Инсталиране на Linux - къде греша ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Инсталиране на Linux - къде греша ?

Мнение от Chapai » 09 Апр 2011, 8:11

Разделих си харда на 3 части - една за Уина форматирана на НТФС, една за Линукс форматирана на Ехт3 и една форматирана на SWAP Linux, всичките "главни". Бутира нормално от диска на Дебиан, започва инсталацията, избирам си езиците... и чак тогава получавам съобщение, че не ми разпознава СД-РОМ-а - нямал драйвери... как така не го разпознава като Уина не прави проблем? Два дена се мъчих, то не бяха експерименти със СД-то и второ такова, с харда и втори такъв, с биоса - не та не. Бях навит, инсталирал съм си всички Уиндоси които съществуват, но Дебиан ми се опъна. Къде бъркам?
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Re: Инсталиране на Linux - къде греша ?

Мнение от AGD » 09 Апр 2011, 9:44

Нямам никакъв опит с дебиан, но ето какво имат да кажат разработчиците по въпроса http://d-i.alioth.debian.org/tmp/en.i386/ch05s04.html.
Аз бих ти предложил да пробваш с друга дистрибуция ако не ти е наложително по някаква причина да си с дебиан. Убунту се води най-близка по усещане до уиндоус, но аз и с нея не съм се борил.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 09 Апр 2011, 9:49

Приятел извини ме, нямам нищо към теб.
Само искам да запитам линуксаджиите от онази тема, какво казахме за това колко е хубав?
Драйвъри за CD - хахахаха

А сега към автора, пробвай с Ubunto, последната версия излезе скоро, ще ти е по-лесно, ако изобщо стане :)

Виждам че имаш мерак, така че и да ти кажа стой си на уиндоус няма да има смисъл :)

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 09 Апр 2011, 16:06

Chapai написа:Разделих си харда на 3 части - една за Уина форматирана на НТФС, една за Линукс форматирана на Ехт3 и една форматирана на SWAP Linux, всичките "главни". Бутира нормално от диска на Дебиан, започва инсталацията, избирам си езиците... и чак тогава получавам съобщение, че не ми разпознава СД-РОМ-а - нямал драйвери... как така не го разпознава като Уина не прави проблем? Два дена се мъчих, то не бяха експерименти със СД-то и второ такова, с харда и втори такъв, с биоса - не та не. Бях навит, инсталирал съм си всички Уиндоси които съществуват, но Дебиан ми се опъна. Къде бъркам?

:mhihi: :mhihi: :mhihi: Сори ама тва "бутира" ме разби тотално :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Как да е. Решението на твоя проблем е или да сложиш друга версия на дебила, опа дебиана или да добавиш допълнителни опции да ти маунт-не сиди-то. Трети вариант е през виртуалка да видиш кво точно става. Тва, че пише няма драйвер не означава 100%, че наистина няма драйвер. За по-сигурно можеш да щракнеш един шот да видим кво точно ти плюе.

А иначе - ако искаш баш линукс - слакуеър или някой друг истински линукс. Ако ще е мешана скара в гювече с гъби и със сос, разбирай Кубунто или няква подобна боза къде е 80%GUI 20%CMD, по-добре си стой на виндовса. А ако си лунукс дзвер(което ме съмнява, не заради друго, а от описания проблем и самата дистрибуция) направо се мятай на UNIX базирана ОС и троши клавиатурата от команди :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 09 Апр 2011, 16:51

Най вероятно ядрото на линукса не е компилиран за твоя модел CD и затова ти дава такава грешка. На домашния съм със slackware 13.1, недей пробва 13.0, че за много малко модели има драйвери на него. Друг вариянт освен да прекомпилираш ядрото не се сещам. :yes:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 09 Апр 2011, 21:05

Колега, първо качваш бозата и после линукс. Пробвай с убунто или mint 9 или 10. Не е възможно да ти иска драйвери за CD. Просто биоса си го разпознава CD-то по подразбиране и не са нужни драйвери. Даваш му при стартиране от биоса да започва (boot) от CD-то и след това USB и накрая хард. Препоръчвам ти преди да започнеш да качваш каквото и да било по харда да си свалиш Live CD/DVD и да разгледаш дистрибуцията. Имай предвид, че външният вид на самата дистрибуция можеш да си я направиш както искаш и дори както Прозорец ХР :) Има дистрибиции които са направени за напреднали и такива за начинаещи. Препоръчително е да пробваш тези за начинаещи, че ако ти се наложи да пишеш в терминала си загинал :)

Поздрави и успех
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от integral » 10 Апр 2011, 15:59

Колега ползвал ли си Линукс някога преди?
Ако да, кои дистрибуции?
Пробва ли да инсталираш от флашка?
Ако си начинаещ - пробвай с Ubuntu както са ти казали по - горе, други много добри варианти са Fedora, SuSe, Mandriva, аз лично започнах с Fedora.
Относно писането в терминала както един колега е писал по - долу - няма как да се разминеш с това, но няма и нищо страшно и нечовешко трудно, ако наистина си решил да ползваш Линукс, защото това е операционна система за хора които имат желание да учат, четат, etc.....
Регистрирай се в http://www.linux-bg.org/forum/index.php хората там много пъти са ми помагали :!:
Успех :yes:
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин? :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 11 Апр 2011, 16:30

Колега, пробвай с флашка. На сайтовете на дистрибуциите има подробни инструкции как се инсталира с флашка.
Аз последно инсталирах Убунту Нетбук Едишън 10.04 на едно Леново Х100Е и за бележка на обичайните хейтъри/ламери, които и тук оспамиха, прозводителността е значително по-добра от инсталирания на него ХР.
Не те съветвам да пробваш с 10.10 - доста е бъгав явно е много нов и не успях да го подкарам.
Добре е в следващото мнение да напишеш какъв е компа.
Иначе BG сайта за линукс е linux-bg.org.
Touring & windsurf club

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 525d '02
Мечтае да кара: подводница

Мнение от King Nothing » 11 Апр 2011, 18:15

Дебиана може малко нанагорно да ти дойде като за начинаещ :)
По-добре, както казват колегите Ubuntu или Fedora. Има шанс техните ядра да са компилирани с малко повече драйвъри и да ти тръгне инсталацията. Ако пак не стане - ползвай външен УСБ цд-ром, ако има от къде да вземеш такъв. Ако и това не става - прави мрежова инсталация - като те пита от къде ще инсталира файловете, не му казва цд-ром, а избери нетворк и посочи пътя до някой миррър с файловете.

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 12 Апр 2011, 2:09

Малко offtopic :mrgreen:

Санчо е малоумният Линукс потребител, чул от съседа, че имало няк'ва "куул" система, дето кърти мивки и рулирала. И тъй като Санчо е бунтар по природа веднага решава че така ще стане по "елеет" за околните и няма да бъде поредния "ламер". Санчо е твърде самоуверено ламерно копеле, което псува Уйндоус и твърди, че го може.

И сега става линуксар, за да кърти мивки, да става хакер, да се гъзари или просто смята, че това е по-доброто. Както казваше бг програмиста едно време - от устата му излиза плюнка, разпалено защитава любимата си ОС, колко била добра и т.н. Без изобщо да има някаква идея какво и е доброто, защо е... и т.н. Санчо е готов на война с околните за да защити своята безпочвена позиция, без въобще да е прегледал фактите на опозицията си. Доводите които използва са "Това съкс, онова съкс, само Линукс рокс!". Той върви с високо вдигната глава и когато види Уйндоус се подхилва пренебрежително и изтрелва "ха-ха! Ламери ! Линукс рулира!" въпреки че самият той не знае как да направи това с Линукс. Но той е дебилно убеден в своята правота и никакви аргументи не могат да му попречат. Санчо обича да псува всичко което слабоумният му мозък не разбира. За съжаление с масовото навлизане на Линукса, такива Санчовци стават все повече... Те са нагли и самоуверени, пречупват всичко през своя недорасъл поглед... Мързеливи са за четене но кипят от енергия за инсталации на "латест" софтуер, което винаги води до някакъв супер глупав проблем, с който не могат да се справят дълго време. И вместо да изчетат к'вото трябва те пълнят форуми, ирц канали, к'во ли не, с глупостите си. А когато поради малоумният си въпрос никой не им обърне внимание започват да наричат околните "ламери" и да питат защо не им се отговаря, като че ли някой е длъжен да им помогне. Предпочитат да задават тъпите си въпроси без да са изчели и ред за конкретното занимание, въпреки че интернет е пълен с документация. Санчо обича "фрее" софтуера. За него това е част от бунта който е оглавил. Но Санчо си иска парите за своята работа. Иска да работи със свободен софтуер но да взима пари за това което той направи. Свободата за този тип Санчо е дума, опияняваща и водеща до душевен оргазъм. Свобода, породена от зомбификацията, не от нещо друго, истинско. Той получава ерекция когато след едноседмичен труд подкара супер глупавата и никому ненужна програма и почва да гледа високомерно на останалите "ламери". Санчо обича да се сабира с други санчовци. На своите срещи те обсъждат свойте супер глупави проблеми, хвалят се с успешно пуснатите никому ненужни прорграми. Най "елеет"-ните санчовци разказват как са отишли в саседа, срутили са му напълно работещата и вършеща му работа система и са му сложили Линукс. Надрънкали са му един час глупости че Линукс рулира и е краино време и той да почне да кърти мивки и да не бъде такъв ламер. И сега съседа седи и гледа тъпо в монитора и си вика "Верно деа Линукс рулира!". И ето нов Санчо се ражда. Санчо който зада не изглежда тъпо почва да прокламира Линукс идеата.

Хубавото на Санчо е че постоянно е зает със своите си работи и когато игнорираш малоумните му въпроси той се превръща в селския идиот над който всички тайно се смеят !

П.С - просто се сетих за тая история, нищо лично :ok:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

Назад към Извън Темата