Помощ за парно
Модератор: Общи модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- chegevara1
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 525тдс 99; Е60 545 06
Помощ за парно
колеги нужен ми е съвет а може и майстор понеже искам да си направя на вилата отоплението да ми е на котле с твърдо гориво и незнам нито за котле какво да е ,нито за мощност абсолютно нищо!
ако има във форума парнаджии или хора който са наясно ще са им много благодарен ако ударят по едно рамо.
Благодаря предварително.
ако има във форума парнаджии или хора който са наясно ще са им много благодарен ако ударят по едно рамо.
Благодаря предварително.
- stef4o_BMW
- ентусиаст
-
- Кара: настрани
- Мечтае да кара: M3 Power
- Детайли за колата: BMW E36 320 coupe
- aureus_gold
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: колкото може
- Мечтае да кара: докато може
Re: Помощ за парно
Здравей,колега!Като начало дай малко информация за жилището(вилата),което желаеш да отопляваш.Каква квадратура е?Колко помещения има?Подбора на камината и радиаторите зависят от необходимата площ за отопление.Имам още доста въпроси,като постояно ли ще се отоплява сградата или от време на време...Какви радиатори предпочиташ? Алуминиеви,панелни...Какъв ти е комина ?С какво сечение?От това зависи дали ще използваш камера за вграждане или каминка (котле).За подробности давай на ЛС
От всички педали най-много харесвам на газ-та!
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
мога да ти дам майстора ,който ми прави на мен-аз съм с камина ,ма то е същият принципа.
котлета има хублави чешки и немски на де дитрих от рувекс ,ма са си цена. имай впредвид, обаче ,че може и да спестиш некакви пари сега ,но после може да ти излязат през носа-аз бих заложил на качественото. отделно хубавото котле гори по-малко и пестиш от гориво.
аз съм на камина ,с която грея 240кв и трябва да ти кажа ,че няма такъв кеф и рахат. дай малко само ориентир къде е вилата като място ,щото ако е далече от софия или няма да иска ,или ще ти вземе много пари. и ако можеш да си го позволиш -слагай медни тръби-няма мърдане тва.
котлета има хублави чешки и немски на де дитрих от рувекс ,ма са си цена. имай впредвид, обаче ,че може и да спестиш некакви пари сега ,но после може да ти излязат през носа-аз бих заложил на качественото. отделно хубавото котле гори по-малко и пестиш от гориво.
аз съм на камина ,с която грея 240кв и трябва да ти кажа ,че няма такъв кеф и рахат. дай малко само ориентир къде е вилата като място ,щото ако е далече от софия или няма да иска ,или ще ти вземе много пари. и ако можеш да си го позволиш -слагай медни тръби-няма мърдане тва.
- Mind_Control
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Lexus IS200
Трябва ти ОВ проект не майстор
след това идва майстора.. Много хора подценяват ОВ проекта и после се чудят защо разширителния съд им е избил или защо им е студно. Трябва да се изчислят диаметри на тръби, дебит и налягане на помпата, мощности за всяко помещение, обем на разширителен съд. Може да искаш подово примерно, което е още по- пипкава за изчисление работа. Никой не може облизвайки си пръста и поглеждайки в тавана да ти ги каже тия неща. Верно на базата на опит може да се кажат средни стойности, но после винаги има опасност нещо да не е премислено като хората.

Mind_Control написа:Трябва ти ОВ проект не майсторслед това идва майстора.. Много хора подценяват ОВ проекта и после се чудят защо разширителния съд им е избил или защо им е студно. Трябва да се изчислят диаметри на тръби, дебит и налягане на помпата, мощности за всяко помещение, обем на разширителен съд. Може да искаш подово примерно, което е още по- пипкава за изчисление работа. Никой не може облизвайки си пръста и поглеждайки в тавана да ти ги каже тия неща. Верно на базата на опит може да се кажат средни стойности, но после винаги има опасност нещо да не е премислено като хората.
Искаш ли да ти кажа,че с 1 поглед по обстоен мога да ти кажа всичките тия неща дето някой за проект ще ти вземе колкото аз за труда и това,че съм го измислил!

aureus_gold написа:Здравей,колега!Като начало дай малко информация за жилището(вилата),което желаеш да отопляваш.Каква квадратура е?Колко помещения има?Подбора на камината и радиаторите зависят от необходимата площ за отопление.Имам още доста въпроси,като постояно ли ще се отоплява сградата или от време на време...Какви радиатори предпочиташ? Алуминиеви,панелни...Какъв ти е комина ?С какво сечение?От това зависи дали ще използваш камера за вграждане или каминка (котле).За подробности давай на ЛС
Тая информация може и на мен да ми я дадеш,ако имаш желание и си от София примерно и мога да ударя едно рамо в бързинката!

- Mind_Control
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Lexus IS200
slatanic написа:Искаш ли да ти кажа,че с 1 поглед по обстоен мога да ти кажа всичките тия неща дето някой за проект ще ти вземе колкото аз за труда и това,че съм го измислил!![]()
Е така де.. точно това имах предвид

Всеки сам си решава.. дали да спести едни 300-400 лв за проект или да рискува майсторът да му проектира. А майсторът изобщо не е наясно как се смята тръбна мрежа или колко вата топлина отделя един радиаторен глидер при 20 или при 25 градуса по целзии температура в стаята, защото не е едно и също

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Mind_Control написа:slatanic написа:Искаш ли да ти кажа,че с 1 поглед по обстоен мога да ти кажа всичките тия неща дето някой за проект ще ти вземе колкото аз за труда и това,че съм го измислил!![]()
Е така де.. точно това имах предвиди после къщата на хората- наводнена, защото "проектанта- майстор" забравил да сложи UPS на помпата, токът спрял и тръбите взели, че се стопили от горещата вода. Много такива примери има и все различни.
Всеки сам си решава.. дали да спести едни 300-400 лв за проект или да рискува майсторът да му проектира. А майсторът изобщо не е наясно как се смята тръбна мрежа или колко вата топлина отделя един радиаторен глидер при 20 или при 25 градуса по целзии температура в стаята, защото не е едно и също
На мен майстора ми изчисли всичко,пари за проект не съм давал и парното си бачка и топли перфектно

Mind_Control написа:slatanic написа:Искаш ли да ти кажа,че с 1 поглед по обстоен мога да ти кажа всичките тия неща дето някой за проект ще ти вземе колкото аз за труда и това,че съм го измислил!![]()
Е така де.. точно това имах предвиди после къщата на хората- наводнена, защото "проектанта- майстор" забравил да сложи UPS на помпата, токът спрял и тръбите взели, че се стопили от горещата вода. Много такива примери има и все различни.
Как пък реши,че майстора не може да ги изчисли тия работи незнам,ама щом казваш!

А я ми кажи ти как моята инсталация работи без да има помпа 15 години,а не е като къщата не ми е 250-300 квадрата!?

А ако пък ми кажеш какво е значението каква е температурата в стаята(дали 5 или 25 градуса) за това колко отделя 1 глидер при постоянна температура на подаващата тръба 60 градуса(примерно) ще бъде изключително щастлив!

Да и аз казвам,че е пълно с пишман майстори които правят простотии,но нека не слагаме всички под общ знаменател.Има хора и хора.На едните просто не им е това работата!

Пък аз примерно вече 5-6 години само с това се храня.
Има много неща които трябва да се вземат в предвид при направата на една инсталация и те не могат да са описани само в една тема като тази.Все пак има цял профил Отопление и Вентилация във висшето образование и явно има защо да е така.Но има го и другият момент.
Момента когато младите "проектанти" завършили току що или все още влачещи някои изпит решат,че могат да правят проекти само,защото са помагали на някой проектант с чертежи на аутокад.
И се почват едни такива проекти дето като ги видя се чудя да плача ли или да се смея.
Пресен пример наскоро ми възлагат проект за изпълнение на къща с разгърната площ 1000м2.
Имаше около 2000м подово отопление.(според проектанта)
За да спести работа по-проекта нашият беше решил да го изпълни със полиетиленова тръба с алуминиева вложка с диаметър ф20!Като навивките бяха през 10см!

Тъй като беше "сметнал" каква мощност ще му трябва за да затопли помещението и не му достигаше площ за достатъчно навивки със правилният диаметър(ако въобще си го е мислил или знаел!) беше написал в проекта,че нужната топлина за да бъде комфортно в помещението ще бъде достигната при температура на подаващият колектор от 65-70 градуса!

Погледах аз посмях се и хвърлих чертежа на собственика който ме гледаше странно!

Казах му,че ако е решил да става нестинарка си е негов проблем,но аз първо няма как да навия тръба с този диаметър през толкова тесни разстояния и второ няма да поема риска плочките му да станат на ювка!

Както и да е разбрахме се,пусна се тръба с диаметър ф16 и точните навивки на точните места,а не под дивана и секцията в хола

Както и да е много

Поздрави и не се газирайте без да има защо!

11 мнения
• Страница 1 от 1