пари на заем /малко съвети/
Модератор: Общи модератори
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: пари на заем /малко съвети/
благодаря на абс. вссички които писаха
нещаа ми ги разясниха подробно и ще предприема необходимите мерки .
още веднъж благодаря
нещаа ми ги разясниха подробно и ще предприема необходимите мерки .
още веднъж благодаря
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
- radio_manbg
- младши ентусиаст
-
raduslaf написа:Колега, това е запис на заповед, точно така.Тя има дата издаване, която нас вече не ни интересува, дата падеж и дата предяваване.Нас ни интересува дата падеж.Ако тази дата е изтекла, ти можеш да потърсиш правата си по съдебен път като заведеш заповедно производство по член 417 от ГПК на основание запис на заповед.Както някои колеги доста компетентно се изказаха, след това ще получиш изпълнителен лист, с който ще отидеш при частен съдебен изпълнител, който ще се заеме с нещата.Не се притеснявай за разноските по съдията, защото те ще бъдат платени от ответника, а именно твоя "приятел".Успех !
Абе то нещата бяха така ама преди вече записа не е това което беше и не можеш току така да стигнеш до съдебен изпълнител.
Сега вече минаваш цяла една тромава процедура....
тоест завеждаш си дело по ГПК след което от съда се изпраща покана за явяване до другата страна.. след това се изпраща призовкар при неявяване и още куп неща които адвокатка ми изясни ама вече не ги помня.. тоест усложниха цялата схема защото при предишното положение имаше много спекулаций...
Поздрави и успех...
П.П.
Преди време бях дал на един играч едни пари с/у запис ама поне е гъзе реши да го играе тарикат... след падежа при всяко мое обаждане до върпосното лице ми се обесняваше как ще ми идват мутри на гости ... нло.... и така нататък... чрез "приятели" - демек лихвари парите бяха възстановени на 70% което беше по-добре от нищо...

БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Има "агенции по събирания на кредити",всъщност това са старите мутри,но са си направили агенции,опитай там
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Е.Димитров написа:Има "агенции по събирания на кредити",всъщност това са старите мутри,но са си направили агенции,опитай там
Звучи доста по-надеждно от това да се разправяш със съд

- bavareca_86
- Ох, на баба!
-
- Кара: селскостопанска машина
- Мечтае да кара: 4етириосен самосвал
barty написа:Е.Димитров написа:Има "агенции по събирания на кредити",всъщност това са старите мутри,но са си направили агенции,опитай там
Звучи доста по-надеждно от това да се разправяш със съд
по4ти
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
radio_manbg написа:raduslaf написа:Колега, това е запис на заповед, точно така.Тя има дата издаване, която нас вече не ни интересува, дата падеж и дата предяваване.Нас ни интересува дата падеж.Ако тази дата е изтекла, ти можеш да потърсиш правата си по съдебен път като заведеш заповедно производство по член 417 от ГПК на основание запис на заповед.Както някои колеги доста компетентно се изказаха, след това ще получиш изпълнителен лист, с който ще отидеш при частен съдебен изпълнител, който ще се заеме с нещата.Не се притеснявай за разноските по съдията, защото те ще бъдат платени от ответника, а именно твоя "приятел".Успех !
Абе то нещата бяха така ама преди вече записа не е това което беше и не можеш току така да стигнеш до съдебен изпълнител.
тоест завеждаш си дело по ГПК след което от съда се изпраща покана за явяване до другата страна.. след това се изпраща призовкар при неявяване и още куп неща които адвокатка ми изясни ама вече не ги помня.. тоест усложниха цялата схема защото при предишното положение имаше много спекулаций...
Поздрави и успех...
П.П.
Преди време бях дал на един играч едни пари с/у запис ама поне е гъзе реши да го играе тарикат... след падежа при всяко мое обаждане до върпосното лице ми се обесняваше как ще ми идват мутри на гости ... нло.... и така нататък... чрез "приятели" - демек лихвари парите бяха възстановени на 70% което беше по-добре от нищо...
Колега, не се завежда иск по общия ред, а се започва ЗАПОВЕДНО ПРОИЗВОДСТВО.
То въобще не е тромаво и записа на заповед си е едно от основанията за неговото започване.
Още повече ако ответникът не представи "неоспорими документи", че вземането не съществува (разписка, прихващане и т.н. ) то доста бързо се издава изпълнителен лист.
И от там при съдебен изпълнител.
ПП: заповедното производство е доста добра идея, залегнала в ГПК от 2008г. и си е доста работещо

Вече ако се развият някои от хипотезите на оспорване тогава, се преминава по общия исков ред по ГПК
ПП2: записът на заповед си е точно това което беше и преди, а именно ценна книга на заповед.
Промениха се нещата относно принудителното изпълнение, тоест бяха премахнати извънсъдебните изпълнителни основания, а те сега са основания за започване на заповедно производство , които са доста трудно оборими.
И все пак е хубаво при даване на такива суми в заем , да потърсите консултация с юрист , за да може да си обезпечите вземането по-добре.
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- raduslaf
- ентусиаст
-
- Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i
radio_manbg написа:raduslaf написа:Колега, това е запис на заповед, точно така.Тя има дата издаване, която нас вече не ни интересува, дата падеж и дата предяваване.Нас ни интересува дата падеж.Ако тази дата е изтекла, ти можеш да потърсиш правата си по съдебен път като заведеш заповедно производство по член 417 от ГПК на основание запис на заповед.Както някои колеги доста компетентно се изказаха, след това ще получиш изпълнителен лист, с който ще отидеш при частен съдебен изпълнител, който ще се заеме с нещата.Не се притеснявай за разноските по съдията, защото те ще бъдат платени от ответника, а именно твоя "приятел".Успех !
Поздрави и успех...
П.П.
Така и не можах да разбера с кое точно от това, което казах не си съгласен?Иначе това ми е работата - занимавам се с нередовни платци, които имам "удоволствието" да осъждам.Благодаря за разяснението все пак

- radio_manbg
- младши ентусиаст
-
Колега не си ме разбрал...
Не казвам че не съм съгласен. По-скоро цитирам това което ми каза адвокатката.
Не съм вещ в тази сфера и затова ползвам адвокат
Не помня точно дали тази промяна е приета или е предложение.
Не казвам че не съм съгласен. По-скоро цитирам това което ми каза адвокатката.
Не съм вещ в тази сфера и затова ползвам адвокат

Не помня точно дали тази промяна е приета или е предложение.

БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД
- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
BadAngel написа:разбирам, че имаш записна заповед
с нея отиваш да ти издадат изпълнителен лист
и с него при съдия изпълнител
ако не работи и няма нищо на негово име обаче си в задънена улица =)
Това е твоят отговор-наскоро бях в същото положение като теб,всичко ти е както трябва но чакаш ли чакаш.Май-лесно е да му изпопукаш капачките но и със строшени крака ти ще бъдеш без пари.Намери бърз съдия-изпълнител за да те улесни малко че и без това е ужас!!!!
martin_g60 написа:BadAngel написа:разбирам, че имаш записна заповед
с нея отиваш да ти издадат изпълнителен лист
и с него при съдия изпълнител
ако не работи и няма нищо на негово име обаче си в задънена улица =)
Това е твоят отговор-наскоро бях в същото положение като теб,всичко ти е както трябва но чакаш ли чакаш.Май-лесно е да му изпопукаш капачките но и със строшени крака ти ще бъдеш без пари.Намери бърз съдия-изпълнител за да те улесни малко че и без това е ужас!!!!
ше го чудиме кво да го правим ...
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
- AlpinaPower
- Потребител
-
Надявам се колегата да няма нищо против, че използвам неговата тема, но не искам да флуудя излишно форума. Имам въпрос и тъй като виждам, че има хора, които разбират искам да попитам какви права имам след като дадох пари на заем и подписахме договор по този образец: http://contract.bg/content/view/19/48
Сумата е 2200 лева. Крайният срок мина преди една седмица, а ответната страна отлага връщането на парите всеки ден-"днеска, утре...в сряда...другата седмица..." а вече започвам да се съмнявам, че ще видя парите. Всеки път се заричам да не давам заеми и всеки път скланям.... естествено си патя, но този път сумата не е малка и съм притеснен.
Като залог взех един лаптоп Sony VAIO-доста е хубав, но не ми е нужен, а пък и не покрива сумата която дадох като заем.
В Районния съд ли се подава жалба/иск?
Сумата е 2200 лева. Крайният срок мина преди една седмица, а ответната страна отлага връщането на парите всеки ден-"днеска, утре...в сряда...другата седмица..." а вече започвам да се съмнявам, че ще видя парите. Всеки път се заричам да не давам заеми и всеки път скланям.... естествено си патя, но този път сумата не е малка и съм притеснен.
Като залог взех един лаптоп Sony VAIO-доста е хубав, но не ми е нужен, а пък и не покрива сумата която дадох като заем.
В Районния съд ли се подава жалба/иск?
- pistata9889
- ентусиаст
-
- Кара: Камион колкото читалището...
Разбери се с твоя човек!Нито ти се е скрил,нито тела му е изключен.Ако искаш да си видиш парите,ако не,продавай лаптопа и със здраве.Той ти е оставил залог,срещу сумата така,че дори несъм сигурен,молбата ти ще я приемат ли в съда.А дори и да заведеш дело,ще протече във времето,накрая най-много да ти ги връща расрочено,според възможната сума за него на месец.В БГ е по добре да си от лошата страна,там закона е по смекчителен.От 2007 чакам една такава подобна сума,хубавото при мен,е че има лихва и се трупат,та когато дойдат,колкото по късно толкова повече.
Когато трябва да вземеш решение относно една страна,изслушай и другата,може нейната версия да е по достоверна!!!
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2