300.bg - 300 човека - 300 причини за по-безопасни пътища

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

300.bg - 300 човека - 300 причини за по-безопасни пътища

Мнение от err0r » 14 Сеп 2010, 21:10

http://300.open-youth.org/bg
Код: Избери целия код
През 2009 г. в 7068 пътно-транспортни произшествия България даде нови 901 жертви във „войната по пътищата”. Други 8674 бяха ранени.

Ти не се ли дразниш? Ние "Да!". Карат сякаш пътят е техен. Няма светофари. Няма знаци. Няма други участници в движението. Най-лошото е, че накрая се отървават безнаказани, дори когато причинят катастрофа.

За да се опитаме да променим това ни дойде идеята за проект "300". Искаме накрая да ударим в бюрото на заспалия чиновник цялата лудост по пътищата на България. Дано се събуди! Включи се и ти! Приготвили сме и символични награди.

Идеята на проект „300” е да събуди гражданската съвест на възможно най-много хора, за да може да противопоставим на „армията” от безотговорни шофьори друга „армия” – тази на активните граждани. По аналогия с легендата за 300-те спартанци, които със своята саможертва са събудили древна Елада, за да може да бъде „решен” проблема с настъпващата непобедима персийска армия, ние си поставяме за цел да привлечем 300 млади българи към нашата кауза да направим пътищата на България по-безопасни.

Няма български гражданин, който да гледа на този проблем равнодушно. Въпреки това малко са тези, които изразяват активна гражданска позиция. Всички очакваме друг да свърши работата – държавата, общината, полицията... А те, това сме ние. Пряко или косвено ние сме избрали хората, които ни представляват и от които очакваме решение на проблемите си. Проблемът обаче се решава на ниво отделен човек. Ако ние имаме гражданска съвест, тогава имаме не само право, но и задължение да искаме съдействие от тези, които ни представляват.

С проект „300” искаме да помогнем на всеки от нас да осъзнае собственото си значение и важност за решаване на проблеми от обществен и личен интерес – в частност проблема с пътната безопасност. Чрез него съберем неофициална информация за виновните за съществуването на конкретния проблем. Всеки активен гражданин ще може да въвежда информация на сайта за констатирани нарушения на пътя. Така той/тя чрез своята активност и предоставената информация ще допринесе за оформяне на наше общо искане отговорните власти да вземат по-сериозни мерки било за паркирането в София, било за бабаитското поведение по магистралите, било за нецензурния език по светофарите...

В края на проекта събраната информация ще бъде разпространена под формата на доклад до отговорни местни и национални власти и медии.

Не се имам за особено безпогрешен шофьор, но гледам да не правя умишлено нарушения от най-суровите - превишаване на скоростта, преминаване на червен светофар, прелитане през пешеходна пътека. Смея да кажа, че като изключим волните и неволни поднасяния, съм си изключително примерен шофьор. За скорост са ме спирали само веднъж, бързах за Исул. Паяк досега не ме е закачал.
И на мен ми омръзна от селски паркиралите, от тройните разминавания и от безстрашните съграждани, дето цепят мрака на червена светлина. Ще се мобилизирам и когато мога ще заснемам такива индивиди, не ми е за наградата. Мерак ми е някой големец да се види в такъв сайт, а под снимката да има 30 коментара с храна. Белким му се свият сърмите малко.
Изображение

Аватар

Re: 300.bg - 300 човека - 300 причини за по-безопасни пътища

Мнение от Хаос » 14 Сеп 2010, 21:53

Идеята е добра.

Но какво правим, когато сме пасажери в кола на жена (случка от днес, изправиха ми се косите), която отнема предимство по брутален и почти предизвикващ катастрофа начин, без причина, а обяснението което ми даде беше "ами аз ако ги чакам всички, на мен редът ми няма да дойде".
Как да обясниш на такъв шофьор (със скромен стаж от 2 години зад волана), който си мисли, че е хванал Господ за шлифера, а правилата не важат за него? Как да му обясниш колко бездарно прост е той, когато седне зад волана и как тайничко искаш да му нашокаш кофата, задето застрашава пряко теб и останалите?
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ferdy » 14 Сеп 2010, 23:27

Всеки като вземе книжка и мине няколко хиляди километра, се мисли за безсмъртен и това му състояние, ако е малко умен, продължава до първия по-сериозен удар.

Едно е млад шофьор, а друга е групата, против която е борбата.

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 15 Сеп 2010, 10:17

Пусках го вече, интереса тук беше почти нулев :mhihi:
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 15 Сеп 2010, 10:42

Хаос написа:... Но какво правим, когато сме пасажери в кола...

Ми зад врата няколко пъти, да й дойде акъла.
dimithur написа:Пусках го вече, интереса тук беше почти нулев...

Не съм видял, извинявай. Само тази сутрин имах възможността да снимам над 10 различни нарушения. От преминаване на червено, изпреварване през насрещните трамвайни релси, паркиране на пешеходна пътека, двойно паркиране. Лошото е, че днес, на първия учебен ден, учениците не са особено внимателни... перкат си през главните булеварди както и където им падне. :kuku:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: М4

Мнение от DanielzZz » 15 Сеп 2010, 15:31

Болшинството от пешеходците в милата ни родина са чисти самоубийци !

властелинът на гумите
властелинът на гумите
Аватар

Мнение от danini » 15 Сеп 2010, 22:54

да не отваряме дума и за самоубийците колоездачи, които карат по всяко време на денонощието без никаква светлинка :bang: :bang:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 16 Сеп 2010, 0:22

Скоро щях да патна едни, ко праят на пътя в 22 часа, без никакви сигнализации по тях, карам си някъде със 90-100, слушам музика, разминавам се с някакъв и таман светвам пак дългите и гледам двама на пътя, вървят. Междуселищен път. И ако бех само на къси, белята беше готова. То не са каруци, колоездачи, просто пешеходци, то ужас. Кого да пазя по напред? Ся, не може да скачаш на пътя където и както ти скимне, да не се огледаш даже, да търкаляш детската си количка по пътното платно, те тия майки акъл за пет пари нямат бе, идвало ми е да слезна и да ги набия. Тротоара до нея, тя с количката на пътя. Абе немам думи. Шоферите не са стока, ама и другите на падат по-долу.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

селянина с колелото
Аватар
Кара: тролей
Мечтае да кара: влак

Мнение от b0k0 » 16 Сеп 2010, 17:44

Евала.. идеята на сайта ми харесва многоо :bowdown:
02' BMW E39 530d
96' BMW E36 316i coupe
95' Mercedes-Benz W202 C220
94' LADA 2104 (Червения лебед)
93' BMW E36 316i
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение БМВ във Facebook | www.kUkUrUkU.eU

ентусиаст
Аватар
Кара: KIA
Мечтае да кара: E39 M5

Мнение от THE DUNK MACHINE » 16 Сеп 2010, 17:49

Аз съм виждал как майката ходи по тротоара и бута количката по пътното платно :kuku:

Няма да забравя и как един господин с костюм и куфарче пресичаше "Цариградско шосе" където е спирката на автобусите и тролейбусите (Орлов мост) в посока Младост в 08:30ч. :paranoid:

:dunno:
THE ONE & ONLY E30

Назад към Извън Темата