте,
относно проблема 2 автомибила и 1 мотор съм взимал от автокъщи и трите внос от италия,в момента на покупката този който ни ги е прдовал от автокъщата пише договор за покупко продажба на италиянски 4е преди 5 дни да кажем съм купил колата от италия от частното лице на което е била ,т.е взимаш я и ти пишат дата след 01/01 дотогава не караш и след 2 дена от написаната дата отиваш в кат и регистрираш никой не те пита кога си дойде как с какви номера и от коя митница,само трябва да кажеш 4е ти си бил в итали и си си я взел от еди кой си град от съответното лице ако искаш тел на лично да ти обясня подробно

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Трамвай по Графа
Мечтае да кара: Подводница
Детайли за колата: F10 530 xd

Мнение от icog » 24 Дек 2009, 18:04

jordanpar написа:С какви номера си я карал досега???Немски навярно,щом половин година си я карал.
Тогава никакъв не е проблема да си я вкараш след нова година и да сложиш БГ номера.
НО,ако колата е взета от Германия с едномесечни номера,или от Италия с никакви /от там най-честата практика е с автовоза/,то тогава и двата типа коли се водят отчислени от съответната страна от дата на покупката,и номерата им си остават там,като временния номер от Германия ти осигурява само техническото време да стигнеш до БГ и да я регистрираш,а тая от Италия няма номера и трябва до български КАТ да се закара чрез друго ППС или на късмет на самоход.Така че :nono: :nono:

Гледай сега, след 01.01.2010 акциза отпада със закон. Което означава, че вече няма такъв данък. Което пък означава, че никой, никъде не може да ти го иска.

Единствения случай, в който ще трябва да платиш акциз, е ако колата е била обявена в митницата предната година и имаш съответния документ с дата от предната година.

По темата с номерата - карам си колата с тримесечни "временни" номера, сменях си ги 2 пъти миналата година. Чакам 01.01.2010 за да си регистрирам колата в абсурдната ни държава. А на 29-ти ще си взема български транзитни, че моите изтичат а точно по празниците ще падне каране.

Предишна

Назад към Извън Темата