Правен казус за паричен заем и разни мизерии...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Правен казус за паричен заем и разни мизерии...

Мнение от Zagy » 17 Сеп 2010, 18:45

Колеги, ако тук има адвокати или хора, които са се сблъсквали с подобен проблем - моля помагайте.

Случаят е следния: на един мой много близък приятел му се случи страшна простотия - човека тегли заем (сумата няма да я споменавам - не е малка, но не е и голяма), за да помогне на баща си, и му даде парите. Сега баща му не иска да ги върне и от Райфайзен гонят приятелчето, а той няма много възможност да върне парите. Същевременно баща му има бая имущество и сега въпроса е: при положение, че имаме всички документи, можем ли да го подгоним със съдия-изпълнител? Баща му има имущество - тоест има какво да му се отнеме...

Това е историята накратко и без много подробности (ще го разпитам подробно за какво става реч) и ако трябва ще ъпдейтвам темата.

Вие какво можете да ме посъветвате?
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Re: Правен казус за паричен заем и разни мизерии...

Мнение от BMW_RIDER » 17 Сеп 2010, 19:02

Zagy написа:Колеги, ако тук има адвокати или хора, които са се сблъсквали с подобен проблем - моля помагайте.

Случаят е следния: на един мой много близък приятел му се случи страшна простотия - човека тегли заем (сумата няма да я споменавам - не е малка, но не е и голяма), за да помогне на баща си, и му даде парите. Сега баща му не иска да ги върне и от Райфайзен гонят приятелчето, а той няма много възможност да върне парите. Същевременно баща му има бая имущество и сега въпроса е: при положение, че имаме всички документи, можем ли да го подгоним със съдия-изпълнител? Баща му има имущество - тоест има какво да му се отнеме...

Това е историята накратко и без много подробности (ще го разпитам подробно за какво става реч) и ако трябва ще ъпдейтвам темата.

Вие какво можете да ме посъветвате?

Това да е за урок на хората и на баща си пари назаем да не даваш.

По същество: Твоят приятел ипотекирал ли е нещо като е взимал парите от банката? Ако да него взима банката.
Имуществото на бащата неможе да го пипнеш с пръст, освен ако приятелят ти не е под 18г, ама те тогава нямаше да му дадът заем. Или освен ако срещу парите не е заложил имущество на бащата.
Дори и да имаш договор за заем с бащата с условие ,че ако не върне парите му взимаш имота, пак нищо не праиш. Банката не я интересува кво си правиш с парите, интересува я да ги върнеш навреме с лихвата.

Освен да води преговори с банката и бащата и да жертва доброволно малко имущество бащата при условие ,че банката се съгласи, става много кофти за приятелят ти.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 17 Сеп 2010, 19:25

BMW_RIDER написа:Това да е за урок на хората и на баща си пари назаем да не даваш.

Уви и такива времена доживяхме :confused:
Никой не мое ма връне на селу!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Мнение от Yanko Petrov » 17 Сеп 2010, 19:49

Банките не дават пари срещу обещание да ги върнеш... Демек твоя човек или е ипотекирал нещо,или има некой гарант за да вземе заем. Ако е с ипотека-гори :confused: ,ако има гарант,ще търсят него... С две думи: ако не се разбере с баща си,няма оправия :| Чак не мога да повярвам!
Последна промяна Yanko Petrov на 17 Сеп 2010, 19:54, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 E70 08.2010
Детайли за колата: Сив металик

Мнение от 7S\/E7OSLA\/ » 17 Сеп 2010, 19:53

Както казва един мой роднина аз лесно ще му дам пари на заем, той после ще иска да ми ги върне, ама като няма от къде само с искане не може ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: In the 90's

Мнение от Anfiro » 17 Сеп 2010, 20:21

Колега, твоят приятел е изтеглил заема, а не баща му. Следователно банките ще си търсят физическото лице или съответно юридическото такова (ако го е теглил през фирма), което фигурира в договора за кредит, в случая приятеля ти. Повечето банки в България (и наши, и чужди), изчакват до последно клиента след закъснението на плащане. Това чакане е от 30 до 90 дни след последната вноска. През това време е добре приятелят ти да се свърже с банката, да отиде лично там и да обясни каква е ситуацията. От там съответно ще му отговорят, че той си е теглил кредита, той си внася вноските. В този случай може да поиска договорът да бъде предоговорен, т.е. да се изплащат по-малки вноски, по-дълъг период и т.н. Попитай го какво е сложил като залог срещу кредита. Дали е било имущество (ипотечен), дали е бил с поръчители или съответно доиходът му е бил достатъчно висок и банката е преценила да ме отпусне въпросната сума като потребителски кредит. В този случай, първото което банката ще предприеме е да наложи запор на заплатата на приятеля ти. Запорът по закон не може да надвишава 50% от нетното му месечно възнаграждение. Ако е безработен, вече се преминава към отнемане на движимо и недвижимо имущество. Въпреки че, това са изключително крайни мерки и не са честа практика както на банките така и на ЧСИ-тата. Всеки иска да получава пари в брой, а не да се занимава с мебели, коли, апартаменти и т.н.
Изображение
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 17 Сеп 2010, 21:23

Мерси на всички, ще го разпитам подробно каква точно е ситуацията, че и аз не съм напълно информиран, и ще ви кажа.
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 17 Сеп 2010, 23:32

Заги пусни цялата информация
за документите които има подписани м/у бащата и сина.

Че ако между тях няма нищо скрепено черно на бяло, положението е доста сложно...
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 19 Сеп 2010, 19:27

Zagy написа:Мерси на всички, ще го разпитам подробно каква точно е ситуацията, че и аз не съм напълно информиран, и ще ви кажа.

Zagy - Може и аз да помогна/приятелката ми -а ти е знаеш е юрист/
Та ако ти трябва допълнително инфо или нещо може да се помогне :yes:
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

Потребител
Аватар

Мнение от Frysco » 21 Сеп 2010, 11:46

В същата ситуация съм и аз, само че не ги дадох на баща ми, а на вуйчо ми.Внесе няколко вноски и спря, от банката почнаха да ме тормозят, но аз до последно не исках да плащам неговото задължение.Банката ме чакаха 6 месеца, през това време с кански мъки го подкукуросах да плати поне някаква част.Щом обаче стигнахме до 6 месеца задължение, банката заявиха, че предават случая на съдия изпълнител.Примирих се, отидох и предоговорих заема и започнах да си го плащам, но същевременно подписахме и запис на заповед с вуйчо ми.Сега вече с банката сме в добри отношения, понеже си внасям вноските.Вуйчо ми нищо не ми плаща, дори някакви дребни пари и предстои да се обърна към съдия изпълнител със записа на заповед.
Неговите действия няма да коментирам, само ще кажа че заради тези му действия на дребно, не го уредих със сделка за много повече пари, помогнах на друг познат със същия бизнес и той спечели от това много повече, че и ми даде комисионна, без да съм си я искал.

Назад към Извън Темата